Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 423
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Може да се кандидатства с матура ООП. Да, с по-малка тежест е от матурата ПП. Но аз друго се чудя. Разбрах, че в дипломата за 12 клас фигурират само предметите изучавани в 11 и 12 клас. И примерно ако в университета при балообразуването искат и оценка от съответния предмет, то той трябва да го има в дипломата. И ако нямаш оценка по физика примерно какво става? Дали може да се вземе оценката от 10 клас?

# 346
Ще ходи на матура по предмета, не е проблем. Проблемът е ако му искат дадения предмет да е изучаван последните 2 години /някои холандски унита имат такова условие/ а това няма как да стане....

# 347
Ще ходи на матура по предмета, не е проблем. Проблемът е ако му искат дадения предмет да е изучаван последните 2 години /някои холандски унита имат такова условие/ а това няма как да стане....
Слава богу поне математиката се изучава
Виж ако ти искат и физика става страшно
Абе знаех си, че няма смисъл от тези профилирани паралелки, ама като не ме слуша тийна, такава ще е
Ханна , знам че сте ориентирали към МГ, моят съвет  е да изберете паралелка с език, така ще имате повече възможности
Да не ти казвам, че профилираните паралелки, нищо че са с най-висок бал, не ги ухажват много в МГ-то, набутаха ни най-некомпетентните учители
Гледат си основно А и Б паралелка

# 348
  • Пловдив
Тази година е първата с новите дипломи. Тепърва предстои да видим как ще протече кампанията с прием в университетите у нас, а и в тези в чужбина. Нашите унита се нагласиха горе-долу по новите дипломи.
Invisible, а при нас беше точно обратно. Супер учители имаха по всичко, само да има кой да учи. Аз съм доволна от системното програмиране в МГ, най-вече от средата, в която попадна.

# 349
  • Пловдив
Така е, но и моята тийнка държи да е в професионална. Иска да рисува. Не ми се иска да я разубеждавам, за да не изляза аз виновна после. Дано след 4-5 години поизчистят проблемите в образованието...

# 350
  • Пловдив
Значи още от 7 клас, детето трябва да е наясно какво ще учи след 12 клас. А ако реши да кандидатства, да кажем, чак след 5 години нещо съвсем различно от държаните матури, какво правим? Или ако днес, реши да кандидатства някой завършил преди 5 години. Висшето образование не е задължително веднага след средното. Ще кажете, то и средното не е задължително..... Няма такъв хаос. Накрая ще се запише в най-близкото квартално и ще продължа с индивидуалните уроци, както до сега......

# 351
Значи още от 7 клас, детето трябва да е наясно какво ще учи след 12 клас. А ако реши да кандидатства, да кажем, чак след 5 години нещо съвсем различно от държаните матури, какво правим? Или ако днес, реши да кандидатства някой завършил преди 5 години. Висшето образование не е задължително веднага след средното. Ще кажете, то и средното не е задължително..... Няма такъв хаос. Накрая ще се запише в най-близкото квартално и ще продължа с индивидуалните уроци, както до сега......
dazel то лошото е че и тези от "елитните"  ходят почти по всичко
записах го от есента  на английски, нищо ,че тази година учи  по 14 часа, даже нямаха тетрадката-речник
кара трето ниво към софтуни и честно казано не мисля ,че ще надгради нещо в МГ
засега само по математика и бг не ходи, ама нищо чудно последните години да се наложи
единственият плюс е средата, учещи деца
но след година с толкова неизискващи учители и там виждам голяма промяна

# 352
  • Пловдив
То, уроците, не са най-големия проблем, а ограничането на избора и липсата на равнопоставеност, от това, което прочетох. Пак да питам, остава ли детето извън системата на висшето образование, ако все пак реши да кандидатсва след няколко години.....Наясно съм, че се работи в тази посока отдавна, виждайки какво се случва в училището последните 20 години. Но по тази начин ще се бълват още по-безполезни кадри. Да запише там нещо, нищо, че може да реши друго впоследствие. Децата се променят, израстват.....къде ти в 7 клас да знае, изключвам спорт, музика, рисуване...... То това си е по рождение.

# 353
Проблемът е, че никой не знае и с уроци дали ще имаш право да кандидатстваш. ЕГ-тата от гимназии за деца, които по-късно се ориентират какво биха искали да учат се превръщат в място, където да научиш един език, за втория е съмнително и с профилирането те орязват до никъде. Не знам какво пречеше старата система, при която се учеше всичко нормално разпределено през годините, а не наблъскан материал за 2 години в една и в 12 клас се избираше ЗИП (еквивалент на сегашните профили) и пак си се учеше задълбочено това, с което ще кандидатстваш, ама не на университетско ниво.
Привнесе се английската система, където последните 2 години се водят колеж и учиш 4 предмета, с които после продължаваш в университет, но нашите университети не го разбраха това и не се подготвиха. От друга страна пък в България от край време има много хора, които на една доста по-късна възраст решават да учат, защото предишната система им позволяваше и след като са поработили това онова се ориентираха кое е тяхното и има ли въобще нужда да го учат като висше. Сега не е ясно как ще се случат нещата.
В немскоговорящите страни има един такъв тънък момент, ако в 4ти клас учителите кажат, че не ставаш и те пратят в Реалшуле, оттам нататък животът ти може да бъде само на работник някъде (имаш право след завършването на училището да учиш 2 години професия, но не можеш дори и с доучване да се явиш на Абитур-нашата матура и да кандидатстваш в университет). Науптшулето дава възможност с доучване на по-късен етап да се явиш на Абитур и след това да имаш право да учиш в университет и единствено гимназия дава право на директна възможност за Абитур и след това, ако решиш за университет. Подозирам, че и в България се опитват да направят нещо такова и добре, че на нашите професионални училища пише професионална гимназия, та до този момент това им позволяваше да бъдат разглеждани документите им за кандидатстване в Австрия и Германия. От тук нататък като се ориентират и чуждите университети в нашето "блато на средното образование" може и тази врата да се затвори.
Другото нещо, което не е съобразено е, че в България те приемат по една специалност и учиш една специалност. Прехвърлянето в друга, ако това не е твоята ставаше с нови приемни изпити. Ще бъде интересно сега как ще стане или всички трябва да си знаят, че веднъж студент по икономика и до там, нямаш право на промяна на мнението. Докато в Германия, а и във Великобритания и САЩ се избира основен предмет (мейджър/хауптфах) и допълнителни предмети, които може да са от 3 различни области (Испанска филология с Психология и Коминукации например) и като не ти харесат сменяш с нещо друго в университета, ако искаш колкото пъти искаш. Та въпросът е съвсем резонен, но никой не знае и в близките години едва ли ще има някакъв отговор. Ще се разбере със закъснение, че си бил ограничен още в 7ми клас с избора на училище.

# 354
  • Пловдив
Те, уроците, са с друга цел. Поне при нас. На дъщеря ми и харесва някой да се занимава с нея, да и проверява адекватно знанията, да дава персонални насоки и да има самочувствие за грамотност. И не само в тази насока. А затова, че си ограничен още в 7 клас вече е ясно.....Поредните безполезни вишисти.....сега в още по-голяма степен.....

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 13:29 от dazel

# 355
  • Пловдив
То това е по западен образец, и в Германия е така. Идеята е,че професията ти е достатъчна, за да работиш, живееш добре и да се реализираш. В ГЕРМАНИЯ е достатъчна,  и даже някои професии не можеш да ги упражняваш, ако не си учил професионално. И после вземаш достатъчна заплата, и работа има. Просто тук нищо трябваше да се направи нещо по въпроса с разбиването на професионалните гимназии и с обезценяването на висшето. И това,че са важни профилите от 8 клас ,който искаше, го знаеше. Мнага го коментираха момичетата по-миналата година в темата за кандидатстването, та аз лично направих итформиран избор. И предупредих доста познати, които не бяха наясно. Защото може и реформата да не се осъществи до край, но ако се,  да няма изненадани. И все пак мисля,че.университетите ще се нагодят, поне нашите. А за чуждите, трябва да се проучи по-рано.

# 356
  • Пловдив
Преди да си чешем пръстите по клавиатурата, е хубаво да се разгледа сайта на някой университет в България и какво са измислили за приема тази година. Пък тогава да си говорим за ограничения.

# 357
  • Пловдив
Мда, дете в 7 клас точно сайтове ще разглежда. На всичките ВУЗ-ове.....Няма родителките да учим. Пък и говорим за прием след 5 години, когато сегашните седмокласници ще завършват. Какво пише тази година на сайта на ВУЗ-а, 7 клас не ги касае. Почесах си клавиатурата! Или, викаш, да им четем мислите година за година.

# 358
Измислили са го за тази година. Ще видим за догодина. А в СУ е мазало с това, което са измислили: медицина се кандидатства с ДЗИ БЕЛ, добре, че махнаха профил БЕЛ, че и това го имаше в един момент. 3то ДЗИ математика (това, което е по желание и е по профил) с много по-лесни задачи е с коефициент като 2ро задължително ДЗИ математика профил (много по-трудни задачи) и с по-висок коефициент от техния изпит и още един куп. Във ВТУ, ако искаш да кандидатваш, ама профилите ти не отговарят на нищо, за да кандидатстваш с ДЗИ, може да го направиш с един от следните изпити БЕЛ, история или английски. В ПУ за сега още не съм видяла къде са подводните камъни. Тази година ВУЗовете още не са наясно какво правят, така че този набор може и да минава между капките. За следващите не е ясно, а както виждаме в България всичко се решава на парче, така че каквото и да избереш в 7ми клас, в 12ти все ще си сбъркал. Ще се избира по метода на най-малкото зло и ще се молим след това да имат късмет точно за тях да не се измисли поредната реформа на парче от някой учил-недоучил и ходил да обменя опит някъде си, ама не разбрал за какво точно му говорят.

# 359
  • Пловдив
Продължавам с тези, от които съм се интресувала- ТУ-всякакво дзи мат, както и техния изпит с еднакъв коефициент. УАСГ-същата работа за ДЗИ МАТ...
Не знам защо мислиш, че ЕГ не си струва- напротив точно ако нямаш яснота в 7-ми клас, то в 10-ти ще имаш най-голям избор-има и мат, и биология, химия, география, история...
Само с надеждите си оставаме за следващите години, и УНИТАТА да си оправят балообразуването, и след това да признават модулите от профилите, като кредити и да не учат отново същите неща...ееех , размечтах се

Общи условия

Активация на акаунт