Неапол (Кампания) и Бари (Пуля) – Красивата Южна Италия - 4

• 43 851
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Ако знаех, че има асансьор щях с удоволствие да го ползвам независимо от цената. С увредени тазобедрени стави и две раници на гърба за мен стълбите са си бич.

1€ на човек е цената на асансьора.  И е на около 400 метра  от пристанището на фериботите, върви се покрай плажа.

# 601
shimbite, ^desika^, благодаря ви за информацията!

# 602
shimbite, радвам се че сте прекарали добре! Нашето пътуване предстои съвсем скоро. Тъй като сме с две деца съм планирала само ходене до Матера и Алберобело. Последният ден мисля да прекараме в Бари. Може ли да ми предложиш интересни места за посещения там, както и места за хапване, от които сте останали доволни?
Интересуваме също дали на повечето места може да се плаща с карта, както и какво интерсно може да си купим - сувенири, храна ...
И нашето тридневно приключение завърши.
Къде ще ви хареса е доста субективно. Но определено има и приятни места.
Като отправна точка на пътуването ни беше Ruttigliano, малко градче, на около 30 км от Бари.
Програмата, която не беше предварително планирана, а зависеше от настроението ни и темпото, с което се движим беше:
1 ден - Алберобело, Локоротодно, Чистернино, Остуни
Препоръката ми е да посетите Алберобело рано сутрин, ние бяхме там към 9-9:30 и нямаше тълпи от туристи. След 10:30 стана много пренаселено и трудно, почти невъзможно да се усети атмосферата на града.

Бихте ли споделили къде бяхте отседнали? Търся добро място за настаняване и удобно от гледна точка на локация и транспорт за обиколка на градчетата Simple Smile
Паркирахме в безплатна зона, на около 200-300 метра от Truli Sovrano и оттам започна нашата обиколка.
Сувенири много и най-различни, от магнити до умалени модели на трули.

Локоротодно- прекрасно градче с невероятна атмосфера, пъстро, цветно, разкошно. Там опитахме  най-вкусните фокачи от една малка пекарна - тънки, затворени като пица Калцоне,  в различни варианти-риба тон, шунка, спанак.

Чистернино, малко, но колоритно градче. Там направихме доста късен обяд в едно от препоръчаните из темите заведения- Tratorria Bere Vechia. Опитахме бомбети, специфично и вкусно ястие, характерно за този район. Виното също беше добро, много плодово и леко.
Децата опитаха Орекиете и малкото хапва основно това до края на престоя ни.

Остуни- още едно различно и неповторимо посвоему италианско градче. И там има какво да си вземете за спомен- на една от уличките в историческия център е пълно с малки магазинчета, предлагащи невероятни неща.

2 ден Матера  - определено си отделете целия ден.
Може би аз отидох с много големи очаквания след всичко, което бях прочела, но не ме впечатли- доста еднообразно ми се струваше на моменти. Панорамните гледки, обозначени са на няколко места из града,  са разкошни, но като се спуснахме във вътрешността всичко ми се стори еднакво и туристическо. Очаквах много по-автентичен пейзаж.
Напразни останаха надеждите ми да стигнем до хълма от другата страна на реката. Когато стигнахме до отбивката, която води към Информационния център на местността, ни спряха полицаи и казаха, че достъпът е само с автобус, който тръгва от площад Мургиа. Часът наближаваше 6 и решихме, че нямаме време да се връщаме обратно, за да хванем автобуса.
В Матера паркирахме на обществен, закрит паркинг, който струваше 0.50 евро на час.
Заведението, в което хапнахме беше Caffè Italia L'Antica Credenza, каквото и да опитате няма да сгрешите. Брускетите със страчитела и сушени домати бяха невероятни. Октоподът сервиран върху канапе от картофено пюре овкусено по доста добър начин.
Поръчахме си polpette de pane /кюфтета от хляб със сирене и яйца/ по препоръка на сервитьора - също доста вкусни. Почти всички посетители на заведението си поръчваха или polpette de pane или pettoline.
Сладоледът в Gelida Voglia, също не е за изпускане.

След Матера решихме да се отбием в Бари за една бърза разходка. Бях чела, че там няма какво толкова да се види и нямах големи очаквания.
Тълпи от хора, аромат на пране и улични сергии за popizze /не ги опитахме, но гледайки технологията на правене ми напомняха за нашите мекици, но в умален вариант/, sgagliozze / парчета, пържен качамак, които имат вкус на пуканки според децата/ и orrechiettre / местна паста, която има формата на ушички.
Посетихме църквата Свети Никола, но по това време имаше литургия и ни беше неудобно да обикаляме, така че след бързо разглеждане се отправихме към криптата, в която се намират и мощите на светеца.

3 ден - Последният ден се отправихме към Лече. Решихме, че едва ли ще се върнем отново в Пулия, така че си струваше да посетим и този град. Привлече ни идеята за барока, който е пропит в стария град.
За нас най-впечатляващи се оказаха катедралата (Duomo di lecce), както и Basilica di Santa Croce.
Има комбинирани билети за посещение на основните църкви, но ние се отказахме, защото децата нямаше да ни позволят да разгледаме, така както на нас би ни се искало.
В Лече обърнете внимание на фигурките от папиемаше. Изключително красиви и реалистични.
Типично традиционни за града се оказаха cafe di lecce (кафе с лед и бадемов ликьор), както и pasticcioto ( вид тестен сладкиш с крем), което не ми хареса особено.

На връщане от Лече се отбихме през Polignano a mare, но имаше толкова много хора, че беше изключително трудно да се усети духът на града.
Мъжете в нашето семейство си поръчаха сандвичи с октопод в Pescaria / друго препоръчвано заведение из форума /, но синът ми не го хареса, както и аз. Комбинацията от сирене със спанак, броколи и октопод не е най-сполучливата лично за мен.
Предната вечер, докато чакахме да се освободи маса в La tana del polpo, гледахме как хората влизат и си поръчват сандвичи с октопод от частта, която е само take away. Изглеждаха доста по апетитни, но не ни разрешиха да си поръчаме, тък като не присъстваха в менюто.
На повечето места по крайбрежната алея имаше ремонти и ограждения, които допълнително затрудняваха придвижването ни из града.

Така след три дни и изминати над 600 км нашето приключение в Пулия завърши.
Дали ще ви хареса или не, не мога да кажа. Заслужава си да се види, но исторически и архитектурно погледнато този регион не впечатлява чак толкова.
Това, което ме грабна повече беше вкусната храна, ароматното вино и пъстротата на Локоротодно.

Без проблеми се плаща с карта на повечето места.

# 603
Имам един такъв въпрос, вероятно леко тъп  но все пак въпрос.
Реших да купувам билети за Везувий транспорт, вход и всичко, от Помпей. Харесах си да тръгнем в 10 ч., обаче преди това трябва да стигнем от Неапол до Помпей.
Странно на сайта на trenitalia не ми излизат нормални билети, а такива с прекачване, а то е 25 км разстоянието. Може би не се тръгва от stazione Centrale, я друга гара или какво? Нещо не мога да се ориентирам

# 604
Имам един такъв въпрос, вероятно леко тъп  но все пак въпрос.
Реших да купувам билети за Везувий транспорт, вход и всичко, от Помпей. Харесах си да тръгнем в 10 ч., обаче преди това трябва да стигнем от Неапол до Помпей.
Странно на сайта на trenitalia не ми излизат нормални билети, а такива с прекачване, а то е 25 км разстоянието. Може би не се тръгва от stazione Centrale, я друга гара или какво? Нещо не мога да се ориентирам

Защото линията не се обслужва от трениталия.
Тук са разписанията. Няма билети предварително и не ви трябват - то е една счупена мотриса... Simple Smile
Можете да я хванете от Гарибалди, а за сигурни места – от Порта Нолана, те са си наблизо.
На Гарибалди касите се намират в този край. Търсите табели за Circumvesuviana.

# 605
Мерси, точно гледах автобуси от пиаца Гарибалди. Но билетите от къде, от шофьора ли? Отиване и връщане има ли? Странно.

А за влака билети от къде щом е от тая пиаца?

# 606
Не говорим за автобуси, а за влак Circumvesuviana, който не е на трениталиа. Горе си допълних мнението с линк. Билетът Неапол-Соренто е 3.90€, така че за Помпей ще е по-малко. Важното е да не се набутате в експреса, който е тройно по-скъп, но не е особено хубав.

# 607
Здравейте, мислим си с мъжа ми да отидем към Неапол и Соренто. Освен по-големите забележителности там, имате ли някакви места които бихте препоръчали за разходка и дори някакви любими кафенета и ресторанти?

# 608
Привет,
Моля, някой да сподели подробности за Везувий. Предварително ли трябва да се запишем за организирано посещение или може директно от Помпей, виждала съм оферти там?

Бяхме с рент-а-кар. Прочетохме, че предварително трябва да си купим места за паркинга от този сайт: parkingsuvio.it. От там има два варианта за придвижване към входа за Везувий - пеша или с бус срещу 1 евро в посока (което ние предпочетохме). За посещението на самия кратер трябва да си купите билети предварително от тук: vivaticket.it - избирате дата, час и брой на хората за посещението. Не рискувайте да го направите на място, защото горе няма обхват. Има двама-трима от продавачите на сувенири, които предлагат безплатен интернет, но не се знае дали Вие ще случите на услужлив.

Благодаря за полезната информация! Simple Smile
Как да се ориентирам къде точно се намира този паркинг? На сайта не намирам информация Sad
За цял ден ли е таксата, която се плаща - 6 евро?

# 609
Ами не мога да се справя с тези билети за Везувий и това е. Всевъзможни оферти ми се предлагат, включително и дегутация на вино на Везувий, аз искам проЗта оферта - път до там, вход и път обратно, е, няма, или по не аз не откривам. Май ще  се действа на място.

# 610
  • София
Не говорим за автобуси, а за влак Circumvesuviana, който не е на трениталиа. Горе си допълних мнението с линк. Билетът Неапол-Соренто е 3.90€, така че за Помпей ще е по-малко. Важното е да не се набутате в експреса, който е тройно по-скъп, но не е особено хубав.
Влакът Помпей-Неапол беше 2,80 евро, а Соренто-Помпей 2,40 евро. Предполагам, че цените и в обрагна посока ще са същите.

# 611
  • Манчестър
Ами не мога да се справя с тези билети за Везувий и това е. Всевъзможни оферти ми се предлагат, включително и дегутация на вино на Везувий, аз искам проЗта оферта - път до там, вход и път обратно, е, няма, или по не аз не откривам. Май ще  се действа на място.

Не мисля,че се предлагат такива опции. Само билети на място в Помпей.

# 612
На една спирка в Специя за късмет попаднахме на служител на местната автобусна компания, който ни препоръча да свалим приложението DropTicket за покупка на билети в Италия. Горе се сменят градове, могат да се купуват билети за трениталия, градски транспорт, паркинг и т.н. Влязох с профила в гугъл.

В Бари може да се купи билет за автобус 16 примерно.

# 613
  • Пловдив
Розова маслинка, а как се валидират билети, купени през приложението?

# 614
Розова маслинка, а как се валидират билети, купени през приложението?
Интересен въпрос. Simple Smile
Купихме си билети джорналеро (т.е. неограничено придвижване за целия ден) с автобус в мрежата на града. Той не трябваше да се валидира, защото почна да му цъка обратното броене още след покупката.
Радвам се, че се натъкнахме на този младеж, защото с перфектния си английски (рядкост за Лигурия) даде инфо какъв точно билет да си купим (с единичните щяхме да се прецакаме), а и наблизо нямаше никакви сгради, камо ли табакерии.
Отварях Бари, Неапол и Рим – за тях продават автобусни за ГТ, обаче не знам от кога започва да тече времето на 100-минутните билети за Рим и там вероятно бих си купила хартиен, ако не е на зор. Нашите билети бяха с QR код. Досега не са ми проверявали автобусен билет в Италия – онзи ден в полумеждуградския автобус от Санта Маргарита за Портофино шофьорът обясни, че може да се купи билет, като се залепи банкова карта на устройство в автобуса. Залепихме, отчете на устройството, но билети не дава. Имаше една активна американка в същото положение, отиде да попита шофьора как ще доказваме, че сме платили, а той – няма страшно. Simple Smile
Почудихме се, но тя вметна, че е от няколко седмици в Италия и вече се е научила да не мисли, а да се носи по течението. Simple Smile

За Бергамо нямаше налични билети за летището.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт