ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - тема 5

• 23 071
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
Сиси и ние сме на някакви такива звуци постоянно "ъъъ-ъъ, ааа-аа, ууу-уу", абе всички гласни. Иначе от време на време казва бау-бау, писи-писи на котката, ам-амм, татии, понякога и мама и деди за дядо. Иначе постоянно си говори бебешки думи на неговия си език. 🤣 Когато иска нещо, веднага си го сочи с пръст и веднага "ъъъ-ъъ". 😄 Дано проговори поне малко до 2г и да си казва важните неща.

Иначе с ходенето сме от доста месеци, даже търчи вече и по стълбите (мисли си, че го гоня), като ме види да се задавам и да му се поскарвам. 🤣

Момичета, аз вече съм в 45 дневния болничен от 06.01. и скоро влизам в 9-тия на 20.01. От скоро ме почнаха и менструални болки вечерно време и разни контракции по-леки. Бебчето вече му е тесничко, достигна си 3кг. И се настройвам психически за тоя момент. 😊 Дано този път е малко по-бързо раждането, че предния път общо 9ч. от изтичането на водите. Просто тогава контракциите не бяха достатъчно силни и регулярни. Приготвила съм си част от багажа за родилното, останаха някои по-дребни неща да сложа. Тия два дни изпрах бебешките дрешки и гладих, даже имам още малко. Подредих ги в шкафчетата под креватчето. Та така при мен. Почвам да чакам момента. 😊

# 601
Мони, ще чакаме добрата новина скоро, леко и безпроблемно раждане!
При нас също е сочене и "а-а", когато иска нещо, а аз повтарям думата няколко пъти.
Има и първи прояви на бебешки пубертета май, когато кажем не, не там или остави това, започва да се сърди, понякога ляга на земята, удря с ръце, хвърля, реве. Мислех си, че този период започва по- късно...

# 602
При нас такова тръшкане има вече от няколко месеца. И аз съм чувала за бебешкия пубертет, който май е към втората година, та може би сега е само подготовка 🤣

Моят казва десетина думички - освен стандартните мама, тати, баба и дядо, не, казва котка, топка, жирафче, трактор, скок, зайче, коко (казва на петел и кокошка), казва имената на едно приятелче и на едно куче, тик-так на часовника, тутууу на влака. Също имитира звуци на животни- куче, петел, магаре, маймуна, жаба, тигър, крава. За момента това се сещам.
Доскоро не осъзнавах, че казва всички тези думи, защото той си ги казва по бебешки, но започнах повече да следя какво приказва и хванах връзката 😁 Като например "жирафче" , всъщност звучи нещо като "джиачии", като го види посочва и казва думата. Аз очаквах едва ли не да каже "жирафче" 🤣, но сега като наблюдавам малко по-големи деца и се вслушвам повече. Например "маймунка" може да е "мунка", трябва си наблюдателност в началото от наша страна 😅

Той рано проходи, та вече сме на изкачване и слизане на наклони, бордюри, стълби, пускам го сам да се учи. Скоро изкарахме половин час нагоре-надолу по един доста стръмен наклон, в началото залиташе, но към края вече спокойно успяваше да се качи. Слизането в малко по-трудно, но и с него доста добре се справя.

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 10:31 от Pistachio

# 603
На възглавници ли спят вашите мъници?

# 604
Не, ще изчакам поне до две години с възглавницата аз 🙂

# 605
  • София
Малкият добавя всеки ден нови думи. Обаче си трябва заслушване доста Grinning Тези дни новото е манджа, което казва почти точно, на мандарината казва (манта), научи и мой(мойо). И особено голям кеф му е рисуване тези дни. Взех една магнитна дъска от тези с химикалчица и малки магнити към тях иначе много драска. Стълби си качва също. Държа го само за една ръчичка в опит да го науча да ми я дава за повече от 5 секунди.
Изби почти и 12тият зъб и сега съм решила, ако видя, че кътниците не почнат веднага да се захвана с махането на бибероната.

На възглавница негова спи от 2м някъде. То не че има ужасно разлика с/без нея за височината. Ако вечер го вземем на спалнята спи на някоя от нашите. Значително по-спокойно му е спането и сутрин все още е на нея легнал дори и да се е обръщал.

# 606
  • София
Ние ще му взимаме възглавница скоро. Дайте идеи каква/от къде.

# 607
  • София
Dagny, на малкият е от Лидл. В комплект с одеяло беше. Пускат ги периодично през годината. Нищо особено, просто детска възглавничка.

# 608
Върти се много докато спи и главно е по корем. Не виждам смисъл от възглавница в момента, тя няма да я използва реално, само ще се мотае в леглото. Иначе имаме от мемори пяна на кикабоо.

# 609
Нашият е без възглавница, но от няколко месеца започна да полага главичка на моята като му е се доспи. И си викам време е да му взема на него, не че не спи главно по корем ама ако това ще го накара да си заобича повече леглото, защо не. Ударих на камък малко с избора обаче - бях свалила преди един файл тук във форума с инструкции от др Фурлакис и там имаше предложена възглавница, поръчах я ноември... И още я чакам. Ако я получа скоро/някога, ще дам отзиви

# 610
Може ли да споделиш коя е препоръчал?

# 611
Е тази поръчах аз, обаче ще те излъжа дали точно нея беше или по-скоро май имаше препратка към този сайт.

https://anatomica.bg/product/%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%b … 0%b5%d0%bc%d0%be/

# 612
  • Пловдив
Моят от новореден е с възгланица. Ако заспи при нас краде някоя от нашите.

# 613
Sisi, а д-р Фурлакис каза ли въобще, че е задължително да има възглавница ? Така ли е най-полезно според него ?

# 614
  • София
Преди няколко дни бяхме при Фурлакис, каза че на тази възраст все още нямат нужда от възглавница, но ще им помогне в някакъв момент да се "ориентират" в леглото.

Нашите момичета и двете се въртят като пумпали в леглото. На малката даже и слагах една възглавница надлъжно в креватчето, за да не спи напреки, че си заклещва крачетата в решетката и се буди.

За режима - от началото на декември минахме на една дрямка, заспиват вече сами в креватчетата в 90% от случаите. Само трябва да са едновременно. Пробвахме едната на 1 дрямка другата на 2 - еми не става, едната крещи от вътре, другата от вън, и никой не заспива. Докато спяха в количката се получаваше от време на време. Нощем имат едно малко мляко за заспиване и едно по някое време през нощта. Пробвах да им давам по-голямо мляко, но пак се будят гладни по някое време. Като не ядат добре на вечеря се будят и по два пъти за мляко.

За яденето - голям каприз. Едната като не ще да яде, и другата не ще, после стават кисели и не се издържа. И като добавим желанието да ядат сами с лъжицата без чужда помощ, и става цирк.

Думи освен звукоподражанията и обръщенията имат около 10-на. Ам, боа (вода) бопа (топка), биби, моми (домати), иби (риби), момини (маймуни), оооц (опа), да (дай), не, дзааа(к) и май това е.

Носят по команда топки, дрехи, пантофи. Взимат по две неща, за да дадат едното на другата. Правят бартер. Карат се, дращат се, после се целуват и гонят.

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 23:13 от delisardeli

Общи условия

Активация на акаунт