Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 552
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
... много много се надявам децата ми да имат пълноценен живот, вярвам в медицината, неведнъж е правила чудеса

Чакай, де, и ние ще доживеем. Trollface

# 571
Здравейте, имам следния въпрос - по принцип съм с хипофункция на щитовидната жлеза, в момента съм бременна и приемам Еутирокс от 0.75мг. Според д-р Начев (знам, че мненията за него са спорни...) след раждането веднага трябва да спра хормона и след ново изследване след 40 дни ще се реши как да продължавам.
Но тъй като имам желание за успешно кърмене, а хипотиреоидизмът би могъл да го затрудни, съветът на консултант по кърмене, с който говорих е консултация с друг ендокринолог и намаляване, но не и рязко спиране на хормона.
Знам, че не сте лекари, но може ли някой да сподели опит или информация в тази посока?

# 572
Може би трябва да споделиш повече детайли за хода на заболяването,стойности на изследвания във времето,преди бременността особено

# 573
Не мисля, че трябва да се спира въобще хормона, аз също смятам, че трябва друг ендокринолог.
Аз лично не съм спирала, даже и доза не съм намалявала. След 40дни след раждане се изследвах и хормоните ми бяха оптимални и ми оставиха същата доза. След нови изследвания след 3 месеца вече и беше настъпило лятото, се видя, че вече дозата ми е висока и се намали малко.

# 574
И аз не съм го спирала след раждане, кърмих дълго. Намалих си дозата до тази преди забременяване и някъде 2м. след раждането пуснах изследвания.

# 575
Благодаря за отговорите. Струва ми се напълно логично хормонът да не се спира, но ако не беше разговорът за кърменето, нямаше и да се усъмня в указанията Rolling Eyes Ох, ужасно е изтощително за всяко нещо да се луташ и търсиш адекватен специалист и никога да не знаеш какво става.
Преди бременността не съм пила хормон, единствено Сиофор 1000 три пъти на ден по половин таблетка. Когато забременях, TSH беше малко над 4 и започнах Еутирокс 0.5, като след това го увеличих на 0.75. Откакато приемам Еутирокс TSH си е в нормите за бременни, T3 и T4 също като те и преди това бяха в норма.

# 576
Щом при забременяването ТСХ вече е бил 4, вероятно е имало хипофункция и от преди това, просто не сте я "хванали" . Т3 и Т4 в норма нищо не значи, трябва да са оптимални, погледни първа страница ако те интересува.
За да ти е спокойно, потърси още едно лекарско мнение.

# 577
Здравейте!
Има ли ползи от акупунктура при Хашимото? Имате ли опит?

# 578
Правили са ни акупунктура при други поводи, за Хашимото не са ми препоръчвали, не съм чувала

# 579
  • София
Момичета,
благодаря за препоръките и информацията за Баховите капки. Започвам да чета и да се образовам.
Jerami, мерси за окуражителните думи относно понижаването на антителата! Понякога човек се лута с диети, добавки, прави грешки, връща се в изходно положение или си докарва още по-големи бели. Затова е изключително полезно, че всеки тук споделя опита си.
Относно хранителния режим - не бих казала, че спазвам нещо конкретно, освен, че не консумирам глутен, захар, олио и всякакви млечни (освен малко козе мляко в слабо кафе и саламурено козе сирене). Не следя кога ям въглехидрати, но 1-2 пъти дневно присъстват в менюто ми под формата на безглутеново мюсли, картофи, ориз, елда, безгл. овесени ядки. Кафе не пия на гладно никога.
Вчера за късмет успях да се доредя за преглед при препоръчан от форума ендокринолог ( д-р Димитрова от Софиямед) и ще споделя впечатления, ако мога да бъда от полза на някого.
1. Много мила и внимателна, изслуша ме, записа си всичко, насърчи безмлечната и безглутеновата диета, прегледа ме доста детайлно с ехографа. До тук добре.
2. Опитах се да й покажа сериозния спад на антителата, НО тя само се позасмя и ми каза, че това няма никакво значение и само си давам парите излишно да ги меря. Веднъж има ли ги - проблемът си бил завинаги, независимо от стойността им:(. "Един стрес и ще хвръкнат пак". Имах ужасен стрес покрай лечението на баща ми от Ковид в болница през април, пък антителата са ми спаднали още. С това ме ме загуби:(
Хормоните ми били почти идеални и нужда от изк. хормон нямало за сега.
3. Каза, че 10 капки вигантол са много и ги намали на 7. Казах й, че взимам Б12 от 1000 и това я ужаси. Каза, че всеки човек си има свои стойности на Б12 и когато те се в норма, не трябва да се форсират. Обърна ми внимание, че този витамин стимулира деленето на клетките и ако има и "лоши" клетки да си направя изводите... Rolling Eyes Тук ме накара да се замисля.
4. За кръвната захар (5,58) и гликираният хемоглобин 5,5% каза, че били идеални (видя и инсулина), но при положение, че имам фамилна обремененост да си меря захарта на 4-5 месеца. Няколко пъти я попитах, дали не отивам към ИР и т.н. Направо предизвиках смях:). Каза ми да си гледам живота, да не гладувам и да не се лишавам от въглехидрати. Обременяване с глюкоза се правело на 50+.
5. Изписа ми Тирохелп за 3 месеца. Чудя се, дали има смисъл да го взимам, при положение, че пия селен, вит. Д, а мога да включа и цинк и Л-тирозин. И в тази връзка да попитам някой пил ли е Л-тирозин и има ли ефект от него?
Гледам този на Солгар от 500 мг. (препоръчва се по 1 табл. дневно). На Natural Factors същата дозировка (освен ако аз не пропускам нещо) 6 таблетки дневно. Съвсем се обърках...
Извинявам се, че стана дълго. Усмихнат ден на всички!

# 580
Ако си в дефицит на В12 е по-опасно да стоиш в него (това си е мое мнение) . Иначе да, повечето лекари не дават на онкоболни да приемат В12
Ето тук ако ти се чете по темата https://aloha.bg/vitamin-b12-cancer.html

Повечето тук сме на хормон, така че не мисля, че някой е вземал Тирохелп, но и аз смятам, че е нищо особено и ненужен. Бях споделила, че последната ендокриноложка при която бях, препоръча на жената преди мен (без хормон е) Тиреокод , като каза, че според нея от всички аналогични препарати този е най-добър. Нещата в тирохелпа ги има, но има и още някакви...не помня какви.

Аз лично не съм вземала Л-тирозин, обмислях за сина ми, но той стигна до хормон и повече не съм чела. Ето тук да прочетеш за препоръчаната дозировка
 https://www.myprotein.bg/blog/training/l-tyrosine-benefits-uses- … age-side-effects/
https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … D0%B7%D0%B8%D0%BD

# 581
Момичета, аз съм в шок. Бях на кръвни изследвания заради съмнения за пременопауза. Днес получих резултатите. Пуснали са ми само ТСХ, което е 2.4, обаче ФСХ ми е 139, при граница 33. Ще повторя изследванията след месец, евенуално тогава ще изписват терапия. Мисля да си направя един онлайн консулт с лекар от България, само не знам ендокринолог ли да е или гинеколог? На 41 г. съм и преди две родих второто ни дете. Знам че темата е за Хашимото, обаче направо съм като в ступор. Чак толкова завишен хормон не очаквах.
Не мога да си пусна сама изследвания, каквото ми назначат.

# 582
Гинеколог трябва да е лекаря, това е полов хормон. Този завишен резултат показва точно изчерпан яйчников резерв. Възрастта няма значение все по-рано се влиза в пременопауза, че и направо в менопауза. А от какво друго са породени съмненията, че се изследва?

# 583
Имам си симптоми, горещи вълни, три месеца вече цикъл нямам. Потя се до корена на косата си, понякога по 3-4 пъти на час. Нощно време ставам по 3-4 пъти на нощ. Пак ми е горещо, лепна.

# 584
Неприятно, явно наистина си навлязла в това състояние. На снаха ми й спря цикъла от раз когато беше на 42г.
Има тема тук във форума за предменопаузата, ако искаш погледни там да попрочетеш може ли да спомогнат някакви добавки.

Общи условия

Активация на акаунт