ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - тема 5

• 23 072
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Аз слагам на гърне от 9м и винаги ака там, с пишкането също имаме прогрес, слагам я 4-5пъти на ден и винаги пишка в гърнето.
Върви от 11м доста стабилно, бяга си, слиза от леглото и от дивана сама, още неможе да се качва обаче.
Имаме 12 избили зъба и 2 са на път. Да мием зъбите е любимото нещо след хранене вечер.
Спи между нас нощем все още, но ще я мъча скоро да спи в кошарата.
Постоянно е залепена за мен или баща ѝ, като маймунка виси по крачолите ни. Напоследък се гушка много и ни целува. Не иска да си играе сама, търси ни постоянно.
Казва как прави кучето, котето, кончето, кравата, мечо, вълчо……. Има си доста любими песни и танцува постоянно на тях. Четем книжки и познава някой животни. Казва мама, тати, баба, дядо, нейното си име и още бебешки думи и срички.
Храня я аз с лъжичка, но и давам солети, банан и хляб да яде сама. На 2 спанета сме още, но тя се буди в 7ч сутринта и заспива към 22ч.

# 586
При нас преди НГ поиска вилица и започна сам да си боцка и поднася към устата, не винаги успешно, но добре се справя и то с голяма вилица. Понякога дори като го храня и е с лъжица, не иска да яде докато не сменя с вилица... Та искам-не искам извадих детския комплект и му давам. С лъцижа си мисля, че ще е мазало и не му я оставям. Иначе място, където да цапа с храна - банята. Все му казвам, че ако цапа, ще ходи да яде в банята Grinning

Завиждам ви за гърнето, нашето диване както го използваше от 7-8 месец, като се научи да става, сега не можем изобщо да го задържим на гърнето. Докато го сложим и е хукнал, не знам какво да го правим и сега все в памперса... Дъската за тоалетната нещо не я одобри за сега...

# 587
Здравейте, момичета и от нас , след дълга пауза! Най-напред - Честита Нова Година! Пожелавам Ви много здраве за децата, за Вас за семействата Ви и за близките! 🍀🎉
Четейки какво пишете хем ми става мило, радостно и леко носталгично към времето, когато бяха бебоци и всеки ден някоя от нас се включваше с нещо бебешко ново.
Браво на малчуганите, които хапват сами. При нас това се получава само при нетечна храна.Със супички трудно докарваме до устата на този етап.
За ходенето Саня ходи от 1г.и 1 м., вече е доста стабилна,.По повод обувките също е с по-широчко краче, след дълго избиране и връщане обратно на поръчки, взехме обувки на kickers kids, с които тя проходи. Оказаха се с много гъвкава подметка, височки , за да фиксират добрв глеЗена и от естествена кожа, което не изпотяваше крачето й.Сега сме с Geox, ботички с ортопедична стелка, доволни сме на този етап, вътре са подплатени с ватичка. Вкъщи понеже сме с гранитогрес и килими частично , използваме пантофки на Зизу от естествена кожа, страхотни, водят се босо ходене, не се пързалят и стелка от вълна.
За ходенето на гърне аз, слагам Саня от 7 месечна, винаги ходи или по-малка или по голяма нужда, но понякога се лигави и не иска да сяда изобщо. Паралелно с това си пишка и в памперсите , но не съм се амбицирала, точно сега зимата да й ги махам.
За говоренето имаме напредък с животните , имитира и какъв какъв звук издават най-познатите домашни. Показва си нослето, зъби, уста, ушите,. И всеки ден с нещо ново ме изненадва като дума или звук . Все по- интересно става, гледам и при вас е така! 😍🥰☺

# 588
Честита Нова Година и от мен ! Revolving HeartsFlowers Hibiscus
Като ви чета, направо се чувствам виновно. Ние сме назад в много неща.
Много рано проходи и вече си тича, като торнадо е, обаче всичко останало...
Говори само на бебешки, нито една дума осъзнато не казва, не разбира НЕ, или поне се прави, че не разбира, защото отива да прави всичко, което забранявам.
Всеки път като се опитвам да му пъхна четка в устата, реве като гладно новородено, не мога да си помисля за самостоятелно хранене.
Гърне купих още на 5м., но не го давам, май ще чакам пролетта...
Имам малко кърма, но той по цяла нощ виси на гърда, естествено спи между нас, само шест зъба, ама се буди по 5-10пъти на нощ и само гърдата го приспива...
Имам желание да му чета приказки, ама не ме оставя, постоянно се опитва да къса книжката...
Иска постоянно да има някой с него и се дере само да се опитам да изляза от стаята, понякога и да съм там пак, защото иска някой да си играе с него постоянно или поне да има нови играчки/предмети. А вече е заринат, но му омръзват. Редувам ги, ама все му е скучно. Ревът е когато е в кошарата, разбира се, но няма как да го оставя извън нея когато излизам, налита на всичко опасно-контакти, печката..Изобщо обожава да ходи при забранените неща. Принудих се да му пускам така вредните клипчета с детски песни, за да мога да мръдна от стаята (знам, че Дагни се възмущава), нямам избор, на мен никой не ми помага. Sad
Иначе вече съм доволна от детската кухня, защото той посвикна и яде всичко (разбира се, докато яде му тикам в ръцете различни предмети или пускам клипчета, иначе заключва устата).
Та на теория знам кое е вредно и полезно, на практика..не ми се получава въобще.
Някоя от вас, мисли ли да купува Bexsero? Аз се чудя, иначе Варивакс със сигурност ще я поръчам, даже и аз ще си сложа. Фен съм на ваксините.

# 589
  • София
Аз обсъдих с педиатърката ваксините и вариантите. Няма да слагаме никаква ваксина. За точно този вид менингит и без това няма действаща ваксина. За останалите - смисъл няма, защото са толкова редки случаите, че не са имали никога досега за 20+ години практика при тях. Досега за нищо не са ме подвеждали със сестрата, вярвам им.
Иначе БЦЖ защитава от някакъв щам на менингит, плюс Синфлорикса също.

Варивакс за шарката ли е?
Ние вкъщи сме карали, не смятам да му слагам. Надявам се да я изкара в градината, по-удачният от двата варианта е (пак обсъждано с лекарката). Достатъчно химии има вече сложени тази година (за ваксините съм, да не излезе, че не съм).

# 590
Никакви допълнителни ваксини няма да сложа. 
Нашата пооправи апетита, от зъбите е било явно неяденето. Има си тумбаче вече даже, макар че пак е далеч от "нормални" количества порции (сравнявам с други познати дечица, на кухня и без кърма).

tinyfairy, аз бих питала д-ра за развитието и всичко, което ме интересува, да съм спокойна. Питах я за омикрона - каза децата леко карат, даже много, но е по-зарАзен. Някой тук изкара ли го вече?

# 591
  • Пловдив
И аз няма да слагам допълнителни ваксини, след консултация с лекарката.

# 592
Не е точно така. Bexsero е за този тип менингит, от който почина детенцето преди месец. Много рядко се случва, обикновено са само носители, но за жалост има и смъртни случаи. Въпросната ваксина е задължителна и безплатна, обаче в други държави. Както и Варивакс. А за да ги поставим тук е цяло състояние... Но Варивакс я искам, не виждам защо трябва да причинявам на сина си това.. https://drbatselova.wordpress.com/2020/11/12/%D0%B2%D0%B0%D1%80% … 0%B5%D0%BB%D0%B0/
 После може да му се появи и херпес зостер. А и не всички я карат леко. През цялата бременност треперех да не ме зарази някой. Искам си ваксината. Sparkling Heart

# 593
  • София
tinyfairy, ние ще сложим варивакс. За Бексеро не знам още, не съм решила окончателно и за сега клоня към 'не'.
На Ревльо му расте втори 'втори-кътник' и е много забавно: много рев за биберона. Сменям лигавници както като беше новороден и повръщаше постоянно.
Ох, да.. и вече окончателно мина на 1 дневна дрямка.. Сега спи +/- от 20:00 до 06:30 и после от 12:00 до 13:45(ама разбира се, с много условия. Все пак се нагаждаме още). Тази промяна определено ни се отразява много сложно на семейната динамика и на работата, но това е.. ''Така растат децата'' както казва майка ми Heart
Слава Богу иначе спи г/д окей, яде като звяр и е генерално здрав.
Още се глези и не ходи сам свободно, но говори доста. Вече дори не му броя новите думи. Бърбори по-рядко.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 20:42 от Dagny

# 594
Няма да слагаме допълнитенли ваксини. Скоро детето на една приятелка беше с варицела и много се замислих дали да не ги съберем, но не се случи.
Никнат и два кътникя отдолу, и е някакъв ад последните три дни. Започва да плаче истерично, вечер плаче на сън, пие мляко по няколко пъти, даже и през деня и давам, за да се успокои. Доста трудно и излизат зъбите и ще луднем докато видим всички. Сърцето ми се къса като я видя да плаче, представм си колко е неприятно.

# 595
  • Пловдив
Дунда, ако моят случайно хване от ясла или някъде другаде, ще ти пиша.

# 596
Къде намирате ваксината Варивакс ? Искам да сложа и на двете деца .
Варицела карах на дърти години малко преди да забременея с каката , пак леко я изкарах , но беше ужасно неприятно . 4 пъпки имах на лицето , една съвсем миниатурна се спука и стана егати кратера 🤦‍♀️

# 597
  • Пловдив
От аптеката, с рецепта от лекаря.

# 598
Ivanamar, поръчва се от аптека (имам наблизо Медея и Софармаси, и в двете става- но се поръчва няколко дни по-рано, понякога няма да имат скоро) и трябва да се транспортира в хладилна чанта с лед . Понеже не ми се мисли как да я съхранявам, ще я поръчам и взема от аптеката непосредствено преди прегледа при лекарката и тя ще ни постави и на двамата. Пак с хладилна чанта до там, разбира се. За Bexsero е доста по-сложно, защото се поръчва от чужбина и е много по-скъпа.

# 599
Здравейте и от мен, няколко пъти последните дни започвам да пиша и все нещо се отплесвам.
Нашият ходи, не, ами притичква постоянно, няма спирка. Но пък с говоренето е до никъде. Единствената осъзната "дума" която казва е Бау Бау Grinning и понякога мамама за храна. Всичко е Ъъъъ, ъъъ, да, тан, бан... И с това ъъ направо ме побърква, нямам търпение да започне да си казва с думи каквото иска, кога ли ще е. Научила съм го на два, три знака от Sign language, и е много смешен, те все с ядене са свързани, та като е много гладен, чак ги редува всичките, за мляко, за още и за храна Stuck Out Tongue Winking Eye
За ваксините явно съм доста неинформирана, не съм мислила въобще за допълнителни, не знаех и че има тази опция.
Съня още е стабилно на две дремки, понякога ги измества малко по-късно, но вчера беше с една и после нощния сън беше кошмар. Виси си на гърдите ми все още по цял ден и нощ.
Май това е друго не се сещам за сега да ви споделя Blush

Общи условия

Активация на акаунт