Завръщане или не от чужбина в България?

• 22 820
  • 414
  •   1
Отговори
# 195
  • Ispania
Val от твоя отговор разбирам, че наскоро не си била в Германия. Държавата на ниските доходи и на високите данъци. В това се превърна след всичките им реформи. Вече да не си безработен означава да си зает ... пък дори и под социален минимум. после ти допълвали нещо. Все повече се използва какво ли не да се прекратяват дългосрочни и сигурни договори и да се пращат хората на краткосрочни и нископлатени позиции. Сега им липсвала раб. ръка. Не може да бъде.
Преразпределянето е факт. Взима се накуп и се дозира от държавата на вски по нещо. Така за всеки ще има за сладолед. Ама ти ако си искаш парите да си вземеш каквото си поискаш ... скоро май няма да стане този номер. Не знам обаче до кога ще издържи тази система. За сега все се е сривала в един момент. Потърпевш е народа разбира се. Да видим.
В Испания също не съм ходила откак започна короната. Не знам как е.
Да, не съм запозната лично с Германия 😅, но си живеех още с мисълта че са доста добре както преди 👍.
От Испания (испанците) винаги са гледали кьм Германия със завист от добро сърце 😅. Явно и вас там ви е стигнало 😞.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 11:47 от Val

# 196
Val който още се държи в традиционни фирми с традиционни гарантирани договори ... може. Но до кога ще държат и под какъв предтекст ще се анулират ... Да видим. Сега затварят завод на Опел уж до края на годината, нямали чипове ... хората отиват на бюрото по труда. И какви ще са им следващите договори? @Модерни@ . За сега има нещо в Германия , което се крепи . Да видим до кога.

Танграта аз говоря за човек с добро образование, работа и положение ... който загуби преди няколко години един родител, след като се опита да го излекува в България и Швейцария за такива суми, каквито нямаш и идея .

# 197
  • София
Ако на някой му е любопитно, канадска пенсия по възраст се получава БЕЗ значение дали си гражданин или перм резидент.

Вариант 1: Живял повече от 20г в Канада и получаващ пенсия по старост, независимо къде по света.
Вариант 2: Живял между 10 и 20г в Канада, и получаващ пенсия по старост, ако живее в Канада.

Канадска пенсия за осигуровки се плаща винаги, дори и при само 1 година престой в Канада, калкулирана на база стаж и осигуровки.

# 198
Аз обожавам да ходя на работа, най ме е страх да не остана в пенсия. Направо се ужасявам от тази мисъл.

# 199
Кристина, ти май си живяла в чужбина 1-2 години, нали?

Хората, като автора, които са си прекарали съзнателния живот навън, учили, работили и създавали среда, мислят една идея по- различно.

# 200
Конти, аз му казах да не се връща в бг,ако това имаш предвид

# 201
Конти, аз му казах да не се връща в бг,ако това имаш предвид
Помня, друго визирах с годините навън. Затова и попитах.

Аз го посъветвах да опита, защото сега му е времето за смени, рискове и смели начинания.

# 202
Да. Веднъж се живее . Както имаше един  роман Simple Smile

# 203
Тангра, много се забавлявам с теб. Ниски критерии?... 🤣 Дано не си IT, че с тия индийци, пакистанци и ко. скоро ще изпаднеш от топ 10% и ще трябва да занижиш критериите. Чудно, как се излъга с тез високи критерии да търчиш по заледените канадски тротоари за междуселски автобус 🤣

# 204
Всеки от нас е взел решение и е имал или има колебания . 

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 03:22 от bella-ciao

# 205
Christina1980, ако си родена1980 те разбирам за пенсията. Ама ако си като мене и други по напреднали с годинките става по-друго. Ако знаеш около мене в Канада, колко планират ранно пенсиониране, без значение емигрант или роден тук, аз включително.

# 206
Бела, така е, всеки си прави изборите.
Ние сме малко номади и ми е странен стремежът към уседналост на конкретно място, но чета с интерес чуждия опит.

# 207
Белла, споделям сантимента ти. Чувствам същото колебание за първи път от много години.
Но знам, че Бг не беше за мен когато се прибрахме.

# 208
  • София
Тангра, много се забавлявам с теб. Ниски критерии?... 🤣 Дано не си IT, че с тия индийци, пакистанци и ко. скоро ще изпаднеш от топ 10% и ще трябва да занижиш критериите. Чудно, как се излъга с тез високи критерии да търчиш по заледените канадски тротоари за междуселски автобус 🤣
Ами и аз се забавлявам с вас. Май не сте излезли от селото все още.
Това не е междуселски автобус; всички квартали с цени на жилища като за простосмъртни имат такова разписание на автобусите. Попитайте някой, който наистина е живял в Канада. Конкретно кварталът беше Бросард. Но с такива разписания са почти всички градски автобуси. С малки изключения, само супер популярните няколко линии имат по-чест график, които се движат по основните булеварди.
Както казах, имах и кола. Но я ползвах вечер, събота и неделя. През деня до центъра само с ГТ. Иначе се бъркаш 4-500$ (след данъци) за паркинг.
Едно от висшите ми е ИТ, да. И да, под 10те % точно това имах предвид. И не, няма какво да изместват пакистанците. Старши инженер си е старши инжер. 6 цифрени заплати без много търсене.
И не, няма пакистанци по ИТ фирмите. Китайци и индийци, да, пълно е.

# 209
Димана, аз си обожавам работа за мен е скучно да си вкъщи, мразя битовизмите. Винаги в този форум съм споделяла за една приятелка, която продаваше вестници, винаги с прическа и червило, мацка. Сутринта си купих вестник от нея, на другия ден минах през будката и беше починала в съня си. Тоест до последния ден на работа до 75 години.
Свекъра ми има една приятелка в Испания, чисти къщи на 74 години е, като се върне е като София Лорен. А нашите баби вкъщи са взели дали, сравнявам я със свекърва ми. За мен да ходиш на работа, значи да се поддържаш, да си мацка. Да си останеш вкъщи значи да се запуснеш
.Просто аз така го чувствам, боядисана и с високите токове до края на живота си, така го искам.

Общи условия

Активация на акаунт