Априлски бебчета 2022

• 40 016
  • 732
  •   1
Отговори
# 510
Не, Краси не е рано, може би при теб е друга седмицата заради двуплодна бременност, ранната се прави от 11+0 до 13+6 дни.

# 511
Объркването идва от там , че някои дами го наричат фетална морфология, а то всъщност е ранен скрининг, който си се прави между 11-14

# 512
  • Sofia
Не са просто "някои дами".
Термина съм го взела от сайта на Марковс, където ще правя едната. Там този преглед си го наричат точно фетална морфология, която може да е комбинирана с БХС. Аз примерно няма да правя БХС при тях, а само ФМ.

# 513
Ами добре, вие и Марковс си го наричайте както искате. То не всичко по вестниците е истина. Сигурно само в техния сайт е правилен термина, а навсякъде другаде грешен. Не ми се спори за мен си е скрининг, за вас си е ранна фетална, за трети може да е морков.
Просто отбелязах откъде идва объркването в разговора

# 514
Здравейте,кога ви беше първата фетална морфология и вижда ли се пола на бебето тогава?
Ако всичко е наред дотогава, аз ще правя две : в 12гс точно и в 12гс +4.
При предишните бременности не съм правила ранна ФМ при специалист и не знам дали се вижда пола.
Тогава правих БХС само при следящата ме АГ, която взе и мерките на бебето (но тя не е специалист по ФМ). Тя даде само предположение, което се оказа невярно.

На мен във всички документи, които ми дадоха и от репродуктивната клиника и от следящия ми гинеколог пише, че ранна ФМ се прави между 16-19г.с. След това втората е между 20-23г.с. И късна ФМ е 28-31г.с.
Не е ли рано в 12-13 седмица? Пише ми, че БХС се прави в тези седмици.
Свързах се с лекарката сега и тя ми каза че в 13г.с се правило първата фетална морфология

# 515
Според мен и моя АГ това е Ранен биохимичен скрининг (11-14г.с.).

# 516
Дами, нека не спорим коя как го нарича и да запазим хубавата атмосфера в темата. БХС е обстоен преглед на ехограф с измервания на важни показатели и даване на кръв и данни за възраст и заболявания в семейството.

# 517
Като сме на темата за БХС,аз имам въпрос,ако има мами от Пловдив ,препоръчайте къде да го направя.Днес бях на консултация и видяхме бебчето. Всичко е наред и АГ-то ми каза че в следващите 2 седмици е хубаво да го направя,но идея си нямам къде ...С първото ми дете си признавам че не съм правила(Слава богу всичко е наред с него)

# 518
  • Sofia
Не искам да споря с никого, не го казвам с лошо или нещо друго.

Аз разбирам нещата така : Биохимичният скрийнинг се състои от подробен ехографски преглед + взимане на кръв = оценяване на риск за някои аномалии (скрийнинг).

Когато направиш само ехографския преглед (както и да се нарича той), без даване на кръв не може да се направи оценката на рисковете, защото липсват данните от кръвното изследване. Следователно самият ехографски преглед няма как да е скрийнинг.

От друга страна, разбира се че няма значение как се казва този преглед (ранна фетална морфология или просто ехографския преглед), но е факт, че този преглед в 12-13 гс е по-различен от предишните. Той е много по-подробен и бебето е вече достатъчно голямо, за да могат да се засекат някои маркери. Именно затова на места го наричат ранна ФМ.

При миналата ми бременност попитах следящата ме АГ дали да правя ранната ФМ при специалист, а тя ми каза, че няма смисъл, защото при нея правим същото за БХС. Но тя не е специалист по ФМ, така че в моята представа при нея съм правила само БХС, но не и ФМ.

Не твърдя, че съм права. Това са просто мои наблюдения.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 19:15 от Brin de muguet

# 519
Като сме на темата за БХС,аз имам въпрос,ако има мами от Пловдив ,препоръчайте къде да го направя.Днес бях на консултация и видяхме бебчето. Всичко е наред и АГ-то ми каза че в следващите 2 седмици е хубаво да го направя,но идея си нямам къде ...С първото ми дете си признавам че не съм правила(Слава богу всичко е наред с него)
Само БХС или и фетална?

# 520
Само БХС или и фетална?

И фетална

# 521
  • София
Ранен биохимичен скриниг се прави между 11 г.с и 13.г.с . Той си е нормален скрининг просто има един куп кръвни изследвания. До колкото АГ ми каза, това е различно от феталната морфология. Пол ми казаха, че може да се предположи само ако е момче. И то ако бебето застане на точно определен ъгъл. В понеделник съм на такъв ранен скрининг , ако някоя мама се интересува да ми пише на лично. Ще се радвам да обясня всичко подробно.

# 522
Така е, както и да го наричаме прегледа е еднакъв. Аз също се колебая дали да правя биохимичния скрининг. Със сигурност ехографски ще правя.
Единствено ме човърка, че имах една аномалия предната бременност, което не видяха на първия преглед. Излязоха резултатите, имах завишен показател и чаках с нетърпение до 16та седмица за фетална морфология, като не ми беше обяснено какво може да е. В крайна сметка се оказа единична пъпна артерия, която не попречи за развитието на бебето, но аз си знам с колко притеснения изкарах до 9тия месец. От друга страна пък като знаеш за проблема се следиш по изкъсо, правих повече измервания на бебето, повече пъти ми мериха кръвоток. На 28ми ми е прегледа и трябва да реша до тогава.

# 523
Буболина аз ще ходя при д-р Даскалов.
Но в Пловдив известни имена са Троянчев, Стоилов, Кръшков, Георги Амалиев, Борислав Иванов.

# 524
+1 за Троянчев. Не съм от Пловдив, но идва да преглежда и в Бургас. Всички ФМ ги правих при него, много е спокоен и обяснява всичко. Дава диск от прегледа. Интересува се не само от ехографа, Ами и от историята на бременността

Общи условия

Активация на акаунт