Не е задължително да се лежи в болница. Аз правих обикновена хистероскопия с венозна упойка, била е около 40 минути, след още 15-20 ме пусна упойката и си тръгнах без проблем.
Иначе на въпроса защо се прави толкова често - защото с обикновен УЗ не се виждат физическите белези на матката (ако мога така да се изразя), а те могат да бъдат причината за трудното забременяване. Септумите, например, не се виждат с УЗ, а пречат на имплантацията и износването на бременност.
Ами бих казала, че не е болезнено, не се усеща като рязане, по-скоро е леко некомфортно. Всъщност те имат най-модерния и прецизен хистероскоп, който е супер фин и тънък, явно затова усещанията доста добре се понасят от пациентките. Отделно ми бяха обяснили, че матката не е толкова чувствителен орган.
Относно това, че всяка втора има проблем с матката или възпаление, мен лично не ме изненадва чак толкова. Все пак в клиниката на Сигридов ходят основно жени с проблемно забременяване, спонтанни аборти, инвитро. Особено когато няма открита причина, няма мъжки фактор и се връщат хубави ембриони, а липсва имплантация, е много вероятно проблема да се крие в матката. Аз много съжелявам, че 4 години ме третираха като касичка в Надежда и направих 6 опита, преди Сигридов да ми открие проблема с матката. Стаменов също беше видял, че имам възпаление, но каза, че не било сериозно и не ми пречи. Според мен, когато човек се подлага на такива процедури и дава хиляди левове, е добре да знае какво му е реалното физическо състояние, а не просто така да се правят опити на конвейр. Но за съжаление в много клиники тези неща се неглижират