Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 39

• 30 402
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Едни зрънца е закваската, трябва да се вземат от някого. Нататък лесно - сипваш им прясно мляко и ги зарязваш, на другия ден ги отцеждаш и им слагаш ново, а кефира си го пиеш. И туйто, нико сложно няма.

# 586
Натка, дали имаш снимка как изглеждат тези зрънца? И откъде да си взема?

# 587
Долче, не знам да се продават кефирени зърна.
Ние сме правили. Винаги сме взимали от познати. Обикновено майка ми намира.
Скоро не сме правили. То и аз не съм голям фен, не ме кефи.

# 588
Елора, аз много харесвам лидълския кефир...а такива зърна няма откъде да купя...Междудругото, много добре ми се отразява на перисталтиката лидълският кефир (в смисъл, нямам нито запек, нито разстройство, но съм забелязала, че добре влияе в тази посока).

# 589
Много ми киселее.
Пробвала съм. Хапвала съм малко като сме правили.
И съм купувала. Пийвала съм, правя гримаса и дотук. Спрях да си давам парите за глупости.
Макар че наистина го дават много полезен.

# 590
На мен ми харесват тези "глупости" 😁

# 591
Натка, дали имаш снимка как изглеждат тези зрънца? И откъде да си взема?
Има тема във форума и там пишат чат-пат като има някой за даване, че то не само че е като домашен любимец ами и става повече с времето. По-късно мога да ти пратя линк че не съм вкъщи и в движение не ми се рови. Все ще има и някой в твоя град.
Аз го взех от колежка, когото нейните пораснаха. За сега ми допада, ще се чуе до кога ще ми се занимава да си го отглеждам.

# 592
А то всъщнос как се отглежда?
И може с години ли?

# 593
Има два вида кефир: плодов и млечен.
Във Франция зрънца се продават в аптеки и натурални магазини. Има и в Амазон
https://www.amazon.fr/Live-Kefir-Company-Nouveaux-qualit%C3%A9/d … =pla-789421785321
За камбуча гъбата е по трудно. Преди в натуралните магазини продаваха камбучата в бутилки с гъбата, но напоследък не съм виждала.
На мен тези зърна и гъби са ми странни/неприятни. Имах си гъба и точно домашен любимец беше,купувах й мляко и никога не съм опитала произведеното от нея. Беше отдавна. Бях се запалила и аз по кефир и камбуча, но се сетих защо не си падам по тях. Предпочитам да ферментирам нещо за ядене или пиене.

# 594
В тази тема дамите са много любезни и подаряват кефирена гъба

https://m.bg-mamma.com/?topicrefid=19;topic=1019585.msg42984842#new

# 595
Гледам че са дали вече линк, значи набавянето не би трябвало да е проблем.
А то всъщнос как се отглежда?
И може с години ли?
Може неограничено време от зърната да се прави кефир, те си живеят стига да ги поддържаш да не умрат от глад, даже растат и стават повече, те затова раздават постоянно който си прави. Не иска кой знае какво "гледане" любимецът, слагаш му мляко и го зарязваш.
На мен си ми има вкус на айрян, леко по-кисел от купено кисело мляко де, по-близък до вкуса на домашно сквасеното от едно време. А аз обичам айрян. Така поне знам какво има в него, че в купените кисели млека май някъде и нишестета слагат и какво ли не. Освен че е пробиотик. Лактозата определено е изядена, знам как се чувствам ако съм пила прясно мляко и не е така след кефир със сигурност.

# 596
Мен ме заинтересува как изглеждат конкретно зърната 🙂 Дали може снимка 🙂
Иначе и аз обичам айрян. За мен кефирът е като...вкиснат газиран айрян, нещо такова на вкус. 😃 Но вероятно е важно и какво мляко му се слага, в моя случай то е от магазина...

# 597
Бели са, приличат на надробен карфиол само че естествено по-меки. Ако се сетя ще ти ги снимам и пратя при някое следващо прецеждане. Домашно мляко почти никога няма от къде да взема, та от магазина и аз. Пак го броя за по-добър вариант от айрян с купено кисело млякоче хич не им вярвам че са точно каквото пише по етикет. Като знам че съм оставяла купено кисело мляко в шкаф и стоя с месеци и дори не беше се издуло отгоре фолиото, хем не беше от най-евтините марки, не мисля че оставят много живи бактерии в тях. По-скоро ще мухлясат, отколкото да вкиснат. Язък че страната ни е известна по цял свят с киселото си мляко...

# 598
  • Paris, France
dolce miele, зърната на млечния кефир са бели към жълтакави, точно като карфиол, както natka пише, но гумени на пипане. Зърната на кефира, който ферментира захар в плодовите сокове са прозрачни към прозрачно жълтакави. Продават се В магазините за био продукти, на рафта за мляко, сирене и тофу. Ето ги показани:

https://m.youtube.com/watch?v=ROaMo4SgP_Q

Сложи kefir grains + milk или fruit и ще ти излязат на снимки и видео.

Много обичам кефир, но никой в къщи не го щеше и подарих зърната.

# 599
Благодаря ви. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт