Отговори
# 465
ЧС по принцип не съм привърженик на това, което ще кажа, но ако някой брокер ме издразни така, бих му пратил мой приятел, който ще подпише и ще види къде е имота и после ще се пробвам да намеря продавача сам. По принцип съм против това, защото щом си ангажирал някой е редно да му платиш, но зависи от ситуацията и поведението му.

# 466
Проблемът е, че хората се страхуват да продават без брокер , а много явно се страхуват, или нямат време да купуват без такъв. Куриозното е, че дори за под наем масово се вземат посредници. Но там наистина сякаш има повече резон, а и сумата отговаря на работата. Иначе наистина не е сложно и да продадеш, и да купиш без брокер. Аз съм писала как с брокер щяхме да сключим предварителен договор , а можеше и да купим проблемен имот. В последния момент мъжът ми изпрати адвокат с мен. Аз направо се обидих, но ако не беше този човек, щяха да скрият много съществена информация от мен - брокер и сие. Всъщност дори не знам брокерката дали знаеше , че имота е веднъж продаван с фалшиво пълномощно и се точеха дела 20 г. Уж справедливостта беше възтържествувала - за пореден път.Но разбрах от адвоката точно, че има ново обжалване.После върви ги гони . А и стоп капаро от 2000 лв. ми искаха.

# 467
Зависи какво имам в посредническия договор, ще спазвам договора/-ите си.  А ако съм добър брокер, би трябвало и продавачът да знае, че ако открия недостатъци, ще използвам информацията. Добрият брокер би трябвало да може да намира недостатъците сам. Ако скрие недостатъците може да се развали сделката...

Какво наричаш 'най-добра цена'? Добра за кого?  Цената, на която продавач продава и купувач купува е цената на сделката. Щом са се съгласили и има сделка, това е цената, добра, лоша, тя е.

Участниците на пазара сами взимат решението си. Могат да се съветват с когото искат, или с никой.
Да, стрес е, защото е голяма стойността на покупката, и не се прави всеки ден.

Постепенно ще дойде време, когато ще има повече вяра на фирмите-посредници.  А те ще си извоюват мястото с малко по-коректно отношение и качествена работа.

Какво значи ще използваш информацията? Ти като агент на продавача си длъжна да защитаваш неговите интереси. Ако споделиш за дефекта с купувача и той използва информацията за да намали цената, ти директно нараняваш интересите на продавача. Отделно аз като продавач ako споделя с теб като мой агент че съм склонен на отстъпка до 10% и ти дадеш индикация на твоя купувач само и само да направиш бърза сделка и да прибереш двойна комисионна а пренебрегнеш някой друг потенциален купувач който е готов да плати пълна сума за имота но по- ниска комисионна на тебе, това не значи че моите интереси като купувач са защитени по най- добрия начин.
Не, агентът по недвижими имоти не е защитник на интереси, интересите си ги защитава Продавачът/Купувачът  като казва "има сделка/няма сделка" . Ако отстъпката от 10% влиза в диапазона на който продавачът иска да продава, никой не му е нарушил интереса. Посредникът има свои интереси, и това е, както казваш, да направи сделка, още по-добре бърза сделка. Също и комисионната е повод да се замисли брокер, дали иска бърза сделка на по-ниска цена или иска по-висока цена на продажбата.
Пък продавачът, ако се е съгласил на (-10%) и след това се отметне от решението си, направо брокерите биха го зарязали, да ти кажа. Ама търпят. Точно това, е, че продавачът има свободата да каже едно "НЕ" и готово, трудът на брокера отива на кино. Ще чакат следващ клиент.

@Черна Станция
Брокерът не му обещава най-скъпа продажба, продавачът сам си задава в Посредническия договор цените (от/до, или твърда цена, минимална цена и тн.).
Какво да ти каже брокерът, ако му звъннеш по обява: "Добър ден, аз съм от фирма, ние не работим безплатно или за 10 лева, ние работим с Посреднически договор и взимаме комисионна за труда си, еди си колко" Ако не искаш, това е. В магазина продават ли ти нещо безплатно? Този, който е дошъл сам, не е ли видял от някъде, че нещо се продава? Това е информацията, тя също има цена. Изнудване е някой да те накара да вършиш нещо насила, тук не те карат, защото можеш и да не го вършиш. Отрязва го защото, ако някой, който не иска да работи с брокер, няма да плаща комисионна, ще си купи отдругаде. Това въобще не е клиент на брокера в случая, това е човек който иска да купи нещо  и не иска да плаща за услугата. Да си купи сам. На брокера може да му се обаждат десетки такива на ден. А Продавачът трябва да е наясно, че брокерът ще продава само с неговата комисионна, или с две комисионни. Има и обяви, в които пишат, 'комисионната се поема от Продавача".

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 11:45 от Pepina_n3

# 468
Да, бе. Ти съвсем ясно показа, че брокерът просто отваря един апартамент и води купувача при продавача. И няма никакви други ангажименти. И затова му се полагат 3%???

# 469
Няма спор, така е. Обаче ако брокерът ти каже "Ще ти покажа имота, но тогава и само тогава, когато подпишеш с мен договор" какво става? Имаме изнудван купувач. А ако купувачът му каже да си такова таковато и не го допуснат до имота, тогава имаме измамен продавач, който е лишен от сделка.

Поне са ти казали, че трябва да подпишеш договор. Моя приятелка, преди 7-8 години, тя - млада, зелена, тръгва за първи път да ходи на оглед, показаха й апартамента и след като излязоха пред входа, я сгащиха в ъгъла и "тук сега трябва да подпишеш едно нещо" Joy Няма обяснение, няма информация за какво става дума - подписвай! Така научихме, че се подписва договор, искаш ли да отидеш на оглед. Ох, лудница, всякакви образи има

# 470
Значи не е вярно, че брокера винаги търси макс цена за продавача. Зависи от много неща, но ако цената е абсурдна то имота е непродаваем и всички си губят времето. В общия случай брокерите търсят обем т.е максимален брой сделки максимално бързи. От тива се печели най-много. Дири и при прегрял пазар като сегашния, пак се търси обем, защото сега пък конкуренциятае убийствена и брокерите не могат да си позволят да товарят цените до абсурдни нива. Затова и чести се забелязват обяви от ЧЛ които са с абсурдни цени. За да функционира правилно пазара, трябва да има много локални брокери, които си познават локацията и дават добра и експертна услуга. Аз именно с такива брокери работя и съм доволен. Големите агенции са зле. Местния специализиран брокер има огромно предимство, не е част от голяма агенция в която има много допълнителни разходи и може да си позволи по-ниска комисиона, за да привлече клиенти. Именно такъв тип брокери в комбинация с сайт като deal machine и по-ниска комисиона + абонаментен план, биха били много по-успешни от телущия модел.

# 471
Да, бе. Ти съвсем ясно показа, че брокерът просто отваря един апартамент и води купувача при продавача. И няма никакви други ангажименти. И затова му се полагат 3%???
виж, ти може да се договориш с него  и за 10 лева, Simple Smile цената на отварянето на вратата, ако се съгласи. Ако не си подписала Посреднически договор, не знаеш и какви са му ангажиментите.

Сега сериозно, има ангажимент, и то по-скоро фирмата му,  да свърже страните и да осъществи сделката докрай, от предварителен договор, плащане, нотариален акт, до вписването на нотариалния договор. Фирмата му трябва да осигури юридическа помощ с тези неща, проверки на имот, на сметки за консумативи, данъчна оценка и т н. и клиентът не трябва да се безпокои да си търси адвокат, но ако иска да има свой адвокат, няма лошо, само да се разберат кой ще пише договорите. Всеки случай си е индивидуален и трябва да се проучат нещата според конкретния случай. В един случай е повече работа, в друг по малко.

# 472
И каква връзка толкова осъществява брокерът в ерата на Интернет. Да взема пари за оглед тогава. Другата работа ще си я свършат продаващият/ купуващият . То и понижението на цената не зависи в крайна сметка от него. Когато продавахме , бях си решила колко ще отстъпя преди да познавам брокера дори. Когато преговаряхме , отстъпих точно толкова. Надолу нито брокер, нито никой можеше да ме накара да сляза. Като купувахме същото. Големи медиатори не съм забелязала да са. Зависи от желанието на двете страни да има сделка.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 17:15 от Анонимен

# 473
да, и аз това казвам, продавачът и купувачът решават дали да има сделка по някаква цена, иначе търсенето продължава.

Много хора не знаят как да преговарят...

# 474
Значи не е вярно, че брокера винаги търси макс цена за продавача. Зависи от много неща, но ако цената е абсурдна то имота е непродаваем и всички си губят времето. В общия случай брокерите търсят обем т.е максимален брой сделки максимално бързи. От тива се печели най-много. Дири и при прегрял пазар като сегашния, пак се търси обем, защото сега пък конкуренциятае убийствена и брокерите не могат да си позволят да товарят цените до абсурдни нива. Затова и чести се забелязват обяви от ЧЛ които са с абсурдни цени. За да функционира правилно пазара, трябва да има много локални брокери, които си познават локацията и дават добра и експертна услуга. Аз именно с такива брокери работя и съм доволен. Големите агенции са зле. Местния специализиран брокер има огромно предимство, не е част от голяма агенция в която има много допълнителни разходи и може да си позволи по-ниска комисиона, за да привлече клиенти. Именно такъв тип брокери в комбинация с сайт като deal machine и по-ниска комисиона + абонаментен план, биха били много по-успешни от телущия модел.

Естествено че не им е целта да продадат на възможно най-висока цена. Целта им е бърза сделка и двойна комисионна. И не дай си боже продавача да не е в час със цените и да иска по- ниска цена от пазарната, моментално ще го сапунисат и ще му дадат имота на свой човек.

# 475
Neymar09,
А ти ако попаднеш на подценен имот ще го купиш ли или ще кажеш на продавача да го вдигне малко и тогава да го купиш?

# 476
Неймар не е брокер и не разполага с вътрешна информация, така че няма нищо неморално да купи подценен апартамент. Виж, ако брокерът на продавача е наясно, че исканата цена е подпазарна, ако е добросъвестен, би трябвало да посъветва клиента си да вдигне цената поне до пазарната. По възможност, и над пазарната, пък при преговори със сериозен купувач да си вземе решението.

да, и аз това казвам, продавачът и купувачът решават дали да има сделка по някаква цена, иначе търсенето продължава.

Много хора не знаят как да преговарят...

Ако и това не е работа на брокерите - да посъветват клиента си за разумната цена на сделката, както и да участват в преговорите (защото нали са много опитни), то тогава наистина са само служители в кол-център, но срещу необосновано висока цена за тази услуга.

# 477
Пепина, ти брокер ли си? Много здраво се хвърляш на амбразурата да ги защитаваш. Никой безпристрастен не би го правил като теб.

# 478
Neymar09,
А ти ако попаднеш на подценен имот ще го купиш ли или ще кажеш на продавача да го вдигне малко и тогава да го купиш?

Ако съм агент на продавача мой дълг е да посоча каква е реалната пазарна цена. Ама като съдя по предишните ти отговори очаквам и тук да са заформи един здрав спор.

# 479
Ако съм агент на продавача мой дълг е да посоча каква е реалната пазарна цена. Ама като съдя по предишните ти отговори очаквам и тук да са заформи един здрав спор.

Реалната пазарна цена също не е закована, а може да варира (освен от други фактори) и от спешността на продажбата. Ако приемем, че за типичен апартамент с такава локация и такива екстри цената е Х, то ако искаме бърза продажба ще е пуснем на Х-5% или даже Х-10%, според това колко бързаме. А ако не бързаме изобщо, а апартаментът не е типичен, а с някаква особеност, ще чакаме човека, за когото тази особеност е ценна и ще му искаме Х+10%. А на тези, които не я харесват и я изтъкват като довод за намаляване на цената, любезно ще покажем вратата.

Общи условия

Активация на акаунт