Завръщане или не от чужбина в България?

• 22 820
  • 414
  •   1
Отговори
# 180
Не се поддавай на носталгията. Тя е най-лошият съветник. И аз в момента се боря с много нередности в Германия. Каквото и да правиш и колкото и да се интегрираш все ще те мразят и имат за втора ръка човек... и в момента в който реша да захвърля всичко и да хвана еднопосочен самолет до България отварям новинарски сайтове и чета за: фалшиви сертификати за ваксини и причина поради която толкоз народ измря, мърляви мед. сестри които уморяват 18 годишно момче, защото го предозират с приспивателни, за да могат да си гледат безпроблемно турския сериал, ненормални акушерки дето шамаросват новородени и други такива които скачат по коремите на бременни, за да родят по бързо. Списъка може да продължи до безкрай.

Досега много рядко съм срещал расистко отношение.
Ако е имало такова, то е било от ниско образовани хора, но такива навсякъде има.
Реално погледнато и двете страни съм ги припознал като своите и се чувствам добре, с разликата че във Франция се чувствам по-сигурен и защитен (който както иска да ме разбира).
Нямам проблеми с интеграцията там понеже си пиша и говоря езика даже по-добре от някой местни там.
Човек трябва и може да живее там където се чувства добре.

# 181
  • France
Ивайло, и аз съм като теб. Чувствам се осиновена от тази държава. Точно по-сигурна се чувствам тук и разбирам защо не ти се връща.

# 182
  • Ispania
Винаги ми е било интересно да чета тези теми.
Колкото хора, толкова мнения общо взето. За мен проблема на България не са парите, така че не виждам как бих се прибрала там някога 🤔. Пари май на всякьде се изкарват, но уюта, спокойствието, уважението и сигурността която ти дава “чужбина”, няма как да ги “купиш” в България. Уюта единствено се намира у дома, но излезнеш ли през вратата, те удря реалността.
Темата здравеопазване няма и да я подхващам, но моят опит е като цяло- касапница и пари … нищо повече.
Прочетох назад че сте писали и свързали заминаването в чужбина с “нямането на деца”😅-е аз съм с три и трите родени в чужбина. Не се виждам по никакъв начин отглеждайки три в България 🙄….

# 183
Вал ти си в Испания и говориш за уют и извън у дома. Ами ... в Испания може. За в Италия вече не знам. От както започна короната не съм ходила. Преди все прескачахме и ми беше доста уютно. Но Франция и Германия например не знам за особен уют. Освен Южна Франция там е малко по-човешки.

# 184
Испания ми е любимата държава, там е раят на земята.

# 185
  • София
Испания и Италия са топли държави, и откъм климат, и откъм хора. А и езикът е приятен. Но пък какво да работи един емигрант там? Да свързва 2та края и да бере портАкали?
Сериозните производства са в САЩ, Англия, Германия, Франция, Канада.
Като последните 3, бидейки много социални, имат (относително) ниски заплати и високи данъци.
Няма пълно щастие.
Разбира се, който е с ниски критерии е по-лесно да си намери щастието.

# 186
Аз съм си с ниски критерии и за това мога да намеря щастието на всякъде. Тоест навсякъде съм щастлива.

# 187
Браво christina1980 . Само така. Важно е да си щастлива и то на всякъде, пък как я наричаш методиката е без значение.
За такава дрога @ниски критерии@ не бях чувала.
Но сега като чух да ти кажа , че не и вярвам изобщо. Всичко е относително и в граници. Дори ниските критерии имат търкания с останалия свят.

# 188
Аз съм живяла в Арабска държава, 50 градуса на сянка, прах, пепеляк, беше ми супер. Сега Живея в бг, знаете как е, на мен ми е супер,нямам никакви забележки, като се пенсионирам, може пак да замина, на мен пак ще ми е супер. Ако е студено карам ски, ако има море, ходя на плаж, ако няма ски и море и море карам колело или играя зумба. Стига все пак да имам някакви пари и на излет в планината, с домашни соленки с кашкавал ми е супер. На лекари и медицина не вярвам. Ако ти е писано да умреш, ще умреш и в най-скъпият и модерен център по левкимии в Сан Франциско ( на моя приятелка детето), ако ти е писано да живееш, ще се оправиш от левкимия и в ИСУЛ ( на другата ми приятелка детето).
Работила съм всичко ( от 18 годишна съм спирала само два пъти за по една година, колкото трае платеното майчинство). И сладолед съм продавала и с най-богатите хора в държавата съм имала досег. Но аз съм като едно пустинно цвете, където го посееш, там ще поникне. Чуждите изисквания до голяма степен са ми непонятни.

# 189
  • Ispania
Испания и Италия са топли държави, и откъм климат, и откъм хора. А и езикът е приятен. Но пък какво да работи един емигрант там? Да свързва 2та края и да бере портАкали?
Сериозните производства са в САЩ, Англия, Германия, Франция, Канада.
Като последните 3, бидейки много социални, имат (относително) ниски заплати и високи данъци.
Няма пълно щастие.
Разбира се, който е с ниски критерии е по-лесно да си намери щастието.
Единственото което се разбира от отговора ви, е че не сте бил във въпросните държави.
Да се говори специално за Испания че трябва да се берат портокали защото няма какво друго да работи един “емигрант” е доста смешно и нереално.🤔
Испания която наистина няма високи заплати(спрямо други държави в ЕС), но пък дава хиляди възможности за всички националности(най-вече за тези от ЕС), не мога да разбера как може да се свързва с портокали 🤔.
В Испания “всеки” (от ЕС)може да работи като държавен работник например. ДА, ще взима същата заплата като всички други(местни) , която няма как да се сравни с заплата в Германия , но пък работата е лесна и хубава(на който му се учи и му се работи). Освен това в Испания има хиляда начина да се изкачиш нагоре, ако искаш и можеш.
И за това пак да повторя , само човек нямащ представа от  живота и възможностите на Испания , може да напише подобно нещо.
“Двата края” се свързват перфектно дори да чистиш къщи , за това и има стотици местни които работят същото , защото дори с тази работа си живеят напълно спокойно и доста добре.
Мога да ви изредя десетки прекрасни длъжности които може да работи един чужденец(не емигрант! Емигрант се определя само онзи който не си е на мястото), но имайки предвид какво сте написал- няма смисъл, вие просто нямате идея за живота в тази държава.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 14:18 от Val

# 190
  • France
Вал, няма смисъл да се обясняваш. Нашият другар Танграта е запецнал на този си рефрен като продрана грамофонна плоча.

# 191
Val от твоя отговор разбирам, че наскоро не си била в Германия. Държавата на ниските доходи и на високите данъци. В това се превърна след всичките им реформи. Вече да не си безработен означава да си зает ... пък дори и под социален минимум. после ти допълвали нещо. Все повече се използва какво ли не да се прекратяват дългосрочни и сигурни договори и да се пращат хората на краткосрочни и нископлатени позиции. Сега им липсвала раб. ръка. Не може да бъде.
Преразпределянето е факт. Взима се накуп и се дозира от държавата на вски по нещо. Така за всеки ще има за сладолед. Ама ти ако си искаш парите да си вземеш каквото си поискаш ... скоро май няма да стане този номер. Не знам обаче до кога ще издържи тази система. За сега все се е сривала в един момент. Потърпевш е народа разбира се. Да видим.
В Испания също не съм ходила откак започна короната. Не знам как е.

# 192
  • София
Аз имам много добра представа, но вие нямате представа колко ниски са ви критериите. Щом казвате, че заплатите в Германия били високи спрямо Испания. А аз смятам германските заплати за изключително ниски.
Само защото си ценя времето и живота и нямам вашите ниски изисквания съм "съдрана грамофонна плоча", ахам, добре Simple Smile

С вашата заплата (без тази на мъжа ви) успяхте ли да си купите жилище в Испания?

# 193
Танграта ти добре си постъпил за себе си, но от великата тъпотия и мълявщина ако попаднеш на нея и ти не можеш да се спасиш.
Един приятел, архитект в Швейцария и учил там,  февруари се приба за няколко месеца , защото останалата му сама майка болна и не иска да пътува. Възрастните са така. И моите баба и дядо и майка този номер .
Ами майка му умира септември, след като от февруари я лекуват от ковид, след това от дископатия и ... умирайки септември изведнъж се оказва че умира от рак на черния дроб и от там били болките . Никаква дископатия. Реакцията на лекарката била @ абе аз видях че слабее , но си мислих че не я храниш @  . Е? Той си зарязва работа и всичко да ходи да се опита да закрепи майка си и хвърля луди пари за нея ... ама не я храни. Наглостта и некадърството лази в днешно време на всякъде.

А , да допулня понеже си по имотите. Жената цял живот е правила и доста апартаменти , вили и какво ли не направи, продаде ,замени защото се мести поради работата си и какво ли не. И накрая единствен син в Швейцария и тя сама. Нищо не и трябваше от всичкото. Продадено.

# 194
  • София
Тоя син в Швейцария на колко е години и задомил ли се е? Деца има ли?
За Канада аз мога да разправям за престъпно безхаберие от лекари, което после е оправено от български лекари. Но не ми се пишат едни и същи работи надълго и широко. Омръзнало ми е.
За последните 5 години имам 5 направени операции в България, които ми бяха отказвани в Канада. Включително на глезена, бих бил куц, ако бях останал в Канада. Сега спортувам сериозно.
Тротоарите били лоши. Ми идете в Канада, където 6 месеца от годината тротоарите са покрити с лед и сняг. Точно там се подхлъзнах и паднах и счупих глезен, тичайки подир уредения им градски транспорт, един автобус на 30 минути, изпреварващ графика и -40 градуса температура. Като бързах да не закъснея за сутрешната си тренировка, от нея на работа, от нея на вечерна тренировка. И 20$ на ден паркинг, заради който не можеш да ходиш с кола на работа, а се налага да пътуваш 2х 1.5 часа всеки ден, мъкнейки раница с храна, вода, екип.
Повтарям се. Който е с ниски критерии, работи за едната работа, гледа да се ожени за който дойде, за да се "уреди" в чужбината, на него ще му се струва много хубаво (сравнено със село, където ни имот, ни поминък).

Общи условия

Активация на акаунт