Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 35 966
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
  • In the land of Never Never
Ама от къде на къде?!? Всеки наем е отделно пащане. От къде го измислихте това, че се смята общата сума?

Чудя се за допускане на наемател с домашен любимец ??
Да кажем ще събера килимите, обаче ме притеснява да не преп@к@ят ламината, и да се пропие...и да няма чистене после.
Didi168, така пише в закона, ако решат да проверяват, не знам как могат да ти влязат в банковата сметка, какви са правилата, защото по принцип има банкова тайна, но данъчните могат вероятно.

Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:
1. (изм. – ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв.;
2. (изм. – ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. – ДВ, бр. 94 от 2019 г.) на стойност под 10 000 лв., но могат да се разглеждат като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.

teta75, по принцип и аз отказвах, но сега пуснах двойка руснаци с голямо куче и две котки. Имах една двойка наематели немци с котка преди доста години, и наскоро една рускиня с малко кученце. Не е имало видими щети от животните, само кученцето беше пикало на балкона в един ъгъл, но го измих и няма последствия.
Сега взех три депозита, като гаранция срещу евентуални щети, и след три месеца имам право да разваля договора, ако преценя, че е нужно. Те са от 1 август, ноември ще отида да видя как изглежда всичко и ще реша.

# 181
Благодаря за споделеното.
Аз се чудех, защото жената много нормална ми се "видя" по телефона.
Иначе харесах едни други хора, много симпатични и нормални също, но малко им се видя.
Сигурно се чудите защо все нормалността споменавам Grinning...защото трима имаше, така и не ги видях, но като им вкарах номера на вайбър, и лъснаха снимки..мали, мали беше работата....

Иначе днес отдадох на младо момче, дойдоха с роднина, харесаха го, особено момчето, и подписахме, оставиха веднага депозит. Аз им предложих да си го изговорят ако искат насаме, да обсъдят, и тогава да решат, но младежът беше категоричен че това ще е.
Дано ни е на късмет...ще видим.

# 182
  • Варна
Glikoza, няма нужда да ми цитирате членове от закона, много добре знам, че плащания над 10 000 лева се правят само по банков път. Но едно плащане е един месечен наем, а не сумата от наемите за целия период на договора!

Уговорих 3 огледа днес аз. Едната не дойде, дори не се обади, а я чаках 20 минути.
Другите бяха студенти брат и сестра и двойка, чакащи бебе. Двойката са с котка, което не е проблем, съгласни са на два депозита, но се оказа, че мъжът е бил приятел с братовчед ми като дете и много пъти е идвал в апартамента. Grinning Но той тогава се движеше с много лоша компания. Освен това искат да ми изкарат пералнята в някакъв склад, за да си сложат тяхна, говореха за миялна, но няма място да се инсталира такава, без да се дупчат шкафове и т.н. Искат да разместят всички мебели, за да направят място за кошара, но така 100% ще надерат паркета, а и мебелите са Виденов, които само два пъти ако се преместят не както трябва, се разхлабват като конструкция. Иначе искаха веднага да капарират, но казах, че имам още огледи. Просто много "но"-та стават.
Братът и сестрата ги харесах повече. Дойдоха с родители. И те искаха да го наемат веднага. Влюбиха се във ваната и в пуфа. Май ще им се обадя на тях, да подпишем утре.

# 183
Преспи и то ще си покаже утре  Grinning

А как процедирате ако леглото да кажем се счупи. Тоест, не е било ново, и се прецака...ново ли купувате?

# 184
  • Варна
Спалнята ми е 60 лв  от Виденов, мога да купувам нова всяка година, дет се вика. Grinning А и е в гаранция. Зависи какво е счупването по принцип. Някои повреди лесно се поправят и ако леглото е скъпо, си струва.
Май бих купила ново. Трудно бих доказала, че са го счупили от неправилна експлоатация. Grinning

# 185
Освен това искат да ми изкарат пералнята в някакъв склад, за да си сложат тяхна, говореха за миялна, но няма място да се инсталира такава, без да се дупчат шкафове и т.н. Искат да разместят всички мебели, за да направят място за кошара, но така 100% ще надерат паркета, а и мебелите са Виденов, които само два пъти ако се преместят не както трябва, се разхлабват като конструкция. Иначе искаха веднага да капарират, но казах, че имам още огледи. Просто много "но"-та стават.
Веднъж едни наемателки ми бяха преместили половината петкрилен гардероб с надстройките, в друга стая...
Как са го носили не зная.

# 186
  • Sofia
2. (изм. – ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. – ДВ, бр. 94 от 2019 г.) на стойност под 10 000 лв., но могат да се разглеждат като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.
Това покрива случая в който купуваш кола за 100 000, но я плащаш на 11 части по около 9000лв за да заобиколиш плащането по банков път. Така закона предвижда, че след като плащането е за едно и също нещо, то и първата вноска, нищо че е за под 10к трябва да е по банков път.

Другото интересно нещо беше, че закона не предвижда срок, т.е. може да бъде това нещо и за 20 или 50 години.
От където произлиза и друг проблем, може да започнеш ремонт и да платиш 8000лв за ремонта, след 2 години да повикаш майстора да ти направи още нещо и да платиш още 7000лв, като така човека е един и същи, все е ремонт за твоето жилище, а ти може изобщо да не си подозирал, че след 2 години ще правиш ремонт, но е трябвало да платиш първата сума от 8к по банков път.

Закона не предвижда и опция да коригираш грешката, след като на по-късен етап си осъзнал, че трябва да плащаш по банков път. Да го кажем по друг начин - недомислен закон, който може би се ползва като държавна бухалка. Най-добре да извадят от обръщение всички хартиеени банкноти и да се приключва с тези глупости.

# 187
Спалнята ми е 60 лв  от Виденов, мога да купувам нова всяка година, дет се вика. Grinning А и е в гаранция. Зависи какво е счупването по принцип. Някои повреди лесно се поправят и ако леглото е скъпо, си струва.
Май бих купила ново. Трудно бих доказала, че са го счупили от неправилна експлоатация. Grinning

Точно от Виденов са ъгловите. Ама много лимбезе...тръгнах да местя леко да открия един контакт, то взе да се гъне..мали, мали Grinning
Не бих обвинила наемателя за счупването...

Аз също съм склонна нови легла да купя направо. Ще ползвам същите матраци..еднолицеви с рамка са.

То всъщност матракът оскъпява, самата рамка не е скъпа.
Някъде по-здрави бИджетни легла да знаете? На Ирим същите лимбизета ли са?

# 188
  • Варна
teta75, ние подсилихме виденовската спалня с метални ъглови планки по ъглите от вътрешната страна. Струват стотинки от железарията и става значително по-здраво. Направихме го още при сглобяването, а не да чакаме да се разклати.
Но примерно гардеробът е четирикрилен с поне 30 отделни плоскости, него няма как да подсилим, затова не ми се ще да се мести. Особено от наематели, които няма да внимават.

п.п. Видях, че в Лидл пускат такива планки следващата седмица.

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 10:08 от Didi168

# 189
АЗ тази сутрин тъкмо гледах ъглови планки в лидл, от стари промоции. Ще видя и другата седмица какви ще има и ще купя направо, да имам.
Благодаря.

# 190
Тета, разсмя ме с лимбизетата Simple Smile Търсих в интернет какво означава..
И моята спалня за наематели е Виденов, но като я сглобяваха, сложиха също допълнителни планки. И вече 3 години си я ползват младо семейство без проблем.
Иначе мога да препоръчам мебели Велинград от чам. Направиха ни за вилата чудесна спалня 180/200, отгоре е байцвана в бяло. Струваше около 200 лв. и е здрава и стои красиво в бяло.

# 191
  • Варна
Какво е лимбезе, че и аз търсих в нета, но така и не разбрах. Grinning

# 192
Хлабаво, смотано, нездраво, тънко....легло Виденов без планките...Joy

# 193
Потвърждавам за спалня Виденов - без планки дори нямаше да успеем да докараме 4-те ъгъла да са прави, за да вкараме матрака. Laughing

# 194
Що не им вкарат в комплекта и едни планки, не са скъпи, така да си вървят към окомплектовката на леглата, заедно с дюблите и болтовете там, и едни планки да имат. Много трудно...да се сетят.

Общи условия

Активация на акаунт