Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 584
  • 757
  •   1
Отговори
# 105
  • Столичанин ама не в повече :D
Привет!
На Л-тироксин 50мг съм, като започнах от по- ниска дозировка, но се наложи корекция на дозата.
Притеснява ме, че ако и сега я вдигна, може да предозирам, същевременно виждам, че нивата на T3 и T4 са далеч от оптималните.
Смятате ли, че с режим без глутен/млечни нещата биха се повлияли в положителна посока?
Очевидно не съм с Хашимото (следя антитела от години, правя и ехографии) , но жлезата не "работи" добре и не мога да разбера причината. Thinking
Предварително се извинявам, ако е коментирано по- рано, сега се захващам да чета старите теми.
Това са ми последните изследвания

Да. Набавянето на достатъчно витамини и минерали също помага, можеш да провериш и за тирозинт.
Привет! Да ви попитам с хипофункция може ли да се приема йод? Питам тъй като си взех една добавка за изчистване от паразити, ако има такива и подпомагане на функцията на черния дроб, а в нея има зелени орехи :
https://apteka.framar.bg/30046404/%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%87 … 0%B3-100-bioherba
За тройчатката знам отдавна (тя е едва ли не руския пенкилер, но всеки би трябвало да е наясно, че в реалността, такива неща не съществуват), при проблеми с щитовидната жлеза категорично не препоръчвам (и всъщност в и линка го пише в противопоказанията).
Относно орехите на мен лично ми влияят негативно (в малки количества са ок) (и то говоря за обикновени орехи, не ми се мисли какво би било със зелени), юглона е токсична субстанция служеща за защита и нямаща нищо общо с йода.
След 1 доза пфайзер тсх скочи на 7,9, фт4 18,34(11.5-22,7)
Дали е от ваксината или да вдигам дозата, така и така след 3 месеца пак
Да.

# 106
  • София
Jerami, уважавам мнението ти, но знам какво е юглон и какво йод. Но орехите са набедени за съдържащи восока концентрация на йод. Пускам, за тези, които се интересуват таблица със съдържанието на йод в хранителните продукти (общо 5 страници на немски език, разделени по групи) и скрийншот със страницата на която са орехите и другите ядки и плодовете. Обърнете внимание, че в морковите и спанака има в пъти повече йод, отколкото в  ядките, втч. и ореховите. В едно киви йодът надвишава 25 пъти този в 100 грама орехи.
https://www.yumpu.com/de/document/read/6143647/jodgehalt-von-lebensmitteln
Който има затруднение с превода, бих могла да помогна, но и гугъл преводач ще свърши работа. Орех е Walnuss.

# 107
Въпреки че отговорих на потребителката, че има различни мнения и течения по въпроса с йода, аз лично смятам, че всички, които сме на хормонална терапия, не ни пречи или влошава състоянието ни консумацията на продукти, съдържащи йод. Не говоря за експериментиращите с големи количества под формата на добавки! В крайна сметка, това, което е останало да работи и конвертира от жлезата ни има нужда и от този елемент. И все пак всичко е индивидуално. Аз и друг път съм казвала, че когато пия по 1 табл келп, веднага ходенето по голяма нужда ми се облекчава и съответно задържането на вода. Но не мога да кажа, че при всеки е така или иначе. Относно лечение с йод на Хашимото обаче, според мен е абсурдно да се говори (по повод въпроса на потребителката). Хипофункция - може би, много вероятно но Хашимото - не. Там е объркването, защото на хората не им се разяснява, че страдат от 2 проблема - хипофункция и Хашимото, които не е задължително да вървят заедно!

# 108
Детската ендо, като търсеше каква Мед да изпише и предложи една добавка с няколко неща и там имаше йод. Аз реагирах, че той е с Хашимото, тя отсече - еее нищо малко йод й трябва на тази жлеза иначе как да работи. Аз после си намерих подходяща добавка само Мед. Та и аз нямам определено мнение по темата, но принципно избягвам винаги в добавки, от храната каквото поемаме това е.

# 109
В една от групите срещнах, че йод (като добавка, а и предполагам не само) е о.к. при хипофункция и/ли Хашимото, когато антителата са овладяни, иначе не е препоръчително.

# 110
Jerami, уважавам мнението ти, но знам какво е юглон и какво йод. Но орехите са набедени за съдържащи восока концентрация на йод. Пускам, за тези, които се интересуват таблица със съдържанието на йод в хранителните продукти (общо 5 страници на немски език, разделени по групи) и скрийншот със страницата на която са орехите и другите ядки и плодовете. Обърнете внимание, че в морковите и спанака има в пъти повече йод, отколкото в  ядките, втч. и ореховите. В едно киви йодът надвишава 25 пъти този в 100 грама орехи.
https://www.yumpu.com/de/document/read/6143647/jodgehalt-von-lebensmitteln
Който има затруднение с превода, бих могла да помогна, но и гугъл преводач ще свърши работа. Орех е Walnuss.

Юглан - орех или орехово дърво на латински, юглона както казах е вид естествен пестицид, пазещ растенията от вредители.
Кивито е богато на йод ако е израснало в изключително богата на йод почва, тея почви обаче са рядкост (защо иначе мислиш във всички модерни страни йодирането на солта е задължително, сега дали това е било правилното нещо направено точно по тоя начин е друга тема). В ядките аз лично не смятам, че йодта е проблемна, а по-скоро фитиновата киселина и ензимните инхибитори пречещи на смилането (накисването помага ама донякъде), според изследвания на 10 души с щитовидни проблеми 8 проявяват някаква чувствителност към ядки (основно бадеми, кашу, макадамия и орехи) (и аз не съм изключение). При хашимото има теория, че организма образува антитела, които атакуват белтъчните молекули (но заради дефект в определени гени объркват белтъчните молекули на щитовидната жлеза с вражески и започват да атакуват тях) и заради това целта е хем да се внимава за да не се прекалява с приема на протеини (или по-скоро да се внимава с кои), хем и тялото да не почне да изнемогва заради белтъчни липси, тъй като те са градивната му единица (както и градивната единица на щитодивната жлеза) и без тях не може да има здраве, заради това много хора изключващи белтъка на зърнените храни (а именно глутена), и белтъка на млечните храни (а именно казеина), получават подобрение, защото тези белтъци са трудно обработваеми. Защо примерно магнезиевия цитрат в много случаи подобрява нещата, ами именно защото подобрява обработката на храната и правилното разграждане на въглехидратите, мазнините и протеините. Същото се отнася и за пробиотиците, както и някои плодове на гладно (като примерно по-горе споменатото киви). И все пак относно йода проблема в повечето случаи е ако се приема под формата на добавки или извлек, а не в естествено съдържание на храни. И има разлика между зелени орехи (какъвто извлек има в по-горната добавка) и зрели орехи.

# 111
Аз мисля да почна да пия Магнезиев Таурат-дават го най-подходящ за сърдечно съдовата. Jerami, какво мислиш?

# 112
TSH влияе ли се от стрес? Вечерта преди изследването ми беше толкова напрегната, че чак след три сутринта съм се унесла.
TSH излезе 3,87, досега е било все под 2.

# 113
Влияе се принципно, но дали е от това не може да е сигурно. Това, че до сега винаги е бил до 2 не значи, че не може да се повиши. Затова се изследват и трите хормона и се тълкуват заедно. ТСХ сам по себе си не значи нищо, колкото и да му вярват лекарите, много примери е имало тук и аз съм давала такива за "добър" ТСХ и лоши щитовидни хормони и обратно "лош" ТСХ а хормоните са добре.

# 114
TSH влияе ли се от стрес? Вечерта преди изследването ми беше толкова напрегната, че чак след три сутринта съм се унесла.
Бавно реагира тсх така, че не е заради вечерта преди изследването.

# 115
Благодаря. Отдадох го на стреса, един-два дни след това не се чувствах добре, като замаяна направо, но може би не е било от притеснението.
Т3 и Т4 са на обичайните си нива, под средата на нормата.
Предстои ми ехография, но ако нямам изменения - дано да нямам, де, - не очаквам ендото да ми каже нещо по-различно от "няма нужда от терапия".

# 116
Офтопик е но искам да го спомена.

23.02.2021 г.
"За ваксината е установено, че след това не предаваме заразата."

30.08.2021 г.
"А другото е, че има заразени и ваксинирани хора – тук искам да подчертая за кой ли път – ваксината не предпазва от заразяване."

Това са твърдения на един и същи човек, а именнно председателя на българското дружество по медицинска вирусология.
А ето твърдения на друг човек, доскорошен председател на националния център по заразни и паразитни болести и заместник-началник във вече несъществуващия национален оперативен щаб:

08.03.2021
"Преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза."

18.08.2021
"Преболедувалите не е нужно да се ваксинират."

Когато специалисти, които би трябвало да имат достатъчно добри знания и практики пробутват мнения и предположения, сменящи се на всеки 4-5 месеца, но най-важното такива които за тези 4-5 месеца са задължителни и дискусия по тях не се допуска, изниква въпроса дали това са научни твърдения или по-скоро политически. Само, че там където е заложено здравето на хората не би трябвало политиката да се намесва.
Аз мисля да почна да пия Магнезиев Таурат-дават го най-подходящ за сърдечно съдовата. Jerami, какво мислиш?
Добър е да.
Да, както и недоспиването, само че напълно здравата щитовидна жлеза има механизми да се справи с този стрес и да не позволи такова качване.

# 117
  • София
Jerami,
Цитатите ти относно ваксинирането и имунитета след преболедуване отново показват, защо хората в БГ имат недоверие не само към здравеопазването, медикамементите и ваксините, а и към държавата като цяло. Свикнали сме да живеем с лъжи и измами и е трудно да приемеш за “чиста монета” каквото ти каже, доцент, професор или Бай…
Затова има достоверни чужди източници, които актуализират постоянно информацията от престижни изседователски институти и аз се доверявам на тях.  Не ме интересува мнението на професор, домогнал се до титла с партийна книжка или на “братовчедката от Каспичан на едикой си министър, настанена на някаква службица, след като е била фелдшер на село”.Simple Smile
Ето например ваксината Модерна е одобрена през юли от ЕС да се поставя на деца заедно с тази на Пфайзер (одобрена няколко месеца по-рано). Някой да е съобщил това в БГ? Или просто договорените ваксини на едната фирма са много и с изтичащ срок…или както казваш ти има и политически мотиви. Simple Smile

# 118
Дами, МАТ-ът ми е 500. Какво мога да направя? С Хашимото съм. Пия Еуротирокс и ТСН ми е в норма. Опитвам се да огранича глутен, яйца, млечни и ядки, ала без сирене и домати не знам дали няма да започнат да ми липсват вещества.

Много неща могат да се направят
Изследване на втамин Д и Феритин  да са посредата
Да се взимат цинк селен магнезии  Б комплекс  метализирън  супер ензими с храната  има и за на гладно но не са ми в главата  . Инозитол и аствксин
Никакво кафе на гладно   или го спри на цяло цигарите също
Сокове от  моркови и цвекло и топла вода с малко лимонов сок на гладно люти чушки също и лютив пипер
Никакви зърнени освен грах и зелен фасул млякото и млечните също ако не можеш само кисело и то  домашно
Препоръчително  чаша костен телешки булион
И детоксикиране му е майката щото от хашимотото се задържат токсини

# 119
Много неща могат да се направят
Изследване на втамин Д и Феритин  да са посредата
Да се взимат цинк селен магнезии  Б комплекс  метализирън  супер ензими с храната  има и за на гладно но не са ми в главата  . Инозитол и аствксин
Никакво кафе на гладно   или го спри на цяло цигарите също
Сокове от  моркови и цвекло и топла вода с малко лимонов сок на гладно люти чушки също и лютив пипер
Никакви зърнени освен грах и зелен фасул млякото и млечните също ако не можеш само кисело и то  домашно
Препоръчително  чаша костен телешки булион
И детоксикиране му е майката щото от хашимотото се задържат токсини

И само в допълнение на Biser, дори с риск да звуча като черна станция, много е възможно, даже да направиш всички тези неща, пак да няма подобрение, а вместо да се подобрят, нещата да се влошат, както се случи при мен, незнайно по каква причина. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт