Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли други, които не желаят да работят по специалността си? Отчаяна съм

 • 3 286
 • 51
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте! Минавам само, за да си излея мъката. Сега съм на 30 и скоро детето ще започне градина , а аз обмислям какво ще работя. Завърших преди години висшето си , но по- късно разбрах, че това не е моето нещо, не го чувствам , като призвание, да речем , че си представях нещо различно, когато кандидатствах и сега нямам желание да работя това. Не мога и да се преквалифицирам сега, защото това струва време и финанси, които на този етап не мога да дам.  Работих в една фирма нещо съвсем различно, но тя се закри покрай пандемията. Много ми е тежко, като се сетя, че винаги бях първа сред  отличниците, а от мен не се получи нищо. Явно съм си вярвала твърде много и сега паднах от високо. Гледам как наборите ми са успели и вече работят и се развиват по професиите си, а аз се чудя накъде да хвана. Не съм се пробвала по специалността , ако има значение, но мисълта , че няма да се справя, а  и  че не е моето нещо надделява.  Самочувствието ми е сринато, дали имам шанса да работя все пак нещо нормално и без да е по тази специалност? Обвинявам себе си и страдам доста. Нямам претенции за големи пари и кариера принципно.  Всички вярваха много в мен, но не се получи и сега съм толкова отчаяна. Навила съм си на пръста, че е редно да работя , каквото съм учила, но уви! Има ли други в това положение и как са намерили изход? Благодаря на всички, които прочетоха!

# 1
 • Мнения: 245
Каква специалност?

# 2
 • Мнения: 4 336
Много хора работят работа, която не харесват. Работят за пари. Твоето ми се вижда просто глезене.

# 3
 • Мнения: 621
Компютри вълнуват ли те? Има дистанционно обучение за всякакви неща, за сайтове например. Или нещо друго временно /продавачка, офис асистент, фактуристка/, докато събереш пари за друго,което искаш. Също може временно да работиш по специалността, пак така докато събереш средства. Няма да е зле да кажеш каква е специалността?

# 4
 • Мнения: 1 762
Опитайте все пак по специалността.Поне ще посъберете пари.Малко хора работят това ,което искат.А Вие и не знаете какво искате.

# 5
 • Мнения: 245
Опитайте все пак по специалността.Поне ще посъберете пари.Малко хора работят това ,което искат.А Вие и не знаете какво искате.

Без стаж по специалността не знам ще събира ли чак ...

# 6
 • Мнения: 22 565
В днешно време много хора работят не по специалността, и то не защото не искат, а защото нямат възможност. Много се преквалифицират, други работят каквото намерят, на места и това не е лесно, да намериш работа.
Така че не разбирам защо си решила, че падаш отвисоко? Като не ти харесва твоята специалност и имаш възможност за нещо друго, избираш другото. Ако не става, работиш по специалността, колкото и да не ти е любима, защото просто пари трябва да се изкарват. Ще дойде момент, в който би могла да си позволиш преквалификация. Т.е. искам да кажа, че не е някаква особена ситуацията, в която си. Просто някакви представи имаш изградени отпреди или от хората около теб, забрави ги. И това, че всички вярвали в авторката, пък не се получило не го разбирам. Човек не живее и работи според това какво си мислят другите. На него трябва да му харесва. И за справянето, ако си съвестен човек, ще се справиш, каквото и да започнеш. Освен това има възможности за работа от къщи, зависи какво иска човек.

# 7
 • Мнения: 4 689
щом не ти харесва, не го работи. Не върви срещу себе си, Имаш много време да завършиш каквото си искаш

# 8
 • София
 • Мнения: 55 508
Никой не е казал, че трябва непременно да се работи по специалността. В момента ти си в период, който при много млади майки води до остри завои - между раждането на детето и тръгването му на градина има няколко години, в които майките порастват и преосмислят миналото и бъдещето си, защото са в нова роля и покрай бъдещето на детето се сещат за живота на майките си, за собствения си живот преди, за желанията си след раждането и трябва да запълнят тази празнина от време. Не е лесно да се смени попрището, защото винаги ще се намерят сто човека да порицаят и да кажат "за какво си го учила, пари и време на вятъра, я се стягай и стига фасони как не искаш повече да работиш по специалността си". Решението си е твое, защото засяга твоя живот и бъдеще. Ако има кой да ти помогне, действай смело. Финансовата поддръжка е важна, за да се смени професия и образование. Морално няма защо да се чувстваш зле за угодия на другите - те да си гледат работата и да си работят каквото са учили.

# 9
 • Мнения: 20 437
Аз пък имам впечатление, че повечето хора около мен не работят по специалността си. Има и такива, слава богу, но като че ли са по-малко.
Когато специалността не ти харесва или не намираш работа по нея, не ти остава нищо друго, освен преквалификация. Къде с учене, къде без, но се налага.

# 10
 • Мнения: 4 689
на студентите винаги  дават възможност да се местят в същия ВУЗ друга специалност, макар и коренно различни. Не  е трябвало да си губите времето да учите нещо, което  не ви харесва.
Но така или иначе, завършили сте. Няма нищо срамно и да сте разбрали, че не ви харесва, никой няма право да ви съди, не се сравнвайте със съучениците, всеки си има свой живот, те пък могат да изостанат по-късно.

# 11
 • Мнения: 870
Аз съм на 34 и също не работя по специалността си. Преквалифицирам се в момента, защото специалността ми не е призната в Германия. Понякога плановете ни не се стичат така както сме си ги представяли. В България можех да започна работа, ако имаше кой да ме сложи на позиция или да изгони някой, за да ме назначат - е чак такива връзки нямах, та затова започнах от нулата в Германия... с две думи, не си единствената. Разбирам те много добре. И аз се чудех за чий го изкарвах това висше, да седи в рамка... ама с висшето сметки не се плащат както казаха другите преди мен.

# 12
 • Мнения: 6 500
Единствената полза от моето висше е, че там се запознах с колега, който ми удари едно рамо в професията, която упражнявам сега. Която няма почти нищо общо с това, което завършихме. Че аз и масгистър имам по тази специалност, счетоводство... Голяма ентусиастка бях, завърших с отличие Grinning Смея се, за да не ревна за изгубеното време да се напъвам да уча за отлични оценки... Иначе хартийката е важна, навсякъде ми я искат като кандидатсвам. Нямам един ден работен като счетоводител. И слава богу! В унито ми допадаше на теория, но около мен са само счетоводители, ниско платени масово. Като ги слушам и се радвам, че не ми провървя в тази специалност.

А ти, авторке, не си ли работила нещо до раждането? Някакъв опит в нещо имаш ли?

# 13
 • Мнения: 6 204
Аз имам познат, който във втори курс разбра, че "не е неговото нещо", въпреки това го завърши и стана строителен инженер, съвсем съзнателно. След това ходи на следдипломна квалификация за съвсем другото, вече "негово нещо" и сега работи с удоволствие, и е високо ценен.

Ти всъщност наясно ли си какво искаш да работиш? Помисли дали не можеш да идеш поне на някакъв курс, който да ти помогне да започнеш мечтаната работа. Ако нямаш пари и за курс, имаш два варианта.
Или започваш по специалността - защо не? Била си отличничка. Аз като започнах работа, изгубих пет години в майчинство.  Мъжете са натрупали през това време опит в работата. Ами нищо, наваксах си.
Или започни нещо друго, както маса други хора.

Виж какво всъщност желаеш и действай. Не унивай, не си първата или единствената. Седни, премисли, запиши си плюсове и минуси на един лист и започвай да търсиш, каквото е подходящо за теб.

# 14
 • София
 • Мнения: 55 508
В момента няма значение какво иска, а че е разбрала, че не иска да работи по специалността, която има. Когато казваш "не харесвам тази рокля" никой не те пита "а като не харесваш тази, каква искаш". Какво значение има какво искам, важното е, че тази рокля не я искам. Може и да не зная каква рокля искам, но със сигурност точно тази не я искам. Всичко се случва стъпка по стъпка. Тя е в момента на първата стъпка - не искам да работа по специалността. Предстои да изясни какво точно иска и дали може да го направи.

Общи условия

Активация на акаунт