Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 589
  • 757
  •   1
Отговори
# 510
bl00dflowerz, приятелката ти има хипотиреоидизъм с Хашимото - намалена функция на щж с автоимунно заболяване на щж. Резултатите не са никак добри и е за прием на хормон от поне 50 мкгр. Не знам защо ти трябва да четеш за приятелката, но има много за четене, защото цял живот се живее с това. Ако приятелката си ти, започни от 1 стр. Има много и допълнителен материал. Ако не си ти, колкото по-рано се запознае със заболяването си, толкова по-малко ще си съсипе психиката. Болката в тазобедрената не знам дали има връзка, но много често едно автоимунно върви заедно с друго. Да се провери за коксартроза, артрит, ишиас, лумбаго, дискова херния и т.н., дефицити на витамини и минерали.

# 511
Благодаря ви за отговорите и насоките! Просто искам да и помогна с каквато информация мога. Аз пиша, защото тя малко се е панирала и не знае какво да прави. Пък и няма регистрация тук. Беше стигнала до там, че цял ден нищо не е яла, защото не знае какво да яде и как ще и повлияе. Малко по-особено приема нещата.

# 512
Да се провери за коксартроза, артрит, ишиас, лумбаго, дискова херния и т.н.
Въх, Бонго, имат ли връзка с Хашимотото?
5-6 години след старта на щитовидните проблеми, се оказа, че имам почти всичко от изброеното. 🤔
Че и ортопеда се зачуди, било нетипично за възрастта ми.

# 513
Аз мисля, че има. Моите размисли са в посока на това, че заради хаши непрекъснато сме в дефицити на Д, б12, б1, б9, желязо, калций и т.н. От там тялото няма необходимия градивен материал за синтез на колаген, синувиална течност коинзимQ10.....,възпалителни процеси, активиране на антитела. От там се отключват и всички изброени проблеми. Не са само напредването на годините и сплескване на прешлените от вдигане на тежко.

# 514
Мен последните месеци почна да ме наболява понякога едната тазобедрена става, та се чудех кога да планувам и ортопед. Не са силни и постоянни болките, но знам ли.

# 515
Аз мисля, че има. Моите размисли са в посока на това, че заради хаши непрекъснато сме в дефицити на Д, б12, б1, б9, желязо, калций и т.н. От там тялото няма необходимия градивен материал за синтез на колаген, синувиална течност коинзимQ10.....,възпалителни процеси, активиране на антитела. От там се отключват и всички изброени проблеми. Не са само напредването на годините и сплескване на прешлените от вдигане на тежко.
Ти ме подсети, че ортопеда ми беше препоръчал редовно да пия разни добавки за ставите, поне по 1 тримесечен курс годишно.
Аз тогава все още мислех, че съм с Базед.
Калция ми е ок, но железният панел не съм изследвала никога. 🤔

# 516
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, признавам си, че изобщо не съм чела в темата и не знам дали питам на правилното място.
Бихте ли ме ориентирали какво означават следните резултати:

ТАТ -  512.50 IU/mL   (до 115.00)
МАТ - 11.21 IU/mL   (до 34.00)
ТСХ - 2,50
FT3 - 4.90  pmol/L      
FT4   - 12.85 pmol/L
Добре е да се направи ехография за да се види в какво състояние е жлезата, също можеш да провериш инсулин, глюкоза, гликиран хемоглобин и холестеролен профил. Симптоматиката зависи основно от активния хормон фт3, който ти е оптимален. Щом д и б12 са с хубави стойности това е добре.

Здравейте, вече 3ти месец пия еутирокс 25мг, ще си пускам изследвания...трябва ли няколко дни да не съм пила хапчета за да са изследванията достоверни?
Не.
Здравейте Simple Smile
Искам да помогна на приятелка да установи дали има проблем и какъв.
ТСХ, ТАТ и МАТ са високи. Тя няма някакви оплаквания освен болка в тазобедрената става от доста време, за която не намират причина. Но не знам това има ли връзка.
Стойностите са:
TSH - 8.5     от 0.3 до 5.0 mU/I
FT3 - 4.5      от 3.20 до 6.80
FT4 - 16.28  от 12.00 до 22.00
TAT - 148.40 IU/ml  до 115.00
MAT - 146.80 IU/ml до 34.00
Първият ендокринолог и казва, че има Хипотиреоидизъм и трябва да приема хормон. Вторият, че няма такова нещо и може и да не приема хормон и с храна да регулира.
Какво бихте посъветвали и къде да се насоча да чета?
Благодаря Blush
Извинявайте, редактирах си поста Simple Smile
Има връзка, относно по-особеното приемане на нещата, всички сме приемали по-особено нещата особено в началото, щитовидните проблеми се отключват при по-чувствителни хора, но пък самите щитовидни проблеми действат като антена, която усилва чувствителността в пъти, и допълнително затруднява нещата, вече по кой път ще поеме дали първия или втория, това тя трябва да реши за себе си. Относно ставите, би могла да изследва витамин д, срп, фибриноген, пикочна киселина, общ белтък, изключване на глутен и млечни е добро начало, тъй като болките в ставите просто индикират възпалителен процес в тялото.
Здравейте,
Изследванията ми показват:
В12 - 195 pg/ml (133-675)
Вит Д3 - 22,9 ng/ml (30-100)
Магнезий - 0,59 (0,70-1)
Благодарение на Вас, разбрах кога и как трябва да вземам добавките спрямо хормона. Въпросът ми е за дозите? Дадоха ми американски подезичен В12 -  5000 mcg methylcobalamin, витамин D3 - 5000 IU, купих си и витамин К2 - 100  mcgr и магнезий на Допелхерц - актив депо 500 mgr. Дали тези дози, особено на В12 няма са са много високи?
От б12 не повече от 1 максимум 2 таблетки седмично за 2-3 месеца и да се следи желязото, д може да се пие всеки ден пак за около 3 месеца, за к2 съм с различно мнение (писал съм достатъчно в темата за витамин д), магнезия, който си купила обаче е некачествен, гледам че е оксид, след като го изпиеш си потърси магнезиев цитрат (всъщност има и други добри форми, но тази е най-популярната като най-евтина и биоусвоима от повечето хора).

# 517
Много благодаря за отговорите Blush
Записала съм си и утре ще и разкажа, за да може да прецени какво да прави и какви още изследвания да пусне.

# 518
Това са моите резултати от днес. ТСХ сравнено с предните изследвания е паднало с една еденица. Фт3 и фт4 пускам за първи път, предният път МАТ беше 135, сега се е покачил до 211. Досега съм пила селен, магнезий и вит. д почти постоянно, доц. д-р Тодорова ми бе изписала също така калций, фолиева киселина и Лимфомиозот, но след края на препоръчаният период спрях да ги пия. Сега се чудя дали отново да отида при нея или да се консултирам с д-р Начев.

Име на теста (изследване)   Резултат     Единици   Референтни стойности
TSH                                           1.650                 uIU/ml               0.270-4.25

fT4                                                   15.200           pmol/l               10.29-24.45

fT3                                                    6.10             pmol/l                 2.34-6.29

anti - TPO                                        211.90              IU/ml              до 35

TAT                                                    60.000               IU/ml             до 115.0

# 519
За навлизащите в менопауза, жените в менопауза и жените с проблем с висок естроген.

# 520
Мерси Бонго.

Аз пак да кажа за дефицитите колко са важни за функцията, и усвояването на хормона дори... както бях споделила, че се подобриха нещата при мен след попълване на фолиев дефицит. Вчера правихме изследвания на сина ми, той беше с доста критични нива на фолиева 6/10-42/. На дозата еутирокс която е, държеше добър ТСХ под 2, Т3 оптимален, но Т4 все стоеше 13-13,5 при долна 12. Сега след попълване на дефицита на фолиева при непроменена доза на хормона, Т4 вече е 15,6 .
Така и така го дупчиха, му пуснах за антитела на Ковид та и сертификат има Simple Smile

# 521
Бонго, аз съм в пременопауза, с дори поднормен естроген на 2-ри ден от МЦ.
Мисля да почвам мака. От нея естрогените ще се повишат. Ще трябва да вдигам дозата ли?

На т3 колко бързо може да му е действието? Имах закъснение от 11 дни. От хипото ли беше, от пременото ли, комплексно ли... но след втората доза на т3 (6,25 мкг) ми дойде. Не знам, може и съвпадение да е.

# 522
Е ти ще го вдигаш защото ти е нисък, доза има необходимост да се вдига когато  е завишен естрогена, поне аз така го разбирам.
А иначе доза се вдига след изследване и виждане на нивата на хормоните, при всеки всичко е индивидуално.

# 523
Момичета, 4 месеца след раждането, при мен картинката се влошава... минивам директно на 100 мг (от 50 и 75 през ден), но утре ще отида за повторни изследвания все пак... 😑 Дайте ми кураж,  моля ви, че..едвам се сдържам да не ревна 😀

# 524
Уау, да не си била с Ковид?
Нищо де, споко няма да ревеш сега Wink дори и да са такива резултатите минаваш на 100мг и ще се подобрят нещата, след 40 дни ще видиш как са, ако трябва още ще вдигнеш. От кога не си се изследвала?
За дефицити според мен задължително да провериш особено след раждане.

Общи условия

Активация на акаунт