Живот в София

• 16 338
  • 232
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Кой град сравняваме, защото все пак София е столица. Има си доста забавления, развлечения, курсове, школи, спортове, тренировки, барове, дискотеки, фитнес зали, бойни изкуства, танци, йоги, и каквото си помислиш.
До колкото рабирам не става въпрос за Париж.
Не искам да спекулирам, но имам приятели по селата по чужбина. Ами селото си е село. Дивотия. Прибират се подивели.

Нарциса ги каза нещата, тия бонуси или ги има навсякъде, или са дребни пари. 25 дни е навсякъде. Служебен телефон навсякъде. Почти навсякъде има осигурен паркинг и паркоместа. Кола навсякъде се осигурява, ако си в логистика, спедиция, осигуряване, складови дейности и управление.
Едно увеличение на заплата, случващо се на 1-2 години ти е един наем на малък апартамент, нов, в нова сграда, или пък малка ипотека.

Освен това, с риск да засегна правилата на форума, но не може да не ми направи впечатление, че пишещият темата е мъж.
А се изредиха само жени, да му обясняват колко е хубаво да се живее в чужбина. Необходимо ли е да обяснявам разликите в динамиката? Французойките дали си умират за източновропейци?

# 136
Искам да уточня нещо.
Аз не агитирам автора да се връща.  Аз защитавам честта на родината Joy понеже чета мнение след мнение, че тука, в България, сме някаква умряла деревня, където те скапват от работа, а насреща и едно мерси няма, камо ли компенсация някаква, и изключенията са някакви аутсорс чужбински чорбаджии, които са тук, за да плащат двайсеторно по-малко. Което е, без извинение, смехотворно погрешна представа.
За колата - авторът писа, че си е купил лична кола. Което е странно, ако има на свое разположение служебен автомобил, така че и този бонус може да се окаже не баш тъй... също както фантастичните 40 дни отпуска се оказа, че са такова фантастично число, понеже авторът заработва повече от стандартната работна седмица и всъщност го компенсират с допълнителни дни ПГО.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 00:06 от -Narcissa-

# 137
  • София
Тези допълнителни дни отпуск са страхотна екстра и е екзотика не само за България. За САЩ сигурно даже е немислима. Интересно ми е в кои държави още го има.
Аз бих опитала на мястото на автора, защото иначе може цял живот да съжалявам и да се обвинявам. В момента нищо не губи. Условията не са лоши, същевременно нито работа, нито приятелка го задържат във Франция. Може пък да си намери любовта на живота тук. Simple Smile Така че, ако няма кой знае каква дилема, да действа. В София не се живее лошо, но е важно и да си намери среда. Защото той тук ще е все едно емигрант като усещане.

# 138
Цитат
онеже чета мнение след мнение, че тука, в България, сме някаква умряла деревня, където те скапват от работа, а насреща и едно мерси няма, камо ли компенсация някаква, и изключенията са някакви аутсорс чужбински чорбаджии, които са тук, за да плащат двайсеторно по-малко. Което е, без извинение, смехотворно погрешна представа.
Точно така е в Б-я.От аутсорс бягат много хора и непрекъснато има текучество.Заробващи договори с 2-3м. предизвестие за напускане и без право на работа в същата компания в др.държава няколко години.На 99% от работещи тук,вкл.чужденци,хич не им е смехотворна нашата действителност.Коректни работодатели и добра атмосфера са изключение.

# 139
Изключение са и в чужбина. В чужбина също имат проблем с детски градини, институции, работодатели, здравеопазване. Дори в този форум съм чела разкази по въпроса.
В чужбина също трябва да положиш усилие, също не ти дават пари за едната диплома.
От известно време следя видеата със съвети на един рикрутър в САЩ. В страната на неограничените възможности също има много кофти шефове, много гърч, дълги предизвестия, дълги изпитателни срокове, много връзкарство, много шуробаджанащина, много съкращения и много клинчене с пари под масата, а за разкош могат и да те освободят от служба доста лесно. За разлика от Европа и България в частност. У нас или трябва да си скандално тъп±страхлив±некомпетентен в трудовото законодателство, че да подпишеш документи за взаимно съгласие, или да си извършил доказано престъпление на работното място, за да те махнат. Или все още да си в изпитателен срок.
И едно айти също следя - леле, тоя пък колко хейти разни ейчари и сеота, заплатите в айти сферата, тъпите тиймбилдинги, ограничените възможности за хоумофис, имаше една поредица от клипове за фирми, уволнили служителите си от сега за след 5 мин в зуум конференция...
Поне 10 различни автора, с над 250к абонати всеки, съм гледала във видеа, в които къде с половин уста, къде с мегафона казват, че джоб хопинга е най-добрият, нерядко единствен начин да получиш повишение в йерархията и в заплащането. Толкоз за текучеството и издигането у чужбината.

И прочее, и прочее.

# 140
Моите впечатления са, че средната работна заплата в София е именно около 1500 - 1700 лв. чисто, както и някой по-назад беше споменал, така че посочената от автора сума е доста добра, особено за млад човек. Би ми било интересно, тези които казват, че 2300 е ниска заплата, да споделят в кои сфери и позиции извън IT и финанси се предлага подобно, че и по-всоко заплащане, без да си на мениджърска позиция.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 18:55 от Deya 2

# 141
Тези допълнителни дни отпуск са страхотна екстра и е екзотика не само за България. За САЩ сигурно даже е немислима. Интересно ми е в кои държави още го има.
Аз бих опитала на мястото на автора, защото иначе може цял живот да съжалявам и да се обвинявам. В момента нищо не губи. Условията не са лоши, същевременно нито работа, нито приятелка го задържат във Франция. Може пък да си намери любовта на живота тук. Simple Smile Така че, ако няма кой знае каква дилема, да действа. В София не се живее лошо, но е важно и да си намери среда. Защото той тук ще е все едно емигрант като усещане.

Факт е че тези дни са голяма екстра. Те както и други са резултат на много извоювани привилегии от Французите през миналите години.
Мога и да добавя че в голяма степен трудовото право защитава много повече работниците отколкото самите фирми. Имат много синдикати и специализирани съдилища с цел защита правата на работника.
Много сте права относно обкръжението. Има работи които ми харесват в България но има и доста такива от които се възмущавам и не ми харесват и в определени ситуации се чувствам тук като емигрант.

-Narcissa-
Това че имах закупена кола беше защото преди да почна тази работа, ми се налагаше да се предвиждам. Било то когато следвах на 30 км, да си пазарувам нещо или да отида някъде в България.
И сега пак си я имам но съм свалил застраховката до ползване на км. Там няма винетките, данъци върху МПС и прочие така че не е проблем да си запазиш колата дори и да я караш рядко.
Относно работодателите, не съм срещнал лош мениджмънт досега. Явно е също и на късмет.
Но чувството ми е че един работник е по-защитен там отколкото тук.
Може би греша но във Франция, изпитателния ми срок е 2 месеца, а тук цели 6. Не става въпрос за мениджърска позиция нито в София, нито там но това ме навява на мнението че работодателя има повече права от работника.
Поправете ме ако греша..

Последна редакция: нд, 12 сеп 2021, 16:58 от ivayloangelov85

# 142
ivayloangelov85, темата ти е за предлаганата заплата в София (която по всеобщото мнение, +/- няколко потрбителки е доста добра, а и в последствие се оказа, че ниската ти френската ти заплата, изключая нематериалните бонусите май я правят доста съпоставима). Обаче аз прочетох и другата ти тема - дали да се местиш изобщо и какво те кара да го обмисляш. Аз в твоите аргументи не виждам нито един плюс на България в твоите очи. Емигрирал си на 16, изкарал си голяма част от съзнателният ти живот досега във Франция, няколко пъти споменаваш, че не се чувстваш добре в България и държавата ти е чужда. Основният мотиватор май са родителите ти, а не истинско желание от твоя страна или преследването на добър стандарт на живот. За мен човек трябва да живее там, където се чувства на мястото си дори да не печели по 4000 евро на месец, а от това, което пишеш, според мен за теб това място е Франция (не видях нито един минус на Франция, освен че родителите ти не са свикнали и са се прибрали)

# 143
В България изпитателният срок по закон е до 6 месеца, не непременно 6. У нас масово се слага максималният срок на изпитване, което по принцип се прави, за да се пробва и при нужда махне бързо некомпетентен служител. Де факто обаче не му виждам много смисъла за повечето сфери - например навсякъде, където съм работила, всеки от всяко ниво влиза в час за около две седмици. Евентуално да са два месеца максимум, и то ако работата представлява някакъв едномесечен цикъл и реално в края на втория месец ще я е свършил едва два пъти.
За Франция не знам как е по закон.

Пак казвам, не агитирам да се връщаш в България, аз на твое място бих се върнала само и единствено ако съм наета във Франция с възможност за работа само хоумофис и си дойда за 2-3 месеца да работя оттук (такова нещо описа, че прави, ТеоЙо). Иначе не бих рискувала.

Може да хвърлиш едно око на част от трудовото законодателство - кодекс на труда, кодекс за социално осигуряване, закон за защита от дискриминация (и той има отношение към сферата на ЧР), сега видях и че има такова животно като закон за насърчаване на заетостта - мисля, че цялата нормативна уредба на държавата е качена в lex.bg , ако ти е нужна справка как е нещо по закон. Дали въпросната уредба работи зависи от субектите ù и колко им се занимава. Нашите институции не се самосезират, а работят по сигнали.

Последна редакция: нд, 12 сеп 2021, 20:23 от -Narcissa-

# 144
В България изпитателният срок по закон е до 6 месеца, не непременно 6. У нас масово се слага максималният срок на изпитване, което по принцип се прави, за да се пробва и при нужда махне бързо некомпетентен служител. Де факто обаче не му виждам много смисъла за повечето сфери - например навсякъде, където съм работила, всеки от всяко ниво влиза в час между за около две седмици. Евентуално да са два месеца максимум, и то ако работата представлява някакъв едномесечен цикъл и реално в края на втория месец ще я е свършил едва два пъти.
За Франция не знам как е по закон.

Пак казвам, не агитирам да се връщаш в България, аз на твое място бих се върнала само и единствено ако съм наета във Франция с възможност за работа само хоумофис и си дойда за 2-3 месеца да работя оттук (такова нещо описа, че прави, ТеоЙо). Иначе не бих рискувала.

Може да хвърлиш едно око на част от трудовото законодателство - кодекс на труда, кодекс за социално осигуряване, закон за защита от дискриминация (и той има отношение към сферата на ЧР), сега видях и че има такова животно като закон за насърчаване на заетостта - мисля, че цялата нормативна уредба на държавата е качена в lex.bg , ако ти е нужна справка как е нещо по закон. Дали въпросната уредба работи зависи от субектите ù и колко им се занимава. Нашите институции не се самосезират, а работят по сигнали.

-Narcissa-
За съжаление нямам такава хоум офис възможност.
Когато беше настъпила пандемията по-активно и работихме от вкъщи, бях попитал дали мога да работя от България но ми отказаха.
Моя мениджър нямаше нищо напротив, но над него не разрешиха заради изнасяне на лаптопа извън пределите на Франция.
Ако бяха разрешили щях да си дойда и да работя от България. Нямаше да е никакъв проблем, напротив.

sunlight_eli
Да, съгласен съм с Вас, че се отклонихме от основната тема която беше заплатата.
Според мен е нормално да съм свикнал с много от нещата там след толкова пребиваване във Франция.
Чул съм предимно негативни коментари (и около мен) с малко изключения, за това как в България е трудно и не си струва, затова реших да се допитам в тази група.
Като заключение се подразбира че заплатата е коректна. Другото е въпрос на личен избор който трябва да взема, дали да пробвам или не.

Последна редакция: нд, 12 сеп 2021, 20:22 от ivayloangelov85

# 145
Въпреки че виждам известна логика в това за лаптопа, според мен съображението е по-скоро нелогично.
Едва ли разполагаш с движимото си служебно оборудване само и единствено в работно време и на работното място - тогава няма смисъл от наличието му.

# 146
Въпреки че виждам известна логика в това за лаптопа, според мен съображението е по-скоро нелогично.
Едва ли разполагаш с движимото си служебно оборудване само и единствено в работно време и на работното място - тогава няма смисъл от наличието му.
На лаптопа или чрез него има достъп до лични данни. Има сериозни рестрикции в Европейския регламент за защита на личните данни и доста би затруднил съответния отдел в компанията му, изнасяйка лаптопа.

# 147
в България е трудно и не си струва

Във Франция лесно ли е?
Направо да закриваме държавата😃 Ако не е САЩ, Германия или Франция - не ми го хвали 😃

# 148
Ама ти много си бил смел да питаш дали може да работиш от България. Ако след това те търпят най- добре стой си там, не всички работодатели са толкова коректни.

# 149
На лаптопа или чрез него има достъп до лични данни. Има сериозни рестрикции в Европейския регламент за защита на личните данни и доста би затруднил съответния отдел в компанията му, изнасяйка лаптопа.
Вярно, че той беше ЧР.

Ами какво да кажа...още един пирон, този път за мобилността и гъвкавостта на съвременния евросъюзец.

Общи условия

Активация на акаунт