Професия учител - 12

• 52 919
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте,
Ще започвам работа като възпитател на 5 6 7 клас в занималня , моля да споделите ако имате опит. Също така искам да попитам какво се изисква от мен - аз ли трябва да им пиша домашните или аз трябва само да ги проверя и да им помагам? Също така има ли вариант предварително да знам каква домашна имат учениците за да мога да се подготвя и има ли някакви помагала в които да са описани домашните? Ще съм благодарна ако ми отговорите как стоят нещата.
На предната страница отговорих на същите въпроси.

# 181
  • Някъде по Дунава
Здравейте,
Ще започвам работа като възпитател на 5 6 7 клас в занималня , моля да споделите ако имате опит. Също така искам да попитам какво се изисква от мен - аз ли трябва да им пиша домашните или аз трябва само да ги проверя и да им помагам? Също така има ли вариант предварително да знам каква домашна имат учениците за да мога да се подготвя и има ли някакви помагала в които да са описани домашните? Ще съм благодарна ако ми отговорите как стоят нещата.
Когато аз бях учител ЦДО на 5 клас, научавах за текущите домашни в момента на пристигането ми на работа. От 11ч до 13ч се подготвях за домашните. Тъй като математиката не ми е силна, пререшавах почивните дни няколко урока напред и в съответния ден само си припомнях формули, правила. По БЕЛ на момента преглеждах упражненията, защото това е едната ми специалност, по АЕ съм добре и отново на момента правехме домашните. По разказвателните предмети основно от учебните тетрадки беше домашното. Определено две самоподготовки не стигнат за подготовка.
Учениците сами трябва да работят, като учителят им помага и коригира. При мен по-добрите правеха по трудните задачи/упражнения, а тези с по-малки възможности - по-лесните. При разказвателните предмети първо им оставях време да прочетат урока поне 1 път, за да могат да работят в учебната тетрадка.

# 182
Здравейте, колеги! Отдавна ви чета и винаги намирам интересна и важна за мен информация. Имам следния въпрос: ако часовете по даден предмет в училище стигат само за един норматив, има ли право директорът да раздели този норматив на две и да го разпредели между двама колеги, като допълва часовете на единия с други предмети?

# 183
  • Ямбол
Кктео, интересен казус.
Ако направи норматив на единия само, другият ще е без норматив. А така прави един норматив и половина. Мисля, че има право. При нас имаме друг казус. Има часове за два норматива, но е назначен само един колега. Дава му на него норматив и почти половина и вика лектор за останалите. Можеше да назначи втория и занапред щеше да има часове и за двамата, но колежката, която е назначена каза, че иска повечето часове за себе си, понеже имала нужда(пред пенсия е). Много егоистично, а другият колега е млад и добър кадър.

# 184
  • Майничка
В това положение решението е нелогично, защото директорът може да не успее да задържи кадърния младеж, а при всички случай ще загуби пенсионера в близко бъдеще. Като иска доп.часове, да направи група по интереси, таланти и т.н.

Kkteo, така запазва двама души и има потенциал за заместване.

# 185
  • Ямбол
Да, неологично е, но явно има нещо, което ние не знаем. Младият учител в момента защитава докторантура и също работи и другаде. Малко по-строг е към учениците, но се справя много добре. Другият пък добре подготвя и на олимпиади имаме почти винаги класирани на национално ниво. Може и да има нещо друго, което да е налконило решението на директора ни, но отстрани изглежда несправедливо.

# 186
  • Майничка
Е, тогава той вероятно е ок с лекторските. На мен ми се чудеха как карах 3г. на лекторски, но всъщност по-малката заетост ме устройваше на онзи етап, а основният стаж и финанси идваха от другаде.

# 187
Благодаря ви за отговора!

# 188
  • София
Е, тогава той вероятно е ок с лекторските. На мен ми се чудеха как карах 3г. на лекторски, но всъщност по-малката заетост ме устройваше на онзи етап, а основният стаж и финанси идваха от другаде.

Би ли споделила, как едновременно си била назначена на две места , казваш че основния ти стаж е бил отделно от лекторските, а за лекторските не беше ли на трудов договор? Може би е било отдавна и тогава нещата са били различни .
Ето, примерно аз в момента съм регистрирана в Бюрото по труда и след 15ти трябва да се отпиша, защото трудовия ми договор от лекторските ще влезе в сила. Сумата, която ще получавам от БТ е по- висока от заплащането в училището, стажът също не може да се сравнява, но въпреки това избрах да трупам опит като преподавател, като се надявам догодина да ме приемат някъде на пълен норматив.

# 189
  • Майничка
На трудов договор можеш да си до 12 часа на ден, 8+4. Просто основен работодател тогава ми беше фирма, в която можех да си върша работата когато ми е удобно и от дома. В училище договорът ми като лектор беше трудов, но за 10 часа седмично, което е приблизително по 2 на ден, не влизаше в противоречие с КТ.

# 190
Момичета,да се похваля и аз. Днес бях на интервю и след 2 часа ми се обадиха да ми кажат,че имам най-голям брой точки. Вторник ще си нося документи за назначаване. Ще съм на 2ри клас-ГЦОУД.
Притеснено ми е доста,до сега не съм работила,завърших сега. Дано се справя.

# 191
    Честито, мама Мартина! Успех! Да ти се паднат умни и добри дечица и разбрани родители!
    На мен вчера ми се обадиха от първото място, където кандидатствах, че не съм одобрена. Аз и не очаквах, имаше над 30 души на интервюто, а и училището е доста далече - на около 50 км. Интересното е, че не е одобрена и позната, която миналата година работи в същото училище по заместване, бях сигурна, че пак ще я вземат. Днес ми се обадиха от друго място за интервю следващата седмица, това е едно от двете места, на които най искам да стане, стискайте палци! От други две места изобщо не ми се обадиха за интервю, но те и не ми бяха сред най-желаните, на останалите още се приемат документи. Училището до нас ми е краен вариант, имат обява за медиатор и за ЗАС. Каква е заплатата на ЗАС? Не ми се иска, но ако по този начин ще вляза в училище... Но това ми е в най-краен случай, дано скоро и аз се похваля!

# 192
    Мартина, честито! И на мен ще ми е за първа година. Ще водя 6. клас - ОПП, ИУЧ, ФУЧ. По 8ч/седмично са това.
    Притеснявам се как ще успявам с подготовката си за часовете - уроци, домашни, контролни и т.н., но ще влезем в ритъм щом имаме желание! 😊🌷

Успех на морската дама! Стискам палци! 🤞🤞

# 193
    Благодаря, Анастасия! Честито и на теб и успех!

# 194
    Благодаря момичета! Успеех на всички! Дано имаме късмет всички. Hug
    А някакво ориентировъчно работно време за учител в занималня 2ри клас? Защото във вторник ще разбера,една пизната ми каза от 11ч до 17ч.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 23:23 от Mama Martina

Общи условия

Активация на акаунт