ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - тема 5

• 23 073
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Моника, ти си кърмила, но някои сме давали АМ, не за заместване на нещо, а като единствен вариант.

# 571
Има ли мъници с по-широки крачета и висок свод? Връщам поредните обувки и търся препоръка за някое подходящо моделче? За съжаление няма къде да пробваме на място..

# 572
Milvan, за зимни ботушки ли става въпрос?
Понеже на моя не мисля, че са му по-широки крачетата или има висок свод, но няколко модела ботуши с лепки/с цип пробвахме и изобщо не мога да му вкарам крака.
Накрая намерихме едни на Понки с леки, които успях да обуя 😀

# 573
  • София
Доста широки са на Декатлон апреските (ако е за зимни обувки). Като ги сравнявах с тези на ХМ си имаше бая разлика. Аз не мога да преценя какъв му е крака, но тези на Декатлон са много леки и ги обувам страшно лесно на краката му. На ХМ беше по-трудничко, но пък и с тях ходеше спокойно.

# 574
Благодаря, момичета. За ботушки, боти или апрески става въпрос, все удрям на камък. Ще погледна Понки и Декатлон.

# 575
За много години и здраве за всички!

Изабела вече си ходи доста стабилно, даже тича и подскокква много смешно, но навън й е по-трудно, заради ботуши и космонавтчето, като някое тромаво пате е. Все пак без количка не бих я извела все още, защото бързо се уморява. 

Дагни, тя проходи на годинка, НО батко й - чак на 1г и 4 м се пусна и реално проходи. След това обаче заряза и количка и всичко и на 1г и 5 м вече тичаше заедно с двегодишните деца, прогресът беше зашеметяващ, така че не се притеснявай. "Подавайте" си го от тати на мама, да прави по няколко крачки на метър разстояние и то ще стане. Всяко бебе си е различно.

И моята хубавица заспива само на цица Joy, продължава да използва зърното и мама като утеха, а не за храна. Спрях да ни тормозя, давам й да суче, когато поиска и така. Иначе става ад - тя пищи пронизително, а аз не мога да го допусна, защото сме в 1 стая с баткото и той като я чуе и почва и той да пищи и да си удря ушите с ръце. Направо ужас. Като стане малко по-голяма и ме разбира повече, ще я отбивам. Няма кой да помага, а на апартамента ни друга стая няма да му порасне:joy:.

Утре сме на ваксина и стискайте палци да мине без драми.

Поздрави от нас.

# 576
ЗдррВейте мамчета. Има ли непроходили бебчета още ? Как в положението при вас🧐 вече зспочнах да се притеснявам

# 577
Здравейте, момичета, желая ви здрава и щастлива година!
Моника пие още АМ преди лягане, може да заспи и без него, скоро мисля да пробвам да не и го давам въобще.
Започнах да и давам лъжицата от време на време, за самостоятелно хранене, резултата е пълно мазало. Ако и нарежда нещо по- сухо на хапки в чинията, започва да си играе с храната и да я размяна на ляво на дясно. Ако аз и давам залчета дъвчене без проблем. Мисля, че е достатъчно голяма, за да се справя сама с такъв тип харанене,  но не ми е приятно да размята храна и нищо да не хапва. При вас как са нещата?
Някоя от вас започнала ли е приучаване към гърне?

# 578
Здравейте момичета , успешна и хубава година !
Дунда , точно и аз щях да питам как се хранят мъниците. Напоследък и аз като теб му давам лъжица или вилица или му оставям залчета . Преди това обаче отдолу постилам по-голям найлон и му слагам риза -лигавник . Не ми идва друго наум ,за да си спестя голямото чистене. Моя приятелка захранваше по ЗВБ и в момента на 10 месеца детето си яде самостоятелно. Но..не е моето с това цапане всеки път.
Опитвам да го слагам на гърне ,защото май и за това закъснях ,но не иска изобщо да стои. Правя опити и за миене на зъби ,защото вече извади всички без задните кътници ,но и там е драма - стиска устата и това е. Ще трябва постоянство и търпение от моя страна.
Иначе ходи много стабилно , опитва да казва разни думички . Много силно е привързан към мен и не ме изпуска от поглед , виси ми на крачола и това продължава вече доста време. Има ли и други с такива маймунки ?

# 579
  • София
Най-лесно се учат на гърне в периода 22-24м (има и по-рано и по-късно де, но това се води средно), така че за никъде никой не е закъснял Grinning Аз ще го изчакам до момента, в който осъзнава за какво е гърнето и може да си каже какво му се прави (други думички вече използва, но не и нужните 2 тук). Другото си е мъка и за родителя, и за детето (лично мнение). Не искам да бързам и да създавам негативни емоции свързани с този процес и после съвсем да не иска гърне.

За храненето - с вилицата се справя доста добре, от лъжичката обръща все още голяма част. Парчета яде сам още от лятото. Хвърля няколко на земята винаги, но останалото изяжда без проблем и без помощ. Не обръщам внимание на мазалото. Обожавам чистота, но знам, че ще е доста мръсно докато се научи. Бърша след хранене и това е. Самите парчета не ги размазва.
За зъбите никакъв проблем. Вече е с 11, 12тият ще пробие всеки момент. Знае, че като кажа, че е време за миене на зъби се отива в банята и все е първи на чешмата.

Виси и при мен, и при ММ, баби, дядовци, общо взето всеки, който ще му покаже света от високо. Няма проблеми като го оставяме при бабите и дядовците да ни търси.

# 580
  • Пловдив
Аз чакам сам да започне да се качва/слиза по стълби и тогава ще започна опити с гърне.
Все още ние го храним, като той в ръка държи вилица или лъжица. Сипвам му кроки в чиния и му давам вилица, или картофи, когато ядем. Интересът му за прибори и самостоятелно хранене се появи от яслата, преди това не се впечатляваше.
Да мием зъбите му е любимо. Не приказва.

# 581
Нашата вече си ходи стабилно, от десетина дни. Няколко пъти качва стълби. Също мисля скоро да почвам по-усърдно гърне, лятото бях почнала, но после поспрях и станахме нередовни с обучението.

# 582
  • София
Девойката яде сама само сухи неща, които може да хване с ръка. Хич няма интерес да се пробва с лъжичката. Баткото пък доста рано се научи да яде сам. Ама когато, тогава. Продължава да пие АМ преди лягане и ще продължава докато си го иска. Обича да си мие зъбите и най-вече да гризе четката.
Гърне ще взимам пролетта, иначе сега понякога си казва за голямата работа след като я е свършила.

# 583
Моята мързеланка още не е проходила, но не се притеснявам - когато, тогава. До година и половина се счита за нормално. Важното е, че прави опити.
За самостоятелно хранене още не мога да се пречупя, давам ѝ лъжица да държи, но с храната прави пълно мазало, а аз си падам малко Монк… Така че все още аз я храня.
Зъби има 10 пробили и още 2-3 на път, поради тази причина от известно време е много кисела. Освен това мина на една дрямка и оттогава сънят и приспиването се подобриха. Ще се пробвам скоро да приучавам към самостоятелно заспиване и спане в нейното си легло, дано стане без много драма.
На гърне я слагам от 8-9 месечна някъде, преди това практикувах ЕБХ. Наакан памперс няма почти никога, върши всичко в гърнето. Но и аз не я слагам толкова често - след сън и след ядене, така че скоро няма да махаме памперсите. Бях се надъхала за многократни пелени, седят си така в гардероба без да сме ги ползвали - мисля, че само 1-2 пъти - просто нямах нерви да сменям на час, час и половина и да ги пера всеки ден.
За говоренето и разбирането - разбира доста неща, отделно от известно време има нов номер - като ѝ кажем гледай строго така сбърчва вежди и гледа лошо все едно ще ни бие Joy и след това се хили…Като я слагам на гърнето казва пиш пиш, на животните като я питам кое как прави си ги казва. На песничката хей ръчички си има хореография с ръцете Joy Дай пет, боц и на колко годинки си ги прави от няколко месеца. Тате, мама, баба, деде, на някои близки (моята баба, брат ми и жена му) им казва по име. Чук чук го казва като ку ку, като ѝ се спи нани нани си казва, шът—ка доста, и си говори разни неща на бебешки, които не разбирам - куба, гъба, каба, куку, аууу и тн. На колата казва кола и бръмчи с уста и се прави че кара.

# 584
Сутрин идва с мен в банята и има голям интерес към миенето на зъби, давам и четката с малко паста и започва да ме имитира, след това аз изтърквам малко (има 8 зъба). Вечер не ги мия за сега.
В момента чета една книга "Приучаване към гърне за 3 дни". Доста полезни насоки има в нея, там като подходяща възраст е посочено 18-24м. И може би най- важното е детето да може да каже, че иска да използва гърне. Мисля да изчакам до пролетта, по мои наблюдения още не е готова.
Иначе си говори доста бебешки неща, почти не млъква. Знае доста звуци, които издават животните, казва осъзнато "мама", "тати", "баба", "ляля", "коте", и подобни. Казва "ам-ам", когато наближи времето за хранене, също и "ню-ню", когато и се спи и ме дърпа към леглото.
Общо взето разбира всичко, което и говорим и винаги отговаря разбираемо или не.
Няма проблем да остане при баба и дядо за няколко дни, сеща се за нас, но още не е голяма драма. Яде, спи, играе без проблем.

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 11:19 от Дунда5

Общи условия

Активация на акаунт