ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - тема 5

• 23 077
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Малкият последните 4-5 дни прави по 2 дремки иначе си караше на една по около 2 часа.
Заспива с биба или след някоя приказка, или в пълна тишина. Ако му се спи много удря книжката и се сърди.

Иначе много бързо учи нови неща.
Почна да казва "икам" и засега го използва спокойно по предназначение. Научи се да се бърше със салфетка, бърше и масата, започна да слиза и качва стълби спокойно като го държим за ръка, првдпочита да яде с нас на масата на нормален стол. И краката му пораснаха с 2 номера и само се купуват обувки след обувки.
Всичко, което може яде. Сяда на стола до масата и каквото докопа от чиниите е негово.

# 556
  • София
Заспива след като си изпие млякото и я сложа в леглото, но трябва да съм в стаята. До преди месец я държах да заспи, ама явно ѝ става неудобно. Заспива с биберон за около 10 минути и вече спи цяла нощ.
Почна много да говори, бърше си таблата и тя. Много обича да подрежда и да размества неща.
Дагни, най-вероятно зъбът го мъчи. Девойката като изкарваше 2 кътника наведнъж беше "весело".. А щом прави крачки сам не се притеснявай ще се пусне скоро.

# 557
  • Пловдив
Моят е на една дрямка, яде домашна храна от много време, никога не е бил на кухня.
Още не е започнал да спи в яслата, тамън да го оставя и я сопол, я вирус.
Сигурно ще пусна още две седмици неплатена.
Не бърбори, зъби го мъчат яко.

# 558
  • София
Бедстваме ние... иска да се отказва от втора дрямка обаче за първата си заспива много рано и много лесно... и после 7-8 часа буден, което не е ок.
Дано скоро да се нагодим. Освен това и кътник избива та сме ''екстра''. Много рев за бибата.
Още не ходи сам свободно. Кога трябва да почна да се притеснявам? Татко му е тръгнал на година и 3 месеца. Ние сме на година, 2 месеца и 1/3...

Моето момиче е колкото твоето момче - година и 2 месеца. Водих я на физиотерапевт, тъй като ми направи впечатление с едното краче да стъпва по по-различен начин. Тя също не ходи сама,  само придържайки се за мебел или държейки мен. Аз също попитах кога това би било притеснително и ми се отговори до 18месеца. Като съвет за по-бързо отпускане беше да не държим детето за двете ръце нагоре, а само за едната, а най-добре никак. Само да намира начин😄
Относно дневния сън- наскоро пак се жалвах на тази тема. При мен проблем е лошата асоциация за сън с кърменето. Ако дам, се спи два пъти (като първото спане е само 2часа след събуждане) , ако не дам нито веднъж. Така че трагедия бих описала нашата ситуацията.
В тази връзка някой доволен от консултант по сън да има тук? Не виждам друго спасение за себе си 🤪😅 иначе и на мен ми се струва рано да няма никакъв дневен сън за едногодишни..
В яслата дали има шанс неспящо бебе да проспи 😏

# 559
Да, и аз знам, че е най-добре да не се държи изобщо за ръце. Също като с проходилките, не помага за развиването на баланс и стойката на тялото е различна.

Може да пробвате да наредите мебели на много близко разстояние - диван, после табуретка, стол, маса на десетина сантиметра едно от друго и да приканвате детето с играчка да се мести от едното на другото. Когато се справи с това разстояние, преместете ги на 20см едно от друго и така постепенно увеличавате разстоянието.
Също знам, че ако застанете двама човека и детето да ходи от единия до другия, ръцете ви не трябва да са изпънати напред, а прибрани към тялото, защото иначе детето тръгва да се хвърля напред в ръцете ви.

# 560
От месец и нещо вече си мина на една дрямка към 13ч. И така спи към 2-2,5ч. Случвало се и 3ч. да спи.Иначе вече се събужда сутрин малко по-късно към 8-8:30. Вечер си заспива без проблем, когато се е разходил из стаята няколко пъти и се е поуморил. Качва се на спалнята и си ляга на възглавничката. Аз му правя млякото в шише и той си го взима и докато цока по някое време си го пуска и си заспива къртовски. Въобще не го държа на ръце вече от много време и не е ползвал залъгалки.

С ходенето е страшен. Тича, скача. Научих го да катери стълбите вкъщи и да се държи с едната ръка за парапета. Слизането му е по-трудно и го хваща малко шубето.

Приказва, когато на него му е кеф. Дори и да го карам да каже нещо, ако не иска си мълчи. Иначе, като играе си говори постоянно нещо на бебешкия си език.

Сега му избиват и кътници и хич не иска да яде толкова. Има моменти дето ми отказва готвеното и все гледа, ако има нещо друго на масата да си вземе. Все гледа да се докопа до солетки, бисквитки и зрънчовци. Вече гледам и да ги поскривам, ама пустия му дядо ми разваля режима. Все гледа да му даде нещо дето не е подходящо за деца на тая възраст и то докато ни няма с ММ вкъщи. После много се дразня и му правя забележки за това, ама явно файда не винаги има. 🤨 Та такива работи при нас.

# 561
Бедстваме ние... иска да се отказва от втора дрямка обаче за първата си заспива много рано и много лесно... и после 7-8 часа буден, което не е ок.
Дано скоро да се нагодим. Освен това и кътник избива та сме ''екстра''. Много рев за бибата.
Още не ходи сам свободно. Кога трябва да почна да се притеснявам? Татко му е тръгнал на година и 3 месеца. Ние сме на година, 2 месеца и 1/3...

Моето момиче е колкото твоето момче - година и 2 месеца. Водих я на физиотерапевт, тъй като ми направи впечатление с едното краче да стъпва по по-различен начин. Тя също не ходи сама,  само придържайки се за мебел или държейки мен. Аз също попитах кога това би било притеснително и ми се отговори до 18месеца. Като съвет за по-бързо отпускане беше да не държим детето за двете ръце нагоре, а само за едната, а най-добре никак. Само да намира начин😄
Относно дневния сън- наскоро пак се жалвах на тази тема. При мен проблем е лошата асоциация за сън с кърменето. Ако дам, се спи два пъти (като първото спане е само 2часа след събуждане) , ако не дам нито веднъж. Така че трагедия бих описала нашата ситуацията.
В тази връзка някой доволен от консултант по сън да има тук? Не виждам друго спасение за себе си 🤪😅 иначе и на мен ми се струва рано да няма никакъв дневен сън за едногодишни..
В яслата дали има шанс неспящо бебе да проспи 😏

Ние също се преспиваме само с кърмене, което е досто лошо. Не знам как ще я науча да спи по някакъв друг  начин 🤭

# 562
Не ни е зле с кърменето и не виждам защо да ни е - лесно заспива, обича си го, не ме притеснява това засега, с буденията нощем също съм свикнала и даже като не се събуди на интервал, я изпреварвам... Често обаче засуква "през зъби" (вижда се отпечатък от горните като пусне...), но не е кой знае каква болка, нали е за кратко. Има и тя регрес обаче - растат й по няколко зъба едновременно и по-често иска да цока, друга храна още по-трудно пробутвам, освен няколко неща, които не отказва (сурово и мляко). Правихме прощъпулник, макар че не беше още съвсем стабилна, но можеше на определени разстояния. Много говори, вече почна и да си щъка сама из къщи, навън - за ръчичка.

# 563
  • София
Като избиваха сега 2 кътника едновременно и доста трудно спеше. Като е свикнал човек да спи по цяла нощ и после е зор. Сега долу го мъчат пак 2 обаче явно не е чак толкова зле. Даже спи в неговата кошара, че имаше период само при нас на спалнята.
Биберонът е на изчакване, иначе исках да го маха. Сега ще доизпие отворената кутия АМ и първо него спирам. Започнал е и без него да успява да заспи и не се буди да го търси, че вече ми омръзнаха и тия шишета с биберони Grinning Като посвикне без млякото съвсем и ако не растат зъби ще е ред на бибероните. Изгризва ги и само се купуват нови.

# 564
От месец и нещо вече си мина на една дрямка към 13ч. И така спи към 2-2,5ч. Случвало се и 3ч. да спи.Иначе вече се събужда сутрин малко по-късно към 8-8:30. Вечер си заспива без проблем, когато се е разходил из стаята няколко пъти и се е поуморил. Качва се на спалнята и си ляга на възглавничката. Аз му правя млякото в шише и той си го взима и докато цока по някое време си го пуска и си заспива къртовски. Въобще не го държа на ръце вече от много време и не е ползвал залъгалки.

Извинявай, че се намесвам, но това със заспиването с шишето не е никак полезно за зъбите, не е никак препоръчително да го практикуваш често, дори и да ти улеснява живота... И аз мисля го бях написала преди, и някоя друга мама, която също се беше консултирала със зъболекар също го каза... Освен това имаме и близък пример за дете, на 2 години, което вече е без предни зъби (извадени), а майка му редовно го оставяше да заспива с шишето...

# 565
Може би не се изразих много правилно . Вечер си пие млякото от шишето и си го пуска, когато се нахрани. След известно време сам си заспива, явно защото се е нахранил. Не спи с биби в устата, та дори и от шишета. 😀

# 566
  • Пловдив
Не е проблема в бибата, а в състава според мен на АМ.
Поне масово казват, че до колко годишна възраст биберонът не оказва влияние на захапка и т.н.

Аз пък се радвам, че от малък се отучи от млякото вечер и изобщо. От това по-голямо улеснение няма за мен. За бибата нямам мнение, защото не е бил пристрастен към нея, само вечерта се преспиваше с нея, при избиването на горните зъби си изкара яда върху нея плюейки я е повече не я погледна.

# 567
Да, заради АМ е, не заради самото шише/биберон. Аз не знам до колко е вярно, на зъболекарката каза, че до 2 години е ок биберона.

# 568
  • София
Малкият също заспива докато пие АМ. Не бих го будила да му мия зъбите. Правя го преди това.
Вредното е захарите вътре в млякото.

Племенницата ми пи до 3г възраст (от шише преди сън без миене на зъби). Никакви проблеми не е имала. Знам и за случаи на деца с проблеми със зъбите още на 1г. Зъбите и здравината им също са до ген. Е, ако детето яде постоянно сладки неща, колкото и здрави да са, пак ще почнат проблеми.

# 569
Аз до сега никога не съм давала АМ. До 1г. беше на кърма и след това му правех вечерно кисело мляко разбито с бисквитка и вода. Даже кислето мляко го въведох от 8м. Та така и лесно го отбих. Поне нямаше драми никакви. Сега понякога вечер си хапва с нас твърда храна и даже понякога и не пие от шишето.

Общи условия

Активация на акаунт