Почивка на Малдивите /Тема 5/

• 66 859
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
Манфред, може ли да споделиш за храната на местен остров? Другата седмица пътуваме и съм силно обезпокоена дали ще издържа само на риба. Може ли препоръки относно храната? Нещо вкусно малдивско, което си заслужава?

# 676
  • Бургас
BoeL, моля те сподели кое ви хареса в повече. Дай ми плюсове и минуси за Курамати и Атмосфер Канифуши? Кое ви хареса в повече там сравнено. Като риф кой беше по-лесно достъпен и по-богат? Като зеленина? Аз също съм чувала много положителни отзиви за Атмосфер Канифуши, но изключително много ме притеснява това, че е популярен сред българите. Не се чувствам добре, когато в хотела има българи, руснаци и китайци. Затова все предварително проучвам на кои пазари се продават основно хотелите. Досега, слава Богу, където и да сме ходили, все няма такива и всичко е ОК. Така да се каже, аз съм една истинска Керън.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 07:10 от LaDiDa

# 677
LaDiDa Syam World няма българи. Рифа е много хубав.

# 678
LaDiDa бях на Курамати преди две седмици , много българи , много руснаци и малко китайци . Като зеленина , Курамати превъзхожда Atm.Kanifushi . Миналата година си мислех че има много туристи на Малдивите , тази година са още повече и преобладават руснаците . Има нова аерогара за хидроплани и са отворили повече гишета за паспортен контрол на влизане . Така потока от туристи преминава по- бързо .

# 679
Манфред, може ли да споделиш за храната на местен остров? Другата седмица пътуваме и съм силно обезпокоена дали ще издържа само на риба. Може ли препоръки относно храната? Нещо вкусно малдивско, което си заслужава?

Тъкмо приключих с най-добрата малдивска супа в любимия ресторант. Казвал съм го и преди - всеки готвач си има стил и едни и същи ястия се приготвят различно на различните места. Тук, на Укулас, има вече 7-8 ресторантчета и дори и хляба (Парота) им е различен. Всеки предлага 2-3 вида супи и поне 10-15-20 основни и като се вземе предвид неповторимостта излиза, че човек може за две седмици да не повтори ястие.

В групата във фейса съм пускал тази публикация преди месец.

Цитат
Ресторантите и храната
Малдивите са доста отдалечени от континента и допреди няколко години основният източник на хранителни продукти са били самите острови. Затова, кухня им е сравнително бедна и е базирана предимно на риба. Преди около 50 години започва да навлиза оризът и заема постоянно място на трапезата им. И до сега на по-неурбанизираните острови храната е еднообразна, с основна съставка ориз. Друга причина за това е самият режим на хранене на малдивците – те ядат съвсем малко и рядко. Буквално шепа ориз с някакъв лют сос и евентуално малко риба са предостатъчни за целия им ден. Оказа се обаче, че кухнята може да е превъзходна. Местните са добри готвачи и много бързо са се ориентирали във вкусовите интереси на туристите. И по този показател Укулас изпъква. Има 5-6 ресторантчета и всички са отлични. Това са предимно малки кътчета за хранене с по 5-6 маси. На Тодо, а вече и на Укулас има по един голям ресторант. Под „голям“ разбирайте с около 15-20 маси. Асортиментът е сравнително малък – 1-2 супи, 7-10 основни ястия, но интересното е, че нямат копи-пейст – всеки готвач прави нещата по своему и дори и по наименования ястията да са едни и същи, то на вкус и вид са съвсем различни в различните ресторанти. Това означава, че разнообразието е доста голямо – спокойно може да се умножи броя ресторанти по броя на основни ястия и да се получи един солидно разнообразие. Всяка година има някаква промяна в ресторантите – един спира да работи, но отваря друг, някой сменя менюто, друг не. Една година се появиха тайландци, които вкараха абсолютно различна кухня. Супите са предимно рибни, но тук-там предлагат и пилешка. Основните са… ами, различни – имена, които не помня, но са храни базирани както на ориз, така и на зеленчуци и пилешко или телешко месо. Не ми е дошло на акъла досега да снимам самите ястия, затова не можах да намеря такива снимки в архивите си. Ще опитам после да потърся все пак някакви, както и снимки на менюта. Фрешове има от всички плодове, които са актуални за там – ананас, манго, папая, пешънфрут (маракуя), банан, портокал и др. Мен страшно ме впечатлиха спагетите в единия от ресторантите – това бяха най-хубавите спагети, които съм ял някога (а трябва да се има предвид, че спагети съм ял на десетки качествени места в Италия, Франция, България и др.). Пиците също са прилични. Обаче, с октоподите са много зле 😊. Странно е, но малдивците идея си нямат как да приготвят октопод – последният (пореден) опит завърши така, че 4 човека не можахме да доядем една порция, просто защото никой не можеше да сдъвчи нещото, което ни бяха сервирали. Така че, ако ви се яде октопод, пригответе си го сами.
На Тодо и Расду нещата са малко по-различни – ресторантите са по-малко и поне на нас кухнята не ни хареса особено. Парадоксално е за Тодо, защото той е в пъти по-голям остров от Укулас и с много повече почиващи, но ресторантите са само 2-3. Всъщност, обяснението е, че повечето хотели предпочитат да таксуват гостите си с пълен храноден и се грижат сами за приготвянето на храната. Но, както вече обясних в друг пост, за мен това не е добър вариант – прекалено е ограничаващ в избора, а и определено не е по-евтин.
През последните 2 години броят на магазините се увеличи и в същото време драстично се увеличи и асортиментът в тях. Вече може да се намери почти всичко, както за домакинството, така и за храненето – има продукти, като ориз и други варива, спагети, нудъли, месо, яйца, брашно, някакви варианти на „сирене“, млека – пресни и кисели, хляб, пастети и подобни, зърнени закуски, чипсове, кроасани и т.н .
В някои хотелчета има кухня и ако се примирите с техните стандарти за „чисто“ и решите да я ползвате, спокойно можете да си приготвяте храната сами. Досега, когато сме го правили, не са ни таксували за това.
Ако си харесате някое ресторантче и решите да се храните по-често там, говорете за отстъпка – най-вероятно ще ви направят поне 10%. В тази връзка, трябва да се има предвид, че в менютата най-отдолу с малки букви пише, че в цените не са включени два данъка (10 и 5 процента), които се начисляват накрая. Местните не са отворени за пазарлъци както арабите и азиатците по принцип, но все пак понякога не е трудно да ги убедиш тези проценти да ги „забравят“ 😊

И добре, че ме подсетихте, сега ще наснимам доста храни и др. неща.

# 680
BoeL, Kuramathi ли? Мерак ми е. Триумя се между Лили Бийч, Курамати и Мирихи. Лили Бийч обаче са вдигнали безобразно-брутално цените, Като сме двама се преглъща, ама с двамцата ми идва задъхващо. Отделно така ме е яд, че плащам ол инкл, а ядат през цялото време макарони с доматен сос.
Или без сос, само спагети 😂

# 681
И ние се завърнахме от Малдиви. Бялме на Бандос. Ако някой се интересува, мога да помогна с актуална информация.

# 682
Кои репеленти вършат работа срещу тамошните комари 😊

# 683
  • София
Екзотичните, но то зависи къде сте, в повечето ризорти няма и не ви трябва.

# 684
Ние бяхме на местен остров, не са ни хапали комари, носехме си жълтия аутан, с червена капачка.

# 685
  • Sofia
Доколкото знам, за екзотични комари репелентите трябва да съдържат DEET, но съставката не е подходяща за малки деца.
На Малдиви никога не сме виждали комари (по резортите, на местни острови не сме ходили).

п.с. Когато дъщеря ми беше малка купувах всевъзможни мазила и дифузери с лимонова трева.

# 686
  • София
Никога не са ни хапали комари на Малдиви. Почивали сме само в резорти, но чакайки полета сме се разхождали и в Мале и също не е имало проблем. Но се е случвало (два пъти за общо десет посещения) да ме  нахапят някакви паякообразни дребни буболечки, които пълзят по листата на някои растения. В ризортите пръскат срещу тях, но въпреки това се намира по някое...

# 687
Кои репеленти вършат работа срещу тамошните комари 😊
Аз ползвам в Азия Jungle formula.Съдържа 50%DEET и малко сърби от високото съдържание.Но в Камбоджа където има доста Малария виждах комарите да се реят около мен и нямах и едно ухапване.

# 688
Имам още един въпрос....декларациите, когато ги попълвахме нямаше никъде опция за принт. Снимах си кюаркода. Достатъчно ли е? Оф според прогнозите ще има превалявания Sad Дано все пак да е за кратко

# 689
Достатъчна е снимката на кюар кода-да.
Бяхме от 05.02-17.02 и го даваха всеки ден бури и дъжд-е,само 1 ден видях 1-2 облачета.

Общи условия

Активация на акаунт