Майчинството счетоводно - 90

• 36 532
  • 780
  •   1
Отговори
# 570
  • София-Младост
Здравейте! Дали може някой да ми каже - ако съм заявила пред работодателя да бъда майчинство за една година, дали е възможно да се върна по-рано на работа преди да е изтекла тази една година? Възможно ли е работодателя да ми откаже да се върна на работа преди края на първата година? Ако имам възможност бих искала да си прехвърля майчинството на друг човек от семейството.
Да, възможно е. Няма право да ви откаже, но все пак го уведомете предварително, вероятно и той си е направил някакви планове.
Ако имате възможност, може да направите прехвърляне на отпуска.
Здравейте, детето ще навърши 4 г. Желае бащата да ползва отпуск за отглеждане  на дете до навършване на 8 г.
Каква е процедурата?
Детето трева ли да НЕ посещава детска градина в периода?
Благодаря.
Нали е ясно, че става въпрос за неплатен отпуск. Всеки родител има право на 6 месеца, и още на 5 прехвърлени от другия родител.
Няма условие детето да не посещава детска градина (освен ако не е на пълна държавна издръжка).
http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/10-bestmat/informatzionen … roditelski-otpusk

# 571
Здравейте! Родих преждевременно м. Септември 2020г, като датата на терминът ми беше 06.11.2020г. До сега си получавах всички обезщетения както трябва, включително това и за 09.2021г. Днес обаче от нищото получавам превод с една странна сума. Имам ПИК от НОИ, проверих там, пише, че е отпуската ми по майчинство изтича на 16.10.2021г. Възможно ли е да е някаква грешка или трябва да подам декларация за втората година вече?

# 572
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Родих преждевременно м. Септември 2020г, като датата на терминът ми беше 06.11.2020г. До сега си получавах всички обезщетения както трябва, включително това и за 09.2021г. Днес обаче от нищото получавам превод с една странна сума. Имам ПИК от НОИ, проверих там, пише, че е отпуската ми по майчинство изтича на 16.10.2021г. Възможно ли е да е някаква грешка или трябва да подам декларация за втората година вече?

С каква дата си попълни декларацията за 410-те дни?
Ако не помниш, поне дай дата на раждане.

# 573
Честно казано не помня. Дата на раждане 01.09.2020г. В сайта на НОИ пише 14.01.2021-16.10.2021. Май не е до дата на термин в моя случай да Wink

# 574
Привет! Бременна съм в 4-месец. Работя на постоянен трудов договор. В момента вече съм в болнични - без прекъсване до раждането. В самия болничен пише като диагноза: "заплашващ аборт" и се издават от комисия. Въпросът ми е следния: има ли някаква опасност да бъда освободена от работа, т.е. предвид че пише заплашващ аборт достатъчно ли е като защита срещу освобождаване? Защитена ли съм? Благодаря!

# 575
Привет! Бременна съм в 4-месец. Работя на постоянен трудов договор. В момента вече съм в болнични - без прекъсване до раждането. В самия болничен пише като диагноза: "заплашващ аборт" и се издават от комисия. Въпросът ми е следния: има ли някаква опасност да бъда освободена от работа, т.е. предвид че пише заплашващ аборт достатъчно ли е като защита срещу освобождаване? Защитена ли съм? Благодаря!

По принцип закона ви защитава точно от това. Ако на работодателя му стиска да бъде съден и освен разноските по делото да плати и солидна глоба и моментално да ви възстанови на работа ще го направи. Членувате ли към някой синдикат?

# 576
  • София
То не е ли невъзможно да се освободи човек в болничен, независимо какъв?

# 577
Не, не членувам към синдикат. Благодаря, успокоих се!

# 578
Не, не членувам към синдикат. Благодаря, успокоих се!

Хубаво е ако има към работодателя да членуват, защото защитават от такива неща.

# 579
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Честно казано не помня. Дата на раждане 01.09.2020г. В сайта на НОИ пише 14.01.2021-16.10.2021. Май не е до дата на термин в моя случай да Wink

От 01.09.2021 излиза правилно сметнати 410-те дни до 16.10.2021г.
В твоя случай няма да е до термин.

# 580
pantera666, благодаря, живеела съм в заблуждение явно Wink Ама поне навреме ще подам за 2рата година Wink

# 581
Здравейте мами, имам следният казус, реших да сменя АГ-то малко преди 45-дневният задължителен болничен. Оказа се, че при новата АГ има разминаване от 2 дни на термина. Старата АГ го е изчислявала на 05.12.2021, а по календар и новата го изчисли както аз на 03.12.2021. Наложи се да ми измести последната редовна менструация с два дни, за да съвпадне точно датата на термина, и да продължи болничния, за да не се припокрива със стария, тъй като до този момент съм била в болничен. Само да вмъкна, че болничния ми е до 20.10.2021, а по програма трябвало да е до 19.10.2021, след това започва 45-дневния. Новата АГ, написа последна редовна менструация на 28.02.2021, вместо реалната, 26.02.2021, за да няма разминаване.
Въпросът ми е могат ли да ми върнат болничния заради това? И ако да, какви действия да предприема аз?

# 582
  • София-Младост
Не могат. В болничния не се ли пише само дата на термин?

# 583
Здравейте мили дами!
Иска ми се да получа разяснение на следния казус.
В момента договора ми е по заместване на колега в майчинство. Остават и още година, но тъй като сме учители и имаме дълги отпуски- година и половина.
Какво се случва ако и аз изляза в майчинство? Имам ли право на обезщетение? Какво се случва с моето работно място след връщането ми от майчинство? Имат ли право да ме съкратят?

# 584
Договорът ти ще бъде прекратен, когато титулярът се върне на работа.
Ще имаш право на обезщетение до изтичане на първата година, ако си излязла в майчинство преди връщането на титуляра. За втората година трябва да намериш някой, който да те назначи на работа, за да получаваш обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт