Тайни спестявания

• 17 533
  • 437
  •   1
Отговори
# 360
  • There I was on a July morning
И аз мисля, че всеки себеуважаващ се човек трябва да има някакъв личен фонд "и аз съм човек", "бели пари за черни дни" или нещо подобно, които му осигурявят едно чувство за сигурност и самочувствие, че би могъл да се справи самостоятелно с всякакви непредвидени и трудни ситуации във всеки етап от живота.
С ММ сме заедно от 30+ години. Парите ни са общи, каквото и да значи това. Имаме си доверие, но разполагаме и с лични спестовни сметки за които не крием един от друг, но и не следим за точната сума в банката на партньора. Харчим ги предимно за общи нужди - почивки, ремонти и покупки за дома, за децата. Понякога и за себе си, без да искаме разрешение от другия.
Всичко зависи от доверието между двамата.

# 361
Няма такова нещо като "трябва" и "не трябва". Всеки човек си решава сам.

Аз лично нямам. Ако разбера, че мъжът ми има, ще прекратя отношенията ни.
????
Това последното не го разбрах.Значи,ако мъжо заделя пари тайно,ще го напуснеш?!?!?
От къде знаеш,за какво са тези пари-може да са за черни дни,и да ги крие,да не ги набараш ти и да ги опукаш.Може да са за почивка догодина,може да са за децата,а може да са за някой непредвиден разход.На колко години си впрочем?

# 362
  • София
Няма значение за какво ги крие тези пари. Фактът, че ги крие, означава липса на доверие и проблем в общуването.
За изброените пера не е нужно да криеш от партньора си, еле пък да не ги "опука".

# 363
  • Great Britain
Няма такова нещо като "трябва" и "не трябва". Всеки човек си решава сам.

Аз лично нямам. Ако разбера, че мъжът ми има, ще прекратя отношенията ни.
????
Това последното не го разбрах.Значи,ако мъжо заделя пари тайно,ще го напуснеш?!?!?
От къде знаеш,за какво са тези пари-може да са за черни дни,и да ги крие,да не ги набараш ти и да ги опукаш.Може да са за почивка догодина,може да са за децата,а може да са за някой непредвиден разход.На колко години си впрочем?
Този пост е уникален,впрочем. Не се сърди,човече идвай.

# 364
Ако някой ден, недай се боже, се разделим, ще му мислим кой с какво ще си тръгне.

За мене е важно жената да е независима.
При раздяла в повечето случаи бившия полудява по някаква селска пръчка и забравя за семейството и децата.
За такива случаи жената трябва да има някакъв буфер, нещо, с което да осигури себе си и детето.
Сега се сещам като бях дете, по соц. времето една неделя от съседите се разнесоха силни викове, скандал. А бяха кротки, културни хора с отговорна работа и добри заплати. Жената избяга, звъни у нас - приехме я и разказа драмата. Мъжа на висока партийна позиция, с много командировки и любовници във всеки град. То така беше тогава. Хвърля голяма част от високата заплата в къщи, той живее от командировъчните и кьор-софрите. През последните години жена му спестила от парите за домакинство над 10 000 лв/тогава 2стаен апарт. беше 12 - 15000 лв/. Той случайно се разровил между дрехите в гардероба и намерил спестовна книжка от ДСК на нейно име с парите. С майка ми със зор скривахме усмивките си като слушаме. Гранде скандала продължи няколко дни и утихна. След няколко месеца  мъжа реши, че жена-наборка не го задоволява и ще си търси нещо агнешко. Изнесе се и забрави за семейството. Ако тези пари майката не ги беше събрала тайно как щеше да си гледа децата? Едното беше ученик, ходеше на частни уроци. Другото - студент във Варна. Развода и съдебното решение за издръжка се точи дълго време, благодарение на контактите на бащата. Децата какво са виновни, че да няма пари за техните нужди.
А може би ако не беше събирала пари тайно от мъжа си, той нямаше да я напусне?

# 365
  • София
Нина, не заради парите. То по соца имаше 1 лаф - ще му се като на партиен секретар... Та така от командировка на следваща и в къщи става безинтересно. Все пак толкова много млади и отзивчиви другарки виждаш в прованса...

# 366
Тя не ги крие, спестява ги. Тез пари са безотчетни, хвърлени да се оправя.

# 367
Аз много трудно мога да задържа въобще пари, камо ли пък тайни, но ако можех бих имала тайни пари. Не за друго, а за да мога да ги измъкна в сюблимен момент и да спася положението. Докато, ако всички ги знаят, ще си ги предвиждат в сметките.

# 368
Развеселих се аз с тези тайни пари. И аз намерих едни тайни Grinning Имам си едно портмоне, много удобно, което ползвам само като сме на почивка, че събира ключ и някакви пари, нищо особено, но на мен ми е удобно и като ходихме на море, съответно го вадя от багажа за почивката и отварям го - що да видя 20 лева си почиват там, тайно от всички, само че аз не ги наричам тайни, а късметче Simple Smile

Тази жена е трябвало да си вземе апартамент и да го рентиерства.
На моя приятелка мъжът й покрай фирмата и командировките се оказа, че има втора къща, в съседен град, с втора жена... момичето се беше побъркало, едва от няколко години се посъвзе...

# 369
Blackcat6, по време на комунизма не беше лесно да си купиш апартамент, дори да имаш пари, камо ли да го даваш под наем Simple Smile.

# 370
  • sofia
Не е нужно да са тайни, но е добре да ги има. Никой не знае как ще се завърти живота, как ще се променят обстоятелства и хора и какви решения ще вземем.

# 371
Ако двама души работят и имат близки по размер и достатъчни доходи, никой не е в крайностите - скъперник или профукващ всичко, необходимо ли е да знаят до стотинка във всеки един момент кой точно с колко пари разполага?
В днешно време голяма част от хората си получават заплатата по сметка. Следите ли половинките си точно колко пари имат по сметката си?  Разбирам, когато средствата не стигат за нуждите на семейството или се спестява с определена цел да се следи точно бюджета, но иначе е нормално да има някаква свобода, а тя почива на доверие, че никой не злоупотребява. С бившия ми мъж сме имали букет от проблеми, но никога не сме се карали за пари. Всеки си получаваше заплата по карта, като цяло сме спестовни и винаги сме заделяли пари, знаехме горе-долу колко спестени има другия и сме планирали заедно големи покупки. Ако някой е искал да крие, реално е имал възможност, просто е нямало смисъл. При развод, личните пари по сметки на всеки си остават за него, така че проблем не е имало.

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 00:36 от TafTaf

# 372
Blackcat6, по време на комунизма не беше лесно да си купиш апартамент, дори да имаш пари, камо ли да го даваш под наем Simple Smile.
Въобще ми убегна тази подробност, но пък кръшкането е било къде-къде по-лесно според мен, нямаше телефони като сега, не можеше да се пътува като сега, сещам се за чичо Манчо в този момент Simple Smile

# 373
  • София
В семейството не е нужно да се следят, когато си споделят. За мен доверието и разбирателството са свързани, затова криенето няма място, пък нека всеки си има своето. Двете не си противоречат.

# 374
Ако двама души работят и имат близки по размер и достатъчни доходи, никой не е в крайностите - скъперник или профукващ всичко, необходимо ли е да знаят до стотинка във всеки един момент кой точно с колко пари разполага?
В днешно време голяма част от хората си получават заплатата по сметка. Следите ли половинките си точно колко пари имат по сметката си?  
При нас всичко е явно, писала съм и преди. 100% от доходите са по банков път, 99% от разходите са по банков път (телефони, ток, вода, община, училищни разходи, дарения, застраховки и т.н), пазаруването е с карта, което пак се вижда в банковата сметка, както и тегленето. (В чужбина сме и това си е обичайна практика.) Теглим само и единствено за джобни на децата или като ходим на ресторант. И двамата имаме достъп до 2-те сметките, в случай на нужда.
Не е проблем, ако някой си има собствени спестявания, проблем е, ако крие това от партньора си.

Общи условия

Активация на акаунт