Отговори
# 255
Крайно време е някой да атакува в съда и през КЗП тези "договори" между купувач и агенция, които имат само една цел - агенцията да си получи комисионната.

# 256
нека не се бърка стоп-капаро с предварителен договор.... където се оставят минимум 10% от цената....

# 257
Харесвам имота. Имам парите. Оставям стоп капаро...докато извадят тежести, дан.оценка и т.н.документи за сделката. Имота се сваля от сайтове и не се предлага на втори, трети и пети.
Така е редно и спроведливо, за мен.
То и точно така се прави, ама на следващ етап (предварителен договор) и тогава капарото е обикновено 10%. 

А не, дала съм стоп капаро, и той пак се върти на пазара. Именно малката гаранция от 1000 евро е само за сваляне от реклама.

И в договора за стоп капарото искам не само моя ангажименг да се захише, че ще купя, но и ангажимента на продавача, че ще го продаде НА МЕН. Това пак е в предварителния договор.

И договорът да е с продавач. Не с посредника. Защото посредникът нищо не може да ми гарантира!
О, това е абсолютно така. И точно така е в предварителния договор, а онова капаро за сваляне на офертата е към който я е пуснал и е само за това.

# 258
  • Sofia
Само на приказки от едни хора, които виждаш за първи път ще си дадеш всички документи, ще спреш имота от продажба...ще откажеш ли на други купувачи, само защото сте се били разбрали на приказки. Каква ти е гаранцията...никаква. Че те могат да продължат да си ходят по огледи и след 2 седмици да ти откажат сделка. Кой губи? Продавача! Губи време, губи потенциални купувачи, а много вероятно и пари..Купувачът, какъв риск поема? Ако не му приемат условията си получава парите, ако има тежести си получава парите...
Точно тук е проблема - липса на реципрочност. Приема се, че продавача си губи времето, а когато купувача бъде прецакан негово време не струва нищо.
Давам пример: харесал си 2-3 имота, но оставаш капаро за един от тях, от 2-3к евро, за да си сигурен, че имота няма да се предлага на друг, като реално се отказваш от другите 2 харесани имота - все пак не можеш да оставаш депозити за всеки случай. Започват процедурите по набиране на документи, но след 5 дена продавача ти казва, че е размислил - продава на друг с 5к отгоре или по някаква друга причина. Купувача си получва тези 2-3к обратно, но вече е изгубил другите 2 апартамента, които вече са капарирани. Така купувача претърпява огромни загуби от пропуснати възможности и време.

Какъв би бил справедливия вариант? Депозита се оставя при агента само след като собственика/продавча е върнал подписан документ, че приема офертата на купувача и, че в случай, че продавча "размисли" връща в двоен размер депозита. Т.е. депозита служи не за време да "мисли" продавача, а като ангажимент за продажба. Ако му трябва на продавача време да мисли дали да приема офертата, то за какво да остава депозит купувача?

# 259
Само на приказки от едни хора, които виждаш за първи път ще си дадеш всички документи, ще спреш имота от продажба...ще откажеш ли на други купувачи, само защото сте се били разбрали на приказки. Каква ти е гаранцията...никаква. Че те могат да продължат да си ходят по огледи и след 2 седмици да ти откажат сделка. Кой губи? Продавача! Губи време, губи потенциални купувачи, а много вероятно и пари..Купувачът, какъв риск поема? Ако не му приемат условията си получава парите, ако има тежести си получава парите...
Точно тук е проблема - липса на реципрочност. Приема се, че продавача си губи времето, а когато купувача бъде прецакан негово време не струва нищо.
Давам пример: харесал си 2-3 имота, но оставаш капаро за един от тях, от 2-3к евро, за да си сигурен, че имота няма да се предлага на друг, като реално се отказваш от другите 2 харесани имота - все пак не можеш да оставаш депозити за всеки случай. Започват процедурите по набиране на документи, но след 5 дена продавача ти казва, че е размислил - продава на друг с 5к отгоре или по някаква друга причина. Купувача си получва тези 2-3к обратно, но вече е изгубил другите 2 апартамента, които вече са капарирани. Така купувача претърпява огромни загуби от пропуснати възможности и време.

Какъв би бил справедливия вариант? Депозита се оставя при агента само след като собственика/продавча е върнал подписан документ, че приема офертата на купувача и, че в случай, че продавча "размисли" връща в двоен размер депозита. Т.е. депозита служи не за време да "мисли" продавача, а като ангажимент за продажба. Ако му трябва на продавача време да мисли дали да приема офертата, то за какво да остава депозит купувача?
ако ТОЛКОВА искаш имота, сключваш предварителен договор, оставяш 10 % от цената, имаш един месец, до окончателното плащане и време продавача да се подготви документално... Вече при неспазване на този ДОГОВОР се дължат неустойки.... Капарото не е договор.... Там е игра на покер, всеки си гони целите...

# 260

Ама то точно така се прави. Обаче масово бъркате предварителен договор с аванс 10% от цената и стопкапаро с 1% от цената или по-малко. Първото си е документ, който може да се обяви и за окончателен, ако продавачът се дърпа.  И неустойките са реципрочни. А второто е някаква измислица за да се защити интересът на силната страна.

# 261

Но при голям интерес, може някой да остави депозит и на 103К с идеята да измести предния. Нищо, че имотът е спрян от реклама, това може да купувач, който е гледал имота предния ден и дори същия ден...знаете понякога има 3..4...огледа един след друг. Това не се случва много често, но все пак може да се случи. Брокерът е длъжен да информира продавача за тази промяна. Решението е негово, но кой няма да вземе едни пари отгоре.

Ако продавачът приеме условията на купувача, а въпреки това купувачът се откаже от сделка, тогава той си губи депозита. Парите отиват в продавача за компенсация. Имотът отново излиза на пазара. 

В този договор за гаранция присъства най- съществената клауза, която я има във всеки предварителен договор,  а именно: декрарация, че имотът няма тежести. Или ако има, че имотът има ипотека, която ....еди как си ще бъде заличена...

Разбира се, че интересът на продавача е да вземе най-високата цена. Докато на брокера на купувача (ако е с 2 агенции) е единствено да стане сделка и да си вземат комисионната. Разликата в комисионната между Х цена и Х плюс 10К е минимална, пренебрежима пред това да вземат 0, ако няма сделка. И затова има натиск "Не позирай, депозирай!", че ще изпуснеш имота.
И в договор между купувач и агенция (чия агенция - неговата или на купувача, ако са различни), как така се включва клауза парите да отидат при продавача, ако купувачът се откаже. Продавачът не е страна по този договор и тези пари може никога да не ги види от агенцията (пак питам чия агенция?).

И второ - аз като купувач трябва да мога да се откажа от сделката не само, ако няма тежести - може да сметна, че начинът на придобиване, примерно, е рисков и аз не желая да поема този риск. Например при дарение между роднини, за да прецакат други роднини, които имат запазен дял, договор за издръжка и дарение, продавачът е бил заплашен, бил е неадекватен, надрусали са го с лекарства, закарали са го при нотариуса и е подписал н.а. или пълномощно някой да го представлява, за да си продаде имота. Нито помни, нито знае какво се е случило. Има такива случаи и брокери/адвокати/нотариуси/държавни служители/полицаи винаги са участвали в схемата, така че да не казваме, че не може да се случи. И може и правото да е на моя страна, но просто не искам 5-10 години да се треса от нерви и да чакам отлагания, пренасрочвания и обжалвания пред всички възможни инстанции, като междувременно съм изръсила един куп пари за адвокат/и (и не всичките адвокатски могат да ми ги присъдят, защото и адвокатите семейства хранят, не всеки хонорар се плаща срещу бележка).

Мандаринка, ти как ще постъпиш, ако продаваш имотът. Само на приказки от едни хора, които виждаш за първи път ще си дадеш всички документи, ще спреш имота от продажба...ще откажеш ли на други купувачи, само защото сте се били разбрали на приказки. Каква ти е гаранцията...никаква. Че те могат да продължат да си ходят по огледи и след 2 седмици да ти откажат сделка. Кой губи? Продавача! Губи време, губи потенциални купувачи, а много вероятно и пари..Купувачът, какъв риск поема? Ако не му приемат условията си получава парите, ако има тежести си получава парите...

Да, Томева, бях си извадила най-важните документи - н.а., кадастър (алилуя, отне ми месец и половина-два) и данъчна оценка. Носех си копията на всеки оглед, ако искат да погледнат и да са спокойни. Иначе на кого ще продам ли - на този, чиято цена ме удовлетворява (дори да е по-ниска от цената на някой, гледал преди) и с когото първи подпиша предварителен договор. Агенциите си имат бланкови предварителни договори, ако поне основните документи са налични, аз не виждам проблем да се подпише ПД в същия или на следващия ден, след като продавачът се е съгласил на цената и останалите условия - срок, с кредит/без кредит, с обзавеждане/без обзавеждане и т.н. (не са много и т.н.-тата все пак). Същото е като при наемите, само че цената е по-висока - не се хващам за приказки колко много наемателите са харесали имота, който първи остави един наем депозит, той пИчели. Договор - на следващия ден, с останалите плащания. И да, проявявала съм разбиране, като съм отсрочвала с около 2 седмици изплащането на първия наем, защото наемателят дава депозит, наем и комисионна, а това са си доста пари накуп.

# 262
Харесвам имота. Имам парите. Оставям стоп капаро...докато извадят тежести, дан.оценка и т.н.документи за сделката. Имота се сваля от сайтове и не се предлага на втори, трети и пети.
Така е редно и спроведливо, за мен.
То и точно така се прави, ама на следващ етап (предварителен договор) и тогава капарото е обикновено 10%. 

А не, дала съм стоп капаро, и той пак се върти на пазара. Именно малката гаранция от 1000 евро е само за сваляне от реклама.

И в договора за стоп капарото искам не само моя ангажименг да се захише, че ще купя, но и ангажимента на продавача, че ще го продаде НА МЕН. Това пак е в предварителния договор.

И договорът да е с продавач. Не с посредника. Защото посредникът нищо не може да ми гарантира!
О, това е абсолютно така. И точно така е в предварителния договор, а онова капаро за сваляне на офертата е към който я е пуснал и е само за това.

Обявата е пусната не само на сайта на един брокер. А на десетина.
Така че, продавача следва да спре, не брокера!!
Защото аз не мога да обикалям стоте агенции и на стоте да давам стоп капаро, налЕ..?

# 263
Обявата е пусната не само на сайта на един брокер. А на десетина.
Така че, продавача следва да спре, не брокера!!
Защото аз не мога да обикалям стоте агенции и на стоте да давам стоп капаро, налЕ..?

O, продавачът нищо не може да спре. Изобщо това стопкапаро има някакъв смисъл при ексклузивен договор само с един брокер. Ако няма такъв и офертата е на десет сайта никой не може да я спре. То в нета има оферти на отдавна продадени апартаменти и си стоят още.

# 264
За това казах че държа с продавача да се договоря! Не с посредник.

Парите ги имам. Мога и предвар.договор направо да подхиша, но за два дена...не знам ...и стоп капарото върши работа.
Два дена..защото чакам продавача да извади док.за сделка. Аз парите съм ги извадила.

# 265
За това казах че държа с продавача да се договоря! Не с посредник.

Парите ги имам. Мога и предвар.договор направо да подхиша, но за два дена...не знам ...и стоп капарото върши работа.
Два дена..защото чакам продавача да извади док.за сделка. Аз парите съм ги извадила.
Сключваш предварителен договор, оставяш 10%,продавача да си вади документите и си бетон..

# 266
Не искам да споря с по-компетентни от мен хора, само споделям опит. От 3 покупко-продажби винаги сме подписвали за депозита кратък договор, който предшества предварителния, но и ние като продавачи сме се задължавали да продадем имота на този човек. Съответно договорки за цената сме правили преди да вземем пари - приемаме, че купувачът има 2к и примерно като стигнем до съгласие на другия ден ги дава. Ако междувременно се откажем, му дължим неговите 2к + още толкова. После като купувачи пак така дадохме т.нар. капаро - не на агенцията, а на продавача с уговорка да продаде на нас.
Сега обаче с изненада откривам, че се приемат добре различни практики и се радвам, че сме имали късмет явно при нашите сделки.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 16:40 от Pushy

# 267
И при моята продажба купувачът беше дал едни пари на неговата агенция. Как са ги кръстили - един Господ знае. Като питах моята брокерка какви гаранции имам, че няма да се откаже - ами купувачът нали бил дал тези пари на неговата агенция, щял да ги загуби. И дума не е ставало, че тези пари ще ми ги дадат на мен като продавач.
И ако ще си говорим - агенцията беше една и съща, но с различни офиси - франчайз, та затова все едно били различни агенции. Laughing Зорът беше да им подпиша договор за комисионната преди ПД, защото аз сама си бях пуснала обявата. Laughing

# 268
Именно - цялата драма със стоп капарото е, че то е всъщност комисионната на агенцията.
Не мога да ги разбера аз тия продавачи, дето месеци наред продават, а не са извадили поне скица и данъчна оценка на имота. Чакат да вземат капаро от 10% и тогава започват да ходят по институции.

# 269
Именно - цялата драма със стоп капарото е, че то е всъщност комисионната на агенцията.
Не мога да ги разбера аз тия продавачи, дето месеци наред продават, а не са извадили поне скица и данъчна оценка на имота. Чакат да вземат капаро от 10% и тогава започват да ходят по институции.
документите имат срок на валидност...

Общи условия

Активация на акаунт