Почивка на Малдивите /Тема 5/

• 66 792
  • 780
  •   1
Отговори
# 750
  • София
То на много от местата не се изисква плуване и само с потапяне става да се видят големи красоти. Така че дори и да изберете някой такъв остров, си носете маски. Дори и да няма риф, пак ще има някакви корали и покрай тях цветни рибки. Заслужава си човек да ги види.

# 751
В десетки брегови рифове на различни острови съм шнорхелувал и определено мога да кажа, че е от много голямо значение това външният ръб на рифа да е достъпен от брега.
А ако някой не фен, то само минута след като погледне под водата и вече става фен Simple Smile

# 752
При предното посещение бях с  маска за цялото лице, купена от Декатлон. Обаче, акто се потопях и тя се пълнеше с вода. И предпочитах да гледам рибите отгоре. Видяхме доста живот - манти, змиорки, костнурки, акулки и всякакви по дребни и шарени  рибки. Та и без маска става, за такива като мен. Simple Smile

# 753
  • Sofia
Нашите маски също са от Декатлон, ако помня правилно, но са супер. Не се потят, не пропускат вода, като много добро попадение ги отчитам.

# 754
Здравейте, ще се опитам да помогна с информация за Курамати, т.к. скоро се завърнахме от там. Това ми беше първо посещение на Малдивите, аз съм много доволна от избора си, но той беше доста информиран и това което очаквах се покри на почти 95%, но никое от нещата които ще ви изброя не бяха проблем за нас.
Бяхме в делукс вила 213 и за мен тя беше най-добрата такава вила, в близост до основния ресторант (2 мин.), но не толкова, че да пречи шумът от бара до него. Самата вила е леко под ъгъл и по този начин хората по пътеката не ти минават пред прозореца и вратата буквално. Вилите не са нови и луксозни, но са добре поддържани, с добро пространство, удобно легло и възглавници, невероятна задна градина с душ и джакузи. Тук единствената изненада за мен беше плажа, т.к. моето разбиране за плаж е по-друго явно от отзивите, които четох. Плажа е в градината с палмите и от там направо започва океана, има и свличане от тази страна. За мен плажа на вила 74 беше това, което си представям за плаж, но пък няма други благинки. Но за нас всъщност шнорхелуването беше основното и с бъгито стигахме до кея от който по стълбите и директно от тях започваше невероятната красота.
Ако искате да сте близо до рифа, то ще трябва да преглътнете дигите пред вас, аз не ги харесвам, на мен доста ми развалят от пейзажа, въпреки, че частични такива имаше и при нашата вила, но плажа сме ползвали точно 2 пъти за по един час. Ресторантът на тези вили плажни и супериорни за мен е далеч, освен това зад тях има игрище, няколко вечери имаше мачове и беше доста шумно там.
Вилите с басейн са също с диги пред себе си, а изходите за рифа за мен са компромисни и не кой знае колко близо, водата там е мътна докато се преплува до входа на рифа, иначе са приятни, ако това не ви притеснява. Ресторантът е близо също и е в района с по-скъпото настаняване, не мога да кажа дали е по-добър, визуално да.
За нас беше хубаво, че островът е голям и можем да се разбождаме, да ходим на различни места. Както казах оправда очакванията.
За вбъдеще бих искала да намеря ризорт с богат риф от страната на лагуната, дано го открия. Но честно казано бих се върнала и отново в Курамати. Все пак нямам база за сравнение и пречупвам всичко през моето си субективно мнение. Дано съм била полезна, питайте, ако нещо друго ви интересува.

quote author=Fancy link=topic=1362290.msg46204427#msg46204427 date=1679943778]
Здравейте,

Ще сме на Малдивите за следващата Коледа и се опитвам да откия идеалния ризорт за нас.
Курамати е доста посещаван от българи с много положителни отзиви. Кои вили са по-добрите, като разположение на острова по отношение наличен плаж и близост до риф и ресторанти: вила с басейн или делукс с джакузи?

Освен това, има ли друг подобен на Курамати остров, но който да е по-висок клас 5 звезди? Достатъчно голям, за да има повече активности(тенис корт ако може); риф, достъпен без лодка със заплащане; повече ресторанти. Гледах Лили бийч, но май не е толкова разнообразен, като Курамати.
[/quote]

# 755
Здравейте. Има ли някой, които си е организирал Малдивите сам? Ние сме 4 човека, като голямото дете вече го броят трети възрастен, а малкото е на 6. Планирам нещо за декември януари, но от агенциите ми дават оферти за огромни суми. То вярно, че след ковида доста се вдигнаха цените, но дали ще успеем да се вмъкнем в бюджет 10-12 К. Искам до острова да се стига с лодка. Не повече от 7 нощи и с транспорта да станат 10 дни. На Full Board, защото не пием алкохол и газирани и инклузив не ни трябва. Храна и вода само. И вилата да е на острова,  а не над водата. Има ли такова чудо? И комари има ли, че детето много го хапят и все питам за всякъде.

# 756
Ако почивката ви не е планирана за тип "резорт", а за хотелчета на остров с местни, то тук можете да намерите не само отговорите на поставените въпроси, но и много друга информация: https://www.facebook.com/groups/1207686610091587/permalink/1207694096757505

# 757
  • София
В този бюджет влизат ли и самолетните билети и как мислите да пътувате с Уиз или с Търкиш/Катар и тн? Цените за четирима дотам са сериозна част от бюджета ви и ще е сложно да намерите за 5-6000 лв нощувки, плюс изхранване за 4-ма във вила на плажа. Не съм срещала такива цени. За местен остров ще ви стигнат, можете да погледнете и такива оферти.

За снижаване на цените може да гледате и за ноември, декември и януари са топ сезон. Голямото дете на колко години е? В повечето резорти нямат общо помещение за четирима, а разделят в две  вили на пример. Така че като разглеждаш, имай предвид и това.

# 758
В този бюджет влизат ли и самолетните билети и как мислите да пътувате с Уиз или с Търкиш/Катар и тн? Цените за четирима дотам са сериозна част от бюджета ви и ще е сложно да намерите за 5-6000 лв нощувки, плюс изхранване за 4-ма във вила на плажа. Не съм срещала такива цени. За местен остров ще ви стигнат, можете да погледнете и такива оферти.

За снижаване на цените може да гледате и за ноември, декември и януари са топ сезон. Голямото дете на колко години е? В повечето резорти нямат общо помещение за четирима, а разделят в две  вили на пример. Така че като разглеждаш, имай предвид и това.
Голямото дете е на 15 години. Ако тогава е топ сезона и е по-скъпо мога да сменя за априлската ваканция. С датите мога да направя компромис стига да се вмъкнем в бюджета. Иначе да това ми е тотала с всичко, ако не стигат ще трябва да сменя дестинацията, където да се вместим в този бюджет. Оглеждах за турските авиолинии. Иначе опцията за две вили не става, защото няма как децата да са сами във вила и трябва единия да е с едното дете другия с другото. Благодаря за отговора. Ще го обмисля още. Все пак исках да чуя опит от вече посетили мястото.

# 759

Голямото дете е на 15 години. Ако тогава е топ сезона и е по-скъпо мога да сменя за априлската ваканция. С датите мога да направя компромис стига да се вмъкнем в бюджета. Иначе да това ми е тотала с всичко, ако не стигат ще трябва да сменя дестинацията, където да се вместим в този бюджет. Оглеждах за турските авиолинии. Иначе опцията за две вили не става, защото няма как децата да са сами във вила и трябва единия да е с едното дете другия с другото. Благодаря за отговора. Ще го обмисля още. Все пак исках да чуя опит от вече посетили мястото.

Рано е да вземате решения. Следете цените поне до август-септември. Обикновено и турците и катарците свалят цените за Малдивите. Ако съдя по последните 7-8 години, очаквам да има цени около и под 600 долара. А относно ризортите, то не мога да кажа дали има подходящи, които да предоставят такива цени, но ако става въпрос за обикновени хотели, то със сигурност могат да се намерят доста прилични за цени в диапазона 90-120 долара на стая със закуска. И то не става въпрос за острови тип гъчканицата "Слънчев бряг" (Маафуши, Гули и т.н.).

# 760
За текущата априлска ваканция, която съвпадаше с Великден, с деца на същата възраст, за тази сума не можеше да се купят само самолетни билети (гледах Катарци и турци) и може би или трябва да промените бюджета, или дестинацията. Приличните ризорти за около седмица за семейство с деца на възраст като вашите са над 10000.00 лева.  Може би за тази цена е добре да проучите цените на някой местен остров и билети за нискотарифни авиолинии.

# 761
  • София
За текущата априлска ваканция, която съвпадаше с Великден, с деца на същата възраст, за тази сума не можеше да се купят само самолетни билети (гледах Катарци и турци) и може би или трябва да промените бюджета, или дестинацията.

Зависи кога се купуват билетите. Едва ли новогодишният период е по-евтин от този около Великден, а купих билети със заминаване края на декември 2023 и връщане средата на януари 2024 за двама възрастни и едно дете в бизнес класа с турците за 18000лв. Цената в economy по спомен беше около 4-4,5 пъти по-ниска. Билетите са купени  непосредствено след като полетът беше пуснат за продажба, следих буквално всеки ден. И не става дума за някакво изключение - последния декември пътувахме на 22-ри, върнахме се на 14.01 и за двама възрастни и (все още) бебе бях платила 10000лв в бизнес класа, отново близо година преди полета. Да, ако полетът наближи  същите пари могат да се окажат недостатъчни дори за economy, но при ранно планиране нещата изглеждат много по-оптимистично. А дали бюджетът ще е достатъчен и за настаняване в ризорт не мога да преценя, струва ми се, че по-скоро не, но все пак е добре потребителката да направи и по-подробно проучване на 4-звездните хотели. Аз доста пъти съм била в Adaaran Select Meedhupparu и съм много доволна. По-ниската категория плажни вили са по-старички откъм мебелировка и малко поолющени, но пък са в най-хубавата част на острова откъм плаж и лично на мен недостатъците им хич не са ми правили впечатление. Не знам обаче какви са цените в хотела към този момент и дали продължава да е по-бюджетен.

За следващото посещение накрая се спряхме на Oblu Select at Sangeli и Varu by Atmosphere - ще разпределим престоя с по 9 нощувки на двете места. За Облу има много отзиви, но ще ми е любопитно да прочета впечатления от Varu.

# 762
  • София
hatred, по твоите сметки пак излиза 6000 лв за четирима билетите, децата са им големи, така че им трябват четири билета. Аз сега погледнах, има дати за по 6500 лв за началото на декември с Търкиш. 5500 лв обаче няма да стигнат за плажна вила, изхранване и другите разходи. Вариант им е на хотел, има и много хубави. Ако изберете такъв на местен остров, не взимайте с пълен пансион, по-добре да се храните по различни ресторантчета по съвет на Манфред и другите почитатели на този вид почивка.

# 763
  • Sofia
Мисля, че съм писала назад, Varu е най- бедният на растителност остров, на който сме били (впечатленията ми са от 2021 г., може да са го позалесили оттогава).
Бяхме в плажна вила с басейн, нямам конкретни забележки, само мини барът беше малко рехав и се ослушваха с презареждането, но ние ползваме много рум сървиз и не е било кой знае каква драма, зареждахме си го сами.
В пакета имахме включени по една вечеря в платените ресторанти, мисля, че бяха 3, харесаха ни и повторихме. В основния ресторант храната не беше лоша, но не беше и нещо кой знае какво.
В заключение, има резорти, в които бих отишла пак, Вару не е от тях, но наистина нямам конкретни оплаквания, просто на други места ни е харесало повече.

П.с. Сега се сещам, че не позволяваха да се обикаля с paddle board и подобни, а трябваше пред центъра, на едно определено място да се ползва, което не ми хареса, в други резорти не е имало проблем да си ходим пред вилите и да върнем след определено време.

# 764
Shantal, а къде бихте повторили и в конкретика в какъв тип настаняване? И защо.
Ние имаме билети, но аз съвсем се оплетох, като пате в калчища в тоновете информация и хотели. За капак и периода не е никак евтин. Та трябва скоро да избера и резервирам.

Общи условия

Активация на акаунт