Майчинството счетоводно - 90

• 36 662
  • 780
  •   1
Отговори
# 300
Iren11,направо е супер недодялан този калкулатор.Когато смятах на този,тук в темата ми излиза с 6лв.отгоре на ден над болничния.И сега кое е истината,след като не може да е повече от среднодневното нетно?А него не знам как да изчисля,май няма смисъл от тая занимавка,дали изобщо ще се окаже близка до истината.

# 301
Здравейте, имам следния казус. Бременна съм в 2 последователни години като съм ползвала болничен без да се налага да ходя на ТЕЛК предходната бременност, а сега съм в 6ри месец. Днес като ми издаваха болничен от Женската консултация им излезе съобщение че съм ползвала повече дни. Четох наредбата и попадам в този член: ''Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.''
Някой да е имал подобен казус. Какво следва сега. Как у кога трябва да се явя пред ТЕЛК. Кой и как трябва да ме насочи. ТЕЛК правят ли проблеми?

# 302
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам следния казус. Бременна съм в 2 последователни години като съм ползвала болничен без да се налага да ходя на ТЕЛК предходната бременност, а сега съм в 6ри месец. Днес като ми издаваха болничен от Женската консултация им излезе съобщение че съм ползвала повече дни. Четох наредбата и попадам в този член: ''Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.''
Някой да е имал подобен казус. Какво следва сега. Как у кога трябва да се явя пред ТЕЛК. Кой и как трябва да ме насочи. ТЕЛК правят ли проблеми?

Това "Бременна съм в 2 последователни години" няма как да е по-неясно.
Надвишавате 180-то дни непрекъснат болничен ли?Тогава се минава ТЕЛК за продължаване на болничните.Или си пускате отпуск за няколко дни и после пак болничен.

# 303
Значи в крайна сметка не се увеличава с нищо,и си оставаме на нещо като болничен с име майчинство.Защото нямало право да е по-високо от това.Направо е цирк,нищо не вдявам,но явно трябва да чакам за да разбера.В сайта на НОИ гледам червеното поле,точно където пише Прогнозно дневно,а там даже е и по-ниско от болничния,което направо е невероятно.Poohtedy какво е облагаеми ДМС,простете за невежеството?

Има калкулатор майчинство в гугъл дето излиза при търсене. Само че трябва 24м назад преди 45 дневния да се въведат нещата. При мен го изчисли точно, с някакви стотинки разлика само.

# 304

Това "Бременна съм в 2 последователни години" няма как да е по-неясно.
Надвишавате 180-то дни непрекъснат болничен ли?Тогава се минава ТЕЛК за продължаване на болничните.Или си пускате отпуск за няколко дни и после пак болничен.

Не надвишавам 180 дни. Написала съм че съм в другата хипотеза-12 месеца с прекъсвания в 2 предходни години и годината на боледуването. Не върши работа в тази ситуация да се върна на работа или да си пусна отпуск за няколко дни.

# 305
Значи нямаш избор освен ТЕЛК.АГ трябва да те насочи към комисия и да ти каже подробности.

# 306
Значи нямаш избор освен ТЕЛК.АГ трябва да те насочи към комисия и да ти каже подробности.
В женската консултация вдигнаха рамене и казаха да звънна на НОИ. Какво значи да ме насочи? Трябва да ми издадат някакъв документ ли?

# 307
Ала-Бала,там съответно излизат различни суми на осигуровка,но са близки до реалните,на които са ме осигурявали,докато работех.Реално не се взима 90% от брутото,защото не може да надвишава нетото,не знам защо изобщо са го направили толкова трудно.Като смятам в сайта на НОИ излиза Прогнозно с 4лв.по-малко от болничния,което е наистина необяснимо.Моята заплата се форираше на твърдо + процент,като съм осигурявана на всичко,което съм взимала.Не знам това какво може да бърка.Съжалявам,че направих такава дискусия,просто ми се искаше да разбера.Излиза,че ще взимам по-малко и от болничния,ужасно Sad
Няма как да взимаш по-малко майчинство при положение, че се осигуряваш на пълна работна заплата. Аз се осигурявам на пълната заплата и за болничните ми изчисляваха към 55лв на ден, а сега за майчинството ми е към 57-58лв.

# 308
Здравейте. Имам следното питане: имам трудов стаж 3г. Осигурявали са ме на минималната. От миналата година август до момента не съм работила. Въпроса ми е мога ли и как да получавам майчинство? Благодаря ви

# 309
  • София-Младост
Здравейте. Имам следното питане: имам трудов стаж 3г. Осигурявали са ме на минималната. От миналата година август до момента не съм работила. Въпроса ми е мога ли и как да получавам майчинство? Благодаря ви
Можете, ако сте осигурена за съответния риск, или по-просто казано, ако работите. (на ТД например)

# 310
Здравейте, имам един въпрос, ако можете да ми помогнете... Имам трудов договор от 13.07.2021, постъпих на работа на 15.07.2021... Изпитателния срок е 3 месеца, може ли да ми кажете кога ми изтича изпитателния срок??? Според мен е около 13.10.2021.. Права ли съм?

# 311
Здравейте, имам един въпрос, ако можете да ми помогнете... Имам трудов договор от 13.07.2021, постъпих на работа на 15.07.2021... Изпитателния срок е 3 месеца, може ли да ми кажете кога ми изтича изпитателния срок??? Според мен е около 13.10.2021.. Права ли съм?

На 15.10.2021г

# 312
Здравейте, може ли след прекъсване на майчинството 2ра година да изляза в годишен платен отпуск и след това в болничен за гледане на дете. Има ли нужда да се върна реално на работа?

# 313
  • София-Младост
Здравейте, може ли след прекъсване на майчинството 2ра година да изляза в годишен платен отпуск и след това в болничен за гледане на дете. Има ли нужда да се върна реално на работа?
Няма нужда. Не знам само как планирате кога се разболява детето:)

# 314
Благодаря за отговора.
Има планиран прием в болница. Да не говорим,че често след започване на ясла/градина децата често се разболяват от някой вирус.

Общи условия

Активация на акаунт