Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 39

• 30 391
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ям още веднъж преди 16-17ч. Не мога да устискам за ОМАД Simple Smile
Не сме говорили за часове за хранене, защото аз тогава си засусвах/обядвах/вечерях стандартно. Вечер ми го беше дала, но след като две седмици не можех да заспя до никое време и се чухме, ми каза да пробвам сутрин.
Аз от тогава лека полека смъкнах В и поизбутвам храненията за да фаствам колкото мога. Все повече виждам, че нямам нужда от това хапче. Остава и спорт да вместя, ама пуст мързел...

# 151
  • пак там
Не, момичета, явно съм го гледала на друго място и просто не съм запомнила... ще си ровя значи...

# 152
Здравейте, моля за мнение докато чакам часа при ендокринолог. Правя инвитро, с Хашимото съм и преди година направих обременяване с глюкоза. Ходих при трима д-ра , тъй като инсулина ми се вдига , а кръвната захар пада много... и тримата казаха, че всичко е ок и да не го мисля. Днес пуснах отново и резултатът е идентичен. Изчетох доста и ме мога да преценя хиперинсулемия ли е или инсулинова резистентност. Благодаря!

# 153
Не знам кое от двете е, но определено имаш проблем. На втори част си в хипогликемия и инсулина на първи час ти е висок. На втори час не е спаднал до базово ниво.
То е така, все нямаме проблем докато не стане диабет, тогава вече ти казват, че съм си си виновен щото много плюскаш... Rage

# 154
Не знам кое от двете е, но определено имаш проблем. На втори част си в хипогликемия и инсулина на първи час ти е висок. На втори час не е спаднал до базово ниво.
То е така, все нямаме проблем докато не стане диабет, тогава вече ти казват, че съм си си виновен щото много плюскаш... Rage

Много благодаря, незнам как да накарам някой ендокринолог да обърне внимание. Всички казват “нищо ти няма, всичко е ок... по силен организъм...” . Сега чакам час за военна болница , дано обърнат внимание, сестра ми е доволна от там. Сега е на някаква инжекция (с ир) и свали доста килограми  и вкара всички хормони в норма. Аз не съм с много килограми , но се боря за дете. Спокойна вечер!

# 155
Хиперинсулинемия мисля е когато инсулинът е висок и на гладно. Но колко висок...Понеже инсулин около 7 не изглежда чааак толкова много, КЗ на гладно е прилична и вероятно заради това лекарите не се впечатляват особено...Но понеже бременните са по-инсулиново резистентни, добре е да се наблюдават стойностите и да са под контрол и преди забременяването.

# 156
Хиперинсулинемия мисля е когато инсулинът е висок и на гладно. Но колко висок...Понеже инсулин около 7 не изглежда чааак толкова много, КЗ на гладно е прилична и вероятно заради това лекарите не се впечатляват особено...Но понеже бременните са по-инсулиново резистентни, добре е да се наблюдават стойностите и да са под контрол и преди забременяването.

Много благодаря за отговора.

# 157
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте, моля за мнение докато чакам часа при ендокринолог. Правя инвитро, с Хашимото съм и преди година направих обременяване с глюкоза. Ходих при трима д-ра , тъй като инсулина ми се вдига , а кръвната захар пада много... и тримата казаха, че всичко е ок и да не го мисля. Днес пуснах отново и резултатът е идентичен. Изчетох доста и ме мога да преценя хиперинсулемия ли е или инсулинова резистентност. Благодаря!

Имаш хиперинсулинемия, съчетана с реактивна хипогликемия. Старото име е реактивен диабет. Моята КЗ се движеше по същия начин в края на втората бременност. Инсулин тогава не изследваха.

Имаш лека ИР след като инсулинът се вдига толкова след прием на глюкоза, но не е нещо страшно или фатално.

Причината е вероятно в черния дроб, но може да е инфекция с Хеликобактер (но нито тогава, нито като направих ИР съм имала положителен тест), вродена непоносимост към фруктоза (подозирам, че имам такава).

Да не би да си пила инозитол и да си го спряла преди теста? Спирането ма инозитол дава фалшива хипогликемия.

Алкохол употребяваш ли, макар и не редовно?

При всички случаи трябва да си видиш черния дроб на ехограф.

Виж добавките в първия пост! К1 е много важен за първа фаза на инсулиновия отговор.

Спорт също ти трябва.

Махаш фруктоза (сладки плодове), наситени мазнини като масло, кокосово масло и кокосов брашно, сирене. Ползваш само студено пресован зехтин. Омега 3 ти трябва и магнезий.

Хипотирпидизъм също може да даде такъв резултат.

Може да се наложи да свалиш мазнина, но след като нямаш наднормено тегло става и със силови упражнения.

На гладно целиш КЗ и инсулин под 5. Идеално КЗ трябва да седи стабилна и да не се качва много, но и да не пада. Инсулин на първи час под 25 целиш, а на втори ти е ОК.

Имаш си проблеми, на гладно, но основно на първи час.

Оправи си храненето!

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 01:19 от Nevena Virolan

# 158
Скрит текст:

Имаш хиперинсулинемия, съчетана с реактивна хипогликемия. Старото име е реактивен диабет. Моята КЗ се движеше по същия начин в края на втората бременност. Инсулин тогава не изследваха.

Имаш лека ИР след като инсулинът се вдига толкова след прием на глюкоза, но не е нещо страшно или фатално.

Причината е вероятно в черния дроб, но може да е инфекция с Хеликобактер (но нито тогава, нито като направих ИР съм имала положителен тест), вродена непоносимост към фруктоза (подозирам, че имам такава).

Да не би да си пила инозитол и да си го спряла преди теста? Спирането ма инозитол дава фалшива хипогликемия.

Алкохол употребяваш ли, макар и не редовно?

При всички случаи трябва да си видиш черния дроб на ехограф.

Виж добавките в първия пост! К1 е много важен за първа фаза на инсулиновия отговор.

Спорт също ти трябва.

Махаш фруктоза (сладки плодове), наситени мазнини като масло, кокосови масло и кокосов орфей, сирене. Ползваш само студено пресован зехтин. Омега 3 ти трябва и магнезий.

Хипотирпидизъм също може да даде такъв резултат.

Може да се наложи да свалиш мазнина, но след като нямаш наднормено тегло става и със силови упражнения.

На гладно целиш КЗ и инсулин под 5. Идеално КЗ трябва да седи стабилна и да не се качва много, но и да не пада. Инсулин на първи час под 25 целиш, а на втори ти е ОК.

Имаш си проблеми, на гладно, но основно на първи час.

Оправи си храненето!

Благодаря, инозитол не съм приемала, от дете имам мигрена (която мисля е от ниската кръвна захар - според д-р няма отношение), алкохол не приемам, наднормено тегло - не, от 2015 правя инвитро - 13 опита, храним се повече  от здравословно, приемам плодове - предимно ябълки. Черинят дроб не ми е преглеждан, родена съм с тежка анемия и почти цял живот ям храни богати на желязо. Всички останали показатели на ПКК са ок. Много ми помогнахте, сега поне знам какво да търся. Приятна вечер.

# 159
И аз от дете правех хипогликемии на няколко пъти до припадъци съм стигала и все ми казваха, че не знаят от какво са, така се случвало при някои хора и понеже все поднормена на тегло бях, казваха ми да ям повече и да си нося захарчета в джоба.
Откакто си оправих храненето, не съм имала нито един епизод дори лек, камо ли сериозен с разтреперване и необходимост да ям всичко което ми попадне пред очите на момента.

# 160
  • Paris, France
А тази тежка анемия на какво се е дължала?

Ябълките са богати на инозитол и фруктоза.

Откакто си смених начина на хранене и движение, главоболие съм имала точно веднъж, след преяждане с плодове в момент на липса на движение. Като пробвах да клякам в него момент си чух коленете да скърцат, а при мене това се случва само след ядене на ВХ в условия на заседнал живот.

Днес ходихме с дъщеря ми в един парк и изядох 2 топки сладолед - първата черен шоколад и сметана, а втората малина и някакви боровинки без сметана и без захар. Всички се оплакаха, че им горчи, а на мене ми сладнеше. Ходихме още 5 километра пеша и непрекъснато прикляках да видя дали ще ми пукат коленете. Още пробвам 🥳 и се сещам за Миоки и коленете и. Бях решила да купя и някакъв друг боклук, като ябълков пай или подобно и да го изям в къщи, та да видя дали ще почнат пак да ми свистят коленете, ама забравих да го купя. Карай! Някой друг път ще се тествам. Кето се храня в момента. Днешният сладолед ми е първия от 3 години и имам чувството, че ме наболява глава, но може и да си въобразявам. Освен сладоледа съм изяла 10 варени яйца, шепа орехи, купа салата от маруля с лимон, зехтин, зелен лук и 4-5 зелени чушки.

В една група коментирахме, че тези, които сме склонни към хипогликемии не понасяме плодовете. При мене КЗ скачаше до 10-11 на първи час като бях ИР, но на втори час и досега е винаги по-ниска, отколкото на първи. Е, вече не пада под 3, а само от 5 или 6 на 4.5, примерно, но пада.

При толкова неуспешни ин витра бих изследвала фолат, фолатни мутации, Б12 и Д3. Също селен заради Хашимото.

# 161
След ядене на сладолед, сладкиши и други подобни, мен ме боли глава на следващия ден. Със сигурност е причинно-следствена връзката при мен. Тествах няколко пъти.

# 162
  • Paris, France
След ядене на сладолед, сладкиши и други подобни, мен ме боли глава на следващия ден. Със сигурност е причинно-следствена връзката при мен. Тествах няколко пъти.

Какво тества? Аз тествах КЗ, но не беше висока. Вероятно е инсулин?????? А коленете ти пукаха ли? Има ли значение дали спортуваш след ядене на боклук или все тая?

# 163
Тествах след ядене на боклуци какво се случва. КЗ се вдига в рамките на нормалното - до 8 се качва на първи час и след това спада до около 5. На другия ден главоболие и стягане в ставите и след това сутрешната захар ми е 5-5,3 няколко дни. После се нормализира и е между 4,7 - 4,9 на гладно.
Подозирам че инсулина ми скача повече от приемливото и се увеличава вътрешното възпаление на организма. От там и "присъствието" в ставите за няколко дни. Като цяло не спортувам. Ходя по малко и се набирам (силно казано) на лост. Знам че не е достатъчно и се опитвам да се движа повече, но от работа не ми остава много време. ☺

# 164
  • Sofia
Това с коленете  не бях чула/чела 🤔
Аз цялата пукам ☹
Врат,гръбнак,ръце...
Отдавна съм спряла глутена.
От 4год ограничих до минимум тестени и въглехидратни храни.
Някакво подобрение не съм забелязала 🤨

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 09:27 от Doli

Общи условия

Активация на акаунт