Майчинството счетоводно - 90

• 36 507
  • 780
  •   1
Отговори
# 270
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Срокът за изплащане на Заявление-декл по чл. 50, ал. 6 от КСО /бащинство/ същият ли е както за болничните? Предварително благодаря! Hug
Да

# 271
Здравейте. Ако бременната се осигурява на 6 часа, след колко време ще се натрупа стажа и за получаване на обезщетение поради майчинство? И колко осигурителен стаж трябва зс да получава обезщетение от болничен поради бременност /не майчинство/ 6 или 12 месеца?И същия въпрос-  Ако се осигурява на 6 часа кога ще се натрупа стаж за болничния поради бременност?

# 272
Здравейте, не знам дали това е точната тема, но ще попитам.
Излизам 2 месеца в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г., Въпросът ми е, ако реша да напускам мога ли да подам едномесечно предизвестие, докато съм неплатен отпуск, за да не се налага да ходя въобще.

# 273
  • София-Младост
Здравейте, не знам дали това е точната тема, но ще попитам.
Излизам 2 месеца в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г., Въпросът ми е, ако реша да напускам мога ли да подам едномесечно предизвестие, докато съм неплатен отпуск, за да не се налага да ходя въобще.
Можете.
Здравейте. Ако бременната се осигурява на 6 часа, след колко време ще се натрупа стажа и за получаване на обезщетение поради майчинство? И колко осигурителен стаж трябва зс да получава обезщетение от болничен поради бременност /не майчинство/ 6 или 12 месеца?И същия въпрос-  Ако се осигурява на 6 часа кога ще се натрупа стаж за болничния поради бременност?
Изискуемият осигурителен стаж е 12 месеца.
По груби сметки... трябва да са отработени 16 месеца на 6 часа, за да се равнят на 12 месеца осигурителн стаж.

# 274
Здравейте!Опитвам се да си изчисля прогнозен размер майчинство в сайта на НОИ.Излизат няколко графи,коя би трябвало да гледам?Там където пише "Прогнозно дневно парично обещетение " ли?Защото,ако е тази ми се струва много малка разлика в парите,от сегашния болничен,някакви 30ст.А нали болничния е на 80,а майчинството на 90%,не би ли трябвало да е по-високо?Примерно сега на ден ми е почти 55лв.,не трябва ли поне с някакви 1-2-3 лв.на ден да се вдигне?Благодаря!

# 275
Искам да питам това, което са приели за втората година майчинство само за 2021г ли е? Или за постоянно?

# 276
Искам да питам това, което са приели за втората година майчинство само за 2021г ли е? Или за постоянно?
За 3 месеца е за момента. Не се знае за другата година.

# 277
Здравейте!Опитвам се да си изчисля прогнозен размер майчинство в сайта на НОИ.Излизат няколко графи,коя би трябвало да гледам?Там където пише "Прогнозно дневно парично обещетение " ли?Защото,ако е тази ми се струва много малка разлика в парите,от сегашния болничен,някакви 30ст.А нали болничния е на 80,а майчинството на 90%,не би ли трябвало да е по-високо?Примерно сега на ден ми е почти 55лв.,не трябва ли поне с някакви 1-2-3 лв.на ден да се вдигне?Благодаря!
Не може да надвишава средно дневно нетното възнаграждение, като върнете 2 години назад.

# 278
За 3 месеца е за момента. Не се знае за другата година.
След като се гласува бюджет за 2022 г. в мисля графа социални, ще стане ясно.

# 279
  • София
Здравейте. Когато попълвам за еднократната помощ  номер на удостоверение за раждане кой номер пиша - този горе вдясно на удостоверението - "оригинал номер еди си кой" или в текста където пише "удостоверението се издава въз основа на акт за раждане номер 1234 от еди коя си дата"?

# 280
  • София-Младост
Здравейте. Когато попълвам за еднократната помощ  номер на удостоверение за раждане кой номер пиша - този горе вдясно на удостоверението - "оригинал номер еди си кой" или в текста където пише "удостоверението се издава въз основа на акт за раждане номер 1234 от еди коя си дата"?
Този горе.

# 281
Не може да надвишава средно дневно нетното възнаграждение, като върнете 2 години назад.

Значи реално остава на същата сума,като болничния ли?Нещо не мога да схвана, как се смятат тези неща.Как да разбера колко е средно дневно нетното тогава?

# 282
  • София-Младост
Desinka31
Единия болничен се изчислява на база 18 месеца назад, а другия на база 24 месеца назад. И ако тези 6 месеца примерно сте била без работа...даже болничния за бременост и раждане може и да е по-нисък.
Събирате брутното за периода, делите на броя работни дни, умножавате по 90% и получавате сума Х.
Събирате нетното за същия период, делите на броя работни дни и получавате сума У.
Сравнявате Х и У и по-малкото ви е обезщетението.
Това е най-просто обяснено.
В месеците в които обаче  е ползван болничен, се взима сумата от която е изчислен самия болничен...и това няма как да си го сметнете сама вече.
Погрешни са изчисленията взимам 1000лв. и хоп едното обезщетение  е 800, а другото 900.

# 283

Значи реално остава на същата сума,като болничния ли?Нещо не мога да схвана, как се смятат тези неща.Как да разбера колко е средно дневно нетното тогава?
Имате една сума в червено, най отдолу. Дневното обезщетение е 90% от средно дневното брутно възнаграждение за периода, но не повече от средно дневното нетно възнаграждение.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 12:53 от poohtedy

# 284
Ала-Бала,благодаря!Не съм била без работа и няма промяна.В болничен съм от месец юни,с термин декември.Иначе използвах калкулатора,който сте дали в началото и ми излиза с 7-8 лв.отгоре на ден над болничния,и може би пак е грешка.Е,ще се види живот и здраве.
Poohtedy,ако трябва да гледам това в червено на сайта на НОИ,излиза,че почти няма разлика между болничен и майчинство,което ми е странно.

Общи условия

Активация на акаунт