Живот в София

• 16 337
  • 232
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Чул съм предимно негативни коментари (и около мен) с малко изключения, за това как в България е трудно и не си струва, затова реших да се допитам в тази група.
Това беше ясно предварително. Че някой ти е напълнил главата с кухи фрази.

Аз съм забелязал, че хората говорят това, което те самите искат да чуят. Подхранва им илюзиите.
Като най-отчетливо го забелязах точно в идентичен на твоя случай. Когато обявих, че се връщам в България.
Отнесох чудовищни количества хейт и подигравки, увещания, рецитали, ултиматуми. Както на живо, така и във форум.

Много рядко се случва в живота да срещнеш човек, който е обективен, смирен и се старае да даде обективно и чисто мнение. Или никакво. Хората много обичат да дават акъл. Най-вече българите. Също и много обичат да се оплакват.

Истината е, че на тях много им се прибира, но не смеят. И фактът, че го правиш буквално бута кулата им от карти, която градят години наред. Просто изпадат в истерия. Повече се афектират, отколкото ако се спори за политика или религия.
Та, не вярвай на чужди мнения.

# 151
Аз съм много доволна от живота си в София, но съм на 41 години. Не знам за млад човек как ще да е.
За мен животът в София е топ, само да се махне ковида и да може повече да се пътува.

# 152
Авторът реши ли вече нещо?
Моето лично мнение е, че не е готов да се премести и може би трябва да отложи за известно време. За да се преместиш от по-добре уредена в по-кофти страна трябва да си много навит, иначе всяка трудност ще ти боде очите и вечно ще сравняваш с Франция. Това нещо изобщо не го виждам тук. В друг момент може би преместването ще се получи.

# 153
Аз пък се чудя, защо родителите му му мътят главата с техните желания и то не веднъж ами два пъти. Първо го завели на 10 тина години там без да се интересуват как ще се справи, защото нали децата лесно се адаптират. После им залипсвали приятелите , компанията за маси и купони, явно се е оказало не така както си го представят и се прибрали в осигуреното  жилище и си карат на заплати малко над минималната. Чули, че в София си е супер за хора с “езици” и хайде да го викаме Ивайло и той да се прибира. Ами то след някоя и друга година ще го викат и в родния град да се прибира, може някой кол център Съдърланд 🤣 да е открил офис и виж голяма работа да се работи там.
Ивайло, има и други френскоговорящи държави, пък и Франция е голяма и възможности има всякакви, родителите ти да си гледат техния живот.

# 154
Аз пък се чудя, защо родителите му му мътят главата с техните желания и то не веднъж ами два пъти. Първо го завели на 10 тина години там без да се интересуват как ще се справи, защото нали децата лесно се адаптират. После им залипсвали приятелите , компанията за маси и купони, явно се е оказало не така както си го представят и се прибрали в осигуреното  жилище и си карат на заплати малко над минималната. Чули, че в София си е супер за хора с “езици” и хайде да го викаме Ивайло и той да се прибира. Ами то след някоя и друга година ще го викат и в родния град да се прибира, може някой кол център Съдърланд 🤣 да е открил офис и виж голяма работа да се работи там.
Ивайло, има и други френскоговорящи държави, пък и Франция е голяма и възможности има всякакви, родителите ти да си гледат техния живот.

Да, предоставя някои изяснения понеже явно съм пропуснал нещо.
Да, заминах на 10 години там с вуйчо ми.
Целта не беше отначало оставане а само с цел гости но така се стекоха обстоятелствата че останах пробно през далечната 2005-та година да видя как е образованието там.
Всичко потръгна много добре и така се реших (както и родителите ми с желанието на вуйчо ми) да остана там да си изкарам образованието.
След като завърших средното там, баща ми дойде с майка ми там по предложение на вуйчо ми отново да си намери работа.
Беше лято и успяхме да му намерим, но след края на лятото компанията към която работеше нямаха нужда от допълнителни хора и договора му не беше подновен.
Търсихме му друга работа но защото не говореше Френски, никъде не го взеха за съжаление. Той се прибра с майка ми отново в България а аз останах там да следвам.
След като завърших там и висшето си образование почнах стаж, който след това премина в постоянен договор.
И така до днес..
Благодарен съм на родителите си, вуйчо ми и всички роднини и приятели които са ме подкрепяли през всичките тези години.
Направили са каквото могат и за нищо не мога да ги обвиня.
Живота ме научи на много още от малък: да се оправям сам и да обмислям кое е най-доброто за мен.
Научи ме на благодарност, уважение, ценене на стойности, и обич макар от разстояние.
Такива станаха времената че се налага да живеем разделени и далеч един от друг с цел по-добро в чужбина.

# 155
Ивайло, ще ти трябва време (и гадже/жена±деца) сигурно да го разбереш в пълнота, но родителите и бъдещето ти не са едно и също нещо, че на 25 да се тревожиш, че сте разделени.
Другото, което е - не искам да звуча груба, но баща ти не говорел френски - ами не е имал капацитет да успее в чужбина. Това , че той не може, не е причина ти да се прибираш у нас.

# 156
  • France
Нарциса, доста грубичък коментар.

Ивайло, браво, че си се справил. Не ти е било лесно. Колкото за местенето, не мога да ти дам съвет. Според мен стандартът на живот ще ти падне, но пък ще живееш в голям град, с всичките му позитиви. Което ми се вижда по-атрактивно за млад човек от дълбоката френска провинция (като la Creuse ou la Meuse)

# 157
  • София
Аз пък съм да се прибереш, да дойдеш в София и да се справиш.
Имаш всичките възможности на света, дори в България.
Който не е ходил/живял във Франция не може да дава релевантно мнение. Социална, но безумно скъпа държава.

# 158
Фил, може. За съжаление и колкото и да звучи грубо, е вярно. Като се абстрахираш от това, че става дума за родител - това е човек, който не се е справил в чужбина, а дава акъл на човек, който се е справил, да се прибира. Като чета, ти самата не би послушала такъв съвет.

# 159
  • София
Хубавото на новото време и млади хора е, че са космополити.
Не треперят на квартирката и работата.
Днес в Париж, утре в Полски Тръмбеш.
Какво му пречи? Нищо!

# 160
Какъв космополит, щом иска да се връща щото родителите му го викат? Детински желания. И не съм съгласна, че Франция е безумно скъпа държава.

# 161
  • София
За сам 25 годишен Франция е брутално скъпа. Кат намести наем и режийни за 25 кв и тук ще живее в пъти по- добре.

Защо да не го викат? И аз бих си привлякла децата, всичко е опит в крайна сметка. Кат не му хареса - байййй!

# 162
  • София
Ивайло, не мога да не забележа, че ти не казваш причината за твоето колебание.
Единствено питаш може ли да се живее с 2ххх лв в София (не помня точната сума). Казахме, ти, може!
Оттук насетне са важни другите ти дилеми. За да се замисляш за връщане, има нещо, което не те устройва със сегашното ти състояние и комфорт. Дали е професионално, лично, финансово, переспектива, жени, приятели, спорт, това няма как да гадаем.

Тези дадени идеи, да се "натискаш" там, без да имаме такава информация са от комплексирани и неадекватни хора, които са "преследвани" от нещо, и имат негативен мироглед.
Важно е позитивното. Ти какво търсиш. А не от какво ще бягаме.

В крайна сметка, човек си носи проблемите и решенията със себе си. Ако си имал някои липси във Франция, възможно е (не задължително, обаче) да ги донесеш и в София.
Така че никой освен теб не знае отговора на въпроса ти.
Да, някои неща са по-добри на едно място, други на друго. Това е, което могат да споделят хората помежду си. Но кой какво търси, това всеки сам си знае.

# 163
  • France
Аз си отворих ексела от "онзи" период. Всеки месец съм слагала 400е в спестовна и съм харчела 500-550 за кефове и пътувания. Не съм убедена, че в София щях да мога да живея по същия начин.

# 164
Горджи, уж му поемали част от наема, служебна кола и телефон, два месеца платен отпуск.
Иначе заплатата беше дооооста под €2000 барабар с бонусите, доколкото я видях, което меко казано не ми се връзва с 'високи чужбински заплати'. Да, в сравнение с 2000лв, тези €2000 са двойно...ама на какъв стандарт и въобще взима ли ги?
Според мен, от финансова гледна точка ако може да успее тук, то още по-добре ще се справи там.

Останах с впечатление, че в момента е безработен и е в България. В цялата тема говори за тук, имайки предвид точно България, аз след почти всяко мнение изпадах в див когнитивен дисонанс , докато се усетя, че тук не е Франция.

Общи условия

Активация на акаунт