Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли други, които не желаят да работят по специалността си? Отчаяна съм

 • 3 352
 • 51
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 20 600
...хем висшето му е безполезно.

Няма висше, което да е безполезно, дори и да не си работила по специалността и 1 ден.
Същото важи и за средното.
Всеки изучаван предмет разширява хоризонта, обогатява общата култура, всяко обучение създава нови умения, запознанства, полезни контакти и т.н. Да не изброявам азбучни истини.
Отделно, от личен и този на мои близки опит – никога не знаеш кога някоя диплома може да ти потрябва, както и да ти се наложи да си вадиш хляба с някоя отписана специалност. Не се знае какви „интересни“ времена те очакват. Особено пък когато имаш семейство и деца, става съвсем интересно.

# 31
 • Мнения: 3 497
Безполезно образование няма, но има хора, чието образование е само на хартия и техните дипломи могат да бъдат безполезни.

# 32
 • София
 • Мнения: 55 940
Освен да са купени, друга причина не виждам да са само на хартия. Дори да е проспал почти всички лекции, все нещо е научил за някой изпит.

# 33
 • Мнения: 20 600
А според мен у нас най-полезни са купените дипломи. Спомнете си всички онези калинки във и около властта, както и на стратегически места...

# 34
 • София
 • Мнения: 55 940
Те дори не си ги бяха купили както трябва, а ги изловиха при първата проверка.

# 35
 • Мнения: 20 600
Говориш за тези, които ги хванаха. А колко още не са хванати...

# 36
 • Мнения: 3 497
[video][/video]Има хора, които са взели дипломи с чужди реферати, плащане и преписване на по-голямата част от изпитите си. Има и такива, които са с механична памет, успяват да зазубрят материала, но това е до изпита. Някои казваше, че били като казанчето на тоалетната чиния.

# 37
 • Мнения: 6 483
Ако става дума за личното развитие на човека, да кажем мисленето да си развие - ок, полезно е висшето образование, даже и когато не се използва в работата. Но дали някой би се навил да утрепе четири или пет години от живота си, просто за да си развие мисленето? Ако предварително знае?
Затова смятам, че е най-добре, ако може да се надгражда. Е сега, ако не може - караш нататъка и се захващаш с нещо, което да правиш с удоволствие.

# 38
 • София
 • Мнения: 55 940
Да, аз утрепах, за да си развия мисленето. При това с удоволствие ги утрепах тезигодини, за да си развия мисленето и е една от най-добрите постъпки в живота ми. После утрепах още години, за да си развия мисленето. Сега пак трепя години да го развия. Всяко нещо е надграждане. На сегашната си работа и по сегашната си професия използвам страшно много неща, които са от предишното ми образование. А това, което сега завършвам е надграждане на двете предишни, които може да са много различни на пръв поглед, но са доста по-близки, отколкото може да предположи човек. Не е нужно да е само в дълбочина, развиването е и на ширина. По0скоро бих го оприличила на пирамида, на която основата става все по-широка и има повече мегдан да расте на височина стабилна. Иначе е като обелиск, който за да е стабилен, трябва да е дълбоко вкопана в земята. Всъщност това, което пиша в момента е свързано с първото ми образование, макар метафората за пирамината и обелиска сега ги измислих.

# 39
 • Мнения: 6 483
Андариел, много хубаво, щом така си решила и си доволна от решенията си.
Това си мисля, че трябва да направи авторката - да не седи да се депресира, а да прецени какво иска в този живот. Това, което е добро за един, не подхожда 1:1 за някой друг.

# 40
 • София
 • Мнения: 55 940
Написах го само като пример, че по отношение на образованието няма грешни решения, нито срамни. Това не е престъпление, нито нещо лошо, за да се срамува човек или да се смята за лузър, непостоянен или нещо такова. Чуждите хора могат да си мислят всичко, също и близките могат да имат недоволства, но ученето, каквото и да е, е едно от най-хубавите неща, които човек може да направи за себе си. Не говоря наизуст, казвам го това на моите деца откакто са се родили и по-късно размишляваха какво да запишат. Казах им, че не трябва да се страхуват от грешен избор, защото за учене грешен избор няма, а винаги има презаписване, смяна на специалност, но дори за една година в най-непоходящата уж специалност ще научат много повече, отколкото ако не са там, а никъде.

# 41
 • Мнения: 4 317
Ех, момичета, млади сте, имате тооолкова много време да учите и да надграждате, да променяте и да вземате нови решения. Никое образование не е излишно според мен. Аз съм на 51, преквалифицирах се поне три пъти, за последен път сега го правя. Мъжът ми започна да работи по специалността си едва след като се пенсионира, а след това изкара още два различни курса. Децата ми не работят също по специалността си. Дъщерята смени няколко чужди фирми, казва, че никой не се интересува какво си завършил, важното е да имаш висше образование. Синът ми работи осем години по специалността си и накрая превърна хобито си в професия. Човек на 18-19 обикновено е неориентиран, няма нищо лошо да решиш в по-късна възраст какво ти се работи.

# 42
 • София
 • Мнения: 55 940
Хората обикновено се тормозят от това, че близките и неблизките започват да предявяват претенци и да внушават чувство за проваленост, ако трудовата биография не е права и нагоре. А на работодателите никога не може да се угоди, защото са като 2-годишни деца, които искат всичко по някаква тяхна си фантазия и избират емоционално, а не рационално. Другите хора имат някакви очаквания, които самите те рядко покриват за себе си. Единствената "загуба" от неподходяща специалност са парите, които са платени като семестриални такси, но и там на човек му свидят парите, ако не отговаря на очакванията му (тук говоря по-скоро за родителите, които започват да обясняват как са платили пари на вятъра за една излишна диплома).

# 43
 • Мнения: 3 560
А каква е тази специалност, по която не желае да работи авторката, не разбрах?

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 19:53 от -Narcissa-

# 44
 • Мнения: 6
На въпроса " Има ли и други?" .Да има и то доста. Аз също съм в това число, с тази разлика, че се реализирах, в смисъл работих по моята специалност и се справях добре, според околните дори отлично, но..... и тук идва голямото НО- тази работа вече не ми харесва и се чудя в какво да се преквалифицирам. Спомням си, че докато бях и в гимназия и в университет винаги ми е било интересно да програмирам. В смисъл имахме от време на време такива предмети, в което програмирането беше засегнато, но малко и сега се чудя дали вече на възраст мога да запиша курсове за програмиране. И аз се чудя дали ще се справя, но сякаш ми се иска да опитам. В тази връзка, ако някои от тук коментиращите може да ме насочи към курсове или учебни материали- ще се радвам.

Общи условия

Активация на акаунт