Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 920
  • 874
  •   1
Отговори
# 540
Ако работата го изисква да се ползва Ексел, да, но не и да се иска за позиция продавачка, да речем.

# 541
Някои има ли наблюдения за заплата на junior hr/recruiter в София? 1400 нето разумно ли е?

# 542
  • Mars Hotel
На мен ми се струва реално, ако говорим за junior позиция и човек без/ с минимален опит.

# 543
А аз, като чуя, че критерия за ниво на експертност е Ексел и падам, даже и не кандидатствам. В 90% от случаите има приложения по-подходящи за дадена работа, но се ползва Ексел, защото върви с офис пакета и излиза евтино. Ексел има своето място, но фирмите отиват твърде далеч с него от удобство. Вместо да ти платят BI ще те карат да въртиш дашбордове на Ексел, вместо да ти вземат някое нормално приложение за проджект мениджмънт, що не си направиш планинга на Ексел, вместо да ти дадат нормална база данни и с два реда завка да си направиш перфектния репорт - що не наизустиш едни формулки в Ексел, вместо да си вържат SAP-a с други системи със soap api-та или друго, що не нацъкаме всичко в Ексел та да можем да го налеем и още, и още…. И най-големият критерий е да знаеш VLOOKUP, дори не са чували за по-добра алтернатива или най-новите формули за филтриране. Да не говорим за power query или power pivot, ама иначе голямото изискване. Формули помня на изуст, ако ги ползвам всеки ден и без да искам ги запомням - всичко друго, което ми трябва е на един клик разстояние. Ако бях зазубрила формулките в Ексел, в сегашната ми работа щеше да е шок и ужас с Google Suite.

# 544
Iseis, напълно съм съгласна. Обаче в големите тромави фирми обикновено си трябва точно стария класически ексел, защото се работи с темплейти, които примерно са изработвани от консултанти преди 10г и все още се ползват…нищо, че в тях има формули по 5 реда и нз си колко си nested ifs…и което в power query например може да стане много по-бързо и лесно 😀 А колегите от чужбина изискват да работим с тези остарели темплейти.

# 545
  • София
Понеже виждам, че ме разбрахте грешно явно. Под “ползване на ексел” имах оредвид създаване на най-обикновена таблица с няколко колони и различна информация в тях, за да се следят имена/адреси.
Това може и в уърд, но е по-удобно с ексел - повече функции, може да смята. Човек завършил средно образование го е правил това упражнение в училище, а човек завършил няколко магистратури би следвало поне в една дипломна/курсова работа да е турил някоя табличка.

Обикновено бюджети на проекти също се смятат в ексел. Дребни счетоводни сметки и т.н.

Базови знания в 21 век за хора по на 30-ина години. Неща, които и от клипче в ютуб могат да се видят.

Отговорих на коментара на Like Smoke поради претенциите и нереалната представа за собствените умения спрямо исканата заплата и условия при започване на работа.

# 546
Принципно това е точно така. Познавам хора с претенции за знаещи как да работят с Ексел и знанията им стигат точно до създаване на таблица с + и - в нея. Имах колежка, която прави таблица в Ексел, после събира на калкулатора и въвежда числото. Grin
В една от бившите фирми, където работех, пък ме караха да проверявам сметките на ексела на калкулатора, понеже "той ексела не смята правилно"!!! При което аз реагирах с (шокирано, опулено човече.....не намирам подходящ емотикон). Попитах защо им е тогава ексел, направо да пишат на листи?!?! Обидиха ми се леко, но въпреки това шефката беше разпоредила да се проверява всичко от ексел.
Забравих да кажа, че в обявата им за набиране на кадри едно от изискванията е много висока компютърна грамотност...

# 547
Моето мнение беше във връзка с друг коментар, че ако искаш заплата над планираната за позицията, едва ли не ще преговаряте, ще преговаряте и ще ти я дадат. Практиката ми показва, че това е по-скоро някакво изключение и би касаела човек с наистина комплексни умения, качества и опит, които биха направили съществена разика. Но ако просто говорим за кандидат с нормална квалификация, която ще открия и при друг, който ми попада в бюджета, ще избера втория и няма да се занимавам да водя преговори с първия.

Съгласявам се, че има и хора с много теория, но в практиката не умеят да я прилагат.

# 548
А може просто фирмата да е скръндзлива и да са решили нисък бюджет за заплата, обаче като не могат за тези пари да си намерят читав кандидат, а за малко повече има подходящ, могат да си преосмислят решението. Но тук е до ситуация и какво предлагаш и ти насреща.
Ако си уверен в себе си и възможностите си, имаш право да вдигнеш малко. Така или иначе в много фирми увеличението по-късно е мираж и трябва още от самото начало да искаш нещо адекватно. (В моята провинция)

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 21:20 от ainmo

# 549
  • София
Ами точно за това става и дума - много увереност на интервю и по разказ, наемаш и… грешка! А после се жалват същите тези хора колко са неразбрани и как работното място не знам какво.

Та така де. Аз не съм много склонна да водя преговори, когато не става дума за изпитан човек, за който знам със сигурност, че ще се справи.

За работодателите също го има този момент, не отричам - лъскаво, усмихнати, цветя, рози и после… да не казвам трибуквената дума, че не е удобно. Но пък колко са онези позиции, за които няма алтернативен “по-евтин” кандидат (евтин да се разбира с по-малки изисквания за условия и заплата).

# 550
Извинявам се за нетактичният въпрос.  Пишещите от последните коментари на колко сте години?
Риторичен въпрос Simple Smile.
Стана ми интересно понеже в един от коментарите прочетох, че ексел се "сме го учили в училище"
Хваща ме срам... аз явно съм голям динозавър. Завърших средното 98г и имахме информатика само на хартия... Grinning

# 551
Моите деца учат доста неща и умеят повече неща на Ексел от главната ни счетоводителка. В това отношение училищата доста са усъвременили програмата.
Отделно синът ми е в иновативна паралелка. Доста умения доби. Презентации за минути сглабя, не се притеснява да ги изнася, всякакви приложения и програми...един вид, настроени са да работят с технологиите, не се нуждаят от особено обучение.с нови програми и приложения,използват максимално възможностите на устройствата и софтуера.

# 552
Аз лично съм почти на 35 и по мое време вече имаше ИТ в училище, после също в университета. Както писаха и други, не беше конкретно върху ексел въпросът, но в днешно време за офис работа от всякакво естество някак се очаква и подразбира, че кандидатът трябва да има базови компютърни умения (практически, не в стил "карал съм курс някога и имам сертификат").

# 553
  • София
Познавам достатъчно хора, които са завършили 90-те и ако не в училище, то в университета са имали Информатика/Информационни технологии. В началото се учеше по техникумите, след това станаха задължителни навсякъде. Това че някъде го е имало само на хартия е проблем, както и всичко останало, което е само на хартия. 🤨

# 554
  • Бургас
Ами точно за това става и дума - много увереност на интервю и по разказ, наемаш и… грешка! А после се жалват същите тези хора колко са неразбрани и как работното място не знам какво.

А какво пречи преди наемане да се пусне едно задание за да се види колко знае човека реално. Защото иначе е същото като търговията. Този, който може да омайва и говори добре го наемат, другите по-свитичките доста ще трябва доста да се помъчат, докато намерят някаква читава работа.

Общи условия

Активация на акаунт