Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да замина ли?

 • 8 999
 • 290
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 6 234
Аз специално не визирам родителите за помощ. Да, ние помогнахме на нашите деца при локдауна.
Но е добре да помисли дали, въпреки лошите отношения с майка й, може да си позволи да стои с месеци без работа в чужда държава. Как точно се очаква да се издържа? На този етап тук е постигнала някакъв баланс, дори и с цената на много лишения. Дали в Германия ще успее?

# 31
 • Варна
 • Мнения: 2 946
........... Единственият минус, който виждам е, че закъсва личният живот, но няма пълно щастие.

Аз не говиждам тоя минус. Чувала съм, че и в Германия има хора. Ако е общителна, лесно ще завърже приятелства. Възможно е и мъж да си намери там.

Не знам какви са вашите познати, но в Германия спестяването въпреки добрия стандарт и социални условия не е чак толкова лесно, че Да си купиш кеш апартамент в България.
.......

Никой не гвори, че е лесно, но става възможно, особено ако става въпрос са апартамент извън София, Варна или Пловдив. Пък и там да е... нека събере едни 30% първоначална вноска и да продължава да печели, след някоя друга година няма да я плашат така кредитите. Сега като е на 21 и работи на МРЗ, много ясно, че ще е страшно.

# 32
 • Мнения: 4 295
Прочетох по нагоре в коментарите как майка й можела да й даде някой лев? Момичето изрично подчерта, че е в кофти отношения със семейството си. Какви пари ще й даде майка й? Аз също се оправям сама защото не се разбирам с родителите си пък и те са бедни като мишки, нямат от къде и да искат да ми дадат. Спрете да си въобразявате, че всички родители са мили, добри подкрепящи и с пари в банковата сметка готови да ги дадат на детето си.
Аз го предположих това, авторката не е писала да са си издрали очите, затова предполагам, че не са съвсем на нож. И това за някой лев го писах в смисъл, че ако закъса тук, ще получи някакви пари като за българския стандарт. Ако закъса в Германия, 50 и дори 100 лв няма въобще да я оправят, пък какво остава за по-малки суми, дори да й бъдат пратени. Трябва да има едни пари за билет наобратно постоянно и да не ги пипа, ако ще да е в болница. Ти как замина - на средата на висшето и работеща на МРЗ? Откъде взе пари за първите месеци живот в чужбина?
Аз съм стигала само до Слънчака за работа и за 3 месеца на студентски обмен в Банска Бистрица, Словакия. На Слънчака ти трябват задължително 50 лв за път наобратно. От Германия колко ти трябват за същото? За студентския обмен, въпреки осигурената от нашето и тяхното МОН чутовна стипендия от 200 евро трябваше да изработя парите за автобуса до ББ и обратно на Слънчака.
Затова й казвам, че нямането на пари може да е много лош съветник. Ако взима тези почти 500 лв МРЗ , 1000 евро в Германия й се виждат като милиони, само дето тя тези 1000 евро ще ги харчи на тамошния стандарт, а не на тукашния.

Иначе по принцип съм ЗА заминаването... Но не и при всички тези условия. Момиче, което учи висше, да ходи общак в засегнат от пандемията сектор за две купи ориз повече - съжалявам, ама не мисля, че е изгладняла чак толкова за подобен риск.

  # 33
  • София
  • Мнения: 6 234
  Ако отиваше да работи нещо друго, сигурно щях да кажа, че е добра идея. Но камериерка в предстоящ локдаун?!

  Моите дъщери миналата година работеха в заведение. С локдауна останаха без работа.
  Това лято едната работи в магазин за сувенири, а другата в магазин за цветя. Този със сувенирите изрично я предупреди, че при локдаун ще затвори. Цветята може и да работят с поръчки, но с намалено работно време и по-малко пари. Ако не работят и минат дистанционно, няма как да им пращаме и за ученето, и за квартира, и за дневни, и за всичко.

  Плюсът на дистанционното обучение е, че авторката има шанс да не прекъсва образованието си и поне да вземе българска диплома, работейки и след това при желание да продължи образованието си в чужбина.

  # 34
  • Варна
  • Мнения: 2 946
  Не че нещо, ама самолетните билети не струват милиони. Летяла съм за 20 лева. Не е като едно време да трябва да заделиш цяла заплата за път. В Германия ако не се лъжа минималното заплащане е около 10 евро на час, така че дори като камериерка ще изкара доста повече от 1000 евро на месец, без бакшишите. Няма да има разходи за храна, квартира и режийни.

  # 35
  • Мнения: 4 739
  Към настоящия момент кипи живот в Германия, заведенията и хотелите са пълни, хората като че ли искат да наваксат. Какво ще стане есента и зимата никой не знае. Ще си стегне багажа, ако закъса и готово.

  # 36
  • Мнения: 5 834
  По принцип винаги съм за заминаването и съм на мнение, че всеки млад човек трябва да поживее навън, а ако може и да спести някакви пари от това, ще бъде бонус. Но не и сега, сега лично аз не бих заминала ако пред мен стоеше тази дилема. Едно преместване в момента и евентуален локдаун след 2, 3, 5 месеца би ти разказало играта и финансово, и от гледна точка на нерви. Не вярвам скоро да приключи сагата с ковид. Щом знаеш немски, защо работиш като продавачка? Разгледай обявите из джобса, доста търсен език е и за доста повече пари има работа с този език. Не си струва да си прекъснеш и образованието точно в момента, когато вероятността да се върнеш след няколко месеца е доста голяма.

  # 37
  • Мнения: 5 097
  Отивай, момиче! Не отлагай, не чакай, и там може да се учи.
  Няма нищо страшно, и там има хора като навсякъде. Още повече знаеш немски!

  # 38
  • София
  • Мнения: 6 234
  Ако може да си позволи да напусне сегашната си работа и през октомври (такива са прогнозите) да се върне и да търси нова, да действа.

  Между другото, от връщането си за НГ до заминаването им обратно през юни, моите деца не успяха да си намерят тук работа. Дори и при близки и познати. Единствено правеха преводи за дребни пари от вкъщи (основният им език не е от най-търсените за преводи, а с английски има много преводачи и подбиват сериозно цените).

  Стрина Калина е права. В момента немският език е много търсен за преводи и в кол центрове. Вкл. позволява да се работи от дома и при добро владеене и малко повече усилия може да носи повече пари от на продавачка, без да се налага да ходи общак, както писа Нарциза.

  # 39
  • Мнения: 6 946
  Не бих заминала да работя в края на лятото, в началото на не-знам-си-коя ковид вълна вече, в застрашен от затваряне сектор. Освен това Германия не е България, там налагат мерки бързо и безкомпромисно. Ако беше май месец, за лятото нямаше да е лош вариант, но сега... изтърван влак малко ми се вижда.  

  По принцип и аз съм за заминаването. Цял живот ще съжалявам, че не отидох на бригада в САЩ, защото послушах родителите си да си завърша „безценното” образование с отличие. Сега шестиците ми мухлясват в шкафа, без да имам един работен ден по специалността си... Както и да е...

  Авторке, защо не изчакаш сега студените месеци, пък напролет може да пробваш да отидеш в Германия. Шанса да не останеш без работа там е по-голям, отколото сега. Ако знаеш добре немски, наистина може да си намериш хубава работа и в България. Немският език е търсен и по-високо платен от английския, например.

  # 40
  • Мнения: 1 010
  Скрит текст:

  По принцип и аз съм за заминаването. Цял живот ще съжалявам, че не отидох на бригада в САЩ, защото послушах родителите си да си завърша „безценното” образование с отличие. Сега шестиците ми мухлясват в шкафа, без да имам един работен ден по специалността си... Както и да е...

  Наскоро мой съсед , след 30 години емиграция, се завърна от Ню Йорк. След това, което чух Ви уверявам, че решението на родителите Ви е било правилно.

  # 41
  • Мнения: 5 834
  Понеже се опитвам да си сменя работата с изцяло дистанционна, за да се махна от София, разглеждам постоянно джобс и масово се търси пустият му немски език, който аз не говоря, за съжаление.

  # 42
  • Мнения: 248
  Не знам какво да те посъветвам, но да знаеш, че липсата на пари може да е много, много лош съветник. Тук вече ти дадоха немска магистърска диплома, купиха ти жилище в Берлин и три коли.... с една осигурена работа като камериерка и незавършения ти бакалавър в България.
  Нещата в чужбина нито стават толкова лесно, нито ще станеш милионер. А това, че винаги можеш да се върнеш и едва ли не да стартираш там, където си спряла - въобще не става толкова лесно и бързо.
  Ако този зор и това бачкане, които ще хвърлиш там, ги хвърлиш където и да е - все ще си добре. Дори и в България.

  Освен другото, с тази корона аз лично бих била много предпазлива в избора на работа точно в хотелиерство и заведения и то точно в края на лятото.

  Разбирам, че много ти се иска да имаш пари и да не мизерстваш, но сериозно си помисли за усилията, които ще са ти необходими. Тука и да останеш без работа, винаги можеш да се прибереш при майка си или тв да ти прати някой лев. Там ще си ама наистина изцяло на себе си.

  Не съм наясно как стоят сега нещата, има ли студентски бригади в САЩ по време на корона. Те не са ли ти вариант?
  Съгласна съм с това мнение и с предишното на Кечър. Много хора си мислят, че в чужбина е много лесно и много хубаво, но не са попадали на реалността. А и до голяма степен има значение какъв човек си - дали си рисков, авантюрист, или предпочиташ сигурното. За съжаление доста хора са ги подвеждали познати, които уж им намират работа а после се чудят как да се върнат обратно. В чужбина има по-големи доходи но и разходите са големи. Може да се окаже, че ще живееш по същия начин, но в чужбина.
  Като си започнала да се оправяш сама продължавай така и според мен най-добре завърши образование и се реализирай тук. Вече учителските заплати не са толкова малки. А и през това време може да намериш работа в кол център, нещо друго пак с езици но по-високо платено. А и не пренебрегвай личния живот. Млада си, трябва да излизаш, а като работиш толкова часове няма да имаш много възможност за личен живот.
  Това е моето мнение.. идеята е, че не е толкова лесно и розово както изглежда често отстрани.

  # 43
  • Мнения: 5 834
  Не знам къде живее авторката и в кой курс е, но да огледа в сайта на РУО за областта, в която живее. Много често по селата се търсят учители, дори и незавършили все още, но не и в първи, втори курс, разбира се.

  # 44
  • София
  • Мнения: 21 157
  Интересно ми е тези, които са скептични относно заминаването в чужбина, от личен опит ли говорят?

  В моето обкръжение има отлично реализирани хора в различни държави. Няма да изброявам професиите и позициите им, но става въпрос за много високи доходи и жизнен стандарт. Заминаха като млади, учиха и се качваха нагоре по стълбицата. Много от жените се омъжиха за чужденци, родиха деца... Вярно, че не всеки може да стане дипломат и адвокат, но и с по-малко се живее, в зависимост какво искаш да постигнеш в живота.

  Общи условия

  Активация на акаунт