МОН - промените продължават (5)

• 90 120
  • 767
  •   1
Отговори
# 330
  • Ямбол
Да, съгласна съм, но зависи от проверяващите, а на много места те действат и разсъждават различно. нашата например, експертка, ни е казвала, че няма проблем да взимаме предвид НВО, защото това е една проверка на знания. все пак не смятам да зачета мнението ѝ, което по принцип не го зачитам. Само давам примери, че не е толкова лесно да се атакува нечие учителско решение административно.

# 331
Във вашето РУО имат собствено виждане и по отношение на регламентите на някои олимпиади и национални състезания по математика като си позволяват да не ги спазват понякога.
Чисто формално, на какво основание преподавателят ще разполага с резултатите на всички ученици? На практика ми е ясно как става. На каква база ще изготвя скала и ще преобразува точки в оценка при положение, че в наредбата изрично пише как, къде и по какъв начин се отразяват тези резултати?

# 332
  • София
Лиляна, добре е да имате предвид, че има хора, които знаят как се пишат жалби. А от жалба, написана като хората и с основание, може “свят да Ви се завие”. Погледнете в АПК какви ще са последствията при втора жалба от същия родител и рязко ще си свиете перките и ще започнете да спазвате наредбите.

# 333
  • София
Жалба с описание на случая - на даха Х в часа по……, г-жа Г.  е обявила, че оценката от НВО ще бъде нанесена като срочна/текуща оценка.
Да видим какво се случва нататък.
Но преди самото вписване, за да не стане “сори, вече е писана”. Трябва да внимават какво обявяват като критерии. Само един по-упорит родител трябва.

# 334
  • нейде там, където ....
При нас, 10-ти клас, един от учителите е казал, че оценката от НВО ще бъде % от оценката за втория срок. Не съм се замисляла как точно.

# 335
  • Ямбол
Лиляна, добре е да имате предвид, че има хора, които знаят как се пишат жалби. А от жалба, написана като хората и с основание, може “свят да Ви се завие”. Погледнете в АПК какви ще са последствията при втора жалба от същия родител и рязко ще си свиете перките и ще започнете да спазвате наредбите.
Аз перки нито съм разтваряла, нито наредби не съм неспазвала. Жалби обаче съм се нагледала и не съм срещнала такава, която да е основателна и да е имало последствия. В последно време някои родители много си повярваха и точно на такива вопли за жалби, та пробваха се, нещо не им се получава. или те толкова могат или ние просто познаваме и спазваме нормативната уредба свързана с работата ни.

Дидева, нашето РУО е уникално, такива екземпляри го обитават, че тук просто ще се възмутят всички вкупом. Струва ми се, че не сме единствените.

# 336
В дневника не следва ли всеки учител да отбелязва оценка, която той е поставил, въз основа на своите критерии?! Според мен, проблемът не е толкова в скалата, а във факта, че е недопустимо и със сигурност, незаконно, под оценка, оформена от друг/и, да стои името на преподавател, който няма нищо общо с нея. Нали всеки учител се ангажира с това, за което се подписва и до всяка оценка е неговият подпис. Грубо казано, съдия да се подпише под присъда, изготвена от друг.

# 337
  • Ямбол
Учителят оценява знания. Но наистина не е редно да се поставя текуща оценка на материал, който се изучава не само в десети клас. Но пък по математика всичко е свързано, затова е повече въпрос на учителска преценка.
Никой ли не е чувал за поставени отлични оценки за добро представяне на олимпиада примерно? Тогава сигурно не бихте били против.

# 338
Няма значение, какво сме чували или виждал, а какво стои зад една оценка. Все едно да се подпишеш под чужд труд - меко казано.

# 339
  • Ямбол
Изглежда не ме разбра. Оценката на учителя не е показател за труда му. Той оценява знания. Ако ученикът е показал някакви знания, те могат да бъдат оценени. Подписът на учителя е потвърждение, че оценката, която поставя, е за точно тези знания.Няма критерии, освен че оценките могат да се поставят на писмени и устни изпитвания, проекти и домашни работи. Няма забрана да се оценява работа на ученика, която не е поставена от учителя.

# 340
Много добре разбирам. Коментитам случаите, в които учител поставя като свои оценките от олимпиди, НВО и т.н. - оценки, в чието съставяне изобщо не е участвал, но пък се подписва под тях.
И след като подписът на учителя е “потвърждение”, че е върху точно определени знания и усвояването им, с какво право той се подписва под чужда преценка?!

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 08:07 от Tsugumi_

# 341
  • Майничка
Ако е за спора, има и оценки за активно участие, самостоятелна работа и практическо изпитване, които биха били по-подходящи за конкретните казуси.
В интерес на истината, винаги бих оценила (положително) едно добро представяне на олимпиада, независимо дали съм съставяла материала (общински кръг) или не.

# 342
  • софия
При нас оценката от НВО се включва като текуща и ако не се яви 0% доста ще се отразят на срочната. Знае се от началото на учебната година, че е така. Общо взето нямат голям избор.

# 343
  • Там, където мечтите се сбъдват
Според мен е некоретно и поставянето на оценка на база представянето на ученика на олимпиада. Той бива оценен от самото ръководство на олимпиадата, състезанието и т.н, няма нужда да му бъде поставяна оценка в училище. Самите състезания и олимпиади често са върху задачи/материал надхвърлящ този в училище.
По тази логика учителят може да постави и ниска оценка, ако ученикът не се е справил.
И тъй като се дискутира поощряването, ами то похвалата е един доста ефикасен метод за поощряване на ученика и въпреки това масово не се използва от учители.
Къде остана защитата на личните данни, явяването под номера, декларациите, които родителите/ученици подписват дали да бъдат публикувани резултатите им- как така учителите имат достъп до тях?!? Да не споменавам, че някои от тях си позволяват да четат пред класа резултатите на явилите се деца и то в начален курс.

# 344
  • Ямбол
Личните данни и информацията за резултатите как ви хрумна, че не трябва да се предоставят на учителите. Обикновено след някакви външни оценявания и матури получаваме списък с резултатите. Най-малкото тези резултати трябва да се впишат в съответния документ, който им издаваме.

Общи условия

Активация на акаунт