Отговори
# 420
Не виждам защо мразите обикновения брокер и младите. Брокерските фирми садрамата. Те обират парите и плащат базови заплатки на брокерите. И брокер е общо казано. В една брокерска фирма има няколко нива ма йерсрхия, като се почне от лов за оферти, телефонистки, ровещи се и поддържащи онлайн оферти, до презентъри и накрая тея които правят договори. В големите фирми е така, слагат им титли натези позиции, слгат им и нива младши, среден, старши за гонене на амбиции и така овцете гонят корпоративните моркови. Буквално си е корпоративен МЛМ, а тези най-отгоре обират парата и разпределят. Това са големите агенции разбира се.
Малките и частни брокери си вършат цялата работа от до и си прибират комисионата за себе си. Бих казал че те по-заслужават парите си.

# 421
Както адвоката, така и брокера, живеят от клиентите си  и ако на някой му е неприятно да ги издържа, да не ползва услугите им. Но ако тези професии не могат да си осигурят един минимум стандарт за живеене, ще затворят офисите, канторите. Сега са на път да изчезнат ресторанти - след Ковид изпълненията.

Малка разлика - адвокатите не са монополизирали съдебните дела, нито сделките. Който иска наема адвокат, който иска се оправя сам и затова не е нужно да се чуди как да ги прескочи. Адвокатите не пускат набирателни фалшиви обяви, не налитат като мухи на мед на всеки потенциален клиент и не го ограждат.  А брокерите се грижат основно как да монополизират пазара и да не бъдат прескочени, и едва след това как да си свършат добре работата.

И най-важното, когато един адвокат поеме дело за развод или делба никога не представлява И ДВЕТЕ страни и не взема хонорар от тях едновременно.

# 422
А, ЧС, адвокатите се опитаха да монополизират всичко - включително подаване на годишните финансови отчети в АВ, подаване на всякакви документи на фирмите в НАП, какво ли не още. Ама ревнаха другите ощетени - счетоводители, одитори и др. и не стана (беше ЗИД на Закона за адвокатурата). Иначе си гарантираха само адвокат да може да внася касационна жалба (има известен резон, щото графомани, губещи времето на съдиите - колкото искаш).

За останалото съм съгласна.

# 423
Аз не съм против брокерите по принцип, ами съм ЗА просто да има някакви регулации. Като например на брокера да плаща, който го е наел. Иначе съм работила с брокер и съм много доволна, но той си беше нает специално да ми търси жилище и си му платих. Как се е разбирал с брокера на продавача нямам идея и не ме интересува. И ако някой си търси сам изобщо не очаквам да плаща на този, който му е отключил вратата.

# 424
Просто в даден момент в бг ще стъпи някоя голяма платформа като zillow, ще излипи всякакви локални сайтове и ще монополизира пазара.
Същото като имот.бг и подобните му е, нищо не заменя. Недоволството около брокерите съществува защото все още се открива топлата вода, само дето това което потребителя получава не е хич топло.  Държавната регулация помага като стане хаос да пооправи нещата, няма цивилизована държава в 21век където пазарът да е оставен на самотек.Не е работата в това да има Зилоу, а в това да има работеща система с правила и яснота.  Ако всеки прави каквото си иска, всички ще си останат недоволни.

# 425
Не виждам защо мразите обикновения брокер и младите.
Малките и частни брокери си вършат цялата работа от до и си прибират комисионата за себе си. Бих казал че те по-заслужават парите си.

Много е просто - защото те правят едни и същи номера като големите. Листнат апартамент при тях и още 15 брокера, звъниш на обява и ти искат договор и 3% комисионна, защо? Жалкото, че админа тук пряко подкрепя монополизирането и изнудването, иначе никакъв проблем не е да си регнеш ЕООД и да си търсиш имот като колега. Когато има ясно поискана услуга от брокера, нека се плаща. Реално в 90% от случаите услугата им е нежелана, но понеже са завзели целия пазар няма как да минеш без тях. Елементарни 2 ситуации има - продавам имот, избирам брокер и той го маркетира, ако иска екслузивен договор аз лично бих от отсвирил, ако все пак ми вземе добра цена, плащам си комисионната и ок. Ако съм от страната на продавача - наемам брокер сключвам договор и си плащам. Ако звънна на случайна обява, ми пробутват нежелана "услуга".

# 426
3,6% е, с ДДС. Пишат и казват 3%, а с малки букви в договора или точно след съгласие за сделка и преди ПД - "Ама то е 3% без ДДС!"

# 427
  • Sofia
В темата коментират ли се цени и имоти? Надявах се някой да сподели за предстоящи изгодни строителства.
И да попитам - какво мислите за сградата на Артекс в Дружба? Доста висок блок, дали ще се управлява както трябва?

# 428
Коментирали сме тази сграда - тюхкане как щяло да става задръстване сутрин (особено) и вечер. Нищо че метрото им е под носа.

# 429
Ами на мен не са ми известни предстоящи изгодни строителства честно казано Grinning май последното такова, което коментарахме, беше това до гробищата

# 430
Има една друга платформа в щатите. Казва се Редфин. Те таксуват 1-1.5% да листнеш с тях като продавач и дават ти някакъв % кеш ако купиш с тях. В щатите продавача плаща и двете комисионни. Обикновено комисионната с агента който листва имота се договаря. Аз последно платих около 1.5% като продавах. Отделно понеже продавача плаща двете комисионни той определя какв % да плати на агента на продавача. В повечето случаи хората плащат 3% на агента на продавача защото ако % е прекалено малък агентите няма да водят потенциални купувачи. Има една платформа стартъп дето не плаща комисион на агента на купувача и си спомням бяха пуснали една къща за продажба с тях и стоя доста дълго на пазара докато нормално къщите там се продаваха за 3-4 дена. В момента на места където няма много предлагане продавачите дават 2-2.5% на агента на продавача и пак се продават бързо. Съответно агентите които се занимават предимно с продажби предлагат големи отстъпки от нормалната им комисионна. Иначе за да станеш агент трябва да учиш доста часове и да вземеш изпит който не е лесен.

# 431
Ей тава липсва тук..курс/обучение/лиценз за брокер.
Всеки Сульо и Пульо, може да е брокер.

# 432
Ето - комисионните се договарят и зависят от пазарните условия. Тук е скрит ключът от палатката с парите.
А тук какво - можем да направим отстъпка от 3,6% на 3%, защото е началото на годината и още не сме стигнали прага за регистрация по ДДС. Спестяват ми ДДС-то един вид, много любезно, за което трябва да съм безкрайно благодарна.

А за познанията на брокерите там мога да съдя само по филмчетата по ТВ-то, които приемам с определени резерви, защото все пак са платени рекламни. Но брокерът обяснява каква ще е разликата в застраховката (задължителна), ако къщата е дървена и ако е масивна (това за район с урагани, Флорида май беше). Обяснява какви са местните строителни правила (codes), ей такива неща. Тези обяснения не означават,  че ако купиш имота можеш да се осланяш само на тях, пак си е нужно да поискаш професионална консултация я от общината, я от съответния специалист.
А тук какво имаме - възторжени обяснения за големия "потенциал" да обединиш апартамента с тавана над него (мезонет да направиш). Ама изисквания по ЗУТ, по други закони едно-друго - не, потенциал та потенциал. Потенциално можеш да буташ, обединяваш и разединяваш колкото душа ти иска.

# 433
И потенциала винаги е калкулиран в цената т.е потенциал го печели продавача, което е абсурдно, защото някой трвбва да поеме риска, да вложи още пари, зада реализира евентуално потенциала.

Но каквото и да говорим при такъв пазар брокерите извиват ръце. Когато палачинката се обърне, купувачите ще извиват ръце и така. Генерално, единствено някой техношпгични решения могат да променят нещо на пазара, но нашия пазар не е голям и не е привлекателен за чужди платформи. Трябва някой български стартъп да направи нещо, вероятно в комбинация с някоя агенция, чрез която да пробие. Имот.бг са идиоти но българина само него ползва. Томева, що не се комбинирате с Танграта. Имате огромен потенциал. Той е програмист и е в бизнеса, ти си брокер и си в бизнеса. Достатъчно е да стартирате нещо, което на запад го има и ще избиете рибата, защото в бг реален иновативен сайт няма.

# 434
Във филмчетата минава и един инспектор от общината и издава протокол дали къщата е ОК, или има някакви дефекти в газ, ток, основи... И неговият протокол е необходим за сделката.

Общи условия

Активация на акаунт