На море в Гърция 2021 - VI

  • 50 749
  • 761
  •   1
Отговори
# 285
  • София
  • Мнения: 1 379
Стифадо ми е любимо, най-вкусното такова сме яли тук от готварницата в Лутра, и в Мантелата на Лимнос.
Готвила съм и в къщи няколко пъти, но е много важно телешкото да е хубаво, а в България много, ама много трудно се намира такова. Ние днес сме на мосхари(телешко) критараки и бакаляо скорадля от въпросната готварница.

# 286
  • София
  • Мнения: 16 967
Критараки е пастата.

А как се казва някаква яхния месо с арпаджик? Четох напоително вкусно описание как се готви в запечатан глинен гювеч цял ден в една романтична книга и оттогава го мисля това ядене. 😀 Действието се развиваше на някой от йонийските острови и реших, че в Корфу ще го има. Ядох стифадо и пастицада, че били местни специалитети, но не бяха това ядене.
Стифадо. В Корфу съм яла най-доброто точно.
Хм, моето стифадо беше само месо със сос, страхотно вкусно, но арпаджик нямаше. Книгата е тази https://ciela.com/kogato-kiparisat-shepne.html?gclid=CjwKCAjwj8e … JEUBoC5OIQAvD_BwE

# 287
  • SF
  • Мнения: 25 409
https://goo.gl/maps/v1QKczcUobS23RZA9

Това е мястото. Редовно спираме там при тръгване и преди прибиране. Вече сме си приятели със собствениците.

Да, в подобен тип места за хранене е възможно и в България да се плати по-ниска цена за храната. Не съм убедена, че ще е толкова вкусна, колкото ви е била на вас там (за наше съжаление).
Ако ще сранвяваме цените, винаги е добре да се сравняват и самите места, на които се плащат.
В ресторант на Левкада сме плащали много пари в хубав ресторант в Нидри, плащали сме и по-малко, но в ресторант на плажа. Сервитьорът ни беше изморен, спящ. Не помнеше кой какво е поръчал, а го улеснихме максимално, поръчвайки почти едно и също. Аз се минах с гадни спагети, защото риба вече било нямало... Панер, пълен с хляб, за 10 евро!!! Така че, и там има места, на които повече не ти се стъпва.

# 288
  • Мнения: 10 040
Е, мястото не е много туристическо, цената затова е такава.

# 289
  • SF
  • Мнения: 25 409
Аз ходя на ресторант и за атмосферата, и за изкарването на самата вечер, а не просто за изхранване. Хубавите места са и с по-"хубави" цени. Simple Smile
Сега на Крит никъде нямаше музика - нито в баровете, нито в ресторантите, нито по плажовете. Тишина... Един тон не сме чули да дрънне отнякъде.
Но пак беше хубаво!

# 290
  • Пловдив
  • Мнения: 2 800
Напълно възможна ми се вижда сметката на змия в извънтуристическо място. За 2 седмици на Крит най-високата сметка, която платихме, беше 72 евро за четирима. Включваше поръчана рибна чорба с цяла дива риба, а понеже децата не ядат риба, поръчаха други неща. Най-ниската ни сметка пак за 4ма беше под 40 евро /тук 2 от нещата са били пита гирос/. Всеки път поръчвахме 4 порции храна, 1-2 дзадзикита, пържени картофи, поне 2 бири и 1 рецина + 4 безалкохолни за децата. И не е като да сме избирали таверните по цена, а където ни завари глада. Даже препоръки не сме следили.
В близката Гърция такива сметки плащахме това лято във Фанари и Комотини.
И музика вървеше тихичко в южен Крит /тихо, да не чуят властите 😜/

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 23:30 от jul

# 291
  • София
  • Мнения: 35 309
При нас не пада под 70 евро. Парга и наоколо.

# 292
  • София
  • Мнения: 12 345
Ние не ходим по туристически места.
Най-хубавата мусака съм яла на Наксос на място, където хората са кът.
Най-хубавата пържола в Глифа при една циганка, най-прекрасните калмари на носа на Митикас срещу остров Каламос.
В Превеза на сухия док съм си облизвала пръстите многократно. В Милос пък стифадото бе фамозно.

Като цяло си падам по вкусната храна в забутани села.

# 293
  • SF
  • Мнения: 25 409
И музика вървеше тихичко в южен Крит /тихо, да не чуят властите 😜/

На 2-3 места чухме музика вътре в заведението. По-скоро свиреше за персонала. Заведенията вътре бяха празни и не съм видяла някой да седне на маса. Не е заради горещината, защото имат климатици или са с изцяло разтворени витрини, но вътре никой не седи.
Най-странното беше, че в бар нямаше никаква музика.
Аз не мога да схвана точно смисъла от тази ковид мярка. Масите по барове и ресторанти бяха нагъчкани. На плажовете също всичко си изглеждаше като да няма ковид.
Ходихме на плаж Сейтан Лимани, където всички на плажа си бяхме като едно голямо близко семейство.

# 294
  • София
  • Мнения: 12 345
Идеята е да не се надвиквате заради музиката, защото тогава се плюе повече при говорене.

# 295
  • Пловдив
  • Мнения: 2 800
При нас не пада под 70 евро. Парга и наоколо.
Не пишеш за колко хора е сметката, но да, почти минимална сметка за двама около тази сума в този район беше и при нас. За същата консумация, която съм описала по-горе.

# 296
  • София
  • Мнения: 16 967
Ха-ха, голяма съм шматка😀сега се разрових за корфуанските манджи. Всъщност съм яла "софрито", значи напразно съм очаквала да получа арпаджиковата яхния.😂

# 297
  • София
  • Мнения: 35 309
Двама възрастни и дете. Обикновено е нещо от детското меню, 1-2 сока, 2 салати, 2 основни, узо, бира, десерт някакъв - това е обичайно между 70-80 евро.

# 298
  • Мнения: 16 879
Двама възрастни и дете. Обикновено е нещо от детското меню, 1-2 сока, 2 салати, 2 основни, узо, бира, десерт някакъв - това е обичайно между 70-80 евро.
за трима,  поръчваме на половината. Никакъв шанс да изядем толкова храна. Та сметката е точна. Юли плащахме между 23- 50 евро за трима. Имаше и останала храна за вкъщи.

# 299
  • Бургас/София
  • Мнения: 427
Хм, ами ние в Ханя под 50-60 евро сметка за вечеря за двама не сме падали. Това обикновено включва салата, две основни или основно и предястие, чаша вино, бира, вода. Ако поръчаме бутилка вино е към 70-80 евра.

Общи условия

Активация на акаунт