Злобарка, възможно е майка ти да влачи не лекувана следродилна депресия. Наблюдавай я - загледай се дали ги има моментите на съжаление, че се е държала така с брат ти?
Таткото е безволев или не наясно със състоянието на майка ти и за това опитва с добро.
Съвети за психолог или психиатър не могат да се дават. Както виждаш ти самата подскачаш - Не съм луда. Много погрешно е да смяташ, че само лудите имат нужда от лечение на нервите.
Загледай се в майка си - доспива ли си? Често ли се буди нощем - 3 -4 ч? Ако го има - напълно възможно е мозъкът да не произвежда достатъчно серотонин, вещество без което нервите страдат. Състоянието прилича на диабет - никой не упреква диабетиците, че приемат инсулин. Същото е и при нервите. Лошото е, че инсулина може да се измери и по това да се постави диагноза. При нервите нещата са субективни и ако майка ти сама не се усети, че има нужда от помощ - си безсилна. И ти, и мъжа й.
Единственото, за което се сещам, ако откриеш литература - статия, симптоми, клипче в НЕТ-а и тя да ги прочете и се усети, че има същите симптоми.
На мен самата ми отне много време - от първата реплика на майка ми: Нещо много нервна ми се виждаш - не е зле да се допиташ до лекар. След години - ендокринолог ми каза: Ние .... ще излекуваме, но трябва да си лекуваш и нервите. Стигнах до тежка депресия и сама отидох при психиатър. И въпреки, че казвам и упреквам, съпруга ми, че не е поел инициатива да ме заведе на лекар, сега след години си давам сметка, че ако го беше направил щеше да последва луд скандал.
Друг съвет - опитай да поговориш със съпруга й. Може би и той да е забелязал, говорил с нея, но да не е имало резултат. Двамата да си помогнете - в името на семейството. Не е необходимо да казваш "Майка ми е луда.", но можеш да кажеш - Тревожа се за нея.
Опцията - двамата да отидете при психиатър и да се посъветвате с него? Да организирате среща - без майка ти да знае, че е лекар.
За сега това се сещам. Ако искаш - пиши ми на лични.

Учила съм, имам висок успех, хваля се.