Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да замина ли?

 • 8 999
 • 290
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 4 739
Най- лесно е да си седиш и да чакаш да ти се случи нещо. Вероятно защото те самите са се страхували да предприемат нещо, затова и съветите им са такива.

# 46
 • София
 • Мнения: 6 234
Тонка, казваш, че познатите ти са заминали като млади. Явно не е било по времето на пандемията.
Интересно ми е кой от подкрепящите заминаването в момента има опит с емиграция след началото на 2020 г.
Аз лично пиша от опита на децата ми през последните години (тази есен ще бъдат съответно 3-ти и 2-ри курс в Италия).
Ние също имаме приятели и близки, които заминаха като студенти преди около 20 г. Трудно им беше, бориха се, работеха, учеха (някои дори се връщаха за изпити тук и пак заминаваха). НДруги пък заминаха уж на бригада, без да кажат на родителите си и без да са подплатени финансово, но се справиха. Всички към момента са успешни и със семейства, установили са се, приобщили са се. Но не мога да сравнявам сегашната ситуация с онази.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 11:17 от Fever Ray

# 47
 • Мнения: 4 295
Не знам къде живее авторката и в кой курс е, но да огледа в сайта на РУО за областта, в която живее. Много често по селата се търсят учители, дори и незавършили все още, но не и в първи, втори курс, разбира се.
+1
Колежка от университета преподаваше руски и английски на село. А нито беше от ЕГ, нито филологията ни беше руска или английска.

На мен пък ми е интересно, тези, дето сте заминали - ама напишете как точно заминахте. Какво работехте тук, колко пари ви трябваха за първите 3 месеца,  със заем ли тръгнахте, или спестявахте. Да си говорим за смелост така ангро, без конкретика, е доста безсмислено. Плюс това със сигурност не сте отишли камериерки насред затваряща хотели пандемия.

# 48
 • Мнения: 248
Най- лесно е да си седиш и да чакаш да ти се случи нещо. Вероятно защото те самите са се страхували да предприемат нещо, затова и съветите им са такива.
Да предприемаш нещо е хубаво. Но трябва да се премислят нещата добре, особено ако е за местене в друга държава, сменяне на сфера и така нататък. А защо вместо държава не смени града ако не е в София. То даже и в по-малки градове не предлагат лоши доходи. При някои се получава установяването в чужбина. Пре други не. Пак казвам-зависи от човека.

# 49
 • Мнения: 585
Конкретно за педагогика в Де - имам приятелка, която е завършила в Хесен и няма право да практикува в Бавария, ако не положи допълнителни изпити (мисля, че за начална педагогика става въпрос). Има особености, които трябва да се имат предвид.

Момичето е младо, да завърши в Бг и да изкара следваща степен навън - ще срещне хора, ще се интегрира по-лесно, ще има информация от първа ръка. Обаче съм съгласна с аргумента за пандемията - не е изключено да остане без работа и без пари и да се чуди какво да прави.

Абсолютно съм "за" заминаването, но да се минимизира прогнозируемия риск.

Edit: Сега виждам поста на Narcissa и допълвам: заминах да карам докторска степен със 10 бона заем тук, който получих преди да подам предизвестие за напускане (бях на постоянен договор със сравнително висока заплата). Първите месеци не работех, покривах вноските с парите от заема. Не беше възможно да се работи заради натоварването в университета, после трябваше да намеря начин и имах късмет да работя в изследвателски център към университета, където се отнасяха с голямо разбиране към това, че трябваше да уча. В тази връзка в университетите има възможности студентите да работят дори и по време на пандемията.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 11:10 от GlowFlow

# 50
 • Мнения: 3 505
Не считам, че моментът е подходящ, а и е хубаво да се провери дали хотела не го държат албанци и не се предлагат и други услуги.

# 51
 • Мнения: 287
Да отидеш баш сега за да работиш в сферата на туризма....

# 52
 • Мнения: 5 834
Най- лесно е да си седиш и да чакаш да ти се случи нещо. Вероятно защото те самите са се страхували да предприемат нещо, затова и съветите им са такива.
Да си смел и да си безотговорен са две различни неща. Както вече казах, твърдо съм за заминаването в чужбина, просто не е сега моментът, особено пък като става дума за камериерка, или друг нискоквалифициран труд. Да изчака и тази година, за да види какво ще се случва с тая пандемия, тъкмо ще си продължи следването, винаги може да замине, не изтърва някакъв висок пост все пак. Камериерка в Германия винаги може да стане.

# 53
 • София
 • Мнения: 13 441
Тонка, аз - да. И имам много преки наблюдения колко бачкане отнема на средно ниво мениджър да събере пари, че да си купи кеш апартамент. Да, в хубав квартал в София, но пък не на пика на цените.
Много хора там живеят на старите си наеми, в по- големите градове специално и не смеят да се изнесат, защото и те доста се качиха в последните години. Ама тя щяла да е камериерка, ама винаги ли ще е камериерка. Помня как броях по 1000€ във Франкфурт за нещо доста скромно.
Аз не съм против заминаването изобщо, самата аз обмислям връщане след пандемията, но просто е нелепо по темите да се лъжат хората, че понеже Германия е социална държава, само отиваш да помиеш малко чинии и да редиш подаръци и си цар. А пък ако е квалифицирана работа, ти опъват червеното килимче и аи ти. Колиш и бесиш. Да не говорим колко пари хвърчат от една средна заплата за данъци.

Авторката с немски в София в кол център може да взима поне 1500. Не че кандисвам за кол центърска работа. Просто инфо.

# 54
 • Мнения: 2 617
Замини,  пробвай, така навремето много се чудих, мислих, и накрая си останах. Е, съжалявам до ден днешен.
Почти всичките ми колежки оттогава се устроиха в чужбина и са на светлинни години от тук.. Нищо не губиш, но на по- късни години ще се се връщаш с мисълта, какво щеше да бъде ,ако бях опитала?

# 55
 • Мнения: 2 271
Ами зависи какъв живот искаш за себе си? Има хора, които са много ориентирани към сигурността и за тях учителска заплата в родината е смислен и добър кариерен избор. Ако имаш желание да се занимаваш с педагогика, грижа за деца, а говориш и немски, помисли дали камериерска работа би ти позволила да придобиеш някаква местна квалификация и да заработиш по специалността си.

Коли, апартаменти и прочие си купуват или добре платени професионалисти, или по-ниско квалифицирани, които живеят с доста ограничения и буквално спестяват всяка стотинка за у дома (мои наблюдения, сигурно тук-таме има изключения). Но на 21 аз бих се концентрирала върху това да получа образование и да изкарвам пари, а не да мисля за апартаменти, на този етап. Провери с тази камериерска работа какво ще стане при следваща вълна ковид, която едва ли е твърде далеч.

За мен приемането на работа в чужбина беше чудесна промяна, от която изкарах главно позитиви. Никога не съм слушала хората, които ми обясняват къде колко добре може да ми е и как да си стоя у нас. Ако не ти хареса, полетът е 2 часа, а друга продаваческа работа на МРЗ ще си намериш лесно.

# 56
 • Мнения: 356
И според мен моментът за започване на подобна работа, и то в чужбина, не е добър (имайки предвид Ковид). Много ти е рано, за да си мислиш, че няма по-добра алтернатива тук. Има хора, заминали в чужбина, които живеят добре, но и много, които за количеството вложен труд там, биха имали същия стандарт на живот и тук. Wink
Опитай първо със смяна на града, ако не се чувстваш добре, където си сега. Започни някаква по-добре платена работа, или пък дори 2, ако са почасови и има вариант да редуваш. Завърши си и тогава вече, ако не вървят нещата, мисли за чужбина. Simple Smile

# 57
 • Мнения: 96
Надявам се авторката да не се подведе по съветите " замини, какво губиш" и т.н. Хора, това не е 2019 г. и назад. Положението в цяла Западна Европа е лошо, ние тук живеем много по-добре в момента. Там са ограничения, затвори вкъщи, маски, ваксини. И ако сега са живнали за два месеца, то от октомври няма да е така.

За мен е лудост да се зареже висше образование, за да се работи като камериерка в държава, където утре може да затворят хотела. Ок, ако момичето няма амбиция за развитие и у нас, бих разбрала, защото има вероятност в чужбина да взима по-висока заплата за ниско квалифицирания труд, но да зарежеш педагогика и да отидеш да чистиш, особено в ситуацията, в която живеем от почти две години, е чиста лудост.

А нека не се лъжем, замине ли ще прекъсне и е малко вероятно да си завърши образованието. Обикновено при тези професии експлоатацията е голяма и не вярвам да има време за друго, освен да работи и да спи.

# 58
 • Мнения: 2 271
В Западна Европа живеят много по-зле от българите - ама разбира се.
Ако отиде и използва шансовете си умно, запише се да учи и т.н., може да е много, много по-добре от това да продава за минимална заплата в Бг.
Педагогика в България нито се записва, нито се завършва трудно.
Зависи вече от личната амбиция и енерия на човек.

# 59
 • Мнения: 8
Съвет - ЗАМИНИ, не изпускай шансовете си в живота, дори да не ги реализираш успешно ...опитвай! Образованието е много важно, имай и това предвид, ако заминеш остави си вратичка да го продължиш. Но най-важното ...не се колебай. Вероятно си чувала, че "Успяват смелите". Истина е, няма преуспял човек, който да е плах и да се колебае постоянно. Възползвай се от всяка възможност в живота си, това е опит, той учи, изгражда, с него израстваш. Аз съм с 3 висши и съжалявам, че изпуснах толкова възможности за да получа последните две!
...ЗАМИНИ!

Общи условия

Активация на акаунт