НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - Тема 6

• 23 280
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
От другия месец почвам да взимам и аз. Днес трябва да платя купоните, май наведнъж се плащат. Казаха ми по изипей да ги пусна за да стигнат по-бързо, че май днес е крайния срок. Освен бурканите и капачките като ходиш първия път д авзимаш храна трябва да носиш три буркана с капачки, тоест трябват ти 33 буркана и 63 капачки. И така всеки работен ден, за който си заявила храна, оставяш празно измито и взимаш пълно. Като подадеш документите трябва да се регистрираш в сайта, чакаш да ти одобрят заявката и ти пращат код за плащане на ваучерите, плащаш ги и от следващия месец взимаш храна от пункта, който си заявил
На мен ми казаха 30 бурканчета и 60 капачки
Бележка от педиатърката и копие акт за раждане.
Днес бил крайния срок за Декември месец.
Само това ми обясниха.
х1.30 лв на ден
От 11.30 до 12.30 часа  бил срока

# 361
Здравейте,
Ние сме към детска кухня Западен парк, взимам на децата от ноември месец.
В моя пункт жената ми каза 30 бурканчета и 60 капачки и първия път отивам с празни ръце и си взимам, после започвам да нося празно за пълно. Купоните се купуват до днес и се плащат наведнъж. Аз лично ги плащам по банка, но не този месец си ги заявих към 18ти и имах достатъчно време.
По отношение на храната - до 1 годинка като бяхме не беше нещо особено, сега след годинката е по-вкусно, като има прясно мляко. Основното почти винаги се изяжда вкъщи, десерта най-често го изяждам аз, те не са големи фенове, я и предпочитам да им давам плодове, вместо тези кремчета. Супата я харесват 50 на 50.
Танче, за съжаление предполагам, че щом още не си подала документите, днес вече ще е късно, защото дори да го занесеш днес, не се знае ще имаш ли време за онлайн регистрацията (която де факто зависи от тях) и да си купиш и заплатиш купони.

# 362
Ами може и да съм се заблудила, в листовката дето ми дадоха пишеше да нося и първия път бурканчета, но ще пробвам да отида с празни ръце. Капачките трябвало да са жълти, а не бели също така. Танче, това са документите и на място в пункта попълваш декларация, дават ти една листовка с указания как да се регистрираш в сайта и как да платиш купоните. Ако още не си подала документите си изпуснала за декември, но не се отказвай, подай ги и се регистрирай, за да ползваш от януари. Просто до 20-то число гледай да си заявиш и платиш купоните.
Краставичке, онзи ден бях при нашите в квартала и видях една майка с близнаци, която много приличаше на теб, може би сме се разминали без да се познаем 🙂

# 363
Възможно е да зависи от лелята в пункта, знам ли Grinning

Ами може и да съм се заблудила, в листовката дето ми дадоха пишеше да нося и първия път бурканчета, но ще пробвам да отида с празни ръце. Капачките трябвало да са жълти, а не бели също така. Танче, това са документите и на място в пункта попълваш декларация, дават ти една листовка с указания как да се регистрираш в сайта и как да платиш купоните. Ако още не си подала документите си изпуснала за декември, но не се отказвай, подай ги и се регистрирай, за да ползваш от януари. Просто до 20-то число гледай да си заявиш и платиш купоните.
Краставичке, онзи ден бях при нашите в квартала и видях една майка с близнаци, която много приличаше на теб, може би сме се разминали без да се познаем 🙂

# 364
Здравейте мами.
Успях да се запиша.
И се надявам да му хареса на бебо храната.

# 365
Като ви чета е мн сложно при вас. В Монтана попълних декларация ,че е захранена с прясно мляко и няма алергия. И копие от акта за раждане. Сега с ковид ситуацията вече не ползват бурканчета , а еднократни кутийки. Записват за храна на всеки 2седмици на място, на всеки пункт. Храната е прилична. Като за 28лв на месец(без събота и неделя)Разнообразна е долу горе. На мен лично ми е удобно , особенно както не иска да яде когато аз и готвя(моето е по-късно от кухнята🤔)

# 366
Тези изисквания за държавна кухня ли са? 🤔

# 367
Тези изисквания за държавна кухня ли са? 🤔
Да ние говорим за държавна кухня

# 368
  • София
Момичета, какви столчета за кола ползвате? Има ли сред вас такива, чиито деца са седяли в столчета, обратно на движението до 4-5годишна възраст, както се препоръчва?

# 369
Ние отскоро сме със Сайбекс Сирона. Уж може до 4 години назад, но не мога да кажа все още 😁 Иначе и аз мисля да пробвам възможно по-дълго да е назад. Поне до две години да стигнем, а после, ако може и още. Не знам само дали малкият няма да започне да прави проблеми, но се надявам, че така като свикне, няма да знае, че може и напред да се вози 🤣

# 370
  • Тук... някъде
Ние сме с Cangaroo pilot, върти се на 360 градуса,за сега гледа назад. Но вече крачетата й доста опират в облегалката на седалката и не знам до кога ще можем да я возим обратно на движението

# 371
Няма как да не опират краката, може да видите снимки в Гугъл как се возят големи деца.
В чужбина, особено в Скандинавските държави возят даже след 4-годишна възраст назад, явно има начин.

# 372
Ще си излея какво ме тормози, може да прескочите този пост Simple Smile
Аз нали още се възстановявам от бременността и обикалям лекари. Тази седмица пак ходих на ортопед, но и говорих с друга гинеколожка относно моя проблем разширена симфиза.
Направо съм покъртена колко са разделени медицинските им области, направо все едно с нож са отсечени , въпреки че на практика би било редно съвместно да работят върху пациента.

Гинеколожката поне знаеше какво е разширена симфиза, но единственото, което по учебник са имали е, че това е работа за ортопед, нищо, че възниква по време на бременност и че има пряко отношение по време на раждане - например при разширена симфиза НЕ трябва да се прилага прийома да се притискат коленете на раждащата към тялото ѝ. А при мен точно така ми помагаха акушерите (и наистина по-лесно се изгонва плода така). И гинеколожката каза, че следствието може да бъде (и е виждала) инвалидизация, защото при разширена симфиза рискът от скъсване на връзките и разрушаване на хрущяла е високо повишен.
Та направо съм с късмет, че мога да ходя, нищо, че една година след раждане съм си с постоянни болки.

Ужасът ми е какво евентуално да правя, ако се реша на втора бременност някой ден (близките години не го мисля, да се оправя все пак първо). Аз ли трябва да ги координирам всичките медицински лица? И аз да преценя как да раждам. Щото гинекологът не се занимавал със симфиза, било в прерогатива на ортопеда. А пък мисля, че ортопедът ще каже, че не е в неговите компетенции да казва как бременна трябва да роди (секцио/нормално), нищо, че налице е разширена симфиза. Ами пък акушерките по време на раждане? Аз ли по време на раждането да започна да ги запознавам с историята на бременността и да им казвам какво да не правят. Ами ако има и друго нещо, което не знам, и пак нямам късмета някой друг да го знае навреме?

Гинеколожката каза, че тя не знае какви са нормите за симфизата (аз ги знам вече, защото проучих в интернет). Това в отговор на молбата ми да я измери с ултразвук (щото в други държави така правят). Тя и ортопедът се съгласиха, че неправилно са ме били пращали при невролози за симптомите ми по време на бременността. Понеже това на мен ми наподобява счупване на кост в смисъл, че няма какво да се направи (организмът сам трябва да се справи), но има какво да НЕ се прави. Е, гинеколожката въобще не знаеше какво не трябва, а ортопедът ми каза само след мои множество питания, включително добавяйки че втората ми работа е преподавател по йога. Добре, че не преминах изцяло към йога като професия, защото е ясно, че не мога да се занимавам в момента.

И другото нещо, което гинеколожката знаеше е, че след раждане родилката трябва да носи специален колан - не за корем, а за таза. Само че това трябваше да ми го кажат не сега, а преди 12 месеца... Вече е късно и няма смисъл.

Открих по форуми една жена, която сега е бременна и е наясно, че има разширена симфиза. Писах ѝ. Накратко - жената е в Германия. Това обяснява защо отрано си знае какво ѝ е, защо не може да си движи краката в определени посоки и т.н. В Германия дори след раждане по Здравна каза може да ти изпишат помощница за вкъщи, докато се възстановиш! (Да е жив и здрав таткото, защото той ми беше болногледачът.) А аз просто искам да ми бяха казали какво ми е и не мога да повярвам, че нещо толкова логично за медицински лица да остава неразпознаваемо над една година...

Да оставя леко положителен край. Поне убедих ортопедът нова рентгенова снимка да ми направят, защото той не виждал смисъл (а моят въпрос е как иначе да следим дали се подобрявам или влошавам?!). Та на снимката, в сравнение със снимката от началото на миналия месец, имам леко стеснение на симфизата (това е добре) и намалено възпаление (забравих дали на меките тъкани, връзки или какво, но ясно, че и това е добре). Съответно отслабването на симптомите, свързани със симфизата, позволи да се открие, че имам възпаление и в съседни места. Когато те боли много на едно място, другите болки не се усещат 😀
И така, обездвижвам се, доколкото може с бебе, пия си лекарства, пия си множество самоназначени хранителни добавки (след проучване я интернет) и си самоназначих множество кръвни изследвания (пак по интернет), които за щастие, всички са в норма.

# 373
Anninya, много съжалявам за това, през което си преминала и преминаваш.
За съжаление бременността поставя женското тяло пред много изпитания, немалко жени отключват различни заболявания по време/след бременността, също и травми при раждане.
Единствено се сещам преди да се решите за втора бременност, да проучиш за лекари, които са запознати с това състояние, да обсъдиш с тях как би протекла една бъдеща бременност и раждане и, ако е по-щадящо в такъв случай, бих избрала секцио, ако ще намали вероятността проблемът да се задълбочи.
Ако не си доволна от сегашните ти лекари, потърси второ, ако трябва трето мнение, все трябва има някой, който е запознат и ще вземе проблемът на сериозно. Успех!

# 374
Anninya съжалявам за всичко, което трябва да преживееш. Мога да кажа, че ортопеда е този, който трябва да ти каже как да раждаш. Казвам го, защото имам неврологично заболяване и много исках да раждам нормално, но гинеколожката искаше разрешение от невролог писмено. Невролога не ми даде разрешение и на амбулаторния лист пише, препоръчвам секцио, поради което аз родих секцио. Имаше как нормално, просто всички бяха наплашени от рисковете и се наложи да отстъпя. Надявам се до няколко години за следващата бременност да се възстановиш на 100%.

Общи условия

Активация на акаунт