Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 912
  • 874
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Задание за какво? Можеш да дадеш някаква малка задачка, но няма как да го “изпиташ” по всички дейности.
Колко часа точно трябва да е едно интервю, за да се случи. Тук в темата редовно съфорумки се оплакват, че са им дали “задачки”. Напоследък не, но имаше достатъчно постове срещу това.

Клише е, но - баланс…

# 556
При нас се дава тест по ексел, в който има няколко различни по трудност задачки. Може да се направи и за 10мин. Разбира се, че не може да се провери дали се знае всичко, но дава някаква обективна индикация.

# 557
Колкото и да си го учил на теория ексел,  когато ти потрябва нещо, тогава се усъвършенстваш.
Какво ще рече "малки задачки" ?  Дайте пример. ..

# 558
  • София
Примерно, пивот таблица, но не да я нацъкаш и да отидат по default полетата, а да има вербално изискване как да изглежда горе- долу и да си правиш сметка кое къде и под кое слагаш, както и да сложиш 2 пъти на values, примерно, ако ти трябва повече инфо. Хем не е супер трудно, хем има тук- таме нещо за дообмисляне. Освен това, по постройката се вижда логиката малко или много на човека как би подредил и представил нещата.

Формулите в ексел също ги има "написани", не е нужно да се учат наизуст, макар че се свиква.

# 559
И това за каква позиция?

# 560
  • София
За всяка, на която пише "добро владеене на ексел". Това са сравнително базови неща.

# 561
Ох, тоя ексел, значиии... Grinning Може и да не си го учил в училище, но ако ти трябва в работно ежедневие, няма ли да седнеш и да разцъкаш? Или казваш - мне, съжалявам, в моята специалност това го нямаше, точка.
Не всички позиции са свързани с ексел, той е някаква малка част - в доста от случаите да можеш да си направиш и управляваш бюджета, за което не с изисква да си мастър.
Относно практическа задача - ами, да, случвало се е да даваме такава. Не толкова, че очаквам кандидатът да открие топлата вода по даден въпрос, а по-скоро подхода му към този ангажимент. Има такива, които още на втория ден или деня преди изпращане започват да звънят и да искат удължаване на срока. Други, които не задават никакви уточняващи въпроси, които биха имали отношение към изпълнението, трети, които изпращат нещо в бодито на мейла, което е написано, за да отчетат изпълнение и т.н., и т.н.

# 562
Питам конкретно за позиция. Щото едно е за продавачка, на която искат компютърна грамотност, друго е за касиерка, трето е за счетоводител, четвърто за директор примерно......
Ако на счетоводител му трябва всеки ден, надали на продавачка изобщо някога ще ѝ се наложи да прави пивот таблици.

# 563
Относно практическа задача - ами, да, случвало се е да даваме такава. Не толкова, че очаквам кандидатът да открие топлата вода по даден въпрос, а по-скоро подхода му към този ангажимент. Има такива, които още на втория ден или деня преди изпращане започват да звънят и да искат удължаване на срока. Други, които не задават никакви уточняващи въпроси, които биха имали отношение към изпълнението, трети, които изпращат нещо в бодито на мейла, което е написано, за да отчетат изпълнение и т.н., и т.н.
ама вие по мейла ли я давате? Аз мислех, че на интервюто я решават.

# 564
Абе стига, моля ви, това с екселските задачки ще да е за някакви позиции тип асистент и то във финансов отдел. Има толкова много позиции, за които е плюс да го знаеш, но реално ти трябват съвсем други неща. Ако позицията е сериозна и трябва да се проверяват практическите знания варианта е или интервю цял ден или задачката по мейл, но човекът може и да не се съгласи, защото свършеното може да излезе някаква интелектуална собственост или свършена работа за без пари. Това, между другото, много фирми го правят, крадат ноу-хау и получават решени задачи безплатно. Съответно не всеки би се навил. Има си начин да се прецени един човек колко точно разбира материята и без задачки. Хеле пък - кажи ми тая формула. Аз може и да съм ги наизустила формулките, но да си нямам хал хабер защо ги ползвам тях, а не други или как точно да реша комплексно проблема, без да съм вързана баш с тия формулки. Формулки наизуст ако си цъкач някакъв и се иска точно това от теб.

# 565
Pepina, зависи от практическата задача, но при много от позициите в моя отдел не става въпрос за естимация/тест на език и т.н. Няма проблем кандидатите да имат 3-4 дни. Относно интелектуална собственост - не разчитам на кандидат да ми намери решение на конкретен казус, защото това означава и аз да му предоставя много специфична информация.

# 566
  • София
Много ясно, кой си разпраща сложни короративни казуси с вътрешна информация. Интелектуална собственост, моля ви се Laughing
Както нагоре са казали, не се търси крайно решение,а подход и ако имаш око да прецениш, ще го видиш и в проста цъкаческа задача.

# 567
Повтарям се, понеже съм го казвала и друг път. Моя позната почна във фирма, където искаха високо ниво на английски с всичките му там тестове по материята на работа на езика и не-знам-какви-си-задачи..... Оказало се после, че реално ѝ трябва, колкото да напише 2-3 имейла месечно, при това еднакви....

# 568
  • Бургас
Интелектуална собственост, моля ви се Laughing

Ами има и такива, не знаеш ли. Не за ексела конкретно. Но в областта на предпечата и дигиталния дизайн се е случвало на кандидат да му дадат задачка да направи някакви лого, после не го взимат на работа, но логото след време лъсва някъде си.

# 569
И от преводачески агенции са ми правили такъв номер. 🙄

Общи условия

Активация на акаунт