Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 35 133
  • 750
  •   1
Отговори
# 60
Румке, като го адресираш, че живее на ул. Тралалала 13 в гр. София, ще плаща такса смет за жилището на ул. Тралалала 13. Ако е адресиран в с. Блябла, ул. Оляляля 9, трябва да плаща там. Тъй си мисля аз. Нали споделяме кой какво мисли?

# 61
Няма значение кой къде е адресно регистриран.

# 62
Цитат
Връщате ли депозита веднага  или го връщате чак след изравнителната сметка?
По стара,нашенска традиция,наемателите казват:''нали оставих депозит,плати последните сметки.Като излезне друго,обади ми се,ще си платя''.WinkНе мога да се оплача,явно си е било чист късмет,но нямаше за доплащане.Така два пъти.

# 63
Ако включи всички разходи е наема, на наемодателя му се явяват приход, който декларира в НАП и им се заплаща съответния данък. Според мен е редно да се заплащат от наемодателя

# 64
На 100 лв. такса смет годишно, като приспаднеш 10% разходи и начислиш 10% ДОД върху 90 лв., ще дадеш допълнително (повече) 9 лв. годишно повече на НАП. Знам, че може да се каже "А защо пък да им ги давам?". А може да ги включиш и в тези 600 лв. годишно, които ти се приспадат за разходи (при 500 лв. месечен наем).

# 65
Ако е офис или партер таксата смет е доста повече от 100 лв. И не говоря само за такса смет, но и за останалите разходи за входа- той, чистачка, асансьор и т.н

# 66
Ако е офис или партер таксата смет е доста повече от 100 лв. И не говоря само за такса смет, но и за останалите разходи за входа- той, чистачка, асансьор и т.н

Е, разходите за входа е ясно, че са за сметка на наемателя - на него му чисти чистачката, той/тя ползват лампи, асансьор и т.н. Не наемодателят.

# 67
Мандаринка, ап. ни на витошка е голям, и таксата смет не е 100 лв.

# 68
Ако включи всички разходи е наема, на наемодателя му се явяват приход, който декларира в НАП и им се заплаща съответния данък. Според мен е редно да се заплащат от наемодателя
това е интересно.
Но тогава, може да се накара наемателят да плаща директно на фирмите за ТЕЦ, електричество, вода и т н, а на наемателят само чистия наем.

Може ли изчисления в двата случая (данъците):
1. Наем 500 лева по сметка на наемодателя +100 лева разноски по сметка на фирмите за енергия и др.
2. Наем 600 лева, плащан на сметка на наемодателя

# 69
  • Бургас
Би следвало наемателя сам да си плаща тока, парното и водата. А не да са включени в наема.
Аз плащам сметките на наемателя, но той ми ги възстановява отделно, не са включени в наема.

# 70
Би следвало наемателя сам да си плаща тока, парното и водата. А не да са включени в наема.
Аз плащам сметките на наемателя, но той ми ги възстановява отделно, не са включени в наема.
да, но да кажем при плащане по банков път.
Би ли му дала да плаща директно в сметката на ТЕЦа?  За пред данъчните ще получаваш на сметка само чист наем.Срещу другия случай, когато по сметката ти влизат чист наем+пари за консумативи,

# 71
Според мен не може такова смесване.
Според ЗЗД какво е наемът...това е цената за това, че наемателя ПОЛЗВА вещта, в случая жилището, защото договор за наем може да се сключи за различен тип вещи , вкл.и движими такива.
Освен това всеки договор си има цена, това е ключов реквизит на всеки договор, без който реквизит съглашението е нищожно. А цената се договаря предварително и вписва в договора.
Сметките са си съвсем, съвсем отделно нещо.

# 72
Румка, разбира се, че такса смет е различна за различните райони и зависи и от локацията, и от големината на жилището. За съжаление, все още е върху данъчната оценка, въпреки че данъчната оценка няма нищо общо с това кой колко боклуци генерира. Примерно пенсионерка, живееща в 3-стаен апартамент, не генерира 3 пъти повече смет от 3-членно семейство, живеещо в гарсониера (едностаен). Но няма шанс скоро да има методика, наредба или каквото е там по закон за изчисляване на такса смет според генерирания боклук. Имотите, които се използват за офиси (предимно) пък са още по-зле - тяхната такса смет е огромна, въпреки че един офис от 80-100 квадрата, дори с 5-6-7 служители едва ли генерира толкова боклук, колкото 3 или 4-членно семейство. Така че няма значение дали такса смет се казва такса или не, на практика с този начин на изчисляване си е данък, защото няма никаква връзка между разходите за предоставяне на услугата (сметоизвозване) и размера на таксата, която, пак повтарям е в промили от данъчната оценка. Да добавя, че данъчната оценка намалява постепенно, заради овехтяването, което се начислява. Естествено, до момента, в който не вдигнат данъчните оценки. Но после пак следва намаляване заради овехтяването. Има и лимит на овехтяването, естествено, иначе в един момент хипотетично би се стигнало до нулева данъчна оценка.

100 лв. за такса смет беше пример за жилище около 50 квадрата (за каквото имам лични данни), съответно и хипотетичният наем за такова жилище го дадох като пример, просто за изчисление. Наемът може да е и 600, и 400, зависи както знаеш от локацията и състоянието.

Партидите за електро, водо и топло могат да се прехвърлят на името на наемателя, но всички тези 3 монополиста имат условие собственикът да се подпише и да поеме солидарна отговорност. Така наемателят като си бие камшика, без да е плащал, пак парите се търсят от хазяина. Така им е по-лесно на всичките тези гадове.

Може и просто наемателят да плаща консумативите, без да се прехвърлят партидите, но хазяинът трябва много стриктно да следи дали се плаща водата и топлото, че тях не ги спират, а сметките се трупат. Дори и за ток, една и нещо неплатена сметка, плюс разходите за включване отново на тока, могат да надминат и 200 лв. в зимните месеци.

# 73
Според мен не може такова смесване.
Според ЗЗД какво е наемът...това е цената за това, че наемателя ПОЛЗВА вещта, в случая жилището, защото договор за наем може да се сключи за различен тип вещи , вкл.и движими такива.
Освен това всеки договор си има цена, това е ключов реквизит на всеки договор, без който реквизит съглашението е нищожно. А цената се договаря предварително и вписва в договора.
Сметките са си съвсем, съвсем отделно нещо.
в договорът пак има цена.
Само, че може да се каже наемната цена е 600 лв, в която влизат 100 лева консумативи.
Може и да се напише цена 500 лв, и някакво задължение наемателят да заплаща още 100 лева консумативи.
Аз съм срещала и договори с 'твърда' цена, в която не се пише нищо за консумативите, просто всичко е включено в цената. Е сложени са стойности на вода, ток, които да не се надвишават, и това е всичко.

# 74
Може и така вероятно. Но сложно ми се вижда.
Не знам де, всеки си решава за себе си кое го устройва. И наемател, и наемодател....както им е удобно, така се разбират.

Общи условия

Активация на акаунт