Майчинството счетоводно - 90

• 36 509
  • 780
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте на 16 август подадох заявление в социалните за еднократна помощ при бременност и те ми дадоха едно малко талонче с четири цифрен номер, датата ,челн и още нещо написано което не разчитам , от тогава никой не ми се е обаждал да ми каже нищо аз им звъня но никой не вдига, какво да правя?

# 241
Един малко информативен въпрос. Не знам някой дали ще знае. Нали приеха да се вдигне майчинството за 2рата година на 650лв? Та гледам в фейсбука на Мая Манолова звучи сякаш е постоянно увеличение. А в този на Корнелия Нинова пише, че е до края на 2021, а не постоянно. Кое от двете е? Защото вчера тамън се зарадвахме, че няма да се налага втората година от началото и още да се връщам на работа и ще може и 2рата година по-дълго да съм с мъника, а сега...

# 242
Здравейте, очертава се малко след влизането в 45-дневния болничен да остана без трудов договор. Ще мога ли да взимам майчинство през втората година в такъв случай?

# 243
  • София-Младост

MintyMohito
Хаха, нито страницата на едната, нито на другата са официален документ.
Нека приемат всичко, после следва обнародване и чак тогава може да коментираме.

Dentz
Не.

Гергана, единия вариант е да отидете и да видите, ако заповедта ви е готова, да си я вземете. В нея ще пише отпускат или не тази помощ.
Другия  е да изчакате...ако тази помощ я превеждат с останалите, средата на месеца...ако не получите пари, се връщате на горното-отивате на място. И продължете да си звъните по телефона...проверете само дали е верен.

# 244

Това е много разочароващо. Попаднах на статия, която казва следното:

"След като детето навърши една година не е задължително да се връщаш на работа. Майчинството може да се удължи с още една година по твое желание. За втората година обаче месечното обезщетение, което получаваш, е в размер на 380 лв. През този период социалните осигуровки се поемат от държавата, а здравните са задължение на работодателя. Ако си самоосигуряващо се лице – тогава здравните осигуровки са твоя отговорност."

Бях решила, че мога да си внасям здравните сама, щом нямам работодател, и пак да получавам майчинство втората година (колкото и да е то). Sad

# 245
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Това е много разочароващо. Попаднах на статия, която казва следното:

"След като детето навърши една година не е задължително да се връщаш на работа. Майчинството може да се удължи с още една година по твое желание. За втората година обаче месечното обезщетение, което получаваш, е в размер на 380 лв. През този период социалните осигуровки се поемат от държавата, а здравните са задължение на работодателя. Ако си самоосигуряващо се лице – тогава здравните осигуровки са твоя отговорност."

Бях решила, че мога да си внасям здравните сама, щом нямам работодател, и пак да получавам майчинство втората година (колкото и да е то). Sad

Не, Ала-Бала е права.Болднатото е в случай че лицето е на трудов договор или се самоосигурява.

# 246
Здравейте, болничният ми (135 дни, който е) е до 15 септември 2021. Подадох заявление в счетоводството (това от снимката, за да видите дали правилното заявление съм дала). Какъв е срокът за подаването към НОИ и какво трябва да пише в полето “вид на документа” т.е кой член(на втората снимка, която е свалена от интернет, не е моя)? Питам, защото постоянно правят грешки и следя дали ще го направят правилно! Благодаря предварително!
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 15:15 от Анонимен

# 247
  • София-Младост
Mammasita

Всичко съвпада.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 15:18 от Не се сърди, човече

# 248
Здравейте ,момичета,предварително се извинявам,ако въпросът ми не е за тук .
Имам следния казус :
1)родих детето си на 25.08.21 ,получих болничен за 42 дни от болницата ,но тъй като бяха объркали местоработата ми ,се наложи да го коригират.
Сега влизайки с ПИК виждам ,че и правилният болничен с номера,който съм подала към работодателя е в Графа “анулирани”
Има ли място за притеснение ?

2) също така ,преносих, с термин 19.08 ,дата на раждане 25.08 ,наясно съм ,че АГ от женска консултация трябва да ми издаде изравнителен болничен за този период ,но е в отпуск до понеделник ,от работата ми звънят и ме натискат ,че законовият срок да го подадат в НОИ е до 10ти ,така ли е наистина ,след като ще бъде издаден за минал период ,но с дата на издаване септември месец ? И какви биха били последствията ,ако не бъде представен ?
Благодаря предварително !

# 249
Здравейте момичета,

Въпреки, че съм доста сигурна в нашите счетоводителки, много се надявам да е станала някаква грешка и реших да попитам и вас.

В майчинство съм за отглеждане на дете до 1 година. Била съм осигурявана на максимален доход преди това и съответно в момента получавам максималния размер майчинство. От фирмата обаче ми превеждат известна сума всеки месец под формата на социални придобивки дори и сега. Върху тази сума ми се начислява данък общ доход и всички осигуровки. За ДОД разбирам, но осигуровки трябва ли да се плащат върху тази сума?

# 250
Има огромна вероятност вашите счетоводителки да си разбират от работата.
Аз лично не разбрах какви социални придобивки имате, ама с едно отваряне на ЧичкоВсичко ми излезе килограм предположения и отговори от специалисти

“...Задължението за внасяне на осигурителни вноски върху средствата за социални разходи и основанията за възникването му са нормативно регламентирани в чл.6, ал.11 от КСО. Според тази разпоредба върху средствата за социални разходи, давани постоянно или периодично пряко на лицата по чл. 4, ал. 1 от същия кодекс в пари или натура, се внасят осигурителни вноски в размера за фонд “Пенсии“, определен по реда на ал.3 и ал.5 и за допълнително задължително пенсионно осигуряване (чл. 6, ал.11 във връзка с чл.157, ал.6 от КСО). Предвид уреденото по силата на чл.40, ал.1, т.1 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) уеднаквяване на осигурителния доход за държавното обществено осигуряване и здравното осигуряване, върху средствата за социални разходи се дължат и здравноосигурителни вноски...“

# 251
  • София-Младост
Здравейте ,момичета,предварително се извинявам,ако въпросът ми не е за тук .
Имам следния казус :
Скрит текст:
1)родих детето си на 25.08.21 ,получих болничен за 42 дни от болницата ,но тъй като бяха объркали местоработата ми ,се наложи да го коригират.
Сега влизайки с ПИК виждам ,че и правилният болничен с номера,който съм подала към работодателя е в Графа “анулирани”
Има ли място за притеснение ?

2) също така ,преносих, с термин 19.08 ,дата на раждане 25.08 ,наясно съм ,че АГ от женска консултация трябва да ми издаде изравнителен болничен за този период ,но е в отпуск до понеделник ,от работата ми звънят и ме натискат ,че законовият срок да го подадат в НОИ е до 10ти ,така ли е наистина ,след като ще бъде издаден за минал период ,но с дата на издаване септември месец ? И какви биха били последствията ,ако не бъде представен ?
Благодаря предварително !
2. Срокът им е 10-то число на месеца, следващ този, в който вие сте им го предали.
Няма да има никакви последствия, освен че ще ви се забавят парите.
Тях по-скоро явно ги касае изготвянето на ведомостта...може да работят с външна фирма...и искат да го има черно на бяло. Иначе не е пречка да ви водят в болничен.
1. Пишете имейл...но ако е анулиран в счетоводството може би знаят.

# 252
Здравейте! Майчинството ми изтича скоро. Работодателят е предупреден, че ще използвам платеният отпуск, който се е натрупал за двете години и след това ще се върна на работа. Въпросът ми е изплаща ли се или не този отпуск ? Според една счетоводителка се изплаща, само ако ще напускам работа, а според друга няма проблем да бъде изплатен.

# 253
Тези две счетоводителки имат ли нещо общо с фирмата, в която работите?
Щом този работодател се е съгласил да Ви пусне в платен отпуск, то той се плаща. Не се плаща при други условия, ама те нямат нищо общо с Вас.

# 254
Благодаря за отговора!
Счетоводителката, която твърди, че се изплаща само ако напускаш фирмата - е нашата. При последния ни разговор ми каза, че щом няма да напускам, да се разбера с работодателя за изплащането. Но аз незнам какво да очаквам.
В какъв срок трябва да се изплати този отпуск ? И има ли вариант работодателя да откаже да изплати, при положение, че знае, че ще се връщам при тях ?

Тези две счетоводителки имат ли нещо общо с фирмата, в която работите?
Щом този работодател се е съгласил да Ви пусне в платен отпуск, то той се плаща. Не се плаща при други условия, ама те нямат нищо общо с Вас.

Общи условия

Активация на акаунт