Ваканцията след ОСМИ клас - част 7!

• 28 577
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте.
Успяхме да се включим и ние с малкия вчера, но основно бях заета да тичам в различни посоки след него Stuck Out Tongue . Но поне правихме калабалък.
Благодаря на blanc и Red, че ми се обадиха. Esma я видях, но ми беше невъзможно с тоя малкия изтребител да стигна до нея. С Aila също се видяхме.
Не бяха много хората, но и на протести с по-малко присъствие съм ходила. Важното е, че се организира нещо и се събират хора и се вдига шума. Да се знае, че някой стои зад тези деца и се бори за правата им.
Сега изгледах репортажа. Супер е.
Иначе младежът вчера се прибра щастлив от лагера в Австрия. Радвам се, че успя да се състои и той да замине и да си го изкара. Заслужаваше си парите.

# 571
  • София
Значи нещата придобиват още по-абсурден характер - на училище не може да ходи, на работа може...

# 572
Ами да.  Така излиза. Те са на договор с вас, вие си осигурявате здравословни и безопасни условия на труд съобразно работата.
Иначе си има наредба за дуалното обучение. Не виждам защо училището пак се измъква. Както има договорен график при ПО, така трябва да е и при ДО.

# 573
  • София
Така, от насоките - стр.12 и 13:
Скрит текст:
 За практическото обучение в училищата с професионални паралелки:
- се създава организация за максимално присъствено обучение на учениците
в професионални паралелки и за провеждане на учебната и производствената
им практика, както и на обучението им в реална работна среда;
- Практическото обучение в реална работна среда на учениците в дуална
система на обучение в 11-ти и 12-ти клас се провежда присъствено според
условията на трудовия договор между ученика и работодателя. Това става при
отсъствие на възпрепятстващи причини от страна на работодателя,
ученика или негов родител (настойник) и при осигуряване на всички
противоепидемични мерки на работното място за учениците.
- При невъзможност за провеждането на производствена практика и обучение
в реална работна среда, наложена от обективни обстоятелства в съответните
професионални паралелки или от страна на работодателите, може да се
направи нова организация и първо да се вземат всички общообразователни и
теоретични предмети, а производствената практика или обучението в реална
работна среда да се осъществи по-късно в рамките на учебната година.
- При невъзможност на работодателя да продължи обучението в реална
работна среда по обективни причини (напр. свиване на дейността, съкращаване
на наставници, фалит), той следва да уведоми своевременно ученика и учителяметодик. С цел избягване на съществени пропуски в практическото обучение
следва то да се организира временно като учебна практика в учебнопроизводствените бази на училищата
Това важи за зелена, жълта и червена зона.

За тъмно червено - стр. 19 от насоките:
Скрит текст:
Училищата с професионални паралелки си партнират с всеки работодател
партньор в дуалната система на обучение за непрекъснатост на контакта и
обучението с помощта на информационните технологии чрез предоставяне или
разработване от страна на бизнеса на подходящи мултимедийни продукти и онлайн
ресурси в безконтактни групи за комуникация с ученици и учители, фирмени или
общодостъпни платформи за онлайн срещи, визуализация на процеси и обратна
връзка.

# 574
И на дискотека може, и на бар…
Чичи Ричи трябва да папка…
Скоро говорих с приятелка психолог. С 30 годишен опит. Наборите се оказват една от най-засегнатите групи от седенето в къщи.
Да! Могат да четат и пишат, но ръста на психологически травми е скочил.
Паник атаки, асоциалност, страх от живота вън, самонараняване, апатия и т.н.Имало деца със самоубийствени мисли.
Това МЗ у МОН дали го знаят? И пука ли им?

# 575
  • София
Така, ние на нашите служители сме обяснили точно, че защото сме задължени да осигуряваме здравословни и безопасни условия на труд, при заболеваемост над 200 на 100 000 правим седмични pool PCR-ри.
Учениците са непълнолетни. Те не могат да дадат сами съгласие. Ако родителите не се съгласят, какво правим? Ако детето се зарази на път за работа от Елин Пелин към София, кой носи отговорност?

# 576
  • Между гори и планини
На бар, дискотека, ресторант съвсем не е задължително да се ходи. За тях всеки се преценява риска. Не разбирам защо слагате тях на едно ниво с училището. Ако затворят отново всичко, как ще преживеят тия хора. И без това икономиката ни е окъсана. Аз приемам нещата по- спокойно от вас явно. Ваканциите ми изглеждат малко, на тези които учат стабилно им трябва време да си отпуснат мозъка от време на време.

# 577
  • София
Доня, ти имаш предимството да си вкъщи и можеш да осъществяваш някакъв контрол. Мнозинстовото от нас тук нямаме тази възможност. Колкото и да ми се иска да разчитам на самосъзнанието на моите деца, не мога.

# 578
  • Между гори и планини
Аз като съм вкъщи да не вися на главата му. На 15 години е все пак, трябва да се е научил на някаква отговорност и че каквото прави е за него. Учи на затворена врата в стаята си, в повечето случаи и със слушалки. Виждам го като отиде до тоалетната или за да яде.

# 579
  • София
А и по това, което си споделяла, ми се струва, че за Стивън общуването с връстници не е толкова определящо за начина, по който се чувства, докато за по-общителни деца това не е така.

# 580
  • Между гори и планини
Това което чета и виждам, че в свободното си време децата пак се събират. Моя има нещастието да живее извън града, иначе и той щеше да излиза. Топлите месеци всеки ден слиза с колелото до града. Зимата няма как, училището му свършва в 2, докато се прибере, обядва, учи и вече е тъмно. Но си ходят на гости събота или неделя и ваканциите.

# 581
  • София
Ами аз и преди съм писала в СМГ как е. Първа смяна свършва в 14.05. Втора почва в 12.40. Като сложиш време за хапване и време за почивка поне час, обема на домашните по език и математика, които сега ще бъдат заменени от разказвателни*2 + някоя школа или спорт, на практика не остава време за излизане през седмицата. Разстоянията в София също са фактор, защото и минаването им отнема време. Може би в по - не натоварени училища разполагат повече с времето си. Не знам как е. Но в нашето трудно може да се получи такова виждане с приятели извън уикенда.

# 582
  • у дома
Ако може,който пуска следващата тема да го сложи на 1 стр

# 583
Kaкво самосъзнание, другарки? Та аз съм в съседната стая и пак класната ми се обажда, че не я е чул два пъти като го вика Simple Smile
А тази година имат купища предмети по 1-2-3ч седмично, на повечето учители ще им е все тази дали Х му е бил в този час или с K,L, M i Z са разцъквали нова игра, обсъждали снимки и други мноого по-интересни дейности.

Значи може да е на компютъра, да е екипиран със слушалки и камера .. ама пак да не внимава. Понякога нарочно излизам на общия с неговата стая балкон и виждам как се сменя таба на браузъра, докато ме усети.

# 584
Това което чета и виждам, че в свободното си време децата пак се събират. Моя има нещастието да живее извън града, иначе и той щеше да излиза. Топлите месеци всеки ден слиза с колелото до града. Зимата няма как, училището му свършва в 2, докато се прибере, обядва, учи и вече е тъмно. Но си ходят на гости събота или неделя и ваканциите.
Аз не знам как през седмицата децата намират време да излизат. Моите явно са много неорганизирани, до 14 са в час, докато разпуснат малко и после поне до 20 ч са заети с учене, писане, пращане.

Общи условия

Активация на акаунт