Как реагирате когато ви нарекат лелка?

• 7 188
  • 166
  •   1
Отговори
Оня ден се възмутих на едни хлапета, които бяха направили сбирка пред един вход. Надънили чалга, псуват, крещят, пушат, хвърлят боклуци. Така с часове. Една възрастна жена им направи забележка, те се държаха нагло и арогантно. Точно им казвах, че се обаждам на 112,ако не се махнат и една госпожа, очевидно майка на някое лекенце, ми каза: "Психясала лелка, върви си пий хапчетата!"
Честно казано не толкова се обидих, колкото се подразних от просташката реакция. Даже ми стана забавно, защото госпожата беше на видима възраст 40+, а аз съм на 34 г. Колегите ми не ми дават повече от 30. Та отделно тая случка докато бутах количката една жена каза на детето си: "Отмести се лелката да мине." Иначе ми стана много приятно, че миналата седмица в аптеката една млада жена, фармацевт каза за мен: "Момичето сега е на ред." Като бях с детето на площадката, един татко ми каза "какичката". 😊 Та въпросът ми е как реагирате като Ви нарекат лелки? Очевидно е до възпитание според мен, все пак понякога се дразня.

# 1
  • Варна
Бих се притеснила само, ако ме нарекат батко.

# 2
Когато бях на 20 и няколко много се дразнех. Преполовила 30те и майка, не ми е странно ако някой каже ,че съм леля. Ами леля съм си, това е истината, колкото и да не изглеждам и да не се чувствам като такава. Това е дума, която описва определен възрастов интервал от живота на жената. Е факт е ,че няма конкретни граници. За някой на 25 си леля,за други на 40 си кака.

# 3
  • Пловдив
Бих се притеснила само, ако ме нарекат батко.
Grinning
Аз съм на мнение, че след появата на децата сме си лели вече. Странно ми е да съм "какичката", пък съм по-млада от авторката.
Просташката реакция в първата описана случка пък няма много общо с темата. "Психясала кака" не е по-добре.

# 4
Дразнещо е, особено когато идва от "лелка", на повече години от теб. Според мен е просто злоба и селяния.
"Момичето", "жената", "дамата", са доста по-приемливи обръщения към непозната.

# 5
В случая е използвано "лелка" като обида. В комплект с обиди. Не виждам как може да събуди друга реакция, освен негативна

# 6
Епа на 34 си си лелка, как искаш да те наричат ?

# 7
Дразнещо е, особено когато идва от "лелка", на повече години от теб. Според мен е просто злоба и селяния.
Да, аз досега не бях реагирала на обръщението, но идвайки от по-възрастна от мен жена и в такъв агресивен и просташки контекст, не се сдържах. Попитах я също на "ти": Ако съм лелка, с колко години си ми кака?" Тя изсъска:"Сега на години ли ще ме обиждате?!", врътна се и изчезна. Доста нагло поведение, при положение че тя реагира с обида, само защото казах, че викам 112.
Иначе като цяло, не се чувствам още лелка. Духът ми е доста младежки, физически се чувствам добре. Мисля, че след 40 няма изобщо да имам против, някое дете на улицата да ми каже "лельо". Но да ме лельосват непознати, пък и някои поне с десет години по-възрастни... 🤷‍♀️

# 8
Свиквай. „Лелка“ не е само въпрос на възраст, а на манталитет и показател за възрастта на обиждащия.
А когато си на възраст за „бабка“, а те нарекат „лелка“, си е направо комплимент. Simple Smile

Наскоро го пусках, ама хайде пак:

Скрит текст:
"Стоя вчера до колата и пуша. Минава някакъв младеж и моли: "Лелче, да имаш една цигара?"
Липсата на вежливо обръщение много ме издразни, пък и той с една явна насмешка пита.
Аз обаче, спокойна като сфинкс, му подавам мълчаливо цигара. Взима я и пита за запалка - подавам му я и нея. И той, връщайки я, ми подхвърля с тая ехидничка усмивка: "То сигурно и дъвка имаш?".
Спокойно бъркам в чантата, вадя един "Орбит" на около 100 години, той си взима и докато го прибирам обратно, му казвам: "Всъщност, момче, аз съм фея, пък виж ти колко глупаво използва и трите си желания!"
ТАЯ ФИЗИОНОМИЯ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ВИДИ!
"А, така, викам си, пикльо лелин, ще ми говориш на "ти"...😜

# 9
Скрит текст:
Да, аз досега не бях реагирала на обръщението, но идвайки от по-възрастна от мен жена и в такъв агресивен и просташки контекст, не се сдържах. Попитах я също на "ти": Ако съм лелка, с колко години си ми кака?" Тя изсъска:"Сега на години ли ще ме обиждате?!", врътна се и изчезна. Доста нагло поведение, при положение че тя реагира с обида, само защото казах, че викам 112.
Иначе като цяло, не се чувствам още лелка. Духът ми е доста младежки, физически се чувствам добре. Мисля, че след 40 няма изобщо да имам против, някое дете на улицата да ми каже "лельо". Но да ме лельосват непознати, пък и някои поне с десет години по-възрастни... 🤷‍♀️

То не е задължително изобщо някога да се чувстваш като такава, а децата на улицата някой ги учи на тези обръщения, не си ги измислят сами. Както казах, за мен подобни обръщения към непознати, са проява на лошо възпитание, не ги използвам.

# 10
Скрит текст:

То не е задължително изобщо някога да се чувстваш като такава, а децата на улицата някой ги учи на тези обръщения, не си ги измислят сами. Както казах, за мен подобни обръщения към непознати, са проява на лошо възпитание, не ги използвам.
Да, аз също, явно затова не мога да възприема такова поведение. Лельо и бабо съм наричала само леля си и баба си. Дори обръщението "жената" е приемливо за мен. Госпожата, дамата... А и лелка ми навява асоциации за жена, която се грижи за деца в ДГ.

# 11
Не реагирам. Родих на 41 г. и често са ме питали, дали съм им баба. Да си мислят каквото си искат. Последно бях наречена ГЕРБ лелка, заради критика към ИТН. Не съм гласувала за ГЕРБ нито на парламентарни, нито на местни избори.
А конкретния случай добре се описва с поговорката: " Крушата не пада по-далече от дървото."

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 22:07 от Monza

# 12
Не ме дразни нито когато го използват нарочно за да ме дразнят, нито когато просто тази дума са се сетили. Все ми е тая, така че не реагирам по никакъв начин.
Аз казвам на всички жени "дама" без значение възрастта, защото смятам, че това е единственото обръщение, което не обижда нито една възрастова група и не мисля, че някой би го възприел нападателно.

# 13
Аз лично не разбирам хората, които след 30, почват да се възприемат като остарели. Имам познати на 30 почнаха да се възприемат като лелки, да говорят така за себе си. Ами, станаха такива. Баща ми на 55 г. почна да повтаря, че е дядка, дъртак и какво ли не и се състари преждевременно. Другата крайност също не я разбирам. Имах една позната на 65 ходеше с къси розови панталончета и изрязани потничета, всеки лев го даваше за филъри, ботокс и  пак не можеше да си скрие ЕГН-то. Най-добре е да се остарява с достойнство, но не и преждевременно да се състаряваме в мислите си.

# 14
  • ☀️София / London🌂
Преди години внасях пари по сметката на баща ми, жената на касата реши , че сметката е моя и ме нарече господине Rolling Eyes Даже тръгна да ми предлага карта ли беше или овърдрафт
Така че не се оплаквайте Laughing

Общи условия

Активация на акаунт