Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 39

• 30 406
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Колкото захарта май поне. Аз се целя в 3-4-5.

# 181
Здравейте,

Правих тест за резистентност
HOMA 0.74
Insulin 3.64
Глюкоза 4.57

Много бързо ми пада кръвната захар. Във вторник ще се виждам с лекар. Това нормални резултати ли са?

# 182
Може би е трябвало да направите обременяване.Проблема дали не е след храна.

# 183
На гладно са добре нещата. Тези резултати не показват проблем, което не изключва такъв да се появи на натоварване, особено ако има симптоми. Какви са те по-точно, обаче не става ясно. Това "бързо ми пада кръвната захар", не ми говори нищо конкретно. Дай повече инфо, ако искаш.

# 184
Тези резултати са след 3 дена Кето режим и може би не показват вярно нещата. Много бързо ми прилошава при Кето диета или интензивен спорт едвам се прибирам до вкъщи.

Доста често имам хипогликемични кризи.

# 185
3 дни кето, няма да се отрази кой знае колко на кръвната картина. Най-вероятно си започнала процес на адаптация и страдаш от т.нар. кето грип.
Аз първия месец имах слабост, сърцебиене, лесно задъхване - едни стълби не можех да изкача без да ми се разхлопа сърцето. Сърцебиенето се оправяше моментално с вода със сол или айрян. Слабостта и задъхването изчезнаха с тенечие на времето. Първия месец го карай по-леко със спорта и яж без да се ограничаваш в количествата.

# 186
  • Пловдив
Здравейте!Вчера си пуснах отново изследвания на глюкоза и инсулин и по идея от темата пуснах и част от щитовидните.Прилагам изследванията за да си кажете мнението, Симптомите са ми излишни 7-8 кг, които въпреки доброто хранене и тренировките не падат, ниска базална температура, мозъчна мъгла, винаги студени ръце и крака,липса на енергия, ниско либидо, сутрешни отоци по лицето, чупливи нокти.
Група Показател   Вид материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
TSH   S        2.37       µIU/ml     0.27 - 4.20     ECLIA *
Free Т4 (fT4)   S        12.01       ng/l     9.30 - 17     ECLIA *
Free T3 (fT3)   S        2.53       ng/l     2 - 4.40     ECLIA *
Insulin (на гладно)   S        4.23       mU/L     Оптимални ст.: < 10.0     ECLIA
IR HOMA Index           0.92            0 - 2.5     *
Клинична химия
Глюкоза   S        4.91       mmol/l     2.80 - 6.10     HK

# 187
На гладно са ти добре глюкозата и инсулина, но щитовидните май не са оптимални (не ги разбирам много). Пусни ги в темата за Хашимото, там за тях ще ти кажат по-точно.

# 188
  • Paris, France
Тези резултати са след 3 дена Кето режим и може би не показват вярно нещата. Много бързо ми прилошава при Кето диета или интензивен спорт едвам се прибирам до вкъщи.

1. При започване на кетогенен режим от неадаптиран към кетоза човек интензивния спорт се спира. Спира се, не се намалява. Може леки разходки, но нищо интензивно, особено HIIT.

2. Докато не си стабилно в кетоза не се хвърляш на интензивен спорт.

3. Важно е pH на урината ти да е под 6.5 винаги. Ако не е - сол, ако пак не е цитрат.

4. При хипогликемични кризи не се спортува след като целиш кетоза. Чакаш да влезеш в кетоза, да се стабилизираш около 2-3 седмици и тогава бавно вдигаш натоварването.

Ако се състезаваш е по-сложно, но спортните лекари знаят какво се прави.

Желязо, Б12, Д3, селен, фолат??????

Не намаляваш калории докато не влезеш в кетоза. Ако решиш да гладуваш или да постиш, не спортуваш.

Спорт и ядене или глад и лежане. Спорт и глад не се съчетава добре, ядене с лежане също.

# 189

1. При започване на кетогенен режим от неадаптиран към кетоза човек интензивния спорт се спира. Спира се, не се намалява. Може леки разходки, но нищо интензивно, особено HIIT.

2. Докато не си стабилно в кетоза не се хвърляш на интензивен спорт.

3. Важно е pH на урината ти да е под 6.5 винаги. Ако не е - сол, ако пак не е цитрат.

4. При хипогликемични кризи не се спортува след като целиш кетоза. Чакаш да влезеш в кетоза, да се стабилизираш около 2-3 седмици и тогава бавно вдигаш натоварването.

Ако се състезаваш е по-сложно, но спортните лекари знаят какво се прави.

Желязо, Б12, Д3, селен, фолат??????

Не намаляваш калории докато не влезеш в кетоза. Ако решиш да гладуваш или да постиш, не спортуваш.

Спорт и ядене или глад и лежане. Спорт и глад не се съчетава добре, ядене с лежане също.

Мога ли да прекалявам с калориите в началото? Трябва ли да броя калориите ако съм преял с филе да речем? Това ; че ми е лошо и не мога да стана от леглото , да не ме притеснява?

# 190
Никакви калории не броиш. Броенето на калории е велика глупост. Телата ни не са машини, а биологични единици.

# 191

Важно е дали наистина си на кето или само така си мислиш.Възможно ли е гладуваш?

# 192
На какво може да е симптом схващането на стъпалото и пръстите на краката (като се схванат- обикновено при движение когато събувам панталон- пръстите започват да се кривят на една страна, много неприятно усещане)? Освен от недостиг на магнезий, дали може да се дължи на недостатъчни нива на Б 12? Като че ли някъде бях чела нещо подобно...🤔
Скрит текст:
Тази седмица почина близък роднина, не спя особено добре...  

# 193
На мен ми се е схващал при опъване на стъпалото в шпиц. Оправяше се при обръщане в контра. Не ми се е случвало отдавна и не съм го свързвала с някакъв конкретен дефицит или проблем, та нищо не ти казах всъщност.

# 194
  • Paris, France
jojo07, ако си спрял въглехидратите изведнъж, много ясно, че ще ти става лошо ако тръгваш от висок инсулин. ВХ не се спират, а бавно се заместват с протеин. Не, не броиш калории, не се притесняваш от качено тегло в началото.

Да ти е лошо до степен да не можеш да станеш от леглото изобщо не е приемливо. Нещо не правиш откакто трябва след като се докарваш до такова състояние.

Кортизолът ти как е? Всъщност защо ще правиш кетогенна диета и какво целиш с нея?

Веднага иди и яж някакъв зеленчук, протеин и накрая ВХ! Не се притеснявай какво става с кръвната ти захар, инсулин, тегло. Дай си време, защото при тежка ИР, преддиабет и диабет тялото ти просто не може да произведе толкова кетони, колкото произвежда тялото на здрав човек като не яде ВХ.

Започни да се храниш много често и по малко, винаги с малко ВХ. Върни яденето на ВХ до количество, с което се чувстваш добре, ако ще да е това, което си ял преди. Почваш да чистиш бавно и внимателно, като първо намаляваш ВХ сутрин, след това на обедното хранене и най-накрая вечер. И намаляваш, не спираш рязко. Ако си ял по 2 филии хляб на ядене почваш да ядеш по една и половина. Ако се чувстваш зле, връщаш половин филия и вечер ядеш 2 на следващия ден. Ако пак се чувстваш зле, връщаш и обедната. И пак бавно намаляваш. Заместващ ВХ с протеин с еквивалентни калории, долу горе.

Почваш яденето с празна от калории храна, целина, магданоз, спанак, салата. После протеин и накрая хляба или ориза.

Виж добавките! Идеалното е да започнеш с тях. Изчети първия пост!

Мазнина не се добавя докато не влезеш в метода. ОК е да я ядеш от яйца, месо, малко в салатата, но не и да я нагъваш.

Тази диета е трудна в началото и е добре да се информирал и подготвил с всичко необходимо преди да я почваш. Не е добре за мозъка да свързва диетата със страдание.

Ядеш по минимум 5 пъти дневно, с по три порции зеленчук на ядене и протеин на всяко ядене. Ядеш преди да изпиташ глад. Протеинът започва да засища час по-късно от ВХ.

В началото може да си помагаш с оцет преди ядене на ВХ.

На всяко ядене:

1. Ако ще ядеш ВХ пиеш около 20мл оцет с вода около 30 мин преди да ядеш.

2. Изяждаш 3 порции суров зеленчук. Примерно:

а) 300 грама маруля с 2-3 ч.л зехтин, сол на вкус, лимон.

б) половин краставица, връзка магданоз, домат.

в) 2 зелени чушки и морков.

Гледаш 200 калории да идват от листа.

3) изяждаш около 20 или 30гр протеин - 3 или 4 яйца, половин кило гъби, 100 грама сьомга, каквото имаш

4) ако се чувстваш зле, ядеш ВХ, който смяташ, че ще те засити. Хляб, картоф, макарони, ориз. Спираш малко, преди да си заситен.  

Солта да е морска, не каменна. Магнезий си пиеш. Когато свикнеш на менюто и спреш да си гладен, ще може да намаляваш протеин, калории, да увеличавал мазнина итн.

Общи условия

Активация на акаунт