Майчинството счетоводно - 90

• 36 604
  • 780
  •   1
Отговори
# 285
Десинка, при мен майчинството ми го изчислява с 5лв примерно по-ниско от болничния.
Ала-Бала, в калкулатора на НОИ за месеците в болничен не излиза сумата, от която той е изчислен, нали така?

# 286
Момичета има ли някоя от вас тук като земеделски произведител, и от там да излиза майчинство. Искам да е попитам за справка или ако може някой който е в час с земеделските осигуровки да ми пише. Ще съм ви мн благодарна. ❤️

# 287
При мен ситуацията е такава най просто обяснена. На 1000 лв. брутна заплата нетното ми възнаграждение е 800 лв. И да майчинството е 90 процента от 1000, тоест 900, но не може да бъде повече от 800 и съответно си остава 800.

# 288
При мен ситуацията е такава най просто обяснена. На 1000 лв. брутна заплата нетното ми възнаграждение е 800 лв. И да майчинството е 90 процента от 1000, тоест 900, но не може да бъде повече от 800 и съответно си остава 800.
То така е лесно, ама примерно при мен има всяка година увеличение на заплатата, има и продължителни болнични , както и различна заплата всеки месец.

# 289
Ала-Бала,благодаря!Не съм била без работа и няма промяна.В болничен съм от месец юни,с термин декември.Иначе използвах калкулатора,който сте дали в началото и ми излиза с 7-8 лв.отгоре на ден над болничния,и може би пак е грешка.Е,ще се види живот и здраве.
Poohtedy,ако трябва да гледам това в червено на сайта на НОИ,излиза,че почти няма разлика между болничен и майчинство,което ми е странно.
Търсите следното поле: "Прогнозно дневно парично обезщетение". Сумата посочена в него при мен е среднодневното нетно възнаграждение, което е с 14 лв. по-ниско от 90% от среднодневното брутно възнаграждение. Не знам защо са близки стойностите при вас, възможно ли е да имате чести облагаеми ДМС-та, който качват средното нетно.

# 290
  • София-Младост

Ала-Бала, в калкулатора на НОИ за месеците в болничен не излиза сумата, от която той е изчислен, нали така?
Честно казано няма представа.

# 291
То така е лесно, ама примерно при мен има всяка година увеличение на заплатата, има и продължителни болнични , както и различна заплата всеки месец.
Просто давам пример, защото виждам, че доста жени се чудят защо не вземат 90 процента от заплатата си. Разбира се има различни ситуации.

# 292
Доколкото знам се взима среднодневното Нетно възнаграждение, а не брутно. Става въпрос за майчинството.

# 293
Значи в крайна сметка не се увеличава с нищо,и си оставаме на нещо като болничен с име майчинство.Защото нямало право да е по-високо от това.Направо е цирк,нищо не вдявам,но явно трябва да чакам за да разбера.В сайта на НОИ гледам червеното поле,точно където пише Прогнозно дневно,а там даже е и по-ниско от болничния,което направо е невероятно.Poohtedy какво е облагаеми ДМС,простете за невежеството?

# 294
Значи в крайна сметка не се увеличава с нищо,и си оставаме на нещо като болничен с име майчинство.Защото нямало право да е по-високо от това.Направо е цирк,нищо не вдявам,но явно трябва да чакам за да разбера.В сайта на НОИ гледам червеното поле,точно където пише Прогнозно дневно,а там даже е и по-ниско от болничния,което направо е невероятно.Poohtedy какво е облагаеми ДМС,простете за невежеството?
ДМС - допълнително материално стимулиране (бонус), който се облага.

# 295
Аз ли нещо се бъркам или ако сте били на една и съща заплата последните 2 години няма как майчинството ви да е по-малко от болничния на ден. При болничен е 80% а майчинството е 90%. Обаче при мен например отново става по-малко, защото миналата година 6м съм работила по 6ч на ден вместо по 8, защото нямахме работа покрай ковид и за да не съкращават персонал от офиса ни ни помолиха да проявим разбиране и да ни намалят работното време съответно и заплатите. За тези 6м аз съм взимала с по около 700лв по-малка заплата и от там доста ми пада майчинството. В болничен съм от 2м и болничния ми е доста по-голям от майчинството което ще взема за следващия месец, който реално ще ми е първия месец.

# 296
  • София-Младост
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Никъде никой не е написал заплата!

Десинка, а месеците, в които сте в болничен какво ви излиза в таблицата...от там според мен идва грешката.

# 297
Ала-Бала, нули излизат за месеците  изцяло в болничен или само сумата преведна от работа , когато е част от месеца. Явно калкулаторът на сайта на НОИ не е съвсем точен. Пи мен дава разлика между прогнозната дневна ставка и това, което си изчислявам от около 10лв. Със сигурност ще разбера след месец колко ще ми е дневното , като изляза в майчинство.

# 298
Ала-Бала,там съответно излизат различни суми на осигуровка,но са близки до реалните,на които са ме осигурявали,докато работех.Реално не се взима 90% от брутото,защото не може да надвишава нетото,не знам защо изобщо са го направили толкова трудно.Като смятам в сайта на НОИ излиза Прогнозно с 4лв.по-малко от болничния,което е наистина необяснимо.Моята заплата се форираше на твърдо + процент,като съм осигурявана на всичко,което съм взимала.Не знам това какво може да бърка.Съжалявам,че направих такава дискусия,просто ми се искаше да разбера.Излиза,че ще взимам по-малко и от болничния,ужасно Sad

# 299
Десинка , при мен дневно за майчинство в калкулатора на НОИ също ми излиза по-малко от дневно за болничен, ама не мисля , че ще  е така.

Общи условия

Активация на акаунт