Майчинството счетоводно - 90

• 36 503
  • 780
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря за отговора!
Счетоводителката, която твърди, че се изплаща само ако напускаш фирмата - е нашата. При последния ни разговор ми каза, че щом няма да напускам, да се разбера с работодателя за изплащането. Но аз незнам какво да очаквам.
В какъв срок трябва да се изплати този отпуск ? И има ли вариант работодателя да откаже да изплати, при положение, че знае, че ще се връщам при тях ?

Нещо не сте се разбрали. Да, изплаща се при напускане, ако не е ползван. Има и условия за ползване, ама те тук нямат място.
Срока за плащане е същият, какъвто и за заплатите във фирмата.
А какво ще се разберете с шефа... ми нямам си идея, честно казано!

# 256
  • София-Младост
Опции много има работодателя, правилната е само една...плаща се заедно със заплатите на останалия персонал.
Това си е  нормален платен отпуск...не вярвам до сега да не сте ползвали, нали ви е бил заплащан.

# 257
Опции много има работодателя, правилната е само една...плаща се заедно със заплатите на останалия персонал.
Това си е  нормален платен отпуск...не вярвам до сега да не сте ползвали, нали ви е бил заплащан.

Благодаря и на Вас за отговора.
Да, разбира се - ползвала съм платен отпуск.
Но така поставено от счетоводителката - или се изплаща, или го ползваш. Или се изплаща, ако напускаш.
Честно казано се обърках, защото очаквах, че е точно както всеки друг платен отпуск.
Благодаря за яснотата още веднъж!

# 258
Благодаря за отговора!
Счетоводителката, която твърди, че се изплаща само ако напускаш фирмата - е нашата. При последния ни разговор ми каза, че щом няма да напускам, да се разбера с работодателя за изплащането. Но аз незнам какво да очаквам.
В какъв срок трябва да се изплати този отпуск ? И има ли вариант работодателя да откаже да изплати, при положение, че знае, че ще се връщам при тях ?

Нещо не сте се разбрали. Да, изплаща се при напускане, ако не е ползван. Има и условия за ползване, ама те тук нямат място.
Срока за плащане е същият, какъвто и за заплатите във фирмата.
А какво ще се разберете с шефа... ми нямам си идея, честно казано!

Извинявам се, че се намесвам, но какви са условията за ползване на натрупаната отпуска?

# 259
Ами най-простичко казано, пл.отпуск се полага за дадена календарна година. Може да се ползва на цяло или на части. Ако се наложи отлагането му, то работодателят е длъжен да осигури ползването му до 6 месеца след изтичане на годината за която се полага, демек до м.Юни следваща година.
Има си и разни други условности, ама ако нямате конкретно питане, аз не се сещам какво да Ви отговоря Simple Smile

# 260
  • София
Здравейте,
Сигурна съм, че тук има хора, много наясно с различни казуси, свързани с изчисляване на обезщетения за майчинство, затова
Ще задам и моя въпрос, с надеждата да получа някакъв отиентир.
Преди две седмици малкото ми дете навърши две години, в момента ползвам натрупаната ми се платена отпуска след двете години майчинство.
Междувременно съм забременяла отново, терминът ми е края на март 2022. Мислех до януари да съм в неплатена а след това ако малката се е адаптирала в яслата да се връщам на работа, но в сегашната ситуация няма как да се върна за 2 м и да изляза отново (и да искам няма да ме приемат за два месеца, позицията ми е такава че не млже да има постоянна смяна на хора толкова често). Конкретно имам следните въпроси:
- каква база ще ми се взима за пооследната година когато съм взимала 380 лв при изчисляване на майчинството? (Осигурявам се на максимума при 2ма работидатели, ако това е от значение)
- ако започна да си взимам болнични, което е много вероятно, тъй като съм в рискова бременност, каква ще ми е базата за изчисляване на болничния и изобщо има ли смисъл от болничен? Реално ако не съм в болничен трябва да съм в неплатен отлуск, тогава каква би била базата? Много ми е сложна тази материя.. не съм сигурна че на телефона на Нои някой ще ми отговори на въпросите..
Предварително благодаря на всички които ще прочетат поста ми:)

# 261
Здравейте! Аз имам въпрос относно 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст - как се изчисляват в дни? В закона е описано, че може да се взима на части, но минимум 5 раб. дни и с минимум 10 раб. дни предизвестие.
Та тези 6 месеца неплатен отпуск колко работни дни са?

# 262
Здравейте, имам нужда от помощ със следните въпроси: трябва да се върна на работа след първата година.
За втората година, мога ли да прегвърля майчинството на бабата, която е пенсионерка? (Мисля отговорът е не, но да питам…).
Имам ли право на 50% от обезщетението за втората година ако работя?
И при положение, че се върна на работа, но напусна след няколко месеца, дали имам право все още на майчинството? Или връщайки се на работа губя това право изцяло?

# 263
Здравейте, имам нужда от помощ със следните въпроси: трябва да се върна на работа след първата година.
За втората година, мога ли да прегвърля майчинството на бабата, която е пенсионерка? (Мисля отговорът е не, но да питам…).
И при положение, че се върна на работа, но напусна след няколко месеца, дали имам право все още на майчинството? Или връщайки се на работа губя това право изцяло?
Не можеш да прехвърлиш майчинството на пенсионер.
Имаш право на 50% от майчинството
Без трудов договор не можеш да получаваш майчинство.Напуснеш ли, обезщетението се прекъсва.

# 264
Без трудов договор не можеш да получаваш майчинство.Напуснеш ли, обезщетението се прекъсва.

Извинявам се, че се намесвам- ако детето е на ясла втората година, а майката на работа, то тогава отново ли има право на 50% от майчинството?

# 265
  • София-Младост
Здравейте,
Сигурна съм, че тук има хора, много наясно с различни казуси, свързани с изчисляване на обезщетения за майчинство, затова
Скрит текст:
Преди две седмици малкото ми дете навърши две години, в момента ползвам натрупаната ми се платена отпуска след двете години майчинство.
Междувременно съм забременяла отново, терминът ми е края на март 2022. Мислех до януари да съм в неплатена а след това ако малката се е адаптирала в яслата да се връщам на работа, но в сегашната ситуация няма как да се върна за 2 м и да изляза отново (и да искам няма да ме приемат за два месеца, позицията ми е такава че не млже да има постоянна смяна на хора толкова често). Конкретно имам следните въпроси:
- каква база ще ми се взима за пооследната година когато съм взимала 380 лв при изчисляване на майчинството? (Осигурявам се на максимума при 2ма работидатели, ако това е от значение) - МРЗ
- ако започна да си взимам болнични, което е много вероятно, тъй като съм в рискова бременност, каква ще ми е базата за изчисляване на болничния и изобщо има ли смисъл от болничен? Реално ако не съм в болничен трябва да съм в неплатен отлуск, тогава каква би била базата? Много ми е сложна тази материя.. не съм сигурна че на телефона на Нои някой ще ми отговори на въпросите..
МРЗ е базата за първото питане.
Болничен е в пъти по-добре от неплатен, все пак ще има някакво плащане.

radi86

Да.

# 266
  • София
Здравейте,
Скрит текст:
- каква база ще ми се взима за пооследната година когато съм взимала 380 лв при изчисляване на майчинството? (Осигурявам се на максимума при 2ма работидатели, ако това е от значение) - МРЗ
МРЗ е базата за първото питане.
Болничен е в пъти по-добре от неплатен, все пак ще има някакво плащане.

radi86

Да.

Благодаря за отглвора! Аз вчера си пуснах прогнозно изчисление в сайта на Нои и там като база ми излиза двойния размер на мрз (1300 лв което си е 650*2). И сега се чудя дали е грешка в системата им или тъй като съм осигурена при два работидателя наистина взима двоен размер?

Изниква ми оше един въпрос: за да изляза в болничен, трябва ли да имам един присъствен ден на работа след платения отпуск?

# 267
Сигурна ли си, че ако този пенсионер не е на ТД, няма право да го прехвърли?

# 268
Сигурна ли си, че ако този пенсионер не е на ТД, няма право да го прехвърли?
Не пише, че работи.

# 269
Здравейте! Срокът за изплащане на Заявление-декл по чл. 50, ал. 6 от КСО /бащинство/ същият ли е както за болничните? Предварително благодаря! Hug

Общи условия

Активация на акаунт