Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 861
  • 874
  •   1
Отговори
# 135
Когато дойде току що завършил и ми обяснява, че много иска да се развива, ама да разучи спецификация на продукта ни му било скучно, искал той да пише стратегия и архитектура, какво точно да го правя? Много е лесно отстрани да се дава акъл, аз с капризни претенциозници нямам какво да деля. Като имам в офиса клиенти и секретарката я няма, не ме е срам да пусна 3 кафета и да почна после да водя срещата по същество, вкъщи на вас все някой ви сервира и ви носи стола или какво? Да пусна човек, който не знае А и Б в сферата да преговаря бюджет или да управлява екипа ли? Аз на 23 години исках да работя и да се доказвам, не съм продавала претенции, все едно съм Клеопатра. Никой не говори да унижаваме младите колеги, ама няма да навреди да не са масово толкова арогантни.

# 136
Някой има ли актуална информация как вървят стартовите заплати в големите международни компании в София? За човек с нерелевантен опит на най-ниското стъпало.

# 137
...големите международни компании в София...

Това е разтегливо понятие. Не би било излишно да уточниш сферата.

# 138
Някой има ли актуална информация как вървят стартовите заплати в големите международни компании в София? За човек с нерелевантен опит на най-ниското стъпало.
В аутсорсинга и IT компании за не IT позиция - 1300-1500 в повечето случаи. Има длъжности, за които може да се договорят повече пари - например съпорт с по-рядко срещан език (различен от английски, немски, френски, испански, италиански). Тук говоря за нетна заплата.

# 139
За аутсорсинга имах предвид , благодаря! И още един въпрос: може ли да се говори за увеличение на заплатата след време или такава си остава независимо от натрупания стаж?

# 140
По принцип голяма част от фирмите вдигат заплатата със стотина лева след изтичане на изпитателния срок (на шестия месец). От там нататък...как да се изразя - зависи как си изиграе картите човека. Ако си върши работата добре и мениджмънта има добро мнение за него, ако е проактивен, ако изяви желание и участва в проекти, свързани с работата, но и в извънработни инициативи - това са неща, които се ценят на тези места и да, след време може да говори за увеличение на заплатата. Също така, в тези компании има много отдели, много позиции и поне на теория има накъде да се движи човек и с това да му се вдигне заплатата. Често при отваряне на нова бройка, първо се пуска вътрешна обява за настоящите служители.
Пак ти казвам - различни фирми, различни длъжности и ситуации. Давам ти два примера - на една позната й се наредиха жестоко нещата и получава...абе много хилядарки, друга за 4-5 години едва успя да си вдигне заплатата с 10%.
Но ако кандидатът иска да се развива в този сектор, когато постои в някоя от фирмите, ще се ориентира къде какво що и може да се премести, тъкмо вече ще има опит.

Още нещо - имай предвид, че покрай ковида някои не искат да дават големи заплати, да увеличават и т.н. Кои наистина са в трудно положение, кои просто използват ситуацията...не знам.

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 21:33 от Donna Paulsen

# 141
Здравейте, да ви питам за мнение.
Ако в момента кандидатствам за дадена работа, но не ме одобрят, защото преценят, че не съм достатъчно квалифицирана и след примерно шест месеца кандидатствам пак в същата фирма, но с изкарани сертификати и пр. Как биха го приели?

# 142
Сигурно пак няма да те вземат.На повечето места се гледа опита,а не сертификатите.
Сертификатите са само едни листи хартия,не са дипломи.

# 143
Дамите тук ще изкажат вероятно различно мнение, но според мен пробвай. Примерно в нашата компания почти всяка година има нов рекрутер или сменени критерии по някой проект,или нов проект или куп други промени. Нищо не губиш, още повече че ти самата надграждаш.

# 144
Абсолютно. Особено пък в големите фирми по различните проекти работят различни рекруитъри, така че може изобщо да не попаднеш на същите, дори и да са още в компанията.

# 145
Здравейте, да ви питам за мнение.
Ако в момента кандидатствам за дадена работа, но не ме одобрят, защото преценят, че не съм достатъчно квалифицирана и след примерно шест месеца кандидатствам пак в същата фирма, но с изкарани сертификати и пр. Как биха го приели?
ако бях HR ще погледна положително на този факт, че някой пак идва за същата позиция, но вече положил и някакъв труд. Показва ми, че още повече иска това място. Сертификати има всякакви, някои се ценят и значат много, защото трудно се изкарват и имат валидност няколко години, други не толкова. Но наученото може да бъде проверено/тествано. В края на краищата, сигурно има и кандидати, които след 6 месеца ще се явят пак без да са положили усилия да се приближат към мечтаната работа, просто на тото...

# 146
Josse, ако пристигнеш така при мен само бих се зарадвала, че имаш желание да се развиваш в тази посока и имаш сериозни намерения спрямо фирмата. НО! както писаха по-горе курсовете не са опит и бих те взела само, ако имам отворена junior, tranee и т.н. позиция или имам възможност да отворя такава.

Когато започвах на настоящата ми работа започнах точно като стажант - дойдох си с дипломата, сертификата и 3 години опит в нещо друго, просто нямаше как да ме вземат на редовна позиция и за щастие имаха стажантска Simple Smile

# 147
  • София
Здравейте.
Обмислям да специализирам педагогика. Как стоят нещата на пазара на труда? Начинаещите учители с какви заплати са? Изобщо бачинаещи взимат ли се на работа или само с опит? Опитвам се да се насоча дали да е в детска градина, начален учител или просто да придобия учителска правоспособност по икономически дисциплини.

# 148
Отваряш портала за обяви на РУО и гледаш. Или Без свободен час и т н. Много е различно учител в детска градина и учител в гимназия по специални предмети. Наемат се всякакви, ама в тия колективи е голям змиярник Simple Smile въпроса ти е много общ и няма как да се отговори сериозно и пълноценно

# 149
Да ви кажа един парадокс: На сегашната ми работа бях кандидатствала първо на обява в джобса. Не ме отразиха. След няколко месеца пак пуснаха обявата през агенция, аз пак кандидатствах, като само бях променила оформлението на Си Ви-то, иначе съдържанието е същото. Тогава ме извикаха, минах две нива на подбор и ме одобриха. Работя за тях от няколко години и случайно преди време попаднах в служебните папки на първата ми автобиография, с още други, някой си ги е бутнал там и си стоят, всеки може да ги види. Това беше преди Гдпр и вече се надявам всичко да е изтрито или скрито.

Общи условия

Активация на акаунт