Обсъждане на имотни обяви-24

• 40 148
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
Не ги слушай хейтърите, района е хубав, аз съм зад хотел Вега, най-добрия транспорт и много автобусни линии до всяка точка,   69, 94, 88, 102, 294, 413, метрото ми е на 1 км а на теб може би  1.2 км, те искат да им влиза в спалнята директно,

Най-добре е да се отвори разписанието на ГТ, за да се види колко начесто са тези автобуси и докъде отиват. Определено не е до всяка точка на града и единствено 94 е редовен. Селският рейс 69 е на 30-40 мин. (1-2 пъти на час), други също, нищо, че не са селски - 88, 102, 413 и свързват един краен квартал с друг краен квартал, като въртят вътре в квартали, но нищо комуникативно няма в тях. А 294 е само сутрин и вечер в часовете пик. Ако трябва да сменяш и да чакаш на друга спирка друг автобус, който, по стара традиция на СКГТ, не е синхронизиран, отива доста време. Така че е въпрос на преценка, ако ще ползваш ГТ, дали тези превозни средства те устройват.
За кола не коментирам, защото не знам.

# 361
  • София
Проверих го, на 5 мин пеш е от спирката на 280 и 94 на зала Христо Ботев.
И 2та автобуса са редовни и отскоро са с чисто нови автобуси, бързи и климатизирани.
Според мен до 20к евро ще се намери гараж. Без да познавам микрорайона в детайли.
Последен етаж апарартамент е огромен плюс. Аз живея в такъв.
Покривната тераса, ако не е включена в цената също е огромен бонус. И то по протежение на всичките стаи без една.
Усещането е все едно си в къща. Изолиран си и отгоре и отстрани. А отдолу шум не се чува.
До УНСС, поликлиниката и парка е 12мин пеш, и то през спокойна зона с широки тротоари. Евентуално някой ден може да има и метро в тази точка.
Има много ресторанти, кафета на прилични цени, Фантастико, Била, Лидл са наблизо.
Всеки си знае, не давам съвети.
Но мненията, колко било ужасно са ми малко пресилени.

# 362
Искам да те видя зимата как водиш дете по нагорнището от ул. 21 век, за да стигнеш зала Христо Ботев и спирката там съответно в лед  и сняг. И после да се качиш в претъпкания 94 или 280, за които като бяхме студенти шеговито се казваше,че винаги има място за още 1. Я успееш да се качиш,я не. За подпочвени води питали ли сте,понеже в ниското е твърде възможно хидроизолацията да не е добра и да се наводнява.

# 363
  • Sofia
Това според плана е плосък покрив, а не тераса, която при това я плащат на пълната и цена, все едно е тяхна, а реално НЕ Е тяхна, а само плащат правото да я ползват. Второ, като я "купят", т.е. "наемат" и другите собственици в блока биват лишени от възможността да я използват е съвсем нормално след това да не се включат в неговия ремонт. Та няма как хем да е тяхна за да я ползват, но да не е тяхна да я ремонтират. Така, че за мен това си е голям проблем, без значение колко други хубави/лоши неща, бъдещите собственици трябва да са наясно, че наистина ще е като къща - и сами ще трябва да я ремонтират.

# 364
Не знам, аз съм ходила веднъж на парти в ресторант до спирка Зала Христо Ботев, през зимата (нямаше сняг), но вечер - с метро и след това с рейс. На връщане късно вечерта вече - с такси. Признавам, беше ме страх.
И веднъж съм ходила през деня, до един блок зад залата. Определено не се чувствах добре в района. Шум, коли, веселби, компании всякакви. Не е моето.
Но всеки си знае - животът на всеки е различен, характери различни, нужди различни.

Тези 47 квадрата покривна тераса (обща собственост) не влиза в квадратурата, респективно не се плаща от купувача на апартамента. Но щом е обща собственост, би трябвало етажната собственост да плаща за ремонт. Това по закон. На практика е много вероятно да станат скандали и да не се съберат пари за ремонта от всички. А хората отдолу ще вдигат скандали на тези отгоре. Иначе да си последен етаж е добре, ако е направена добре изолацията (всякаква) на плоския покрив. Иначе са си едни допълнителни сериозни разходи, пак етажната собственост не е ясно ще събере ли пари за това. Да, покривът е обща собственост, но на практика ще тече само на един, съответно той гони.
Има и още един момент - ако си с деца, а такъв голям апартамент купуват обикновено хора с деца, ще се чудиш как да обезопасиш всеки един сантиметър от тези дълги парапети, които иначе са много красиви. И ще чакаш пролетният южняк да разтопи снега от терасата, когато навали - да, не вали вече всяка година, но пък когато навали половин метър, а след това се заледи, не е гот. Няма къде да изхвърлиш снега, чакаш да се разтопи.

# 365
  • София
Не е точно така.
Апартаментът е 2 правоъгълника 4х8 и 7х9 + малката тераса 13кв м. Стават 108 кв м.
Има вероятно към 7кв м външни стени, имаме 17 линейни метра само ширина, по 0.25м всяка стена.
Стават 115кв м. С общите части още 25кв м грубо отиват на 140кв м.
Покривната тераса, покрив, уатевър е други 47кв м, които не са включени в цената.
1300Е за ст град, централната зона е добра цена.

И дори да се наложи те да я ремонтират, което е противозаконно, колко да е тоя ремонт. За 30 години 2-3 хиляди.
В замяна на това печелиш изолация и простор.

Друго ме притеснява, като погледнах отново обявата.
Това е 5 етаж, а сградата е 6 етажна.
Т.е. този апартамент се намира вероятно под покривни тераси. Което е много по-лош вариант от истински покрив. По малко изолации, и хидро и топло и всякак. Потенциално протичане също.

# 366
Съгласна съм с Танграта - втори/трети етаж на "тортата" над теб е кофти - първо заради тераси над помещения и второ, не знаеш какви купони ще ти се вихрят над главата - барбекюта, пържоли и риби, смях, на практика ще ти гледат отгоре над главата (твоята тераса).
Може да се сприятелите и да се редувате партитата, но може вие да искате да се отдадете на спокойна почивка (кафенце, фреш, книжка и т.н.), а над теб на терасата - шумна компания.

А за който купува такъв апартамент горе, бих дала съвет да пусне тръба за вода на терасата - за водна мъгла в жегите и за маркуч за миене, че иначе с моп и кофа или само с пренасяне и лискане на кофи с вода няма да стане.

# 367
Малко ми е странно тука как стават разни спорове и дразги, и 2 страници по-късно се оказва, че нито е ясно къде точно се намира нещото, нито как са уредени нещата с покривната тераса, а само си чешем клавиатурите... Ул. 21-ви век е дълга и обхваща половината Студентски град - от "почти" до Г.М. Димитров до "почти" до Кауфланд. Има голямо значение къде точно се намира. Долната част към Г.М. наистина е ужасно презастроена, с тесни улички и никакви тротоари. За сметка на това е близо и до Симеоновско, и до Г.М. и за придвижване с кола е удобно. Горната част, която се пада между посолствата и "старата" част на Студентски, е доста по-добре, но там все пак си на 300 метра от "центъра" на студентския живот, с всичките му купони, заведения, крясъци по улиците и т.н. Дали ще се чува и в самото жилище, е друг въпрос - по-скоро не, но зависи от положението на сградата.

За покривната тераса, дето всъщност не е тераса, всичко опира до детайлите. Трябва да се види какво ще пише в НА и евентуално в договора за поддръжка, ако има такъв. Ако в НА тази част не е включена изрично към апартамента, значи е обща част и се плаща от всички. И понеже ако протече покрива, като цяло на зор е долния етаж, а не този, на който това му е пред прозореца, то тогава този от долния етаж ще трябва да гони другите да плащат. Не виждам къде е драмата...

Иначе ако гледаме само схемата на апартамента, и мен не ме кефи много разположението. И най-вече не знам как може в един проектен чертеж да има "забравен" прозорец. При това единствен прозорец в стаята. Щом тука сума хора неспециалисти го видяха това за 5 минути, не знам как архитект може да се подпише под това.

# 368
Мен лично местоположението не ме притеснява. Спирка на 67 има на 300 м., 5 минути е до метро Г.М Димитров от там, а Фантастико, Била и Лидъл има на около 600 метра радиус. Интересни са ми различните гледни точки, защото наистина си харесах жилището като разпределение и тераса дори, цената ми е проблема май Wink

Последна редакция: нд, 26 сеп 2021, 01:53 от Conchita7

# 369
  • Sofia
Апартаментът е 2 правоъгълника 4х8 и 7х9 + малката тераса 13кв м. Стават 108 кв м.
Има вероятно към 7кв м външни стени, имаме 17 линейни метра само ширина, по 0.25м всяка стена.
Стават 115кв м. С общите части още 25кв м грубо отиват на 140кв м.
Покривната тераса, покрив, уатевър е други 47кв м, които не са включени в цената.
Да, прав си, пресметнах отново и застроената площ е грубо към 125кв.м, плюс някакви общи части и няма как с 47кв.м да е включен към тези 142кв.м. В обявата са описали, че "Чиста жилищна площ-122,30 кв.м.", което предполагам имат предвид застроената (а не светлата), което съвпада с грубата сметка.

В обявата също така са описали, че плоския покрив е включен в цената, с правото на ползване, така, че казуса с плащането, допълнително за 47кв.м, за нещо, което е обща част поне го няма.

# 370
Районът не ми е познат, но и аз избягвам големи тераси от този тип, то това си е още един малък апартамент за чистене Grinning също както казаха - проверете дали и над вас не е тераса, че тогава лошо..

# 371
Такава тераса е идеална за фотоволтайчна система и забравяш за топлофикация и чез.  Вдига и стойността на жилището при евентуална продажба.

Последна редакция: нд, 26 сеп 2021, 13:24 от Gogo1979

# 372
Хората, поне повечето, които купуват жилище с такава тераса, не го правят, за да плеснат панели на нея. А за да сложат цветя, градинска мебел, барбекю, дори надуваемо басейнче за детето.

# 373
  • Sofia
 Да не говорим, че в България добива от слънчева енергия е слаб и вероятно ще им трябват най-качествените панели, примерно на LG с 20+ години живот и да се надяват, че ще изплатят инвестицията за 10-15 години, та да се радват на безплатен ток последните 5-10 Simple Smile

# 374
Здравейте, имам нужда от съвет.
Опитвам се да продам жилище без посредници. Естествено, позвъниха ми доста агенции. Някои дойдоха на оглед, естествено ме посъветваха да ги наема. Една агенция ми се обади след огледа, че има "инвеститор" за жилището и ме покани утре на среща, като поиска да нося документ за собственост.
Въпросът ми е да показвам ли документа на толкова ранен етап? Много бързо ми се обадиха, не очаквах, след като няколко посредника ме убеждаваха, че цената ми е много завишена.
Планирах утре да звъня на адвокат, но срещата е рано сутринта и нямам време да реагирам.
Не знам дали следиш форума, писал съм вече, че имам доста на брой лични сделки. Никога не пристъпвам към преговори, поставяйки се изначално в слаба позиция. А воденето на преговори в чужд офис е точно това. Преговорите ги видя само в апартамента, който продавам! Не е нормално и логично някой да поиска, да му посещавам офиса (искали са ми, не помня на коя от агенциите това беше практика, май на Ремакс). Ако наистина имат купувач, при състоянието на пазара сега Аз налагам условията къде да се видим.

Последна редакция: нд, 26 сеп 2021, 19:56 от bachkator

Общи условия

Активация на акаунт