Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 954
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Пише :Да ме представлява в качеството ми на наследник пред всички електроснабдителни дружества, пред всички телекомуникационни дружества, пред всички водоснабдителни дружества, както и пред други търговски дружества, предлагащи комунални услуги с право да променя сключените от наследодателя ни абонаментни договори с тях за ползване на предлаганите от тях услуги, необходими за нормалното функциониране на притежаваните от нас по наследство недвижими имоти (доставяне на електрическа енергия, топла вода и парно, телефон, студена вода и др), както и да прекратява вече сключени с горепосочените дружества договори, свързани с тези имоти като също така да предприема всички правни и фактически действия, необходими за прехвърлянето на откритите за имотите партиди в горепосочените дружества (да прехвърля партиите на електромера, водомера, топломера и др).
Предполагам, че ще свърши работа за през ЧЕЗ, ВиК, Топлофикация, Нет 1.
Не е конкретизирано за кой имот обаче става въпрос, въпреки че той има само един на негово име. Иска ми се максимално да съм подготвена и да не ме връщат от институциите, защото ще имам само два дни отпуск около панахидата на 40 дни, за да прехвърля партиди, да проверя пенсионното му осигуряване, да подам молба за еднократна помощ и да намеря читав брокер.

# 166
Неизвестна, може би ако минаваш покрай някой офис на монополистите, просто да попиташ дали това пълномощно им върши работа.
Сменете партидите, принципно обикновено срокът е 30 дни, иначе могат някаква дребна санкция да ви начислят. И ще бъде и по-лесно след това с пълномощното от майка ти. Ако отидеш за смяна на партида, ще разбереш и дали ги удовлетворява пълномощносот.

# 167
  • Sofia
Това пред "всички" не съм виждал да работи през последните години. Всички оператори, служби, електроразпределителни дружества искат да са изрично изредени в пълномощното.

# 168
  • Варна.
Сменете партидите, принципно обикновено срокът е 30 дни, иначе могат някаква дребна санкция да ви начислят.

За партидата на тока мисля, че не плащах глоба. Бях закъсняла с 3 месеца,  за водата платих 14 лв за неспазване на срока.

# 169
  • пустинята Гоби
Партида за вода в София може да се смени онлайн.

# 170
  • София
Аз живея на 30км от София и нямам възможност да пътувам през седмицата. Ще проверя обаче за студената вода онлайн.

# 171
Софийска вода може онлайн да се смени партидата, сканират се документите мисля. Те и без това от началото на корона-кризата хич не се напъват да работят на живо. Дори кол-центърът им има по час или повече прекъсване "заради дезинфекция".

# 172
  • Варна
Сменете партидите, принципно обикновено срокът е 30 дни, иначе могат някаква дребна санкция да ви начислят.

За партидата на тока мисля, че не плащах глоба. Бях закъсняла с 3 месеца,  за водата платих 14 лв за неспазване на срока.

Лелее, аз до колкото знам има срокове, но уж нямало предвидени глоби. Партидите за ток и вода още се водят на името на майка ми, 4 години вече... Май ще трябва да ги прехвърля най-сетне. Само с новия нотариален акт ли се ходи?

# 173
Не знам как е във Варна и вашите "монополисти". "Нашите" в София, нали са по-големи, та по-тежко го дават.
Софийска вода, мисля, ако не спазиш срока за прехвърляне на партидата, начисляват такса за прехвърляне. Което си е същото. Всички са от един дол дренки.
Зависи какъв е документът - н.а. само или стар н.а. и удостоверение за наследници, примерно. Би трябвало на сайта на съответната гад да си пише някъде, примерно във ФАК-овете.

# 174
Съфорумци, моля за мнението ви -
за апартамент с чиста жилищна площ 65 кв.м, по БДС - каква сума е удачно да се предвиди за довършването и обзавеждането му за отдаване под наем ?

# 175
за апартамент с чиста жилищна площ 65 кв.м, по БДС - каква сума е удачно да се предвиди за довършването и обзавеждането му за отдаване под наем ?

Няма смисъл. От рентиерство никой не е направил пари.

# 176

Ново строителство на шпакловка и замазка ли? Старо строителство ли? В какво състояние е?

# 177
  • Варна
Ми да го запали апартамента, тогава, а? Жената пита колко, а не дали...

Casual, правиш си списък с примерно обзавеждане, отваряш брошурите на Икеа, Практикер и подобни бюджетни магазини, гледаш кое колко струва и си събираш цените. Сложи едно 4000 лв за баня, за настилки, шпакловане и боядисване най-добре сравни 2 - 3 оферти в твоя град, прибавяш и тази сума. Плюс поне 2000 лв в перо - непредвидени.

# 178
Ако ще сменяте настилки и ще правите баня и кухня - около 20000 лв.
Аз правих едностаен с поръчкова кухня и гардероб от ПДЧ, баня и коридор с плочки добро качество. Легла и др. от Икеа и Виденов и ми излезе 15000 лв. преди 3 години.

# 179
Няма смисъл. От рентиерство никой не е направил пари.
За всеки човек изразът "направил пари" смисълът е различен. Много често хората очакват да си "избият" инвестицията, а Наемът до голяма степен е един пасивен доход и според мен трябва да гледаш на него като лихвите в банките ( преди 97 Wink ) . Преди години решихме че 4000 лв/годишно не си струват нервите с наемателите и прекратихме рентиерството, но тези пари дотогава използвахме основно за почивки Simple Smile Аз лично в този момент не бих инвестирала в ново жилище с цел отдаване под наем !!!
Ново строителство на шпакловка и замазка ли? Старо строителство ли? В какво състояние е?
Ново - по БДС - само с входна врата. Интериорни няма.
Casual, правиш си списък с примерно обзавеждане,......
За Варна и София обсъждахме.
Питам тук, защото искам от реален опит мнение ( за последните години ) че се развихри един диспут за инвестицията за отдаване под наем ... а моят опит е от наследствен апартамент

Мерси за мнението bubkab 35000 - с настилки, бани и мебели значи общо

Общи условия

Активация на акаунт