Дистанционно обучение за учениците-Teмa 19

• 29 481
  • 780
  •   2
Отговори
# 270
Аз смятам, че не трябва да се абсолютизира. Много хора предпочитат ДО поради желанието да запазят здравето на децата си, но има и такива, които го избират, защото така е по-лесно от гледна точка на транспорт, организация и по-лесно изкарване на оценки.
Проблемът е в обществото и липсата на всякакво спазване на мерки, но трябва да се търси баланс.

# 271
Не знам дали родители укриват бройки и заболели в семейството, или държавата надува бройки по телевизора...и ги надува когато й е изгодно. Тоест наесен. Не лятото ...защото лятото не й е изгодно, спасява сезона и пълни хазната, нале...

# 272
  • Sofia
Ако бяхте чели темите щеше да знаете, че не си измислям.

Сега дали нагласата да се виждат силни позитиви от ДО беше продиктувана от обстановката с вируса или не, не мога да кажа, но не веднъж съфорумки са изразявали желание  да имат избор за ДО и след пандемията.
Не съм чела темите. Аз моя избор си го направих още миналата година.
Аз говоря за групата във ФБ, от която тръгна всичко. Без нейната намеса ОЕСР по желание изобщо нямаше да го има. Беше борба със зъби и нокти. И да, понеже от една година следя развитието на ОЕСР, както и хората, които са го избрали, мога само да кажа, че единственият мотив е предпазването от вируса, защото самата държава не прави нищо по въпроса. Доста неуважително и обидно е да говорите, че са го избрали и са се борили толкова много, за да го постигнат, само за да могат да си поспят сутрин или защото детето им не харесва някой съученик.

# 273
  • Майничка
Brin de muguet, в инфото, дадено от Дидева, става въпрос точно за ОРЕС по желание, извън обявена епидемиологична обстановка.
Казусът с ОРЕС на дете със заболяване е разписан в нормативната уредба, състезателите могат да се възползват от самостоятелна или дистанционна форма на обучение.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 16:22 от gargamela

# 274
Утре ще има заседание на парламентарната комисия по образованието. Ще се разглеждат три законопроекта за изменение и допълнение на ЗПУО. Нито един от тях не е свързан с началото на учебната година, но единият засяга ОРЕС. Предложението е, обучението в електронна среда от разстояние по желание да може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка и през следващите две учебни години.

Не знам кое от къде е тръгнало. Фейсбук групата не съм я коментирала. Аз тръгнах от цитираното.
Впрочем още миналата година МОН говореше за законодателно уреждане на възможности за 20% дистанционно обучение. Още ни голяма вълна бяхме видели, нито имаше сегашните нагласи, че това ще продължи наистина с години.

# 275
Ситуация, в която ще излезе на дневен ред ОРЕС извън обявена епидемиологична обстановка е доста далечна перспектива и мисля, че няма смисъл да я мислим отсега. Написано е, за следващите две години, така че е по вероятно да е добре да остане.

Като стигнем до след това, ако все още има опция, ще видим дали ще бъде предпочетена от някого, а и да има такива случаи, едва ли ще има натиск да се предпочита за тоя, дето духа. Очевидно е затрудняваща както за училището, така и за семействата, така че вероятно би се използвала само при крайна нужда.
При всички случаи е по-добре да има повече опции, отколкото по-малко, вероятно затова и се обмисля, пък дали ще му дойде някога времето, ще видим.

# 276
Утре ще има заседание на парламентарната комисия по образованието. Ще се разглеждат три законопроекта за изменение и допълнение на ЗПУО. Нито един от тях не е свързан с началото на учебната година, но единият засяга ОРЕС. Предложението е, обучението в електронна среда от разстояние по желание да може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка и през следващите две учебни години.

Не знам кое от къде е тръгнало. Фейсбук групата не съм я коментирала. Аз тръгнах от цитираното.
Впрочем още миналата година МОН говореше за законодателно уреждане на възможности за 20% дистанционно обучение. Още ни голяма вълна бяхме видели, нито имаше сегашните нагласи, че това ще продължи наистина с години.
В тези 20% между другото няма нищо лошо, може би само да е по-малък този процент. Могат да са часове за представяне на онлайн проекти и упражнения и занимания в интерактивна среда. Особено зимата, вместо грипните ваканции.

# 277
  • София
Познавам поне 4 деца, които са преминавали в ОЕСР заради всичко друго, но не здраве и вируси... Екскурзия за 21 дни в Кения или Занзибар...
Моля поне един защитник на ДО да сподели как детето му прекарва лятото???
Времената, които описва Азимов в разказите си са толкова близо, жалко че само Ежко го вижда. И когато учителите станат бутикова професия, пак ще се намери някой да обяснява, че не е видял голямата картина.

# 278
Ако бяхте чели темите щеше да знаете, че не си измислям.

Сега дали нагласата да се виждат силни позитиви от ДО беше продиктувана от обстановката с вируса или не, не мога да кажа, но не веднъж съфорумки са изразявали желание  да имат избор за ДО и след пандемията.

Не си измислям, че вече се слага ДО на масата извън контекста на пандемията.
Да, така беше.
Не е нужно да припомням и аз безбройните постове конкретно в тази тема как децата са на топло и сухо, ядат домашна храна, няма училищен тормоз и са на сигурно място и т.н. Даже ползата от спорта се отричаше, ходене до парка и толкоз.
Сега изведнъж си измисляме. Ами не е така.
Иначе съм убедена, че ДО ще си остане и без пандемия, просто е удобно и лесно и ще се ползва при грипни, дървени и всякакви видове извънредни ваканции.

# 279
Не знам дали родители укриват бройки и заболели в семейството, или държавата надува бройки по телевизора...и ги надува когато й е изгодно. Тоест наесен. Не лятото ...защото лятото не й е изгодно, спасява сезона и пълни хазната, нале...

Мне. Училища укриват бройки.
Миналата година при нас масово НЕ се пишеха отсъствия. По този начин каква е статистиката според вас?!
Вече писах - през ноември половината клас бяха с ковид и/или в карантина, а според директора в цялото училище имало няколко ученика в карантина, даже с ковид нямало.
И това в едно от най-реномираните училища в града.

# 280
  • Sofia
На вилата.

# 281
На вилата.

И аз съм защитник на ДО.
Децата ми са на 12 и на 21. Прекарват предимно вкъщи с доста ограничени контакти.
Не знам защо хората масово си мислят, че учениците в свободното си време са 24/7 навън по заведения, дискотеки, клубове, молове и общуват с хиляди връстници и после в училище едва ли не ще попаднат в супер затворена среда.

# 282
Cygnus, 20% ми звучат много. В зависимост от ситуацията - дете, учител, база ...проекти...интерактивна среда ... и подобни думи могат да са си жива загуба на време.
Ние си пречупваме през нашата си призма и особеностите на нашите си деца, но Лиляна, ganis, gargamela да кажат могат ли да си позволят 20% да се издухат и да си преподат и упражнят заложеното адекватно.

# 283
Да, и аз писах, че по-малък процент е ОК. И е подходящо именно за зимния период.

# 284
Тези 20% отдавна са факт, но само за иновативните училища като елемент на иновация.
В иновативни училища като елемент на иновация по отношение на организацията, свързана с подобряване на качеството и с повишаване на резултатите от обучението, се допуска присъственото обучение в училището за учениците от V до XII клас в дневна, вечерна, комбинирана или задочна форма, както и по чл. 108, ал. 5, т. 1 да бъде съчетано със синхронно обучение от разстояние в електронна среда, но за не повече от 20 на сто от задължителните и/или избираемите учебни часове по един или повече учебни предмети, за които това е приложимо.
Иначе мотивите за запазване на ОРЕС по желание за следващите две учебни години са свързани точно с пандемията. От снимката се вижда и кои са вносителите.

Общи условия

Активация на акаунт