Почивка на Малдивите /Тема 5/

• 66 846
  • 780
  •   1
Отговори
# 705
Манфред, благодаря. И преди рифа има страхотни подводни красоти. Корали, риби и т.н. Относно превоза...не ни е нужен. Хотелчето е на не повече от 10 мин пеш, ходейки бавно с 5г дете и разглеждайки всички банани, кокосови палми и живота в тях.
П.с. Може ли да споделиш как е на Укулхас относно плажа. Има ли достатъчно сянка, има ли много руснаци, зеленина. Тук южния е супер пренаселен, едва намираш къде да си сложиш кърпата, какво остава за шезлонг. Има и доста строежи, нз къде ще плажуват тези туристи

На Укулас има 3 обособени плажа - централен (доста пренаселен за моя вкус), северен - който е от наветрената страна на острова и има прекрасен открит риф и там лесно човек може да си намери място сред палмите само за себе си. Но за мен най-хубав е западния плаж - наричам го "нашия", защото и сега за две седмици престой там плажът в 95% от времето беше изцяло само за нас.

Ето го "нашия" западен плаж:

Ето и северния плаж:

Манфред, благодаря. И преди рифа има страхотни подводни красоти. Корали, риби и т.н. Относно превоза...не ни е нужен. Хотелчето е на не повече от 10 мин пеш, ходейки бавно с 5г дете и разглеждайки всички банани, кокосови палми и живота в тях.
П.с. Може ли да споделиш как е на Укулхас относно плажа. Има ли достатъчно сянка, има ли много руснаци, зеленина. Тук южния е супер пренаселен, едва намираш къде да си сложиш кърпата, какво остава за шезлонг. Има и доста строежи, нз къде ще плажуват тези туристи

На Укулас има 3 обособени плажа - централен (доста пренаселен за моя вкус), северен - който е от наветрената страна на острова и има прекрасен открит риф и там лесно човек може да си намери място сред палмите само за себе си. Но за мен най-хубав е западния плаж - наричам го "нашия", защото и сега за две седмици престой там плажът в 95% от времето беше изцяло само за нас.

Ето го "нашия" западен плаж:

Ето и северния плаж:

На Укулас има доста народ в момента поне за моите стандарти.Морето е Ок,но съм бил на доста по-добри места.Вали всеки ден и спира но не е като да вали цял ден.Храната е вкусна.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 14:08 от swimmer1965

# 706
  • Асеновград
Здравейте Simple Smile Ние бяхме на Малдивите от 13 до 21 февруари. Избрахме ризорта Cinnamon Hakurra Hura. Изкарахме си незабравимо, само двамата смъжа ми бяхме. Влюбена съм и не искам и да си помисля за друго море, направо ми се плаче. Пътувахме с Турските авиолинии, билетите ни бяха по 1550лв на човек. Трансфера там беше с хидроплан по около 420 долара на човек, но мисля, че точно след нас ги вдигнаха на около 475 на човек. Островът е много малък, но невероятно спокоен. Забранени са дронове, няма колела, защото е малък. Пълна почивка. Има басейн до бара с общи шезлонги пред него, не повече от 30 чадъра, и винаги имаше места. Ние бяхме в бунгало на плажа, страхотно чисто, ново, луксозно, страхотно. Пред бунгалото меко диванче с възглавнички, маса със столчета и чадър в 2 шезлонга Simple Smile  Всеки ден в 10 и в 15 имаше безплатен шнорхелинг от хотела, на около 20 мин път с лодка. Видяхме костенурки, много рибки Simple Smile Персонала беше уникално мил и добродушен.  Очарована съм и все още мислено съм там

# 707
Здравейте,
да споделя и мнението си от Summer Island Resort.
Върнахме се преди 2 дни и съм очарована от мястото. Малък, спокоен остров със страхотен и мил персонал. Обикаля се за 15мин. Имаше предимно двойки и семейни компании. Няма почти никави атракции за деца. За меден месец е много подходящ.
Бяхме във бийч вила, като ни предложиха безплатен ъпгрейт за делукс вила за последните две нощувки. Чист и подържан ризорт с усмихнати хора.
Храната в основния ресторант беше страхотна и разнобразна. Заради ъпгрейда получихме и достъп до по "хубавия" ресторант, но там нямаше чак такова разнообразие.
Има достатъчно морски интересен живот, но да за съжаление както някой от вас беше споделим голяма част от рифа е мъртав. От източната страна океана, беше почти постоянно неспокоен с леки вълни, от западната беше като огледало. Не оцелихме най-доборото време, имаше кратки превлявания почти всеки ден.
Мислех че по-скоро Малдиви са за еднократно посещение, но определено вече търся информация за следващото ни посещение там. Ще се радвам на препоръки за малко по голям ол инклузив ризорт с богат риф.
Събирам мнения за Sun Island, Paradise Island, Cocoon.

# 708
и аз си мислех, че Малдивите са за еднократно посещение, но след като бях 2 пъти там, установих че все натам ме тегли. Преди това фаворит ми беше Куба, плажовете там конкурират малдивските, има купон, салсата, рома...нон стоп...но Малдиви са си...Малдиви...особен чар!

# 709
Здравейте, търся интересна дестинация за кратка почивка това лято и исках да попитам дали някой е бил на Малдивите в края на юни или началото на юли месец? Знам, че е нисък сезон и вали, но все пак по цял ден ли вали или става въпрос за кратки, но силни дъждове (ясно е и че няма как точно да се предвиди)? Цените на нощувките в този период са доста по-ниски и се чудя дали си заслужава да се отиде колкото да се види веднъж (не планираме дълъг престой). Или точно обратното - ще се изхарчи стабилна сума, а времето ще попречи на активностите. Също в този дъждовен период повече комари ли има или ризортите успяват да се справят с тях целогодишно? Връщам се назад в темата да чета мнения от тази и миналата година, но ще се радвам, ако някой сподели гледна точка. Благодаря предварително!

# 710
Ние бяхме средата на юни 2021. За 9 дни, валя веднъж през деня за 15 мин. и веднъж през нощта.

# 711
Ние бяхме средата на юни 2021. За 9 дни, валя веднъж през деня за 15 мин. и веднъж през нощта.

Благодаря! А имаше ли много вятър и съответно по-бурно море?

п.с. Изчетох последните 25 страници, благодаря на всички за подробната информация!

# 712
Плажовете, рифовете и нужното оборудване.

Плажовете

За мен при почивка на Малдивите плажът е „дневната стая“. По цял ден ако не сме на плажа, то сме под водата или в лодка на някоя екскурзия. Малдивите са мюсюлманска страна и не е разрешено на жените да ходят по бански или с дрехи, които не закриват корема. Това важи и за плажовете, затова има специално обособен плаж на острова, който е „Бикини плаж“. На Тодо нарушихме това правило и ни докладваха на собственика на хотела - той ни предупреди, че жените не трябва да напускат бикини-плажа по бански, защото ще ни глобят. Изключение от това прави Укулас – там не сме имали абсолютно никакви проблеми – всеки плаж е бикини плаж 😊
Обикновено островите имат по повече от един плаж – от вътрешната и външната страна на атола. Това е много приятно, защото може да се избира по-тихо време (от вътрешната страна) или с повечко полъх (външната). Всеки плаж има риф, но най-ценни са тези, чийто риф може да се премине и да се плува от външната му страна. Понякога плажовете са „обзаведени“ с някой и друг шезлонг и чадър, но понякога не – разчитате на палмите и хавлиите. Интересното е, че плажовете се променят. Плажът, който ни посрещна при първото ни посещение бе тотално изменен следващата година – бяха изчезнали ситните парченца от корали, които боцкаха на краката и трябваше да ходим внимателно, а следващата година пясъкът беше абсолютно чист. На по-следващата година пък вълните бяха взели солидните чадъри и бяха подкопали плажа така, че трябваше по друг начин да се настаняваме. Удобното на плажовете е, че въпреки, че не са частни, досега не сме чули за проблем, ако си оставиш нещо, после да липсва. С изключение на храната – ако оставите каквото и да било без надзор, можете след малко да го видите как „ходи“ в различни посоки понесено от десетки рачета и други подобни. Наред с рифа, сянката и близостта на хотела, другата важна характеристика на плажа е да е тих. Това обикновено е лесно постижима цел, защото плажовете са големи и дори и да има хора, лесно може да се намери тихо по-отдалечено място. Ако ли пък се окаже, че на този плаж това в момента не става, сменяте плажа – на по-големите острови това е по-трудно. Тъй като замърсяването на плажа е изцяло във ваши ръце, същото е и с почистването. С всяка година малдивците стават все по-добри в почистването и понякога организирано, понякога не, но чистят. По нашите стандарти не е достатъчно, но пак казвам, че зависи от нас. Самите малдивци на плажовете не ходят, така че цапаме ние, почиващите.

Рифът
Рифовете са истинско зрелище на Малдивите. Там можете да прекарате с часове плувайки с какви ли не морски обитатели.
Рифът всъщност е гора от корали, която обгражда целия остров като подводна стена. Рифовете са изцяло под вода – билото на някои достига почти до повърхността, но има и такива, чието било е на дълбочина 5-10 метра. Рифът спира по-големите вълни и затова плажовете са толкова спокойни и тихи. Има острови, на които рифът описва широк кръг около острова и е на стотици метри от брега. Има и такива, които почти са опрели в острова. За мен хубавият плаж трябва да има хубав риф, защото имено плуването в рифа е черешката на тортата. Под хубав риф имам предвид следното: рифът трябва да е на 20-50 метра навътре в плажа, за да се стигне за минута-две плуване. Добре е билото на рифа или поне част от него да е по-дълбоко от метър-два, защото иначе при отлив просто няма да можете да минете над коралите, ако останат на 15-20 см под водата. Колкото по-широко е билото на рифа, толкова повече живот можете да видите. Най-приятни за плуване са рифове с дълбочина от 2 до 10 метра. Външният ръб на рифа също е много интересно място, защото от там започва океана и дълбочината рязко се увеличава – буквално виждате как дъното изчезва някъде в дълбокото. Там могат да се видят големи риби, скатове, акули, костенурки.
Коралите в рифовете са много различни – някои като скали, други като етажи, трети като… уф.. много са различни. Обитателите също. Нещо като нашите гори – както има широколистни, иглолистни, смесени, храстовидни, ниски, високи… така и рифовете са различни. Както се променят плажовете, така се променят и рифовете – не знам как и защо, но рифовете всяка година са различни – една година рифът е тих и скучноват, а на следващата се чудиш накъде по-напред да погледнеш и с коя риба/костенурка по-напред да плуваш.
Години плуваме в тези рифове и въпреки това, последният път пак видях животни, които не бях виждал.
Обитателите в рифа са безопасни до толкова, че ако изрично не си търсиш проблеми, няма да намериш – нито има агресивни риби/животни, нито има отровни медузи или подобни (всъщност, медузи няма въобще, както и водорасли).
В рифа забавлението е да наблюдаваш подводния живот. Ако имаш GoPro, със сигурност ще напълниш всички мемори карти с безкрайни видеа, защото като си под вода всичко ти се вижда интересно и че трябва да го запишеш. В зависимост от периода водата понякога е много бистра и се вижда на десетки метри, а понякога е толкова пълна с планктон или хайвер, че не можеш да видиш и на 2 метра. Това може да се промени от ден за ден.

Оборудване за плуване (плавници, шнорхели и др.)
Плавници, маска, шнорхел – това е минималната екипировка. Домакините предлагат безплатни, ако нямате. Но, съветът ми е да си вземете свои. Така или иначе няма кой знае какъв друг багаж да си носите (това ме сеща и такава тема да пусна по-късно). Плавници, маска и шнорхел всеки си взема по вкус. Моето мнение е, че плавниците трябва да са къси или най-много средна дължина, за да можете да сте по-маневрени в рифа. Друг полезен съвет: вземете си плавниците с един номер по-големи и ги ползвайте с чорапи за плуване (неопрен 2-3 мм е достатъчен). Този съвет го давам, защото „престоят“ ви в плавниците може да е доста голям и чорапите ще предпазват от прежулване. Също така, с тези чорапи ще можете да ходите и по места, където има камъчета или корали. Маските, които покриват цялото лице и са с вграден шнорхел изглеждат много атрактивни, но имат един сериозен недостатък, който трябва да се вземе предвид – с тях човек не може да се гмурка дори на 1 метър, защото налягането на водата притиска маската към лицето много силно. За мен това е голямо ограничение, защото е много приятно да можеш да се гмурнеш на 2-3-4 метра и да поплуваш с някои риби или да заснемеш някой лобстер, костенурка или какво ли не. Познавам хора, които ползват цели маски и си плуват на повърхността и това им е напълно достатъчно, но на мен не 😊
Други полезни аксесоари са ръкавиците. Обикновени тънки платнени ръкавици от Практикер например. Те ще ви позволят спокойно да се придържате за камък или корал докато се гмуркате.
Хавайското копие е нещо, с което често влизам в рифа. Но не за да ловувам, а за да обръщам тук-там някой камък или да подразня някой воден обитател. Също така, ползвам го когато плуваме двама-трима и искам да покажа нещо конкретно. Като дойде време да кача снимки, ще видите за какво говоря – понякога под водата е такова гъмжило от различни риби, че се чудиш накъде да погледнеш. Вместо копие може да се използва подводна показалка.
В сака с плавниците си имам и бебешки шампоан, с който намазвам стъклото на маската отвътре, за да не се запотява. Е, и с наплюнчване става, но с шампоана е по-трайно.
GoPro-то е нещото, което също смятам за задължително. Вземете си и подходящ стик, за да може да го намушите по-навътре в някоя дупка или да заснемете вюто от гърба на някоя костенурка 😊. Не правете клипчета по-дълги от минута – после просто няма да ги гледате.

https://www.facebook.com/groups/1207686610091587/posts/1217416092451972

# 713

Благодаря! А имаше ли много вятър и съответно по-бурно море?

п.с. Изчетох последните 25 страници, благодаря на всички за подробната информация!

На нашия остров,  вятър имаше от едната страна само, при това не е нещо кой знае колко притеснително. А заради рифа, който обикаля острова, големи вълни няма.

# 714
На нашия остров,  вятър имаше от едната страна само, при това не е нещо кой знае колко притеснително. А заради рифа, който обикаля острова, големи вълни няма.

Благодаря за отговора!

Обитателите в рифа са безопасни до толкова, че ако изрично не си търсиш проблеми, няма да намериш – нито има агресивни риби/животни, нито има отровни медузи или подобни (всъщност, медузи няма въобще, както и водорасли).

Благодаря за страшно подробната и интересна информация, която даваш в темата! Относно отровните животни - в чуждите форуми много пишат за stonefish и други от това семейство (lionfish, zebrafish), които се срещат в Индийския океан. Аз дори останах с впечатлението, че нито за Малдиви, нито за Мавриций, се препоръчва човек да влезе във водата до кръста например и да ходи по дъното, ами трябва да се плува само, за да не бъдат настъпени. Даже и обувките не помагали, освен ако не са с твърда подметка. Можеш ли да споделиш от опит или от разговори с местните какво знаеш по въпроса? И другият ми въпрос е - къде е по-вероятно да Не видим акули 😂 Знам, че хората плащат, за да плуват с тях, но аз предпочитам да пропусна, та от тази гледна точка - някой риф на по-плитко? Благодаря предварително!

# 715
  • София
...
Благодаря за страшно подробната и интересна информация, която даваш в темата! Относно отровните животни - в чуждите форуми много пишат за stonefish и други от това семейство (lionfish, zebrafish), които се срещат в Индийския океан. Аз дори останах с впечатлението, че нито за Малдиви, нито за Мавриций, се препоръчва човек да влезе във водата до кръста например и да ходи по дъното, ами трябва да се плува само, за да не бъдат настъпени. Даже и обувките не помагали, освен ако не са с твърда подметка. Можеш ли да споделиш от опит или от разговори с местните какво знаеш по въпроса? И другият ми въпрос е - къде е по-вероятно да Не видим акули 😂 Знам, че хората плащат, за да плуват с тях, но аз предпочитам да пропусна, та от тази гледна точка - някой риф на по-плитко? Благодаря предварително!
Stonefish на плиткото не съм виждала, но има скатове, които можеш да настъпиш, даже и ако си гледаш в краката, защото се зариват в пясъка.
Не мисля, че има място без акули - те обикалят дори и на плиткото. Но това са вид акули, които няма да се занимават с вас.
Лично за мен най-неприятни са мурените - понякога излизат от дупките си неочаквано и непрекъснато се зъбят. Но тях няма да ги настъпите като ходите във водата - не съм виждала на плиткото.

# 716
Stonefish на плиткото не съм виждала, но има скатове, които можеш да настъпиш, даже и ако си гледаш в краката, защото се зариват в пясъка.
Не мисля, че има място без акули - те обикалят дори и на плиткото. Но това са вид акули, които няма да се занимават с вас.
Лично за мен най-неприятни са мурените - понякога излизат от дупките си неочаквано и непрекъснато се зъбят. Но тях няма да ги настъпите като ходите във водата - не съм виждала на плиткото.

Много благодаря за мнението!

# 717
Цитат

Както в България знаем, може да има много различни гори и места в тях - има борови гъсталаци, тучни поляни, дъбови тъмни гори, светли брезови равнини, поляни с цветя, други с толкова боровинки, че не можеш да стъпиш, има сухи площи, площи с трънаци, места с безброй насекоми и други животни, някои със студени ветрове, други влажни и усойни и т.н. и т.н. Същото е и с рифовете и дъната на плажовете - може да има голяма разлика между дори два съседни рифа. Само на един от островите, на който ходя често, има 3 абсолютно различни рифа и дъна. Мислех си, че след толкова години прекарани на Малдивите и рифовете вече няма какво да ме изненада, но ето и тази година само на 10 мили от острова в рамките на един ден бях в два напълно нови за мен по вид и живот рифове - единия като цветна градина, другия като тесен аквариум.

Но, конкретно на въпроса ви - така и не съм попадал на тези опасни животни, за които говорите Wink
Акулите са си нормална част от рифа, но определено тях ги е по-страх от вас, отколкото вас от тях.

# 718
  • Sofia
В един от резортите ни бяха дали брошури със снимки на различните риби в района с описание, кои са безопасни, от кои да се пазим..

# 719

Но, конкретно на въпроса ви - така и не съм попадал на тези опасни животни, за които говорите Wink
Акулите са си нормална част от рифа, но определено тях ги е по-страх от вас, отколкото вас от тях.

В един от резортите ни бяха дали брошури със снимки на различните риби в района с описание, кои са безопасни, от кои да се пазим..

Благодаря и на двамата за отговора! Разбира се, че човек няма как да предвиди нещо, просто ми беше интересно дали местните хора обръщат също толкова голямо внимание или в чуждите форуми като trip advisor малко преувеличават опасностите.

Общи условия

Активация на акаунт